Menu

Testovali sme grafiku Asus GeForce GTX 660 DirectCU II TOP

Má špičkové chladenie, je tichá a má prekvapivo dostatok výkonu aj na moderné hry. Asus si za ňu pýta necelých 230 eur.

Keď NVIDIA v septembri uviedla na trh modely GeForce GTX 660 a GTX 650, potešila hlavne hráčov, ktorí hľadajú výkonnú grafiku za rozumný peniaz. V najlacnejšej verzii stojí približne 200 eur, za príplatok je ako vždy dostupné veľké množstvo vylepšených verzií, ktoré môžu mať vyšší výkon, či úplne prepracované chladenie.

V tejto skupine už klasicky nemôže chýbať spoločnosť Asus, ktorá slávi úspechy so sériou kariet DirectCU. Pre GeForce GTX 660 si pripravila niekoľko verzií karty, líšiacich sa v pracovných frekvenciách a dodávanom príslušenstve.

Asus GeForce GTX 660 DirectCU II TOP

To, že máme dočinenia so špeciálnou edíciou je jasné už zo samotného balenia – je veľké a štýlový grafický motív dáva tušiť, že vo vnútri je niečo iné, ako len bežná grafická karta. Asus jej dal navyše pomerne komplikované meno, z ktorého sa ale dá všetko potrené vyčítať – karta má upravené chladenie a oproti referenčnej verzii aj navýšený výkon.

Dodávaná výbava sa líši v závislosti od verzie. Základná (lacnejšia) obsahuje len klasickú kombináciu DVD médií, stručného manuálu a niekoľkých redukcií. Prémiová edícia nemusí byť dostupná vo všetkých krajinách a líši sa dodávanou hrou.

Po vybalení sa nám v rukách ocitla ďalšia z prémiovej série kariet DirectCU II. Asus sa rovnako ako množstvo ďalších výrobcov rozhodol ponúknuť len upravené verzie karty, pri ktorých sa nedržal referenčného dizajnu. Dvojslotové riešenie je spolu s PCB odeté do slušivej čiernej farby s trojicou červených pásikov. Obrazové výstupy sú tu štyri – okrem dvojice Dual-DVI konektorov je tu jeden DisplayPort a jeden HDMI.

GTX660_IO

Chladí slušne

Mohutné rebrovanie odvádza teplo získané z jadra pomocou troch hrubých medených Heat-pipe trubíc. O prúdenie vzduchu sa stará dvojica ventilátorov s priemerom 80 milimetrov. Ich otáčky sú regulované podľa potreby a pri bežnej práci sú veľmi tiché. Ich hlučnosť sa výraznejšie nezvýšila ani pri dlhodobejšom hraní náročných hier. Chladenie vďaka tomu plne postačí aj pri výraznejšom pretaktovaní.

Asus v propagačných materiáloch uvádza až o 20 percent účinnejšie chladenie v porovnaní s referenčným dizajnom. Teplota jadra sa pri bežnej práci držala len mierne nad hranicou 30 stupňov pri nízkych otáčkach ventilátorov. Graficky náročné hry teplotu zvýšili na približne 65 stupňov, čo je stále dobrá hodnota.

Spotreba karty nie je vysoká a pri bežnej práci je dokonca o trochu menšia ako pri predchádzajúcej GeForce GTX 560. Počas hrania hier sa stále drží na dobrých hodnotách a oproti predchádzajúcej generácii ušetrí až niekoľko desiatok wattov.

GTX660_2D

GeForce GTX 660

Jej základom je relatívne nové jadro GK106, ktoré doplňuje pred ním uvedenú dvojicu jadier GK104 a GK107. Všetky tri jadrá sú založené na architektúre Kepler, vyrobené moderným 28 nanometrovým procesom. Obsahuje stále slušných 960 CUDA cores, 80 texturovacích jednotiek, 24 ROP jednotiek a 192-bit širokú pamäťovú zbernicu. Referenčné frekvencie NVIDIA stanovila na 6 GHz pre GDDR5 pamäť a 980 MHz pre jadro (pozor, vďaka technológii Boost sa frekvencia zvyšuje podľa potreby).

