Menu

Bayan Audio Soundbook: Kniha plná hudby

Trh so smartfónmi so sebou prináša aj sekundárny trh s príslušenstvom, a jedným z jeho najobľúbenejších segmentov sú prenosné reproduktory. A ak hrajú lepšie ako tie vstavané v telefóne, o to je to zaujímavejšie.

Prirodzene, zaobstarať si externý reproduktor, ktorý nehrá ani hlasnejšie a ani kvalitnejšie, je otázka zbytočne investovaných pár mincí. Za päťdesiatku už dostanete zaujímavejší a hlavne normálnejšie hrajúci reproduktor, no ak chcete niečo kvalitnejšie a zároveň nechcete investovať do príslušenstva hodnotu smartfónu, máme pre vás dobrý tip.

 

JE TO KNIHA, nIE JE TO KNIHA?

Už len ten názov, Soundbook, a podtitul „Open to play“, ktorým spoločnosť Bayan Audio svoj produkt označuje, sľubuje niečo zaujímavé. Bayan Audio je v našich končinách pomerne neznáma značka, vznikla v roku 2011 v Anglicku a v ponuke má zatiaľ len zopár produktov zameraných na reprodukciu zvuku. Základnou myšlienkou je snaha o vytvorenie cenovo výhodných produktov s vysokou kvalitou zvuku. To sme už niekoľkokrát počuli a väčšinou to nedopadlo dobre. Soundbook však vyzerá už na prvý pohľad veľmi vydarene.

V ponuke Bayan Audio je zatiaľ len osem produktov v štyroch modelových radoch. Soundbook je malý prenosný bluetooth reproduktor s vlastnou batériou a vstavaným FM tunerom. Názov v sebe ukrýva aj tvar reproduktoru, výrobca zvolil netradičný, no nevtieravý dizajn „knihy“. Reproduktor má tvar zošikmeného hranola a jeho telo je chránené textilným „obalom“. Soundbook je dostupný v dvoch farebných kombináciách, strieborno-modrej a čierno-oranžovej, ktorú sme testovali aj my.

Už prvý dotyk naznačuje, že ide o kvalitný produkt, materiálové vyhotovenie je prvotriedne. Reproduktor je prekvapujúco ťažký, na 556 gramoch hmotnosti sa určite podpisuje akumulátor a hliníkové telo. Textilný obal je netradičný a odolný, jeho predná strana sa dá otvoriť, podobne ako kniha, čím sa odhalí samotná mriežka reproduktora a kožené vnútro krytu. Kryt sa dá preklopiť a prevrátiť, čím vytvorí pre skosené telo Soundbooku podstavec.

Z profilu zošikmené telo má svoj význam, membrány reproduktorov sú lepšie orientované do priestoru a zvuk tak môže byť plnší a bez odrazov sa dostane do úrovne uší sediaceho i stojaceho človeka. Na vnútornej strane krytu sa nachádza NFC senzor, smartfón tak stačí položiť na značku a spárovanie cez bluetooth už prebehne automaticky.

Soundbook pre komunikáciu so smartfónom a bezdrôtový prenos zvuku používa bluetooth vo verzii 4.0 s podporou aptX kodeku. Vďaka nemu dosahuje zvuk vyššiu kvalitu, treba však mať aj smartfón, či iný zdroj, ktorý tento štandard podporuje. K dispozícii je samozrejme aj klasický linkový vstup pre pripojenie takmer akéhokoľvek zdroja hudby, či už je to notebook, alebo MP3 prehrávač. Príjemným doplnkom, vďaka ktorému je Soundbook aj celkom samostatné zariadenie je FM tuner so vstavanou anténou.

Odklopením krytu sa reproduktor zároveň zapne, nie je potrebné nič nastavovať ani stláčať tlačidlá. Tých je na zariadení len päť, všetky sa nachádzajú na hornej strane. Dvojica z nich slúži pre zmenu hlasitosti, pričom jej intenzitu reprezentuje rad malých bielych LED. Ďalšie dve tlačidlá sú určené pre ladenie vstavaného rádia a to posledné má za úlohu prepínať medzi jednotlivými vstupmi, prípadne pri dlhšom podržaní zariadenie celkom vypnúť.

Skvelým detailom je štvorica oranžových sedemsegmentových LED ukrytých v pravom dolnom rohu za mriežkou reproduktorov. Jednoduchý „displej“, ktorý vytvárajú zobrazuje frekvenciu FM rádia, alebo skratkami BLU a IN aktuálny režim, v ktorom sa Soundbook nachádza. LED nesvietia vždy, po niekoľkých sekundách od stlačenia ľubovoľného tlačidla opäť zhasnú a scelia jednoliatu plochu jemnej čiernej mriežky.

