Menu

Plnohodnotné rozpoznávanie reči už aj v slovenčine

  • Napísal(a) 
  • Čítať 9550 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Naunce Communications, ktorá sa zaoberá vývojom technológie prekladu reči na text dnes predstavila aplikácie Dragon Dictation a Dragon Search. Najprirodzenejšia forma komunikácie s počítačom či smartfónom sa tak stáva realitou aj v slovenčine.

Na dnešnej tlačovej konferencii spoločnosti Nuance Communication, ktorej technológie využíva napríklad aj Siri v zariadeniach Apple, inteligentné televízory od Samsung či hlasové ovládanie v niektorých automobiloch, bola predstavená dvojica aplikácií Dragon Dictation a Dragon Search s plnou podporou slovenského jazyka. S technológiou od Nuance sa stretneme o zhruba dva až tri mesiace aj pri virtuálnej klávesnici Swype pre zariadenia so systémom Android, kde bude rozpoznávanie reči plne lokalizované do slovenčiny.

Dragon Dictation je používateľsky jednoduchá aplikácia pre diktovanie textu, použiteľná v rámci akejkoľvek podporovanej aplikácie (napr. IM klient, mail, blog). Samotná služba beží na vzdialenom serveri, na ktorý aplikácia priebežne odosiela komprimovaný záznam hlasu. Ten je spracovaný a odoslaný naspäť v textovej forme, pričom celý proces trvá len niekoľko sekúnd. Úspešnosť prekladu samozrejme nie je stopercentná, no samotná technológia sa s pribúdajúcim objemom spracovaných dá učí a efektivita sa zvyšuje. V súčasnosti sa presnosť blíži k hranici 90%.

nuance_dragon_dictation_oprava

*.nesprávne rozpoznané slovo je možné upraviť či odstrániť. Efektivita systému stúpa s počtom spracovaných požiadaviek.

Samotný jazykový model je postavený na zhruba 400 000 slovách, ktoré tvoria podstatnú väčšinu slov používaných v bežnej hovorovej reči. Systém trénoval rozpoznávanie hlasu na zhruba dvoch miliónoch vetách, a dokáže si poradiť aj s drobnými rečovými chybami a rozličným prízvukom. V prípade, že používateľ aplikácie dá súhlas pre odoslanie mien zo svojho telefónneho zoznamu na server, bude systém rozpoznávať v diktovanom texte aj konkrétne kontakty.

 

nuance_dragon_search_predpoved_pocasia

 

Dragon Search umožňuje vyhľadávanie na internete pomocou hlasových povelov v slovenčine. Zaujímavou funkciou je Dragon Search Carousel, posuvník ktorý filtruje výsledky hľadania na Wikipediu, Twitter, iTunes, YouTube a Google Search.

 

Obe aplikácie sú zatiaľ kompatibilné s iOS-5 a k dispozícii budú v App Store od štvrtka, 28. júna a to zadarmo. Podpora pre ďalšie zariadenia je zatiaľ otvorená, Nuance poskytuje voľne dostupné SDK pre vývoj aplikácií aj pre ďalšie mobilné a desktopové platformy.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013