Menu

Testovali sme notebook Lenovo Yoga 9i

Sériu notebookov Yoga asi netreba nijak detailne predstavovať. Koncept konvertibilných notebookov od Lenovo sa stal veľmi obľúbeným vďaka svojej univerzálnosti a pútavému dizajnu, pričom Yoga nikdy nezaostávala ani z pohľadu hardvérovej výbavy. Aspoň nie v najvyšších modelových radách. A presne tam patrí aj testovaný Lenovo Yoga 9i, ktorý nemá namierené nikam inam, než na lídra segmentu.

Konvertibilné notebooky sú zariadenia, ktoré kombinujú základné vlastnosti notebookov a tabletov. Primárne sú to notebooky, ktorých pánty umožňujú preklopiť displej o 360 stupňov na chrbát zariadenia, vďaka čomu sa dajú používať ako tablet. Často podporujú aktívny, alebo pasívny stylus, slúžia tak aj ako skicár, či poznámkový blok. Spôsob, akým otáčajú obrazovku je rôzny, okrem klasických pántov môžu mať aj viacprvkový pánt, či jeden stredový pánt, okolo ktorého sa displej otáča aj okolo vertikálnej osi. Niektoré modely majú displej celkom oddeliteľný, čím ešte viac pripomínajú tablety a vedia fungovať aj bez klávesnice.

Samozrejme, toto nie je žiadna novinka, jedným z prvých komerčne dostupných zariadení bol Compaq Concerto ešte v roku 1993, no konvertibilné zariadenia si museli počkať ďalších takmer 20 rokov na svoj skutočný úspech. V roku 2011 sa každý veľký výrobca rozhodol naskočiť na túto vlnu a uviedol svoje riešenie; a biznisový ThinkPad X220 Tablet patril medzi tie najúspešnejšie. O rok neskôr vstúpil do bežného spotrebiteľského segmentu model IdeaPad Yoga 13, zahájil úspešné ťaženie na poli konvertibilných notebookov a položil základ marketingovej značky Yoga.

Nami testovaný model Yoga 9, resp. táto séria, má svoje počiatky v roku 2020, kedy prišla na trh s 10. generáciou procesorov Intel. My sme do rúk dostali konfiguráciu s procesorom Intel Core i7-1260P a teda v dvanástej generácii s architektúrou Alder Lake. Na trhu nájdete už aj modely postavené okolo 13. generácie procesorov Intel. Dosť však bolo histórie, poďme na samotné zariadenie.

 

KONFIGURÁCIA

Testovali sme verziu s označením 14IAP7 a teda s procesorom Intel Core i7 1260P, 16 GB DDR5 RAM, 1 TB SSD a štrnásťpalcovým OLED displejom s rozlíšením 3840×2400 bodov a podporou aktívneho stylusu. Procesor je postavený na architektúre Intel Alder Lake, so štvoricou „veľkých“ jadier s maximálnou Turbo frekvenciou 4,7 GHz a s ôsmimi úspornejšími jadrami s maximálnou Turbo frekvenciou 3,4 GHz. Jadrá zvládnu dovedna spracovať 16 výpočtových vlákien a vzhľadom na maximálne TDP až 64W tak bude výkonu zrejme naozaj dostatok.

Grafický adaptér je integrovaný v procesore, Intel Iris Xe Graphics G7 je už síce staršieho dáta, no v tomto prípade pracuje takmer na vrchole svojich možností, na frekvencii 1400 MHz. S 96 exekučnými jednotkami má samozrejme ďaleko od výkonu mobilných dedikovaných grafických kariet, na aspoň základné hranie nenáročných či starších hier v 720p rozlíšení by to však stačiť malo. Uvidíme, ako sa mu bude dariť v testoch.

