Menu

Testovali sme MSI GeForce GTX 960

Najnovší prírastok do rodiny grafických kariet s jadrom Maxwell útočí na peňaženky stredne náročného hráča. Za 200 eur im Nvidia ponúka skvelý kartu, ktorá zvládne každú novú hru aj vo Full HD rozlíšení.

Sú to už približne štyri mesiace, čo Nvidia na trh uviedla grafický čip GeForce GTX 980, ktorý je stále jedným z najlepších riešení pre náročného hráča s neobmedzeným rozpočtom. Na druhej strane je úplne prvá ochutnávka rodiny Maxwell, GeForce GTX 750 - karta určená pre hráča s veľmi obmedzeným rozpočtom. Medzi týmito dvoma kartami je veľká výkonnostná medzera, ktorú Nvidia zatiaľ zaplnila len z časti kartami GeForce GTX 970 a 750 Ti.  

Dokonalých 200 eur

Presne toľko by mali stáť bežné verzie grafických kariet GeForce GTX 960. Dve stovky, to je magická hranica, do ktorej sa chce zmestiť veľká skupina hráčov, čo si uvedomuje rovnako Nvidia, ako aj AMD. Aj preto je už roky silná séria GeForce kariet s označením x60 - GeForce GTX 460, 560, 660, či 760. Už niekoľko rokov sa tieto karty predávajú veľmi dobre, keďže majú dobre nastavenú cenu a výkon dostačujúci na väčšinu aktuálnych hier v najrozšírenejšom rozlíšení.

Nová GeForce GTX 960 by teda mala zvládnuť všetky nové náročné hry vo Full HD rozlíšení s aktivovaným vyhladzovaním hrán. Podľa štatistík služby Steam sú to práve tieto karty, ktoré sú obľúbené medzi hráčmi. Konkrétne model GeForce GTX 660 je najobľúbenejší medzi hráčmi MOBA hier, ako je LoL a DOTA 2. Podľa tvrdení Nvidie je GeForce GTX 960 až o 60 percent výkonnejšia v porovnaní s kartou GeForce GTX 660, čo už dáva zmysel pre prípadnú výmenu. 

S novou kartou si budete môcť práve pri MOBA tituloch zvoliť funkciu DSR (Dynamic Super Resolution) v 4k rozlíšení aj pri klasickom Full HD monitore. Nvidia ako príklad uvádza hru League of Legends, kde GeForce GTX 660 stačí na Full HD rozlíšenie s 8xMSAA vyhladzovaním. GTX 960 ale zvládne 4k DSR, pričom výsledok je viditeľne lepší.

gtx960-1

 

S novým jadrom GM206

GeForce GTX 960 prichádza s novým jadrom označeným ako GM206, ktoré obsahuje všetky dôležité novinky a zmeny, aké nájdete aj pri výrazne drahšej GeForce GTX 980. Každý jeden SM blok je rozdelený na štyri časti, zhodne obsahujúce 32 CUDA jadier. Týchto častí je celkovo osem, čo dáva dokopy 1024 CUDA jadier. SM blok (označovaný ako SMM) obsahuje zdieľanú 96 KB cache pamäť. 

Nenechajte sa ale zmiasť menším počtom CUDA jadier, keďže staršia GeForce GTX 760 ich má 1152. Jadro Maxwell je výrazne optimalizované a pri CUDA jadre dosahuje nárast výkonu hodnotu 1,4 a dvojnásobok výkonu v porovnaní na jeden watt príkonu. Zmenou prešiel aj pamäťový subsystém, ktorého efektivita je kľúčová hlavne pri karte GeForce GTX 960, keďže pamäťová zbernica je široká len 128-bitov. V reálnej prevádzke by mala byť úspora až na úrovni 25 percent, pocítite to hlavne pri graficky náročných hrách a hraní vo vyššom, ako Full HD rozlíšení.

diagram

 

Nové jadro má aj prepracovaný Video engine, schopný zobraziť obraz v 5K rozlíšení pri súčasnom zapojení štyroch monitorov. Samozrejmosťou je podpora pre 4K rozlíšenie a prítomnosť HDMI 2.0 obrazového výstupu. Čo sa týka podpory nových kodekov, jadro GM206 bez problémov zvládne enkódovanie a dekódovanie pre H.265 (HEVC), nechýba ani natívna podpora pre protokol HDCP 2.2.

Pri GeForce GTX 960 je jednou z kľúčových funkcií MFAA - Multi-Frame Anti-Aliasing. Túto novú technológiu vyhladzovania hrán nájdete len pri grafických čipoch rodiny Maxwell. MFAA vyniká nízkym vplyvom na výkon v porovnaní s bežnými módmi vyhladzovania hrán, pričom ju podporuje čím ďalej tým viac nových hier. Výrobca uvádza, že pri kvalite porovnateľnej s 4xMSAA sú nároky len zlomkové. Navyše sa nemusíte hrať s nastavením každej hry, MFAA za vás nastaví aplikácia GeForce Experience.

parametre

 

Stvorená na pretaktovanie

Vďaka vynikajúcej energetickej efektivite má nová GeForce GTX 960 veľkú rezervu pre možné pretaktovanie. Základná frekvencia karty je stanovená na 1126 MHz, Boost rýchlosť je 1178 MHz a pamäť funguje na slušných 7 GHz. Výrobca udáva, že väčšina kariet by mala bez problémov fungovať až na 1,45 GHz, čo je veľmi slušná hodnota. Navyše túto hodnotu by ste mali dosiahnuť s každou kartou bez potreby zmeny napätia, či úpravy chladenia.

