Menu

Testovali sme najmenší počítač s AMD CPU

Preč s veľkými neforemnými počítačmi, ktoré zaberajú zbytočné miesto. Budúcnosť patrí extrémne kompaktným riešeniam, teda aspoň podľa spoločnosti Zotac.

Počítač vyrába čínska spoločnosť Zotac, ktorá je vo svete známa skôr pre svoje grafické karty a špeciálnu OC edíciu Zotac Amp! Výrobe extrémne malých počítačov sa ale venuje už nejaký ten rok a v ponuke má aj rozmerovo kompaktné základné dosky určené pre platformy Intel a AMD.

Jej nový počítač nesie označenie Zbox nano XS a aj napriek malým rozmerom je vybavený dvojjadrovým procesorom a grafickým čipom. Poradí si s graficky jednoduchšími hrami, kancelárskym softvérom a dokonca prehrá aj video vo vysokom rozlíšení.

Váži menej ako pol kila

Zotac Zbox je veľmi malý – pôdorys má 10,6 × 10,6 centimetra, vysoký je menej ako štyri centimetre a váži rovných 340 gramov. Prístroj je tvorený z hliníka (obvod, hlavné šasi), vrchná časť je plastová s lesklou povrchovou úpravou. Počas prevádzky je v jej strede zelený kruh, v ľavom dolnom nájdete niekoľko stavových diód. Pevnosť je vysoká a počítač môžete bez obáv prenášať v taške, alebo kabelke.

Predná strana obsahuje vypínač, prijímač pre diaľkové ovládanie, multiformátovú čítačku pamäťových kariet, kombinovaný eSATA / USB 2.0 port a zvukový vstup / výstup. Do zadnej časti sa pripája sieťový adaptér, LAN konektor, je tu HDMI výstup a štvorica USB portov, z nich sú dva verzie 3.0.

02

Namiesto pevného disku moderné SSD

Kvôli rozmerom musel výrobca vybrať čo najmenšie komponenty, ktoré zároveň majú malú spotrebu a neprehrievajú sa. Vo vnútri je namiesto výkonného štvorjadrového procesora nízkonapäťové APU E-450 od AMD. To v sebe integruje dvojjadrový procesor s pracovnou frekvenciou 1,65 GHz a grafický čip Radeon HD 6320. Procesor má celkovo jeden megabajt L2 cache pamäti a každé jadro dokáže spracovať len jedno vlákno súčasne.

Grafický čip rekordy lámať určite nebude. Založený je na jadre Ontario, ktoré je vyrobené 40 nm technológiou. Obsahuje 80 Stream procesorov, 4 ROP jednotky a má 384 MB vyhradenej operačnej pamäti.

Operačnú pamäť tvorí jeden DDR3 modul s kapacitou 2 gigabajty. Rozšírenie pamäti je možné len jeho výmenou. V prípade používania zariadenia ako multimediálneho centra sú dva gigabajty dostačujúce, pri pracovnom nasadení odporúčame rozšírenie na minimálne dvojnásobok.

Pre operačný systém a ukladanie dát je zariadenie vybavené diskom typu SSD (mSATA) s kapacitou 64 gigabajtov. Rozšírenie jeho kapacity je aj tu možné len jeho výmenou, prípadne dokúpením jeho externej verzie. Zaujímavým riešením je aj použitie sieťového úložiska, ktoré sa môže nachádzať v úplne inej izbe, vďaka čomu nebude zbytočne zavadzať v obývacej izbe.

open

Zvládne kanceláriu a multimédiá

Aj keď je Zotac Zbox plnohodnotným počítačom, tak sa treba pripraviť na obmedzenia po stránke výkonu. Použitý hardvér nie je stavaný pre náročné hry a aplikácie, pre ktoré tu jednoducho nie je dostatok hrubého procesorového a grafického výkonu.

Vďaka SSD disku ponúka plynulú prácu v systéme – reakcie sú veľmi rýchle, spokojní sme boli aj pri prezeraní zložitejších webových stránok. Kancelársky balík fungoval rovnako bez problémov, pri viacerých súčasne spustených aplikáciách sa už ale začali prejavovať limity procesora a hlavne menšej operačnej pamäti. Tú odporúčame pri aktívnejšom používaní rozšíriť na dvojnásobok.