Lenovo yoga 9i 00 box

Operačný systém Windows 11 Pro je nainštalovaný na terabajtovom SSD od Samsung. Ide o OEM verziu známeho 980 Pro s TLC pamäťovými čipmi domácej výroby, ktorý by mal dosahovať rýchlosť čítania okolo 7000 MB/s. Dva 8 GB DDR5 moduly operačnej pamäte sú osadené priamo na doske, takže budúci upgrade je takmer nemožný. Výhodou je pomerne agresívne nastavené časovanie a pracovná frekvencia 5200 MHz. Vo výbave notebooku nechýba Wi-Fi 6E modul od Intel, Thunderbolt 4, ale napríklad ani reproduktory od Bowers & Wilkins ukryté v pánte displeja.

Lenovo yoga 9i 01 accessories

Zo škatule s notebookom sme vytiahli aj celkom pekné ochranné puzdro s priestorom na uloženie stylusu, samotný stylus a napájací adaptér s výkonom 100 W, USB-C konektorom a hmotnosťou 400 gramov. Viac by sa nám páčil tradičný Lenovo adaptér s výkonom 65 W, ktorý je ľahší a kompaktnejší, výkonný procesor si však vybral svoju daň v podobe potreby viac dimenzovaného napájania.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Notebooky Yoga sa pri svojej konštrukcii často spoliehali na ľahké kovové zliatiny a inak tomu nie je ani v prípade Yoga 9i. Už na prvý dotyk je cítiť, že ide o dobre postavené zariadenie s príkladnou tuhosťou, čo je cítiť aj na celkovej hmotnosti. Ručička na váhe ukazuje 1,4 kg a ak budete notebook používať v režime tabletu, ruka o ňom rozhodne bude vedieť. Keďže ide o model so 14“ uhlopriečkou, netreba čakať celkom kompaktné rozmery, navyše rám okolo displeja je pomerne široký, aby ho bolo ako tablet za čo chytiť. S rozmermi 318×230 mm a hrúbkou 15,25 mm sa však stále jedná o ľahko prenosné zariadenie a konkurenti s rovnakou uhlopriečkou sa pohybujú vo veľmi podobných číslach.

Lenovo yoga 9i 02 closed

V porovnaní s predošlou generáciou sa výrazne zmenil dizajn. Dominujú zaoblené hrany, vďaka čomu pôsobí Yoga 9i veľmi sviežo a dovolíme si tvrdiť, že aj originálne. Je to ozaj pekný notebook, naša vzorka dorazila vo farbe Oatmeal, zrnitej striebornej s ľahkým hnedastým nádychom a lesklými akcentami po obvode. V ponuke je aj farba Storm Grey v matnej tmavošedej farbe, v našom zlato-striebornom odtieni však pôsobí notebook luxusnejším dojmom.

Lenovo yoga 9i 03 corner

Zaujímavým detailom je spojenie tela notebooku a displeja. Ten je v akoby „o číslo menšom“ tele a neprechádza plynulo do spodnej časti. Spoločne s výrazne zaoblenými hranami tak notebook vytvára dojem dvoch samostatných tenkých puzdier, ktoré sú len položené na seba. Tento efekt rozbíja celkovú hrúbku zariadenia a pôsobí štíhlejším dojmom ako v prípade konkurencie s rovnako hrubým telom. Obe časti spája výrazný pánt, ktorý umožňuje otvorenie veka displeja o 360 stupňov a jeho použitie v režime tabletu.

Lenovo yoga 9i 04 hinge

Pánt je dostatočne tuhý a drží otvorený displej na svojom mieste v akejkoľvek polohe, čo je pre konvertibilné zariadenie mimoriadne dôležité. Pánt bol vždy dôležitou časťou Yoga notebookov, pamätáme si najmä na ten „hodinkový“ z modelu Yoga 910. Inak tomu nie je ani teraz, prechádza takmer celou šírkou notebooku a tvorí najvýraznejší dizajnový prvok. Je bohato perforovaný, čo nie samoúčelné. Slúži totiž ako malý soundbar, v ktorom sa nachádzajú dva malé výškové reproduktory. Spolupracujú s dvoma širokopásmovými reproduktormi v predných rohoch tela notebooku a vytvárajú zvuk, ktorý patrí k tým najlepším aký sme kedy v tejto triede počuli. V Lenovo stavili na ozvučenie od Bowers & Wilkins a naozaj to vyšlo.

