Menu

Battlefield 3 ako kráľ medzi FPS

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 4113 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Jedna z najznámejších sérií FPS s názvom Battlefield sa dočkala ďalšieho pokračovania. To prinieslo mnohé inovácie a nový engine. Pozrite sa spolu s nami na kandidáta najlepšej FPS hry roku.

Battlefield 3 nie je len obyčajným pokračovaním s drobnými inováciami. Táto hra je totiž oproti svojim predchodcom zmenená od základu. Postaral sa o to nový engine s názvom Frostbite 2. Ten vylepšil päť základných prvkov hry: animácie, zvuky, deštrukciu (Destruction engine 3.0), rendering (DX11) a grafické zobrazovanie rozsiahlych území.

Pomocou nových animácií, ktoré nie sú umelo vytvorené len v SP ale nájdete ich aj v MP, sa zvyšuje realistickosť hry aspoň dvojnásobne. Nehovoriac o tom, že zvukový podklad z BF3 získal ocenenia za najlepší zvuk. Zmeny v renderingu postrehnete najmä pri cutscénách, ktoré vyzerajú akoby boli vytvorené pomocou reálnych hercov a nie postáv priamo z hry.

Séria Battlefield je už známa tým, že hráčovi umožňuje zničiť takmer všetko, a to do základov. Deštrukčný model bol v predchádzajúcej hre založený na podobných skriptoch a množstvo objektov sa rozpadalo úplne rovnakým spôsobom. Toto už v novom Battlefielde nehrozí a aj keď to nie je úplne dokonalé, pocit pri hraní je vyslovene adrenalínový.

Za zmienku stojí aj grafické podanie rozsiahlych území, ktoré oceníte najmä pri lete stíhačkou či vrtuľníkom. Engine sa postará aj o najmenšie detaily a vy si tak môžete naplno užiť rôzne prostredia od mesta, cez púšť až po džungľu.

http://www.youtube.com/watch?v=8pNOxynC1Dc

*.tu si môžete pozrieť malú ukážku noviniek, ktoré prináša Frostbite 2

Battlefield 3 ponúka hráčom hneď tri základné módy: singleplayer, multiplayer a coop. Začneme teda pekne poporiadku od singleplayeru. DICE nadviazala na úspech Bad Company 2 a vytvorila kampaň s dobrým príbehom a pomerne slušnou hracou dobou. Počas jej trvania sa zhostíte úlohy amerického vojaka, ktorý je vypočúvaný za údajne napomáhanie teroristom a pokus o spáchanie teroristického útoku. Vyšetrovateľom tak postupne prostredníctvom hrania rozpoviete udalosti, ktoré sa odohrali v nedávnej minulosti.

V niektorých misiách budete rozprávať o vašich spolubojovníkoch, ktorý slúžia pri letectve či obrnených zložkách a vyskúšate si tak úlohu pilota stíhačky či veliteľa tanku. Pri svojom putovaní navštívite rôzne mestá blízkeho východu, rozsiahle púšte či džungľu. Zároveň si vyskúšate používanie rozsiahleho arzenálu zbraní, do ktorého patria klasické M4 a AK-47, brokovnice, granátomety, raketomety, guľomety, míny, C4, granáty a dokonca aj mínomet.

Žiadnemu vojakovi pritom nesmie chýbať ani zbraň osobnej obrany, ktorej úlohu zastáva nôž. Ten je neoceniteľný pri blízkych stretoch a nový engine dokonca vylepšuje animáciu jeho používania. Zmenu uvidíte najmä v prípade napadnutia nepriateľa odzadu. Dobrou správou je, že tieto inovácie sú integrované aj v MP a z neohrabaného máchania nožom sa tak stáva priam filmový zážitok, pri ktorom nepriateľa chytíte za krk a doslova podrežete. Jediné čo môžeme SP vytknúť sú občasné chyby AI, ktoré nijako výrazne neovplyvňujú herný zážitok.

