Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme slúchadlový zosilňovač Audinst HUD-mx2

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 12436 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

HUD-mx2 od kórejského výrobcu Audinst je DAC (Digital to Analog Converter-digitálno-analógový prevodník) s integrovaným slúchadlovým zosilňovačom (Amplifier alebo v skratke Amp). Tieto relatívne špecializované zariadenia sú určené tým, ktorí majú na počúvanie hudby prostredníctvom stolového pc alebo notebooku vyššie nároky a bežná zvuková karta im nepostačuje.

V zásade sa je treba pre kvalitný hudobný prednes vysporiadať s niekoľkými prvkami. Prvým je zdroj audio dát - tj. fyzické CD, mp3, flac, alebo súbor v inom formáte. Ak to zoberieme rýchlym štartom – vyhneme sa stratovej mp3 kompresii a skočíme priamo na CD kvalitu, prípadne ďalej (48kHz/24bit a vyššie). Predpokladá sa, že máme k dispozícii kvalitné slúchadlá alebo reproduktory (v tomto prípade uvažujeme so slúchadlami). Všeobecne sú práve slúchadlá ako posledný prvok reťazca považované za najdôležitejšiu časť a zvyčajne sa odporúča investovať hlavne na tomto poli. Ako to v živote býva, nie je všetko zlato čo sa blyští a nie všetko zlato sa blyští. Slušné slúchadlá sa dajú zohnať už za cca 30€ (napríklad výborné a nestarnúce Koss Porta pro), skončiť samozrejme môžete v tisíc eurových čiastkach (Sennheiser HD800, Audeeze LCD3, atď). 

Medzi naše obľúbené, skvele nahraté a zmastrované CD a výborné slúchadlá vstupuje digitálno-analógový prevodník, ktorého úlohou je previesť hudbu z digitálneho záznamu čo najvernejšie späť na analógový a slúchadlový zosilňovač na zosilnenie tohto signálu (okrem toho kvalitu reprodukcie viac či menej ovplyvňuje aj tých sedem ventilátorov vo vašej mŕtvolne vychladenej, ale neprehliadnuteľne hučiacej hernej mašine, kabeláž, zdroj napájania a ďalšie drobnosti). Túto úlohu zvyčajne zastáva “zvuková karta”. Často krát je integrovaná priamo na základnej doske počítača, no keďže tieto “zvukovky” nezvyknú spĺňať náročnejšie požiadavky (vysoký odstup signál/šum, schopnosť utiahnuť 150 – 600 ohmové slúchadlá, samotná kvalita konverzie, atď.), riešením môže byť externý digitálno-analógový prevodník a zosilňovač, ako je napríklad testovaný HUD-mx2.

 

Prvý dojem

Audinst si spravil dobré meno so svojim predchádzajúcim výrobkom HUD-mx1, ktorému sa celosvetovo dostalo veľmi vrelého prijatia. Maličká krabička však prišla na trh v čase keď bolo oveľa menej konkurenčných produktov a v dnešnej dobe slúchadlového boomu, keď je možnosť vybrať si z desiatok rôznych DAC/Amp riešení, to má jej nasledovník oveľa ťažšie. 

S váhou 260 gramov, rozmerom 100×120×29 mm, a možnosťou napájať priamo USB káblom sa jedná o ľahko prenosné zariadenie, ktoré bez problémov vopcháte do tašky s notebookom.

Telo je z hliníku v matnej čiernej povrchovej úprave. Čelo v striebornom prevedení, rovnako z hliníka a matované, mierne vystupuje. Mechanické spracovanie je kvalitné a zodpovedá tomu, čo od zariadenia v tejto cenovej kategórii možno očakávať. Na prvý pohľad vyzerá možno menej audiofilne ako nedávno testovaný Yulong U100, ale vedľa notebooku či na pracovnom stole rozhodne nebude rušiacim elementom.

 

Balenie

Balenie obsahuje RCA kábel dĺžky 1,5m, napájací adaptér DC 12-15V aj s redukciou na náš systém (v prípade zahraničných výrobkov to nebýva úplne samozrejmé), USB kábel, manuál, polyuretánové samolepiace nožičky a hexagonálny kľúč na odmontovanie ovládača hlasitosti, ak budete meniť “gain” alebo operačný zosilňovač.

