Menu

Tlačili sme na mobilnom MFP HP Officejet 150

Je výborné mať tlačiareň vždy v dosahu. V štandardných podmienkach k tomu dopomáha Wi-Fi, sieťové pripojenie, alebo zdieľanie na printserveri. To však nerieši problém častých cestovateľov, ktorí potrebujú tlačiť často a kdekoľvek. Na pomoc preto prichádza HP so svojím mobilným All-In-One Officejet 150.

Mobilné tlačiarne či skenery nie sú až takou zvláštnosťou, aj keď je ich málo, no mobilné multifunkčné zariadenie je už trochu iná liga. HP Officejet 150 ako prvé uvedené All-In-One na svete odbremeňuje obchodných cestujúcich, manažérov a záujemcov o kompletnú mobilnú kanceláriu od vláčenia sa s viacerými zariadeniami alebo uskromnenia sa v rámci svojej pracovnej zvyklosti. HP Officejet 150 kombinuje vlastnosti skenera, tlačiarne a kopírky v jedinom zariadení, ktoré síce do brašne notebooku nevmestíte, ale v batožine prekážať určite nebude.

Kompaktné MFP tak spoločne s notebookom, smartfónom a malým prenosným projektorom vytvorí kompletnú kanceláriu, ktorá nebude dovedna vážiť viac ako šesť kilogramov. HP Officejet 150 so svojimi troma kilogramami hmotnosti bude síce v tejto zostave najväčším kusom, no v porovnaní so štandardnými zariadeniami tohto typu je úspora miesta a hmotnosti markantná.

Malý zaoblený kváder sa po vyklopení horného krytu začne podobať na tlačiareň aj svojim vzhľadom, vyklopený kryt pritom slúži ako opora pre podávač papiera, do ktorého sa vmestí až 50 hárkov 14 formátu. Výstupný kryt je istený malou magnetickou poistkou, ktorá sa sama uvoľní po zahájení tlačovej úlohy. Po otvorení zariadenia je nutné vyklopiť i ovládací panel s 2,36“ dotykovým displejom. Ten sa spolieha na rezistívnu dotykovú vrstvu, ktorá občas vyžaduje silnejší prítlak prsta, aby displej zareagoval správne. Okolo displeja je aj rad rovnako dotykových tlačidiel, slúžiacich pre pohyb v menu či zrušenie práve spracúvanej úlohy.

hp-officejet-150-mobile-all-in-one-2

Skener nemá klasické sklo, tak ako ho poznáme zo štandardných MFP. Ide o štrbinový skener, papier sa cezeň presúva a je postupne skenovaný, podobne to funguje napríklad pri klasických MFP s podávačom papierov do skenera. HP Officejet 150 preto neponúka náhľad skenovaného dokumentu, a ani možnosť skenovania kníh, či hrubých zväzkov. Do skenera nie je možné vložiť viac ako jeden list A4 a pri skenovaní väčšieho počtu dokumentov bude treba obsluhovať zariadenie manuálne. To je však logickou daňou za menšie rozmery. Rýchlosť skenovania samozrejme nie je vysoká, farebný A4 dokument pri 600 dpi MFP spracuje za čosi viac ako jednu minútu. Skenované dáta je možné uložiť na USB kľúč, SD kartu, alebo priamo do počítača.

Kopírovanie je vyriešené vzhľadom na úsporu miesta veľmi elegantne. Originál posúvajúci sa cez štrbinu skenera len tesne míňa list kópie, ktorá opustí výstupný otvor na opačnom konci. Celý proces je pritom plynulý a v závislosti od typu dokumentu trvá najmenej 20 sekúnd. Ďalší dokument – znovu opakovanie celej procedúry; na masívne kopírovanie Officejet 150 určite nie je, no ako núdzové riešenie sa s trochou trpezlivosti použiť dá.

