Menu

Vydrží smartfón týždeň a nabije sa za 15 minút?

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2011 krát
  • Tlač
  • E-mail

Akumulátor, ktorý dokáže poháňať váš nový smartfón rovnako dlho, ako ste na to boli zvyknutí pri svojom prvom telefóne, by pri dnešných možnostiach zdvojnásobil veľkosť samotného zariadenia. Objaviť by sa však mali batérie s vyššou kapacitou a s kratšou dobou nabíjania.

Ak patríte k majiteľom moderného smartfónu s veľkým displejom, určite ste si zvykli nabíjať ho každú noc a podľa možností ho i šetriť, aby ste si večer po dni strávenom v teréne mohli ešte zavolať. Nároky zariadení sa zvyšujú, a hoci v moderných notebookoch nám stačia už aj menej výkonné batérie, pre dosiahnutie rovnakej výdrže pri práci bez adaptéra, pri smartfónoch potrebujeme stále väčšie. Aspoň keby to nabíjanie netrvalo tak dlho...

Riešením by však mohol byť nový projekt publikovaný v Advanced Energy Materials. V ňom tvrdí Harold H Kung, vedúci výskumného tímu, že našli nový spôsob, ako predĺžiť výdrž Li-Ion článku desaťnásobne, a ako dosiahnuť, aby aj po 150 nabíjacích cykloch bol ešte stále päťnásobne účinnejší ako súčasné akumulátory.

Limity súčasných akumulátorov sú dané chemickými reakciami, ktoré v nich prebiehajú. Kapacita akumulátora je vlastne daná počtom iónov lítia, ktoré dokáže katóda alebo anóda článku prijať. Rýchlosť nabíjania je potom závislá možnosťami anódy, a teda ako rýchlo dokáže prijímať lítiové ióny.

Anódy akumulátorov sú vyrábané z materiálu, ktorý sa volá grafén.  Je to planárna forma uhlíka, ktorá predstavuje vlastne len vrstvu hrúbky jediného atómu. Grafén je aj základom grafitu, alebo uhlíkových nanorúrok. Iónu lítia však trvá pomerne dlhú dobu, kým sa cez vrstvy grafénu v procese nabíjania dostane na svoje miesto. Novinkou je však aplikácia vrstvy kremíka. Vytvorenie sendvičovej štruktúry z dvoch vrstiev grafénu a zviazaných kremíkom umožnilo výskumnému tímu dosiahnuť lepšiu priepustnosť lítiových iónov a tak aj skrátenie času nabíjania akumulátora a zároveň dosiahnuť vyššiu kapacitu článku.

Tím aktuálne pracuje na vytvorení takého elektrolytu, ktorý by pri vysokých teplotách zamedzil proces chemickej reakcie v akumulátore. Tým by sa mala ošetriť možnosť vybuchnutia článku pri jeho poškodení, skratovaní, alebo preťažení počas nabíjania.

Ľuďom okolo Harolda Kunga držíme palce, nech sú so svojou prácou úspešní, a hlavne nech si švihnú. Nech máme čím skôr kompaktné a výkonné akumulátory, ktoré by nás odbremenili od každodenného nabíjania našich vreckových „pomocníkov“.

Zdroj+foto: techpowerup.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013