 

Konektivita a ovládanie

Na prednom paneli nájdete dva slúchadlové výstupy - 6,3 mm a 3,5 mm, takže či už máte “seriózny” jack, alebo jeho menšiu variantu, nebudete musieť hľadať redukciu. Nezanedbateľnou výhodou dvoch výstupov je možnosť pripojiť dva páry slúchadiel - oceníte to pri nočnom sledovaní “blokbástrov” vo dvojici alebo pri romantickom HiFi rande. Na rozdiel od trápneho provizória, keď do jedného výstupu pripojíte “Y” rozdvojku a okrem hudby počujete aj všetky možné interferencie je takéto riešenie kvalitné a tak budete môcť pri pohári dobrého červeného vína bez hanby za svoju audio sústavu sledovať ako sa polovička rozplýva pri Van Morrisonovej Cyprus Avenue. Odporúčame však používať slúchadlá podobného typu a impedancie, aby medzi nimi neboli priveľké rozdiely v hlasitosti.


 

Keď začnú slúchadlá zavadzať , “oldskúlovým” prepínačom zapnete linkový výstup a hudba môže hrať cez aktívnu reprosústavu.Vedľa voľby výstupu je trojpolohový prepínač vstupov - stredná poloha OFF vypína prístroj a krajné OPTICAL a USB prepínajú optický respektíve USB vstup. Posledný prvok je ovládač hlasitosti – pomerne malý priemer je vyvážený kvalitným vyhotovením s príjemným chodom, renomovaný výrobca potenciometra – japonský ALPS, by mal zaručovať dlhú a bezproblémovú životnosť. Ak zdrojové zariadenie (laptop, pc, …) nedokáže poskytnúť dostatok energie cez USB napájanie a dochádza k výpadkom alebo skresľovaniu zvuku pri vyššej hlasitosti, treba použiť napájací adaptér. Teoreticky by tak malo dôjsť aj k skvalitneniu prednesu, pevnejším basom a zvýšeniu dynamického rozsahu (aj keď sme subjektívne mali takýto pocit, nejednalo sa o žiadnu výraznú zmenu). Počas napájania adaptérom sa ináč chladný povrch hliníkového tela prístroja citeľne zahrieva.

Zadný panel zľava doprava tvorí optický vstup, optický výstup, USB vstup, pripojenie napájacie adaptéra DC 12-15V, a RCA linkové výstupy pravého a ľavého kanálu.

 

Funkcie

HUD-mx2 má vo svojich hliníkových útrobách ukrytých niekoľko tromfov. Prvým je podpora 88kHz – v súčasnosti ešte stále nadštandardná funkcia, 3 z 4 DAC/Amp prístrojov, ktoré sme mali poslednou dobou v rukách túto frekvenciu nepodporujú.

Ďalší plusový bodík získava za podporu 176 a 192 kHz samplovacích frekvencií. V tomto prípade hovoríme o hudbe v naozaj vysokom rozlíšení. Kritické hlasy tvrdia, že ľudské ucho nie je schopné z takto vysokej frekvencie nijako profitovať a teda že to je len skvele zaobalené marketingové placebo s cieľom predať tú istú hudbu drahšie, bez akéhokoľvek počuteľného prínosu. Dokonca si skôr narobíte problémy, pretože 192kHz bez resamplovania len tak na hocičom neprehráte a priemerne dlhý album má približne 2 GB.

V každom prípade výrobcovia DACov reagujú na dopyt a rovnako sa začínajú na trhu objavovať cenovo dostupné (cca 250 dolárov) prenosné prehrávače s podporou 192kHz/24bit, ako napríklad Fiio X3 alebo Ibasso DX50, a tak Vám nič nebráni kupovať si svoje obľúbené albumy priamo v štúdiovej kvalite. HUD-mx2 192kHz/24bit zvládne, no len ak mu dáta dodáte cez optický vstup, USB mód podporuje iba frekvencie do 96kHz.

Ďalšou špecialitou; pre pomerne malý okruh “fajnšmejkrov” je vymeniteľný OPAMP (operačný zosilňovač). Ten dodávaný podáva slušný výkon, no pokiaľ sa vám niekde v šuflíku povaľujú japonské MUSES 01/02 (približne 35 € za kus) bude to pravdepodobne len lepšie.

Zaujímavé je tiež, že USB vstup dokáže komunikovať aj s androidovým telefónom (Jelly Bean a OTG kábel) alebo iPadom (camera connection kit). Vzniká tak naozaj prenosný systém napríklad pre večerné počúvanie hudby pri zaspávaní.

Užívatelia s hladnými slúchadlami ktoré Hud-mx2 nedokáže v predvolenom nastavení dostatočne nakŕmiť nájdu po otvorení prístroja dvojicu “jumperov”. Ich odstránením zvýšia gain a tým celkovú hlasitosť.Sennheiser HD600 (300 Ω) si však vystačili s menej než polovicou maximálneho rozsahu potenciometra, a to aj bez zvyšovania gainu.    