V Battlefield 3 môžete svojho nepriateľa oslepiť použitím taktického svetla či laseru

Navyše slávu sérii Battlefield nepriniesol SP ale prepracovaný multiplayer, ktorý vtrhne nejedného hráča FPS. Ináč tomu nie je ani v prípade Battlefield 3. Ten v sebe kombinuje všetky dobré vlastnosti predchádzajúcich dielov s mnohými inováciami. Najzábavnejším prvkom je asi notoricky známa deštrukcia, ktorú ste mohli vidieť už v Bad Company 2. Kto by sa predsa obťažoval so zabíjaním nepriateľa v budove keď ju môže jednoducho zrovnať zo zemou a pochovať v nej aj zopár ďalších nepriateľov.

Na to môžete použiť široký bojový arzenál do ktorého nespadajú len ručné zbrane ale aj bojová technika. K dispozícii budete mať spomínané pištole, samopaly, guľomety, raketomety a ďalšiu výzbroj. Okrem toho môžete využiť aj tanky, člny, obrnené transportéry, džípy, helikoptéry, protilietadlové či stacionárne zbrane. Po dlhšej odmlke v podaní Bad Company a Bad Company 2 sa Battlefield 3 vracia do starých koľají a hráčom umožňuje na boj použiť aj stíhačky. K dispozícii sú hneď dva americké a dva ruské stroje. Novinkou sú prieskumné helikoptéry, ktoré vypĺňajú medzeru medzi útočnými a transportnými vrtuľníkmi.

Tanky, helikoptéry, stíhačky, džípy a mnoho ďalšieho

Medzi ručné zbrane pribudol napríklad mínomet, ktorý odteraz nie je v podobe laserového zameriavača známeho z Bad Company 2 ale klasického prenosného mínometu, ktorý musí hráč umiestniť na zem a následne môže strieľať po nepriateľoch prostredníctvom minimapy. Tešiť sa môžete aj na rôzne "gadgety" bez ktorých by Battlefield nebol Battlefieldom. Patrí medzi ne oprávarenský robot, automatický laserový zameriavač, detektor pohybu, diaľkovo ovládaný prieskumný mikrovrtulník či defibrilátor.

Výraznejšími zmenami prebehli aj triedy vojakov. Klasického medika teraz nahradil assault, ktorý môže do svojej výzbroje zaradiť aj defibrilátor a pomocou neho oživovať spolubojovníkov. No a úlohy assaulta sa zhostil support. Ten zo sebou nosí bedne munície, protipechotné míny poprípade spomínaný mínomet. Výraznejším zmenám nepodľahol len engineer a recon, ktorých úloha zostala viac menej nezmenená.

Načo hľadať nepriateľskeho snipera... odpáľme celú budovu

Takýto rozsiahly arzenál vám však nebude k dispozícii od počiatku hrania. V Battlefield 3 musíte totiž odomknúť takmer všetko od zbraní, cez zameriavače až po výzbroj vozidiel. Odomykanie teda prebieha naraz na viacerých úrovniach. Prvou z nich je získavanie levelov, to vám sprístupní základné zbrane, maskovania, atď. Ďalej tu máme levelovanie jednotlivých tried postáv. Hraním a získavaním skóre za triedu recon sa vám odomknúť ďalšie odstreľovacie pušky a zbrane, za triedu support to budú guľomety, C4 a pod.

Obohatiť sa môžete aj o doplnky k samotným zbraniam. To docielite zabíjaním nepriateľov s konkrétnou zbraňou. No a na záver je tu možnosť sprístupniť si rôzne príslušenstvo pre bojovú techniku. Získať tak môžete rôzne doplnky, ku ktorým patria napríklad zameriavače, taktické svetlo či laser, vylepšená optika, dymová clona, protilietadlové strely ale aj rôzne sekudnárne zbrane určené pre použitie s bojovou technikou.