Lenovo yoga 9i 05 left

Yoga 9i nie je veľmi bohatá na portovú výbavu, čo je celkom prirodzené, nejde predsa o biznisový a ani workstation notebook. Nájdete tu však všetky potrebné rozhrania dnešnej doby. Na ľavom okraji tela notebooku sa nachádza USB-A 3.2 Gen. 2 port, 2x USB-C s podporou Thunderbolt 4, Power Delivery 3.0 a Display Port 1.4, a v prednej časti sa za dierkovanou mriežkou ukrýva reproduktor.

Lenovo yoga 9i 06 right

Na pravej strane je portov ešte menej, vlastne len jeden. Znova ide o USB-C, tentokrát vo verzii 3.2 Gen. 2 s PD 3.0, Lenovo pochválime za prítomnosť kombinovaného 3,5 mm konektora pre pripojenie bežného analógového headsetu.

 

HARDVÉROVÁ VÝBAVA

Notebook nájdete na trhu s troma typmi displejov - 4K OLED, 2,8K OLED, 2,8K IPS. Odporúčame si priplatiť za OLED, aspoň za ten s rozlíšením 2880×1800 bodov. Naša Yoga 9i bola osadená vynikajúcim 4K OLED panelom s pomerom strán 16:10 a rozlíšením 3840×2400 bodov. Na štrnástich palcoch uhlopriečky nám tak vychádza PPI s hodnotou 323, vďaka čomu je obraz veľmi jemný. Farby sú sýte, so širokým gamutom, video scény i fotografie pôsobia veľmi živo, no nie príliš umelo, ako tomu bolo kedysi u mobilných AMOLEDov. Výrobca udáva 125% pokrytie farebného spektra sRGB. Subjektívne je kvalita obrazu na veľmi vysokej úrovni a Yoga 9i má jeden z najlepších displejov, aké sme na notebookoch zatiaľ videli. OLED panely sú rýchle a netrpia presvitaním podsvietenia, vďaka čomu sa so zariadením pracuje výborne aj v noci.

Lenovo yoga 9i 17 OLED

Papierový jas displeja je definovaný na úrovni 400 nit, pre HDR obsah to bude určite o dobrú stovku viac, v SDR režime to bude zasa aspoň o 50 nitov menej. V HDR je prirodzene spotreba panelu vyššia a nie je možné aktivovať ho ak notebook beží len z batérie. Pomerne vysoký jas má veľkú výhodu v dobrej čitateľnosti v exteriéri, napriek lesklej a pravdepodobne sklenenej, povrchovej úprave krycej vrstvy displeja, ktorá vytvára výrazné odlesky. O širokých pozorovacích uhloch je v prípade OLED panelu zrejme aj zbytočné čokoľvek písať.

Lenovo yoga 9i 12 webcam

V hornom rámčeku displeja sa nachádza infračervená kamera s podporou rozpoznávania tváre prostredníctvom funkcie Windows Hello, a kamera s rozlíšením 1080p, ktorú možno zakryť mechanickou uzávierkou. Kvalita obrazu je slušná, vzhľadom na malú optiku však netreba čakať žiadne zázraky. Rozšírené funkcie sú tým, čo robí webkameru zaujímavou. Okrem jemného zaostrenia, ktoré stlačením tlačidla na klávesnici rozostrí pozadie (nemusíte tak klikať v nastavení konkrétnej aplikácie), je tu aj niekoľko bezpečnostných funkcií. Lenovo ich nazýva Zero Touch a notebook sa môže napríklad automaticky uzamknúť, keď sa od neho vzdialite.