 

Zvuk

Prednes je pomerne vyvážený, oproti nedávno testovanému Yulong U100, má HUD-mx2  viac detailov a dôraznejšie výšky, tým pádom bude (v závislosti od vašich preferencií) dobrou partiou ku neutrálnym až teplejším slúchadlám. O niečo viac stredov a hutnejšie basy by však neuškodili a dodali by zvuku na plnosti. Samozrejme, vždy je možne do hry zapojiť ekvalizér a zvuk si upraviť podľa svojich požiadaviek.

Charakter prednesu najvýraznejšie menia slúchadlá a v tomto prípade, pre slúchadlá s ostrím podaním výšok bude lepším partnerom spomínaný U100 alebo kombinácia Objective 2 + ODAC. Hudobný priestor je podaný presvedčivo, a to tak do šírky ako do hĺbky, aj keď opäť by sme ho zaradili až za kombináciu O2+ODAC. V porovnaní s hernou externou zvukovou kartou Creative Sound Blaster X-Fi HD USB, ktorú výrobca odvážne tituluje ako USB zvukovú kartu pre “audiofilov”, v hudobnom prednese s prehľadom vyhráva HUD-mx2 kde sa hudba nerozpadáva na samostatné nástroje a drží pokope.

Úroveň šumu bola so všetkými testovanými slúchadlami pri bežnej hlasitosti zanedbateľná. Situácia sa však výrazne zmení ak pripojíte citlivejšie “špunty”, pri našom teste s a-JAYS Three (16 Ω) bolo šum výrazne vnímať aj pri minimálnej hlasitosti. Pre porovnanie – O2+ODAC začal v rovnakom teste šumieť niekde v polke rozsahu potenciometra, pričom to už je úroveň, kde by Vám pri počúvaní hudby pravdepodobne odtrhlo uši. Prekvapujúco si v tomto teste lepšie počínala aj inak ošemetná Creative Sound Blaster X-Fi HD USB. Celkovo zvuk hodnotíme ako dobrý až veľmi dobrý (v rámci tejto cenovej kategórie).

Porovnanie veľkosti s Creative X-Fi HD USB a Yulong U100. HUD-mx2 ani Yulong U100 nedisponujú nahrávaním (vstupom pre mikrofón) – slúžia len na prehrávanie hudby.

 

Hodnotenie

Audinst HUD-mx2 je šikovné zariadenie. Malé rozmery, nízka váha, možnosť napájania priamo z USB, dva slúchadlové výstupy, praktický prepínač výstupu a vstupov priamo na prednom paneli, optický vstup, podpora frekvencií do 192kHz a veľmi slušný zvuk. Chýba azda len linkový vstup na pripojenie mp3 prehrávača. Neohuruje síce tak, aby to bola večná láska na prvý posluch, zároveň mu však možno len máločo vytknúť. Je to proste veľmi dobre vybavený spoločník na cesty aj domáce počúvanie.


 

Technická špecifikácia:

USB vstup (VIA Vinyl EnvyUSB 2.0): USB2.0/24Bit/96KHz

Optický vstup: S/PDIF (TOS-LINK)
Linkový výstup: (RCA).

Digitálny výstup: Optický (S/PDIF)Slúchadlový výstup(1x6.35mm, 1x3.5mm), výstupná impedancia 2Ω, 1,5 W/32Ω

Napájanie: 12-15V DC.

Rozlíšenie a samplovacie frekvencie: 16/24bit, 44.1/48.0/88.2/96.0/176.4/192.0kHz

D/A konvertor (TI PCM1796 ): 24bit / 192kHz, 123dB SNR
Hmotnosť: 260g
Rozmery: (100x120x29mm)

Testovacie vybavenie:

Koss Porta Pro, Sennheiser PX100II, Sennheiser HD600, UltraSone HFI2400, a-JAYS Three, Yulong Audio U100, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB (SB 1240), O2+ODAC (Head 'n' HiFi)

Joni Mitchell – Blue (flac, 96kHz/24bit)

Miles Davis – Kind of Blue (flac, 96kHz/24bit)

Max Richter – Recomposed by Max Richter: Vivaldi The Four Seasons (flac, 96kHz/24bit)

Jana Kirschner – Moruša: Biela (cd, 44,1kHz/16bit)

QOTSA – Songs for the Deaf (cd, 44,1kHz/16bit)

Katarzia – Generácia Y (mp3, 320kbps)

streamovacia služba Deezer – rôzne albumy (mp3, 320kbps)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013