LED upozornia aj na nízku úroveň nabitia akumulátora, podľa výrobcu vydrží približne 10 hodín. Pre dobitie je pribalený 2,1 A adaptér a miniUSB kábel. Páčilo sa nám, ako Bayan Audio kladie dôraz na detaily. USB kábel je hrubý a opatrený sťahovacou páskou so suchým zipsom, proces nabíjania reprezentuje farebne podsvietené lemovanie miniUSB konektora na zadnej strane reproduktora. Dokonca aj švy textilného krytu z balistického nylonu sú presné a precízne. 

AKO TO FUNGUJE A PREČO TO hrá LEPŠIE ako kniha

Ako sme už spomenuli, zapnutie je veľmi intuitívne, stačí odklopiť kryt, ktorý drží na magnetickom zámku a reproduktor je pripravený na spárovanie, prípadne začne hrať naladené rádio. FM tuner má celkom slušný príjem signálu aj so zabudovanou anténou, neumožňuje ukladanie frekvencií do pamäte, aspoň že vie automatické ladenie. Párovanie so smartfónom cez Bluetooth prebehlo bez problémov a trvalo len niekoľko sekúnd. Soundbook sa vďaka zabudovanému mikrofónu dá použiť aj ako hlasité handsfree pre telefonovanie, kvalita hovoru a zachytávanie reči bolo výborné, aj keď filtrovanie okolitých zvukov mohlo byť lepšie.

O zvuk sa stará trojica meničov, dva jednopalcové výškové a jeden dvojpalcový basový. Kvalita zvuku nás prekvapila, Soundbook patrí k tým najlepším prenosným reproduktorom, aké sme mali možnosť počuť hrať. Páčilo sa nám rovnomerné rozdelenie úrovní hlasitosti, s rozumným krokovaním, nestane sa tak, že reproduktor bude hrať príliš ticho alebo príliš nahlas. Aj pri najnižšej hlasitosti je prednes veľmi čistý, bez šumu no dominujú predovšetkým vyššie frekvencie.

Aj s výkonom 15 W vie Soundbook zahrať dosť hlasito, pri polovičnom výkone v pohode ozvučí miestnosť aj ako núdzové riešenie pre párty. Pri vyšších hlasitostiach samozrejme dochádza k značnému skresleniu zvuku, ale Bayan Audio na tento typ použitia a ozvučenie väčších priestorov má skôr určený väčší model Soundbook X3.

Kvalitné produkty poznať podľa detailov. V tomto prípade je jedným z nich podsvietený lem miniUSB konektora, ktorý pri nabíjaní svieti na červeno, po plnom nabití akumulátora zmení farbu na zelenú.

Výrobca udáva frekvenčný rozsah od 40 Hz do 20 KHz, prirodzene, dunivé basy z tak malého zariadenia nie je fyzicky možné dostať. Dvojpalcový pasívny nízkofrekvenčný menič (kvôli malým rozmerom nemohol byť použitý klasický aktívny menič s bassreflexom, ale konštrukčne zložitejší a drahší pasívny) dobre dopĺňa výškové reproduktory. Tie hrajú čisto a vedia vykresliť aj jemné detaily, výsledkom je tak príjemný a dynamický zvukový prejav.

Vytknúť by sme mohli medzeru v strednom pásme, ktorú basový reproduktor už nepokryje a je stále nízko pre výškové meniče, i to sa však dá do istej miery zamaskovať ekvalizérom. So zreteľom na celkové rozmery je zvuk veľmi dobrý a na cestách či na hotelovej izbe si môžete dopriať hudbu v rozumnej kvalite aj s čosi vyše pol kila vážiacim zariadením.

OPLATÍ SA INVESTOVAŤ?

Za 179 EUR sa dá zohnať kopa zaujímavých vecí. Prenajať si na víkend Audi A5, urobiť si na rovnako dlhý čas výlet na horách, kúpiť si päť gramov zlata, smart hodinky k telefónu, kolekciu všetkých bondoviek na BD alebo práve Soundbook. Alebo si namiesto neho môžete vybrať o čosi lacnejší no aj menší Pill od Beats Audio, alebo cenovo takmer identický Philips Fidelio P9X s dreveným telom a vyšším výkonom, ktorý však nie je primárne určený pre cestovanie.

Soundbook si svojich majiteľov určite ľahko nájde, ponúka prvotriedne spracovanie a vysokú kvalitu použitých materiálov, vrátane niekoľkých zaujímavých detailov, akým je skrytý displej, alebo indikátory hlasitosti a nabíjania. Z hľadiska kvality zvuku nesklame, aj keď tým náročnejším bude chýbať plnšie stredné pásmo.

 

 
Bayan Soundbook I Radio Bluetooth môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013