Menu

Facebook chce pripojiť na internet krajiny tretieho sveta

  • Napísal(a)  Sonka Paculíková
  • Čítať 2976 krát
  • Tlač
  • E-mail

Zakladateľ spoločnosti Facebook, Mark Zuckerberg inicioval projekt Internet.org, ktorým chce pripojiť na internet ďalších 5 miliárd ľudí na celom svete, najmä krajiny tretieho sveta. Sprístupniť by sa mal aj tým,  ktorí si ho v súčasnej dobe nemôžu dovoliť.

Tento odvážny projekt by mal okrem zjednodušenia prístupu na internet pomôcť zredukovať objem dát potrebných pre prácu s internetom. Zároveň by mal pomôcť k predaju internetových pripojení a súvisiacich služieb, aby sa tak čo najviac sprístupnili masám.

K dnešnému dňu je na celom svete na internet pripojených 2,7 miliárd ľudí. Toto číslo predstavuje len asi tretinu celosvetovej populácie. Ročne sa na internet pripojí približne 9%, čo je samozrejme veľmi málo. Cieľom projektu Internet.org je umožniť pripojenie zostávajúcim dvom tretinám sveta, aby mali všetci rovnaké možnosti.

Spoločnosti, ktoré založili projekt sú Facebook, Ericsson, Qualcomm, Samsung, Nokia, MediaTek a Opera. Plánujú vytvoriť nástroj, ktorý zredukuje objem dát, ktorý je potrebný na využívanie aplikácií a prácu s internetom. Ide najmä o dátové úložiská.

"Sme naplno odhodlaní podporovať vytváranie zasieťovanej spoločnosti, kde sú všetci pripojení v reálnom čase. Veríme, že cenovo dostupné pripojenie k internetu zlepší životy ľudí a pomôže budovať trvalo udržateľnú planétu. Aj preto sme radi, že sa môžeme iniciatívy Internet.org zúčastniť,“ povedal Hans Vestberg, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Ericsson.

„To čo pre tento projekt Facebook urobil, je že dal možnosť všetkým ľuďom na celom svete pripojiť sa," povedal Mark Zuckerberg. "V rozvojových krajinách existujú obrovské prekážky pripojenia na internet. Internet.org predstavuje globálne partnerstvo, ktoré bude usilovať o prekonanie týchto bariér a pomôže sprístupniť internet tým, ktorí si ho v súčasnej dobe nemôžu dovoliť."

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013