Pre korektné fungovanie potrebuje karta doplnkové napájanie v podobe jedného 6-pin konektoru. Toto platí nielen pre referenčné verzie, ale našťastie aj pre drvivú väčšinu špeciálnych, pretaktovaných verzií. NVIDIA svoju kartu stavia nad obľúbenú dvojicu GeForce GTX 460 a GTX 560, čo sú dnes už legendárne karty známe svojim dobrým výkonom a rozumnou cenou. NVIDIA spolu s GeForce GTX 660 uviedla aj nižší model, GeForce GTX 650. Tí, ktorí by radi ušetrili, by si mali dať pozor, táto karta má len 384 CUDA cores a len 128-bit širokú pamäťovú zbernicu.

tab

Prekvapivo dobrý výkon

GeForce GTX 660 je karta určená pre hranie do Full HD rozlíšenia 1920×1080 bodov s aktívnym vyhladzovaním hrán. Svojim výkonom tu nahrádza dnes už legendárnu GeForce GTX 570, oproti ktorej ale môže v závislosti od hry strácať pri extrémnom rozlíšení, prípadne pri hraní v stereoskopickom 3D.

Asus ku svojej karte okrem ovládačov dodáva aj špeciálnu aplikáciu Asus GPU Tweak, určenú na pretaktovanie. S tým sme mali len priemerný úspech, ktorý ale vždy závisí od konkrétneho kusu kremíku. Nami testovaný model je už navyše pretaktovaný priamo od výroby a namiesto 980 MHz má základnú frekvenciu jadra stanovenú na 1072 MHz. V Boost režime sa zvýši až na 1137 MHz.

Dodatočné pretaktovanie bolo priemerné a pre stabilné fungovanie sme sa dostali pri základnej frekvencii len nad 1150 MHz. Strop bol ešte trochu vyššie, no už bolo potrebné výrazné zvýšenie otáčok ventilátorov a pri dlhodobejšom hraní sa začala prejavovať nižšia stabilita systému.

gpuz

GeForce GTX 660 je typickou ukážkou dobrej karty strednej triedy – má slušný výkon, nízku spotrebu energie a rozumne nastavenú cenu aj v prípade špeciálnych edícií.

Kladivo na Radeony?

Obedne je GeForce GTX 660 veľmi dobrá karta, ktorá aj v referenčnej verzii dokáže zdolať konkurenčný Radeon HD 7850 a priblíži sa Radeonu 7870. So 192-bit širokou pamäťovou zbernicou a dvoma gigabajtami rýchlych GDDR5 pamätí postačí aj na graficky náročné hry. Toto samozrejme platí hlavne do Full HD rozlíšenia 1920×1080 bodov s vyhladzovaním hrán. Extrémne rozlíšenie je náročnejšie a tu by už pamäťová zbernica stačiť nemusela.

Asus si za svoju verziu pýta o niečo cez 20 eur viac. Za tento nie veľký príplatok dostanete veľmi dobre spracovanú kartu, ktorá ponúka špičkový chladič, vyznačujúci sa vysokou účinnosťou a nízkou hladinou hluku. Zvýšenie pracovných frekvencií je milým bonusom, ktorý oceníte pri tých najnáročnejších hrách. Karta navyše nemá vysokú spotrebu a v prípade potreby zvládne aj dodatočné pretaktovanie, kedy sa výkonom môže v závislosti od hry blížiť k modelu GeForce GTX 660 Ti, či Radeonu HD 7950.

hodnotenie

gold_small

Výsledky testov

3dm11_xtreme

Oproti Phantom edícii GTX 660 Ti od Gainwardu stráca nami testovaný asus len 400 bodov v benchmarku 3DMark 11.

avp

Pretaktovaná GeForce GTX 660 si bez problémov podá pretaktovaný Radeon HD 7850 aj v jeho obľúbenej hre Alien vs Predator.


hardreset

Pri lacnejšej GeForce GTX 650 Ti síce ušetríte niekoľko desiatok eur, rozdiel vo výkone pri aktivovanom vyhladzovaní hrán je ale vysoký.


b3

TOP verzia GeForce GTX 660 od Asusu sa vo Full HD rozlíšení vyrovná aj Radeonu HD 7870.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013