Pre komunikáciu notebooku so sieťami Wi-Fi sa Lenovo rozhodlo použiť moderný modul Wi-Fi Intel AX211, ktorý podporuje aj najnovší štandard Wi-Fi 6E so sieťami 6 GHz. Počas testovania sme nemali žiadne problémy a prenosové rýchlosti boli vysoké i stabilné.

Lenovo yoga 9i 14 keyboard

Klávesnica je vo farbe tela notebooku a doplnená bielym podsvietením s dvoma intenzitami jasu. Podsvietenie sa dokáže aktivovať aj automaticky vďaka snímaču okolitého svetla. Rozloženie je štandardné, výnimkou je stĺpec kláves v pravej časti, ktorý slúži na ovládanie doplnkových funkcií notebooku. Jeho prítomnosť nám spočiatku prekážala, no je to len vecou zvyku.

Lenovo yoga 9i 13 addkeys

Najviac nám asi zavadzal snímač odtlačkov prstov, ktorý by sme radšej videli na zapínacom tlačidle, alebo v miestach nad klávesnicou. Prvých pár dní ho budete podvedome stláčať namiesto pravej šípky. Celkom užitočné je tlačidlo na prepínanie tmavého a svetlého farebného režimu Windows, či tlačidlo voľby režimov výkonu. Či tieto funkcie skutočne potrebujú dedikované tlačidlá vo veľkosti štandardnej klávesy, alebo by si vystačili s osvedčenými skratkami Fn+, už necháme na subjektívne posúdenie každého z vás.

Lenovo yoga 9i 15 keyboard detail

Lenovo to s klávesnicami notebookov vždy vedelo a naše očakávania boli uspokojené aj tentoraz. Samotná klávesnica Yoga 9i je pohodlná, s krátkym zdvihom tlačidiel, presným vedením a dobrou odozvou. Píše sa na nej rýchlo a vyhovoval nám aj veľkosť kláves a ich povrchová úprava. Trochu väčšiu vôľu, než by sa nám páčilo, mal medzerník, ale celkovo hodnotíme klávesnicu ako nadpriemerne pohodlnú.

Touchpad je dostatočne veľký, s dobrou odozvou, hladkým povrchom a podporou gest. Na ťukanie prstom reaguje bezproblémovo, ak ste zvyknutí na klikanie zatlačením celého touchpadu, pripravte sa na pomerne hlasité a lacno znejúce cvakanie.

Lenovo yoga 9i 16 stylus

Displej Yoga 9i si rozumie aj so stylusom. Pribalený je aktívny stylus Lenovo Precision Pen 2 vo veľkosti hrubšej ceruzky, na ktorú sa podobá aj svojím tvarom. Nabíja sa cez USB-C port a v tele notebooku nemá miesto, takže ho budete musieť skladovať v puzdre. Ak si robíte veľa poznámok, do existujúcich dokumentov, je písanie na veľký, 14 palcový displej s dobrou odozvou veľmi návykové, no snažte sa stylus nestratiť. Lenovo Precision Pen 2 podporuje 4096 úrovní prítlaku a tak nemusíte ostať len pri písaní poznámok, dobre zvláda aj nenáročné kreslenie.

 

VÝKON A PREVÁDZKOVÉ VLASTNOSTI

Ako sme už spomínali, v našej konfigurácii bol použitý procesor Intel Core i7-1260P. S architektúrou Alder Lake uviedol Intel sériu procesorov P, ktorá by mala priniesť ideálny pomer výkon-spotreba, nominálne TDP je tak stanovené na 28W, no v prípade potreby dokáže krátkodobo zvýšiť celkové TDP až na 64W. Procesor má tak dosť priestoru na zvýšenie frekvencie prostredníctvom funkcie Turbo, no zároveň vďaka svojej konštrukcii ostáva úsporný.