Tomuto stavu odpovedá aj ponuka kariet dostupných pri štarte, kedy si väčšina výrobcov pripravila nielen klasické, ale aj pretaktované verzie. Ďalšou zaujímavosťou je nízka spotreba karty pri nenáročných hrách. Napríklad League of Legends vyťaží kartu len na 30 wattov a umožní jej fungovať s úplne vypnutými ventilátormi. Pred kúpou si ale zistite, či vami vybraná karta túto funkciu podporuje, nie každý model je totiž schopný fungovať aj pri vypnutých ventilátoroch.

Záleží totiž nielen od samotného jadra, ale aj od použitého chladenia, základných frekvencií a hlavne systému napájania. Pri referenčnej verzii by preto nemal byť žiadny problém, no pretaktované modely môžu byť spočiatku obmedzené. V dobe spustenia predaja bude mať v ponuke tieto karty len pár výrobcov, no Nvidia tvrdí, že časom sa na pultoch obchodov objaví výrazne viac modelov.

afterburner

MSI dodáva k svojej karte vynikajúcu aplikáciu na pretaktovanie.

 

MSI GeForce GTX 960 GAMING 2G

Do redakcie nám dorazila karta od spoločnosti MSI v špeciálnom prevedení s vyššími frekvenciami, prepracovaným PCB a so špičkovým chladičom. Verzia nesie označenie GAMING 2G a oproti základu má vyššie pracovné frekvencie - 1216 MHz pre základnú frekvenciu, 1279 pre Boost režim, normálna je len 7 GHz GDDR5 pamäť s kapacitou 2 GB. Obrazových výstupov je päť - jeden Dual-link DVI, jeden HDMI 2.0 zvládajúci aj 4K rozlíšenie a trojica DisplayPort konektorov.

PCB je v peknej čiernej farbe, upravené je vo viacerých smeroch vrátane napájacej kaskády. Výrobcu musíme pochváliť za nový typ chladiča, ktorý nielen že vyzerá veľmi pekne, ale aj účinný. Karta je pri bežnej prevádzke veľmi tichá, dokonca môže fungovať aj s vypnutými ventilátormi v prípade veľmi nízkeho zaťaženia. Teplota jadra bola veľmi nízka dokonca aj pri pretaktovaní. S frekvenciou 1,45 GHz a 80% otáčok sa jadro zahrialo len na 45 stupňov a bolo úplne stabilné, čo je skvelý výsledok. 

S grafov výkonu je jasné, že karta sa podarila. Všetky testované hry s prehľadom zvládla vo Full HD rozlíšení a s aktívnym vyhladzovaním hrán. V mnohých z nich si dokonca poradí aj vo vyššom rozlíšení 2560x1440 bodov. Tu sa už ale zvykne prejaviť úzke hrdlo pamäťovej zbernice - 128-bit je aj s pokročilou optimalizáciou stále málo na hry typu Metro: Last Light.

gtx960-cooler

 

Skvelá karta za dve stovky

Ak hľadáte solídnu grafickú kartu za rozumný peniaz, tak sa určite poobezrajte po novej GeForce GTX 960. Je rýchla, tichá, nenáročná na energiu a má všetky nové technológie vrátane podpory pre 4K rozlíšenie. Vo verzii od MSI dostala navyše špičkový chladič, prepracované PCB, HDMI 2.0 výstup, či vylepšený systém napájania. 

Počas celej doby testovania sme nenarazili na jediný problém, v MSI kartu upravili na jednotku, vrátane nového systému chladenia. Karta dokonca fungovala občas s úplne vypnutými ventilátormi a teda bola absolútne tichá. To sa nám nestalo ešte nikdy, karty strednej triedy zatiaľ vždy potrebovali aktívne chladenie.

Kupujeme kartu alebo nie? Ak by sme boli v koži náročného hráča s obmedzeným rozpočtom, tak určite áno. Za 200 eur je to skvelá karta s dobrými možnosťami pretaktovania a tichým ventilátorom. Vo Full HD rozlíšení zvládne všetky dostupné hry aj s vyhladzovaním hrán a dokonca si s niektorými poradí aj v modernom 4K rozlíšení. 

hodnotenie

 gold small

Graf ceny produktu MSI GTX 960 GAMING 2G poskytuje server Heureka.sk

 

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

 

3Dmark

3DMark 2013 - GeForce GTX 960 v plnej sile, od GeForce GTX 770 ju delí len pár bodov.

batman

Batman Arkham Origins - Kým v prípade 3DMarku nebola šírka pamäťovej zbernice problémom, tu už vidno jej slabé meisto. Na GeForce GTX 770 stráca a výrazne.

bioshock

Bioshock Infinite - Veľmi slušný výsledok pre novú GeForce, kedy aj pri vysokom rozlíšení a vyhladzovaní hrán dokáže hru rozhýbať priemernou rýchlosťou 45,5 fps.

mafia

Mafia II - Aj pri staršej hre Mafia II je výkon ďaleko od modelu GTX 770. 

metro

Metro Last Light - Vo Full HD rozlíšení dobrý výsledok, no pri 2560x1440 sa už úzka zbernica prejavuje v podpriemernom skóre.

unigine

Unigine 4.0 - Veľmi slušný výsledok na grafiku za 200 eur, od modelu GTX 770 ju veľký rozdiel nedelí.

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013