Menu

Vplyv teploty a vlhkosti prostredia na kvalitu atramentov do tlačiarne

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3678 krát
  • Tlač
  • E-mail

Už sa vám niekedy stalo, že ste si spokojne zapli počítač a začali písať potrebný text pre svoje osobné potreby s tým, že si ho hneď aj v pohodlí domova vytlačíte. Ste predsa technicky zdatní a máte svoju domácu kanceláriu vybavenú len tým najlepším. To je síce pekné, ale čo urobíte, keď vám jedna z týchto vecí vypovie svoje služby. V danom momente nie a nie vytlačiť potrebný list papiera. Ako to vyriešiť? Čítajte ďalej.

Mnohé domácnosti si aj možno z úspornejších dôvodov zabezpečia síce multifunkčnú, ale atramentom plnenú tlačiareň. Parametre a vlastnosti atramentu sú ale citlivé na zmeny teplôt a vlhkosti. Ak chcete pochopiť, prečo a ako tieto faktory ovplyvňujú výslednú tlač, nezabudnite na zloženie a hlavné charakteristiky atramentu. Ak si chcete vybrať ten najkvalitnejší atrament do tlačiarne, dáme vám tip a poradíme, ako s takouto tlačiarňou pracovať.

Zloženie vás nepustí

Farbivá alebo iné zložky atramentu, sú vo forme jednotlivých iónov, obklopené molekulami rozpúšťadla. Keď je atrament dlhodobo nečinný, zvyčajne sa z tohto špeciálneho roztoku na vzduchu odparuje voda a všetky látky rozpustené v ňom zostávajú vo forme pevnej hmoty.

Aby sa tomu zabránilo, do atramentu sa pridávajú látky, ktoré spôsobujú zvrátenie tohto procesu. Samozrejme, že výsledná tlač môže závisieť aj od toho, ako ju máte nastavenú, alebo od druhu špeciálneho fotopapiera. Ak je ale tlačiareň dlhodobo vypnutá, nečakajte po jej okamžitom spustení 100 % - výsledky.

Chemická stabilita zložiek

Vplyv teploty a vlhkosti môže byť rozhodujúcim faktorom tiež. Mierne vysoká teplota skladovania atramentu môže vyvolať množenie mikroorganizmov a húb, ak atrament nie je dostatočne chránený, uložením v nehermeticky uzavretých nádobách. Vystavenie expozícii atramentu pri teplote 60 ° C alebo vyššej môže viesť k tepelnému rozkladu jednotlivých komponentov, čo bude mať za následok trvalé poškodenie atramentu.

Dynamická viskozita atramentu

Mnohí veria, že dôležitou vlastnosťou atramentu je jeho hustota, t.j. hmotnosť jednotky objemu atramentu. Musíme vás ale sklamať – celkom to tak nie je. Hustota farby sa mení v závislosti od zloženia a použitia atramentu vo veľmi malom rozsahu: od 1,01 do 1,20 g / ml.

Oveľa dôležitejšia je iná charakteristika, ako dynamická viskozita, menovite odporová sila, ktorá nastáva, keď sa vrstvy atramentu pohybujú vzhľadom  na špecifickú rýchlosť tlače.

Správne podmienky pre skladovanie a používanie atramentu

Klasické plastové obálky s potlačou si môžete kúpiť aj na internete. Ak by ste si ich ale chceli vytlačiť doma, musíte dávať pozor na výber atramentu a jeho skladovanie.

Výrobcovia atramentových tlačiarní odporúčajú používať tieto zariadenia v interiéri pri teplote 15 - 35 ° C a má to svoje dôvody.

  • Vysoká kvalita atramentov je zaručená iba vtedy, ak sú správne používané, presne podľa daného účelu a tiež podľa pravidiel skladovania, kde sú všetky informácie zvyčajne uvedené na obale;
  • Neuchovávajte atrament v blízkosti vykurovania, jasných svetiel, silných zdrojov energie a aktívnych lúčov;

Nepodceňujte ani jednu zo spomínaných vecí. Najlepšie samozrejme bude, ak si na to dáte pozor už pri výbere a samotnej kúpe tlačiarne. Atramentová tlačiareň dokáže ale rovnako dobre poslúžiť, musíte sa o ňu ale trochu viac starať.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013