Menu

Tablet od Sony len tak ľahko neutopíte

Je štíhly, má jemný displej, vysoký výkon a nezľakne sa ani vody. Nový tablet od japonského výrobcu Sony je jedným z najlepších na trhu.

Sony je ukážkou toho, že aj veľká korporácia dokáže reagovať na rýchlo sa meniaci trh s mobilnými zariadeniami. Po viac-menej úspešnej spolupráci s Ericssonom nabrala správny smer s portfóliom produktov a má stále dobrú pozíciu na trhu. K rekordným predajom má síce ďaleko, no s vyváženou ponukou a prémiovými zariadeniami vie zaujať operátorov a zákazníkov, ktorým sa pozdáva netradičný dizajn a zvýšená odolnosť. Fanúšik značky má na výber od najlacnejšieho základu cez slušnú strednú triedu až po najdrahšie modely typu Z1 s 20 Mpx fotoaparátom. 

Rozdielna situácia je pri tabletoch. Tu totiž Sony nemá bohatú ponuku a už dlhšiu dobu sa zameriava primárne na prémiové produkty. Je to ale logické chovanie sa v tvrdom konkurenčnom prostredí. Lacných tabletov máme desať na každý jeden prst ruky, pričom tu sa konkurovať lacným Čínskym výrobcom nedá. Väčšia pravdepodobnosť úspechu čaká veľkú firmu na poli drahších tabletov – silou mena ľahko presvedčia zákazníka, že ten tablet za tých päť stovák skutočne stojí.

 

Neutopíte ho

Podľa slov výrobcu má Sony Xperia Tablet Z odolať prachu a vode, pričom pod vodou vydrží až pol hodinu. Skvelý marketingový ťah, pričom Sony operuje s odolnosťou voči vode uz nejakú tú generáciu. Konkurencia je v tomto smere pozadu a len ťažko budete pr veľkým menách alebo v ponuke lacných Čínskych výrobcoch hľadať odolný tablet.

Na fotografovanie koralových útesov ale zabudnite, vodotesnosť je totiž garantovaná len do hĺbky jedného metra. Navyše pod vodou tablet ovládnete len ťažko, jeho dotyková obrazovka tam nefunguje a špeciálne tlačidlo pre ovládanie spúšte tu nenájdete.

S ohľadom na zameranie prístroja to ale stačí. Tablet si s najväčšou pravdepodobnosťou kúpi bežný človek, ktorý vyššiu odolnosť ocení na dovolenke či počas pobytu v prírode. Nemusí sa tam obávať horšieho počasia, vyliateho nápoja alebo nečakaného okúpania najmladším potomkom. Tablet sa nezľakne ani prachu či piesku, takže s ním môžete navštíviť skutočne celý svet.

My sme sa s menšími obavami odhodlali k testu v menšom záhradnom bazéne. Po prvotnom zoznámení s vodou fungoval bez problémov, nevadilo mu ani 15 minút vo vedre so studenou vodou. Dovnútra tela sa voda nedostala, v Sony teda svoje sľuby dodržali na výbornú.

xperia-tablet-z-4

 

Hrubý len sedem milimetrov 

Nový tablet od Sony je ľahký a tenký. A to až tak, že môže vzbudiť podozrenie z nedostatočnej pevnosti. Výrobca použil plast s príjemnou povrchovou úpravou, ktorá ale veľmi rada priťahuje mastnostu. Pri bežnom používaní sa preto nezľaknite, ak bude zadná časť tabletu pripomínať dosku, na ktorej sa krája slanina. Ale na to sme už zvyknutí niekoľko rokov aj pri iných výrobcoch. 

Telo je ale bez debaty dostatočne pevné a uspokojí pre náročnejšieho používateľa, ktorý si svoj tablet nosí stále so sebou. Pri vyvinutí väčšieho tlaku sa síce prejaví drobná vôľa konštrukcie, no zariadenie týmto spôsobom poškodíte len veľmi ťažko. Navyše, celú prednú časť spevňuje odolné sklo, ktoré na rozdiel od zvyšku materiálov len tak jednoducho nepoškodíte.

Pri dizajne nemáme voči tabletu výhrady. Je tenký len sedem milimetrov, váži menej ako pol kila a nepodobá sa na žiadnu konkurenciu. Rám okolo displeja je dostatočne široký pre pohodlné uchopenie prstom, čo sme ocenili najmä pri večernom čítaní kníh. V ruke pôsobí prekvapivo ľahko a na rozdiel od konkurencie vás nebude obmedzovať ani pri dlhodobom používaní.

Počet ovládacích prvkov je minimálny, okrem tlačidla blokovania displeja tu nájdete len dvojicu pre zmenu hlasitosti. Zvukový výstup, micro USB a sloty pre pamäťovú a SIM kartu sú pre prachom a vodou chránené ochrannými krytmi. Tie vyzerajú odolne, no pokiaľ vám to rozpočet dovolí, dokúpte si dock pre nabíjanie. Ten na to využíva dvojicu konektorov, ktoré nájdete na ľavej strane tabletu.

xperia-tablet-z-1

 

Slušný výkon 

Kým pri konkurencii nájdete rôzne AMOLED a IPS displeje, Sony je stále verné TFT technológii s firemným vylepšením Mobile Bravia Engine druhej generácie. Ani táto kombinácia ale nedokáže zobraziť skutočnú čiernu farbu a displej preto nedosahuje kvalít tých najlepších konkurenčných tabletov. Rozdiel ale nie je až tak priepastný a výsledok je stále lepší ako pri lacnejších modeloch.