Za hranie môžete ďalej získať rôzne ocenenia v podobe stúh. Tie dostanete za rôzne veci od zabíjania, cez zaberanie vlajok až po podporu svojich spolubojovníkov. Po získaní určitého počtu týchto stúh dostanete medailu. Tie už majú vo svete BF3 pomerne väčšiu váhu a môže vypovedať aj o skúsenostiach hráča. Za získavanie týchto medailí či rôzne ďalšie veci sa vám ďalej odomykajú známky (dog tags), ktoré sa vám zobrazia po tom čo vás zabije nepriateľ.

Letectvo Battlefield 3 - nový význam pre slovné spojenie smrť z výšin

Avšak ani multiplayer nie je bez chýb. Počas nášho testovania sme postrehli najmä občasné výpadky zvuku, ktoré sú zamerané buď na konkrétnu oblasť (výstrely z pušky či tanku) no v niektorých prípadoch môžu postihnúť celú hru. Ďalším problémom sú pomerne dlhé načítavania máp. Tieto chyby postrehlo viacero hráčov s rôznymi konfiguráciami PC. Dlhé loadingy sa však vyskytli aj v Bad Company 2, tie však po dlhšom čase opravili nové ovládače grafických kariet. Uvidíme či tomu bude tak aj v prípade Battlefield 3.

Ak sa necítite na hranie proti ozajstným hráčom je tu pre vás mód Coop. Ten si môžu zahrať spoločne dvaja hráči. Sú v ňom zahrnuté rôzne misie, v ktorých sa zhostíte úlohy pilota či strelca helikoptéry, zastrieľate si z humwee, budete kryť svojich spolubojovníkov odstreľovacou puškou či sa budete musieť postarať o záchranu rukojemníkov, extrakciu dôležitých informácií poprípade zneškodnenie bômb. Coop tak pokrýva naozaj širokú škálu misií (celkovo je ich tu 6). Dobrou správou je že hraním sa vám za coop body odomkne aj zopár zbraní pre multiplayer.

Tak tomuto hovoríme prepracované animácie

Dnes sú v móde najmä sociálne siete a na tento fakt nezabudlo ani EA a spoločne s Battlefieldom 3 pripravilo aj menšiu sieť pre hráčov s názvom Battlelog. Ten poskytuje väčšinu základných funkcií vrátane chatovania a pridávania statusov. Okrem toho je plne integrovaný s hrou a do multiplayeru či coopu sa dostanete jedine prostredníctvom neho.

Na hlavnej nástenke nájdete zároveň informácie o najnovších úspechoch vašich priateľov. V profiloch sa nachádzajú podrobné štatistiky ako aj zoznam posledne navštívených a obľúbených serverov. Prostredníctvom Battlelogu sa môžete dokonca pridať k rôznym čatám (obdoba klanov) a bojovať po ich boku. K dispozícii je dokonca aj skupinový chat (party), pomocou ktorého môžete do hry pozvať viacero vašich priateľov. Za zmienku stoja ešte podrobné štatistiky vašej postavy.

Nájdete v nich aktuálny postup pri odomykaní zbraní a doplnkov, zoznam dostupných psích známok ale aj všetky ocenenia, ktoré ste počas hrania získali. Samozrejme nezabudlo sa ani na základné štatistiky, medzi ktoré patrí celkový hrací čas, priemerné skóre za jednu minútu, presnosť, pomer vyhratých a prehratých hier či časový diagram, ktorý ukazuje dobu, počas ktorej ste hrali za určitú triedu postavy.

http://www.youtube.com/watch?v=bkoy1wKBS78

Battlefield 3 je vskutku vynikajúca hra, ktorá získala mnoho ocenení a zaujme zrejme všetkých hráčov FPS. Celkový zážitok umocňuje grafická a zvuková stránka hry, prepracovaný multiplayer a mnoho iných kladov. Avšak ako to býva s novým enginom prichádza aj zopár bugov, no tie pravdepodobne vývojári opravia v dohľadnej dobe. V redakcii sme sa teda rozhodli udeliť Battlefield 3 titul FPS hra roku.

gold_small

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013