Logo
Vytlačiť túto stránku

Slováci úspešní aj na tohtoročnom Intel ISEF 2016

Slováci úspešní aj na tohtoročnom Intel ISEF 2016

Mladí vedci zo Slovenska sa ani tento rok na medzinárodnej vedeckej súťaži Intel ISEF nestratili. Do bojov v tohtoročnom finále zasiahli dvaja, pričom Jana Čorňáková získala štvrté miesto v kategórii rastlinné vedy.

Intel International Science and Engineering Fair v roku 2016 privítal viac ako 1 700 mladých vedcov zo  419 lokálnych súťaží a 77 krajín, regiónov a teritórií.  Celkovým víťazom a majiteľom ceny Gordona E. Moorea s dotáciou 75 000 dolárov sa stal Han Jie Wang z Vancouveru, ktorý vynašiel mikrobiologické palivové články efektívnejšie premieňajúce organický odpad na elektrickú energiu. Wang identifikoval špecifický gén v geneticky upravenej baktérii E.coli, ktorá umožňuje vytvárať energiu oveľa efektívnejšie. Za náklady porovnateľné so solárnou energiou dokáže jeho systém vyrobiť viac elektrickej energie ako je štandardom pri súčasných procesoch v mikrobiologických palivových článkoch.

Iba 15 ročný Syamantak Payra z Texasu získal ocenenie Intel Foundation Young Scientist Awards v hodnote 50 000 dolárov za vývoj nízko, za vývoj nízkonákladovej elektronickej ortézy kolena, ktorá umožní pacientovi s oslabenou nohou kráčať prirodzenejšie. Keď Payra testoval jeho prototyp na dvoch pacientoch, výrazne sa u nich zlepšila chôdza. Kathy Liu (17 rokov) zo Salt Lake City získala druhú cenu Intel Foundation Young Scientist Award, taktiež v hodnote 50 000 dolárov za vývoj alternatívneho komponentu batérie, ktorý významne zlepší výkon a bezpečnosť batérií. Jej nabíjateľná batéria je menšia a ľahšia, bez nebezpečenstva požiaru, tak ako to je pri lítium-iónových batériách, ktoré sa používajú v lietadlách, mobilných telefónoch alebo vznášadlách.

Slovensko reprezentovala dvojica mladých vedcov, Ivan Grega s projektom „Magnetické nanočastice a ich využitie v biomedicínskych aplikáciách“ a Jana Čorňáková s projektom „Potenciálne využitie sekundárnych rastlinných metabolitov v ochrane rastlín proti parazitom“ obstála v ťažkej konkurencii medzinárodných projektov a obsadila štvrté miesto v kategórii rastlinné vedy a získala odmenu vo výške 500 dolárov.

Cieľom mladej vedkyne bolo zhodnotiť vplyv koncentrácii tanínu na háďatko zemiakové (Globodera pallida) v in vitro a in vivo experimente a  poukázať na využitie tohto sekundárneho metabolitu. Pre in vitro test bol tanín zriedený v destilovanej vode v 7 rôznych koncentráciách za pridania koreňových výlučkov zemiakov. Roztoky koncentrácii boli aplikované na cysty G. pallida, uložené na sitku s priemerom 1cm. Test trval 12 týždňov, počas prvých 4 týždňov bol roztok obnovovaný a potom odstránený. Liahnutie pokračovalo iba vo výlučkov zemiakov. O 12 týždňov boli cysty podrvené, vyliahnuté aj nevyliahnuté vajíčka v nich spočítané.

V in vivo experimente bol zriedený tanín v 3 rôznych koncentráciách a aplikovaný do pôdy infikovanej G. pallida. O 3 mesiace boli nové cysty G. pallida vyextrahované, spočítané, rozdrvené a bol stanovený počet vajíčok a lariev na g/pôdy. Údaje z oboch experimentov boli podrobené štatistickej analýze LSD‘sT (PlotIT). Výskum ukázal, že tanín vyzerá byť vhodným prostriedkom na boj proti G. pallida, keďže potláča liahnutie vajíčok z cýst a tým aj mieru reprodukcie parazita.

© 2015 PCNews.sk