Logo
Vytlačiť túto stránku

Podvodník kradne prihlasovacie údaje správcom Facebook stránok

Podvodník kradne prihlasovacie údaje správcom Facebook stránok

Spoločnosť ESET objavila na Facebooku podvodné správanie, zamerané výhradne na administrátorov facebookových skupín. Autor tohto podvodu sa zameral aj na niekoľko desiatok slovenských a českých fanúšikovských a firemných stránok. Administrátorov varuje, že ich účet bol z istého dôvodu označený ostatnými používateľmi Facebooku ako podozrivý a musia ho obnoviť.

Varovanie obsahuje link na formulár, ktorý útočník používa na zbieranie prihlasovacích údajov a čísel platobných kariet administrátorov. Po kliknutí na odkaz čaká správcu facebookovej stránky niekoľko krokov, v ktorých majú do formulára zadať svoje prihlasovacie údaje, údaje o platobnej karte a zodpovedať na bezpečnostnú otázku. Po potvrdení formulára sú údaje odoslané priamo útočníkovi. Ten vystupuje pod hlavičkou facebookovej skupiny s názvom Security, a tak vyvoláva dojem, že ide o varovanie priamo z Facebooku.

Falošná stránka kontaktuje správcov zdieľaním statusov vytipovaných stránok, ku ktorým pridá varovný text. Informáciu tak vidia len administrátori daných stránok v upozorneniach, že ich status niekto zdieľal. Motiváciou útočníka je predaj ukoristenej Facebook stránky s vysokým počtom fanúšikov, ku ktorej pôvodný administrátor stratil prístup a samozrejme cenné údaje z platobných kariet.

eset facebook 3

Ak ste administrátorom stránky na Facebooku, neklikajte na podozrivé linky v správach, komentároch alebo zdieľaniach. Ak ste na takýto link už klikli, nezadávajte doň citlivé údaje, svoje heslo k Facebook účtu ani údaje o platobnej karte. Ak vašu stránku spravuje viac administrátorov, môžete niektorým z nich upraviť právomoci na nižšie a zmenšiť tak rozsah útoku. Majte chránené všetky zariadenia, pomocou ktorých stránku spravujete. Ak ste už kontrolu nad svojou Facebook stránkou stratili, kontaktujte Facebook cez facebook.com/hacked

eset facebook 1

eset facebook 2

Zdroj: TS ESET

© 2015 PCNews.sk