Pokračujme hardvérovou výbavou. Pre cestovateľov je vždy kritickým prvkom mobilita, a s tou je spätá aj schopnosť pracovať mimo dosahu elektrickej siete. HP Officejet 150 zvládne aj to, a to vďaka pripojiteľnému akumulátoru s kapacitou 2100 mAh. Ten váži len dvesto gramov a vydrží poháňať zariadenie v plnej prevádzke zhruba hodinu. Pri bežnom používaní, kedy sa MFP čas od času uspí, alebo je v pohotovostnom režime vydrží s prižmúrením oka aj celý deň.

hp-officejet-150-mobile-all-in-one-5

Srdcom celého zariadenia je 220 MHz ARM9 procesor, ktorý má k dispozícii 64 MB pamäte a jeho hlavnou úlohou je obsluhovať integrované funkcie. Medzi ne patrí napríklad využívanie USB portu, pričom Officejet 150 podporuje nielen PictBridge, ale aj priamu tlač z USB médií. Po pripojení USB kľúča zariadenie deteguje rozpoznateľné formáty a napríklad fotografie sa dajú tlačiť priamo, bez použitia počítača, pričom je možné ich pred tlačou aj čiastočne editovať, pokiaľ to možnosti softvéru a malého displeja dovolia. V praxi to však fungovalo trochu rozpačito, občas sa fotografie nenačítali korektne, alebo sa ich nepodarilo vytlačiť. Znovu však prízvukujeme, že toto asi nebude primárna funkcia mobilného MFP. Tlačiť sa dá aj z pamäťovej karty, podporované sú SD/MMC formáty.

HP_Officejet_150_Mobile_All-in-One_1

HP Officejet 150 podporuje aj bezdrôtové pripojenie. Avšak len cez Bluetooth. Či sa Wi-Fi adaptér do puzdra nevmestil, alebo svoju úlohu zohrala certifikácia, alebo by šlo o technicky náročné riešenie, ktoré by sa výrazne podpísalo na celkovej cene si netrúfame odhadnúť. Tak či onak, Wi-Fi tu chýba, čo je škoda, nakoľko pohodlie práce by bolo znova o čosi vyššie, či už vďaka možnosti vytvorenia ad-hoc pripojenia, alebo využitím AirPrint. Stále použiteľný je však spomínaný Bluetooth, vo verzii 2.0 s podporu EDR. Dokumenty sa tak dajú tlačiť zo smartfónov a mobilných zariadení priamo bez použitia káblov. Pre priame pripojenie k počítaču je použité štandardné USB 2.0 rozhranie.

O napájanie sa stará 65 W adaptér, podobný ako ho poznáme z nižších notebookov HP. Ak používate notebook od HP, nebude nevyhnutné nosiť so sebou dva adaptéry a MFP sa bude dať čas od času „dobiť“ adaptérom od notebooku. Spotreba zariadenia korešponduje s jeho mobilným zameraním, a počas prevádzky sme namerali čosi vyše 20 W, v stand-by režime to bolo 7 W a v režime spánku len 3 W.

hp-officejet-150-mobile-all-in-one-4a

Prvotná inštalácia je rýchla a po osadení atramentových náplní a inštalácii softvéru je MFP pripravené k svojej činnosti. Použité sú len dve náplne, ktoré tvoria CMYK kombináciu – CMY 344/343 a čierna 338/337. Výťažnosť je výrobcom udávaná na 560/330 strán a 450/400 strán. V prípade kapacitne väčších náplní by mala jedna strana podľa štandardnej metodiky stáť pre čiernu náplň 4,3 centu na jednu stranu a pre farebnú náplň 5,4 centu na stranu (reálne bude výťažnosť rezjme nižšia, no to je silne závislé od frekvencie, kvality a typu tlačených dokumentov). Tlač na tomto zariadení tak nepatrí medzi najlacnejšie, najmä ak občas vytlačíte fotografiu či plnofarebnú prezentáciu. Nízke náklady na tlač sú však doménou inej triedy tlačiarní. V rámci voliteľného príslušenstva je možné zakúpiť ďalší akumulátor, napájací adaptér do 12 V zásuvky automobilu či puzdro pre transport.