Grafický čip potrebuje k svojmu behu časť operačnej pamäte. Má dostatok výkonu pre prehranie videa vo vysokom rozlíšení, počítačové hry zvláda len staršie, s menším množstvom detailov. Len 80 Stream procesorov na moderné hry jednoducho nestačí, hráči sa budú musieť pripraviť na skutočne rapídne znižovanie detailov.

Má bohaté príslušenstvo

Balenie okrem samotného prístroja obsahuje napájací adaptér, aký poznáme z notebookov. Aj vďaka tomu sú rozmery zariadenia také malé. Okrem neho je v balení klasicky príručka ovládania a dvojica CD s ovládačmi.

Ďalej to je USB Wi-Fi anténa, externý IR prijímač pre diaľkové ovládanie a príslušenstvo pre montáž na zadnú stenu monitora alebo LCD / PDP televízora.

Výrobca propaguje Zbox aj ako malé multimediálne centrum. Podporuje to dodávaným diaľkovým ovládaním, plne kompatibilným so systémom Windows. Batérie sú v základnej výbave.

05

Ušetrí peniaze za elektriku

Vo vypnutom stave je spotreba zariadenia 7 wattov, čo je porovnateľné s notebookmi. Výkonný počítač môže mať v závislosti od použitého zdroja vo vypnutom stave spotrebu presahujúcu aj 40 wattov.

Počas bežnej práce v systéme sme namerali spotrebu 26 wattov, náročné aplikácie zaťažujúce procesor ju zvýšili na 38 wattov. Hranie počítačovej hry túto hodnotu zvýšilo na maximálnych 45 wattov.

Zotac Zbox má energetické nároky pri práci zhodné s bežným notebookom, čo je v porovnaní s počítačom veľká úspora hlavne pri niekoľkohodinovej prevádzke každý deň.

Inštalácia nie je zložitá

Zotac Zbox sa dodáva bez nainštalovaného operačného systému. Kúpa Windows nie je nutná, webová stránka výrobcu ale na Linux zatiaľ nemyslí a ovládače bude nutné hľadať priamo pri výrobcoch jednotlivých komponentov, prípadne sa spoľahnete na aktuálnosť vašej obľúbenej distribúcie.

Zariadenie kvôli rozmerom neobsahuje DVD mechaniku, čo bežnému používateľovi mierne sťažuje inštaláciu operačného systému od Microsoftu. Bude musieť siahnuť po externej mechanike, alebo inštalovať systém z USB kľúča. Zariadenie s tým počíta a pre spustenie inštalácie z USB nie je potrebné zmeniť nastavenie v BIOSe.

Škoda, že výrobca dodáva inštalačné súbory pre hardvér na dvoch CD médiách. Výrobné náklady na dvoj gigabajtový USB kľúč nie sú vysoké a výrazne by uľahčili prvotné spojazdnenie zariadenia.

03

Vhodný do pracovne a obývačky

Zotac Zbox stojí bez operačného systému približne 370 eur, čo je cena za ktorú sa dá kúpiť základný notebook pre nenáročné používanie, alebo základný počítač do kancelárie.

Na prístroji sa nám páčili jeho veľmi malé rozmery, nízka spotreba, pekný dizajn a vďaka použitiu SSD disku aj svižné reakcie systému a väčšiny programov.

Hodí sa nielen na bežnú prácu a internetové ničnerobenie, ale poradí si aj s videom vo vysokom rozlíšení a staršími hrami. Hernú konzolu v obývačke nenahradí, ako multimediálne centrum poslúži na jednotku aj vďaka dodávanému diaľkovému ovládaniu.

Pripraviť sa treba na trochu zložitejšiu inštaláciu systému spôsobenú absenciou optickej mechaniky. Hlučnosť je trochu vyššia ako sme očakávali. V prípade umiestnenia pri televízore rušiť nebude, na pracovnom stole bude hlučnejší ako bežný notebook.

hodnotenie

tip-silver

Technická špecifikácia:

Procesor: AMD E-450 1,65 GHz 
Čipset: AMD M1
Grafika: Radeon HD 6320
Pamäť: 
2 GB DDR3 
Disk: 
64 GB SSD
Komunikácia: 
Wi-Fi 802.11 n  
Rozmery:
 106×106×3,9 mm 
Hmotnosť: 
340 g 
Operačný systém:  -


vysledky_blue

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013