Logo
Vytlačiť túto stránku

Na Intel ISEF sa obajví až sedem Slovákov

Na Intel ISEF sa obajví až sedem Slovákov

Aj tento rok sa koná najväčšia súťaž mladých vedcov Intel ISEF v Los Angeles. Nadviazať na úspechy z minulého roka sa pokúsi aj sedem Slovákov. Najlepší z Festivalu vedy a techniky a nominanti združenia Mladí vedci Slovenska budú chcieť uspieť v konkurencii 1600 študentov z celého sveta.

Medzinárodná súťaž mladých vedcov ISEF sa koná už od roku 1950 a spoločnosť Intel je jej hlavným organizátorom od roku 1997. Súťaž má za cieľ popularizovať vedu a hľadať nové nápady a talenty Minulý ročník bol pre našich veľmi úspešný a nadviazať sa pokúsi sedem študentov so svojimi projektmi. Štyria víťazi národnej súťaže Festival vedy a techniky doplnení o trojicu študentov nominovaných združením Mladí vedci Slovenska budú našimi želiezkami v ohni 1600 účastníkov z celého sveta.

To súťaže sa zapojí Pavol Madaj, ktorý vytvoril algoritmus testujúci početnosť súčiastok nevyhnutných pre stavbu robota. Do LA sa pozrú aj dvaja študenti z gymnázia sv.Tomáša Akvinského, Martin Liščinský a Michal Géci, ktorí skúmali topenie v dvojrozmernom systéme malých magnetov.

Spomedzi víťazov Festivalu vedy a techniky sa na ISEF už po druhý krát dostala Michaela Brchnelová, ktorá minulý rok získala druhé miesto Americkej astronomickej spoločnosti za prácu o röntgenovom meraní dynamiky vybraných pozostatkov supernov. Tento rok predstaví svoj projekt ešte viac vylepšený. V kategórii Fyzika sa do súťaže zapojí aj Branislav Viliam Hakala s metódou prípravy nanočastíc katalyzátorov pre vodíkové palivové články. S možnosťami zvyšovania efektivity liečby nádorových ochorení pomocou cieleného presunu liečiv pri fotodynamickej terapii sa súťaže zúčastní Kristína Uličná z Gymnázia v Krompachoch. Štúdiou väzbových možností syntetických derivátov kumarínu s DNA a albumínom sa bude snažiť porotcov zaujať Daniel Ondra.

Viac o ISEF nájdete na stránkach organizácie Student Science

© 2015 PCNews.sk