Lenovo yoga 9i 21 CPUZ

Kombinuje v sebe štyri výkonné jadrá s podporou Hyperthreadingu a osem úsporných jadier, určených pre menej náročné úlohy a bežnú prevádzku v prostredí operačného systému. Procesor zvládne celkovo šestnásť výpočtových vlákien a jeho výkon vo viacvláknových aplikáciách je na mobilnú triedu veľmi solídny. Potvrdil to aj náš test v benchmarku Cinebench R23, kde bol nárast výkonu v multicore teste v porovnaní s Core i7-1165G7 z predošlej generácie mobilných Intel procesorov citeľne vyšší. Pri spustení benchmarku s jedným vláknom sa pekne prejavila vysoká frekvencia jedného z výkonných jadier, no v porovnaní so svojim predchodcom dosiahol takmer identické skóre.

Lenovo yoga 9i 22 Cinebench

Procesor mal k dispozícii 16 GB RAM, čo je zatiaľ stále dostačujúca hodnota, na trhu však nájdete aj konfiguráciu s 32 GB RAM, ktorá je len o pár desiatok EUR drahšia a tento príplatok určite odporúčame. Spoločne s rýchlym SSD bola odozva systému i aplikácií vynikajúca a aj syntetické benchmarky naše dojmy potvrdili. Lenovo Yoga 9i patrí medzi najvýkonnejšie notebooky v štrnásťpalcovom segmente.

Lenovo yoga 9i 19 PCM

Ešte pár slov k výkonu disku – Lenovo siahlo po OEM verzii dobre známeho Samsung 980 Pro, ktorý patrí medzi najrýchlejšie SSD na trhu. Čipset disponuje M.2 slotom v PCI-E 4.0 štandarde, takže potenciál disku môže využiť naplno. V benchmarku CrystalDiskMark sme mu namerali prenosové rýchlosti hodné desktopových systémov. S kapacitou 1 TB ponúka dostatok miesta pre systém a súbory, a keďže inštalovať nové hry vyžadujúce desiatky gigabajtov úložiska na tento notebook nebudete, nie je žiadny dôvod SSD meniť.

Lenovo yoga 9i 18 CDM

Dedikovaná grafická karta sa do notebooku nevmestila, takže na nejaké intenzívne hranie rovno zabudnite. Intel Xe Graphics G7 je v procesore vo svojej výkonnejšej verzii s 96 exekučnými jednotkami taktovanými na 1,4 GHz. To stačí akurát na nízke rozlíšenia a minimálne detaily pri väčšine aktuálnych herných titulov, staršie hry si zahráte o čosi lepšie, ale stále to nebude ideálne. S prehrávaním videa vo vysokom rozlíšení a bežnými úlohami v prostredí OS však grafický adaptér nemá žiadny problém.

Lenovo yoga 9i 20 unigine

Do pomerne tenkého tela zariadenia sa podarilo výrobcovi vtesnať solídne chladenie s dvoma ventilátormi. Pri bežnej práci je notebook veľmi tichý. Vysoké TDP procesora je však cítiť a počuť, keď sa do akcie zapoja performance jadrá, chladič sa rýchlo zohreje a roztočí svoje ventilátory na vyššie otáčky. Vtedy si Yoga 9i zafučí, no nie je to nič, čo by vyslovene obťažovalo. Pri hraní hier budete ventilátory počuť výraznejšie, to je však celkom bežná charakteristika notebooku, ktorý primárne nie je koncipovaný ako herný. Pri vyššej záťaži už citeľne stúpala aj teplota krytu a klávesnice k hranici 44°C, pri bežnej práci však ostával notebook len šesť stupňov nad úrovňou teploty v miestnosti.