Pri uhlopriečke 10,1 palca je rozlíšenie 1920x1200 bodov dostatočne jemné. Aj keď Nexus 10 a iPad ponúkajú ešte väčší počet bodov na palec, tak Full HD je pri Xperii stále nadštandard. Pozorovacie uhly sú veľmi dobré, zmenu farieb pri bežnom používaní nepostrehnete ani pri extrémnom náklone displeja.

Tablet vás svojim výkonom určite nesklame. Štyri jadrá čipu Snapdragon S4 Pro od Qualcommu a grafiku Adreno 320 dopĺňajú dva gigabajty operačnej pamäti a pre ukladanie vlastných dát a aplikácií je tu 16 gigabajtové úložisko, z ktorého je ale reálne dostupných len niečo cez 11 gigabajtov. 

Práca v systéme Android je príjemne plynulá, reakcie sú rýchle aj pri väčšom počte spustených programov a obrazovke plnej miniaplikácií. Ak pri používaní nepotrebujete maximálny jas displeja, užijete si s tabletom necelých deväť hodín nenáročnej zábavy alebo práce, čo je dnes pre High-end tablety štandardom. Aby sme boli presní, za priemernú výdrž batérie nemôže hardvér, ale batéria s menšou kapacitou 6000 mAh. Výrobca tu pravdepodobne spravil ústupok pre dosiahnutie hmotnosti menšej ako pol kilogramu.

vysledky-xperia

 

Funguje aj ako ovládač 

Sony len nedávno ponúkla pre tablet aktualizáciu systému Android na verziu 4.2, úplne najnovší Android 4.3 ešte potvrdený nebol. Používateľské prostredie je rozšírené vlastnou nadstavbou a už v základe tu nájdete niekoľko aplikácií pre prácu s multimediálnym obsahom – fotografiami, videom a hudbou. Ich kvalita je dobrá a určite tu nie su len do počtu.

Filmy nemusíte pozerať len na displeji, ale s pomocou funkcie zrkadlenia obrazu si ich vychutnáte aj na televízore. Prenos je bezdrôtový a bezproblémovo funguje na väčšine televízorov pripojených do domácej siete. My sme ho skúšali na minuloročnom modeli Philips, pričom všetko fungovalo bez problémov a nebolo nutné nič manuálne nastavovať.

Televízor môžete s pomocou tabletu aj ovládať. Aplikácia Remote je jednoduchá a spolupracuje s väčšinou súčasných a aj starších televízorov. Pri konkurenčných značkách ale odporúčame siahnuť po ich natívnych aplikáciách – získate tým viac funkcií, aj keď budete obmedzený len na bezdrôtové komunikáciu cez Wi-Fi a nie cez IR port.

Za fotografie a videá spravené s pomocou tohto tabletu sa nebudete musieť hanbiť. Pre danú kategóriu nie sú vôbec zlé a pri dostatočnej intenzite svetla nás výsledok príjemne prekvapil. No zároveň stačí trochu šera a na fotografiách sa hneď objaví šum. Tomu sa nevyhnete ani pri fotení v interiéri. V bežnej izbe musí byť von slnečné počasie, inak sú fotografie len priemerné a na nočné fotografie hneď zabudnite.

xperia-tablet-z-ovladanie

 

Pripravte si 500 eur 

V základnej verzii stojí tablet 499 eur, za príplatok sto eur dostanete raz takú kapacitu vnútornej pamäte a ak budete dobre hľadať, kúpite základnú verziu už za menej ako 470 eur. Ak by ste chceli verziu so 4G modulom pre rýchly internet, pripravte si až 629 eur. Cena je to vysoká, no Sony Xperia Tablet Z je prémiový tablet, čo si výrobca dobre uvedomuje.

Oproti lacnejšej konkurencii ponúka odolnosť voči vode a prachu, čo môže zavážiť pri finálnom výbere. Dobrý je aj displej, ktorého slabou časťou je len nedokonalé zobrazenie čiernej farby. Dizajn je jedinečný a v ponuke iných výrobcov by ste podobu hľadali dlho. Tablet je navyše ľahký, tenký a pohodlne sa drží aj v len jednej ruke. Kúpiť si ho môžete aj pri mobilnom operátorovi Telekom, kde cena začína na deviatich eurách.

hodnotenie-sony-xperia-z

 tip-silver 

 

Technická špecifikácia

Štvorjadrový procesor MSM8960, 1,5 GHz
Grafický čip Adreno 320
2 gigabajty pamäte
16 gigabajtov pre dáta
10,1 palcový displej
Rozlíšenie 1920x1200
Wi-Fi, BT 4.0, NFC, IR
Hmotnosť 495 gramov
Android 4.2.2

Ďalšie odborné recenzie na tablety Sony Xperia Tablet Z nájdete na Recenzie.SME.sk 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013