Menu

RAGE - mutanti, banditi a autorita

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 3354 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Post-apokalyptických titulov nie je nikdy dosť. Do tejto rodiny pribudol nový akčný člen s názvom RAGE v podaní Id Software, ktorá je už dávno legendou herného sveta.

Post-apokalyptický scenár od Id Software je pomerne zaujímavý. Obsahuje v sebe trochu klasiky ale aj inovatívne prvky. Samotný príbeh sa začína vašim prebratím z umelého spánku.  Zhosťujete sa úlohy jedného z prežívších, ktorý boli v minulosti uložený do špeciálnych shcránok. Tie vás mali ochrániť pred neodvratnou apokalypsou. Spoločne s ostatnými ste mali podľa pôvodného zámeru zabezpečiť prežitie ľudskej rasy. Ako to však býva, nič nešlo podľa plánu a na vás je aby ste to napravili.

Herný svet je pomerne rozsiahly

V hre sa nachádza niekoľko typov postáv (frakcií). Najslabšie uvažujúci sú mutanti, ktorý sa spoliehajú na hrubú silu a na svoje mutantské schopnosti. O úroveň vyššie sa nachádzajú banditi. Tí už disponujú základnými technológiami a na boj používajú aj strelné zbrane. Avšak nájdu sa medzi nimi aj taký jedinci, ktorý sa na vás zúrivo vrhnú a snažia sa vás zneškodniť zbraňami na blízko. V podstate pripomínajú japonských vojakov, ako ich poznáme z mnohých hier z obdobia druhej svetovej vojny.

Za inteligentných môžeme považovať osadníkov, ktorý sú roztrúsený po celom hernom svete a združujú sa v menších osadách alebo väčších mestách. Zároveň sú jedinou frakciou, ktorá sa k vám chová priateľsky a zadáva vám úlohy. No a vrchol tvorí tzv. autorita, ktorá disponuje najmodernejšími zbraňami, vycvičenými vojakmi, ozbrojenými vozidlami a tým pádom tvorí najvyspelejšiu frakciu v hre. V záverečných častiach príbehu pribudne aj nová odroda osadníkov. Viac vám však o nej nepovieme.

Niektorí nepriatelia naháňajú skutočnú hrôzu

Váš bojový arzenál budú tvoriť rôzne zbrane používajúce rôznu muníciu. Spočiatku to bude len pištol s klasickými nábojmi, tú neskôr nahradí samopaľ nápadne pripomínajúci Ak-47. V pokročilých častiach už budete mať k dispozícii guľomety, raketomet, odstreľovaciu pušku no a na záver pribudnú aj rôzne futuristické zbrane. Meniť sa však bude aj munícia, ktorú môžete na boj použiť. Okrem bežných nábojov tu nájdete aj tzv. feltritovú muníciu vytvorenú z horniny pochádzajúcej z meteoritu.

Na pohyb medzi jednotlivými oblasťami vám bude slúžit spočiatku stará bugina. Namiesto nej si môžete neskôr zaobstarať aj lepšie vozidlá disponujúce viacerými zbraňami, lepším obrnením ale aj lepšou ovládateľnosťou. Tieto autá si môžete ďalej upgradovať za pomoci tzv. certifikátov. Podobne ako do klasických zbraní musíte samozrejme muníciu kupovať aj do zbraní pripevnených na vozidle. Tá sa však kupuje za peniaze, ktoré môžete získať predajom vecí z inventáru, zabíjaním nepriateľov či plnením úloh.

Preteky tvoria neoddeliteľnú súcasť hry

Spomínané certifikáty sa dajú získať vyhrávaním pretekov. Na tie sa môžete prihlásiť v oboch mestách pri miestnej pretekárskej aréne. V hre sa nachádza niekoľko typov pretekov od klasickýh, pri ktorých musíte skončiť prvý alebo dosiahnuť najlepší čas cez bojové, v ktorých sa dajú používať zbrane až po tzv. rally fungujúce na báze zaberania checkpointov.

Samozrejme v hre nájdete aj množstvo vedľajších úloh. Tie vám zadávajú postavy roztrúsené po celom hernom svete. Ak teda nemáte dostatok peňazí určite sa nezabudnite poobzerať a opýtať sa miestnych na úlohy. V mestách nájdete aj tabule s vyvesenými pracovnými ponukami. Privyrobiť sa dá aj doručovaním balíkov pre kuriérsku spoločnosť či ničením banditov a majetku autority.

http://www.youtube.com/watch?v=dX9DnYx884I

RAGE je v celku zaujímavá hra s prepracovaným post-apokalyptickým príbehom. Samotný herný zážitok obohacuje aj systém pretekov. Celkový herný čas je taktiež slušný a hraním tak strávite niekoľko hodín. Po grafickej stránke RAGE príliš nezaostáva až na občasné chyby, ktoré riešia nové aktualizácie.

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013