Akumulátor s kapacitou 75 Wh sa prirodzene nachádza pod spodným krytom a nie je možné ho jednoducho vymeniť. Najviac ho potrápi samozrejme procesor, svoje si vypýta aj OLED displej s vysokým rozlíšením, no vďaka veľkej kapacite akumulátora sa nemusíte báť o výdrž na jedno nabitie. V našom štandardnom nasadení (browsovanie webu, práca v office balíku, sledovanie filmov a YouTube a snaha o ľahké hranie – to všetko pri 80% jasu obrazovky) vydržal notebook 7,5 hodiny, čo je výborný výsledok. Pri nižšom jase obrazovky a ľahkej práci či sledovaní filmov sa dostanete cez hranicu 10 hodín s prehľadom. Nabíjanie trvalo dve a štvrť hodiny.

 

HODNOTENIE

Ak hľadáte spoľahlivé zariadenie na ľahkú zábavu a bežnú prácu, no máte možnosť využiť potenciál výkonného procesora, je Yoga 9i určite pre vás. Rovnako dobré riešenie to bude aj pre tvorcov obsahu, displej je vynikajúci a procesor si poradí s editáciou fotiek či videa v rozumnom časovom rámci. Lenovo Yoga 9i navyše púta svojim dizajnom a keď ho vezmete na prezentáciu klientovi, určite sa zaň nebudete hanbiť. Šikovné riešenie ozvučenia, ktoré je postavené na štvorici reproduktorov prináša podanie zvuku, aké sme v tomto segmente azda ešte nepočuli. Na OLED displej so 4K rozlíšením sa skvele pozerá, sledovanie filmov v HDR dáva zmysel po stránke obrazu i zvuku. Hráčov uspokojí oba sviatočných, prípadne tých nostalgických, no tieto ambície Yoga 9i ani nemá. Dobre sa cíti aj na kolenách v režime tabletu a s aktívnym tabletom je robenie poznámok či ľahšia kreatívna práca potešením. Jasné, môžete si zobrať na klientskú prezentáciu aj ThinkPadový workstation, ale s tým neurobíte taký dobrý dojem.

Lenovo yoga 9i final2

Samozrejme, nájde sa aj pár slabín – stylus nie je kam schovať a musíte ho nosiť v puzdre notebooku, napájací adaptér má výkon 100W a je vcelku rozmerný, v režime tabletu je Yoga 9i trochu ťarbavá a doplnkové klávesy na inak pohodlnej klávesnici by sme pokojne oželeli. No a napokon je tu cena, ktorá rozhodne nepatrí medzi ľudové. Nami testovaná konfigurácia stála 1900 EUR, pričom ešte stále nešlo o najvyššiu dostupnú konfiguráciu. V najlepšej výbave sa Yoga 9 14IAP7 pohybuje za hranicou 2000 EUR, ak sa však uskromníte a siahnete po modeli postavenom okolo procesora Intel Core i5 1240P a s 2,8 K OLED displejom, dostanete tento vydarený notebook už za 1500 EUR. Ôsma generácia Yoga 9 14IRP8 s novšou generáciou procesorov Raptor Lake sa pohybuje vo veľmi podobných cenových intervaloch.

Nie je to málo, no občas má zmysel investovať do pekných vecí, ktoré fungujú a navyše na nich budete pyšný. Lenovo Yoga 9i je presne jednou z nich.

gold small

Lenovo Yoga 9 14IAP7
CENA: 1 899 €
+-
Skvelý 4K OLED displejStylus sa nedá
Výkon procesoravložiť do tela zariadenia
Kvalitný zvukVyššia cena
Konštrukcia
Konštrukcia a prevedenie97
Výkon90
Výdrž a mobilita90
Displej98
Cena/hodnota86
HODNOTENIE: 92/100
Vydarený konvertibilný notebook s vynikajúcim displejom i reproduktormi, pohodlnou klávesnicou, rýchlym procesorom a samozrejme aj vyššou cenou. Nezaostáva ani po stránke dizajnu a materiálového prevedenia.

Za poskynutie testovacej vzorky ďakujeme spolčnosti:

lenovo logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013