hp-officejet-150-mobile-all-in-one-6

HP Officejet 150 podporuje štandardné formáty papierov a obálok do veľkosti A4, a to čo stráca na rýchlosti, doháňa na kvalite. Tá nás prekvapila a malé mobilné MFP sa môže v tomto smere porovnávať s klasickými desktopovými tlačiarňami. Maximálne rozlíšenie farebnej tlače je 1200 dpi, pri čiernobielej je to 600 dpi, skener ponúka rozlíšenie takisto 600 dpi. O čosi dlhšie trvá aj príprava samotnej tlače a na prvú čiernobielu stranu sme si museli počkať takmer pol minúty. Rýchlosť tlače pri štandardných nastaveniach pre čiernobiely dokument sa pohybovala na hranici piatich strán za minútu. Pri tlači fotografií formátu 10×15 cm na fotopapier pri vysokej kvalite a rozlíšení 600 dpi sme čakali čosi vyše 135 sekúnd (vrátane prípravy tlače), celofarebná fotografia na A4 s rovnakými nastaveniami dala MFP poriadne zabrať a bola vyhotovená za päť a pol minúty.

Kopírovanie čiernobieleho textu trvalo zhruba pol minúty, farebného hárku A4 dvojnásobne dlhšie. Trochu nás prekvapila hlučnosť podávača papiera a pohybu tlačovej hlavy (možno len subjektívny predsudok že čo je menšie, malo by byť aj tichšie...) a pri tlači na lesklý 10×15 fotopapier aj slabučký odtlačok ozubov podávacieho valca. Ten však bol viditeľný len pri pohľade na fotografiu z uhla a pravdepodobne bol skôr problémom nami použitého papiera. Rýchlosť tlače citeľne stúpne pri nastavení kvality tlače na draft, treba však prirodzene počítať s horšou kvalitou výstupu. Celkovo však hodnotíme pri štandardných nastaveniach kvalitu tlače na výbornú, a boli sme vzhľadom na prvotné očakávania príjemne prekvapení.

hp-officejet-150-mobile-all-in-one-7

HP Officejet 150 Mobile All-in-One rozširuje možnosti modelu Officejet 100 o skener a kopírku pri zachovaní celkovej veľkosti i faktoru mobility. Kompaktné MFP na cesty síce neoslní rýchlosťou či prevádzkovými nákladmi, no ponúka veľmi dobrú kvalitu tlače a nebyť horšej odozvy dotykového displeja, tak aj príjemné a responzívne ovládanie. Ťažko je ho však porovnať s klasickými multifunkciami, a preto aj hodnotenie mínusov je pomerne relatívne. Plusom je i rýchly animovaný pomocník, ktorý sa zobrazí priamo na displeji vždy, keď zariadenie zistí nejaký problém, či je to už zaseknutý papier, alebo nesprávne osadené náplne. Možnosť pripojenia cez Bluetooth je vhodná najmä pre mobilné zariadenia a tablety, notebook je však istejšie pripojiť klasickým USB káblom. Poslednou otázkou tak ostáva cena, a práve tá môže mnohých záujemcov odradiť. Officejet 150 na našom trhu kúpite za zhruba 330 EUR, čo rozhodne nie je málo. Avšak ak požadujete mobilné MFP, nebudete mať veľmi na výber a v mnohých prípadoch môžu byť funkcie skenovania a kopírovania nenahraditeľné. Ak skener oželiete, pokojne siahnite po o stovku lacnejšej Officejet 100.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť tlačiarne HP Officejet 150  v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

HP_Officejet_150_Mobile_All-in-One_hodnotenie

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

HP_logo_new

Plné špecifikácie nájdete na produktovej stránke výrobcu

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013