Menu

Sony Ericsson Xperia Arc - dokonalý dizajn

Do rodiny Xperia patrí v dnešnej dobe už množstvo smartfónov. Každý z nich zaujme inú skupinu ľudí a má svoje špecifické klady a zápory. K nám do redakcie sa dostal model s označením Arc.

Hlavnou výhodou smartfónu Xperie Arc je dizajn. Už na prvý pohľad je veľmi štíhly a elegantný. Hrúbka je len 8,7mm a pri pohľade zboku uvidíte ladné krivky, ktoré celkový efekt len posiľnujú. Na nami testovanej verzii prevládala čierna farba, ktorá bola doplnená strieborným lemovaním po obvode.

Majoritnú časť zariadenia zaberá samozrejme displej. Ten má uhlopriečku 4,2" a LED podsvietenie. Zároveň je podporený technológiou Mobile BRAVIA. Tá poskytuje zvýšený kontrast, bohatšie farby a redukciu šumu v obraze. Rozlíšenie displeja je 854×480 bodov a disponuje viac ako 16 miliónmi farieb.

O plynulý chod všetkých aplikácií sa stará procesor Qualcomm MSM8255 s frekvenciou 1GHz podporený 512MB RAM pamäťou a ovládaný Androidom 2.3 (nami testovaná verzia bola aktualizovaná na 2.3.4). Interná pamäť mobilu je 1 GB no tá je samozrejme z väčsej časti zabraná operačným systémom. V balení sa ale dodáva aj 8GB microSD karta, ktorá bohate postačuje väčšine používateľov. Avšak microSD slot podporuje pamäťové karty až do veľkosti 32GB.

Zabudovaný fotoaparát postačí aj na vytvorenie kvalitných fotografií. Snímač CMOS Sony Exmor R má rozlíšenie 8,1Mpx so svetelnosťou f/2,4. Samozrejmosťou je aj korekcia červených očí a LED blesk. Digitálny zoom priblíži obraz až 2,46-krát. Ďalej tu nájdete funkcie ako stabilizátor obrazu, dotykové ostrenie, automatické zaostrenie či detekcia úsmevu. V prípade, že má telefón k dispozícii vašu polohu môžte pri jednotlivých záberoch pridať aj Geo značku. Video sa natáča v HD rozlíšení 720p čo bohate postačuje na vcelku slušné videozáznami.

Telefón je naozaj elegantný a štíhli

Xperia Arc je však výnimočná funkciou fotografovania 3D Sweep panorám, ktoré sa v telefóne javia ako klasické panorámi no na 3D televízore dostanú tretí rozmer. Odfotografovať takýto záber sa dá pomocou zabudovanej funkcie 3D fotoaparát. Pri našich testoch sme sa s touto funkciou pomerne natrápili keďže snímanie obrazu bolo buď príliš rýchle alebo príliš pomalé a teda nájsť tú správnu rýchlosť otáčania bolo pomerne zložité. Po pár tréningových fotografiách sa už tento problém nevyskytol.

Pre prehrávanie hudby môžete využiť zabudovaný prehrávač od SE. Nájdete tu aj funkcie Track ID pre rozpoznávanie skladby a obchod PlayNow, v ktorom môžete nakúpiť hudbu ale aj hry a aplikácie. Xperii Arc nechýba ani wifi a bluetooth prostredníctvom ktorých sa môžete pripojiť k rôznym zariadeniam. Telefón sa tak vie spojiť s televízormi prostredníctvom DLNA alebo aj s zdravotníckymi a fitness pomôckami pomocou ANT+.

Pri prvom spustení zistíte, že k dispozícii je celá rada aplikácií od Googlu (Latitude, Maps, vyhľadávanie, atď.) no zároveň tu nájdete aj Facebook inside Xperia v. 2 veľmi známu aplikáciu Timescape, OfficeSuite na prehľadávanie dokumentov, základný webový prehliadač a množstvo ďalších aplikácií.

Porovnanie s výsledkami ostatných telefónov (Antutu Bechmark)

Telefón obsahuje microUSB konektor, 3,5mm audio jack ale aj microHDMI na pripojenie k televízorom. Výdrž batérie je okolo 400 hodín v pohotovostnom režime alebo 7 hodín telefonovania. Pri našich testoch počas bežného používania batéria vydržala bez nabitia cca 4 dni a to sme používali aj wifi pripojenie a niektoré energeticky náročnejšie aplikácie.

Xperia Arc nás pomerne zaujala a počas celého testovania sme objavili len zopár mínusov. Zrejme najväčšou nevýhodou sú ovládacie tlačidlá, ktoré sú umiestnené príliš nízko a občas môžete mať problémi s ich stláčaním. No plusov je omnoho viac a telefónu sme preto udelili pomerne vysoké hodnotenie, ktoré si naozaj zaslúži.

90/100

Telefón nám zapožičala spoločnosť:

Sony Ericsson

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013