Menu

Vymeňte v notebooku optickú mechaniku za SSD

  • Napísal(a) 
  • Čítať 14649 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spomínate si kedy ste naposledy použili optickú mechaniku na vašom notebooku? Všetko dnes nájdete online, a tak aj význam CD a DVD médií ako dátových nosičov klesá. Alebo chcete zvýšiť výkon svojho notebooku pridaním SSD, no nemáte peniaze na kapacitne dostatočné riešenie?

V desktope sa takýto problém dá vyriešiť veľmi jednoducho, stačí kúpiť hoc aj 64 GB SSD, nahodiť naň systém a dáta nechať uložené ne pôvodnom disku. Odmenou bude vyšší výkon a odozva systému, za vcelku prijateľnú investíciu. S notebookmi je to však horšie. Len máloktorý z nich má dve šachty pre 2,5“ zariadenia, v drvivej väčšine prípadov ide o výkonné modely s uhlopriečkou minimálne 15“. Riešením je napríklad inštalácia SSD do mSATA portu, ten však nie je v notebookoch bežne dostupný a pri diskoch pripojených cez mini PCIe  zasa môžete mať problém s kompatibilitou a obmedzeným bootovaním systému.

IB-AC642_gal

Veľa notebookov, a najmä tých starších však má optickú mechaniku v klasickej 5,25“ slim šachte s výškou 12,7 mm, ktorá je typizovaná pre väčšinu modelov. ICY BOX prináša riešenie, ako osadiť SSD do takmer akéhokoľvek notebooku bez potreby obmedzovania sa v kapacite úložného priestoru. IB-AC642 predstavuje univerzálny rámček pre osadenie 2,5“ disku, ktorý sa osádza do priestoru optickej mechaniky. V praxi to vyzerá tak, že SSD nainštalujete do takéhoto rámčeka, a ten vložíte do notebooku namiesto optickej mechaniky. Predná časť rámčeku je štandardná, a je možné osadiť na ňu pôvodný čelný kryt optickej mechaniky, čím sa nenaruší celkový dizajn notebooku.

IB-AC642_gal5

IB-AC642 podporuje Hot Swap,  a tak je možno vhodnejšie nové SSD vložiť do notebookovej šachty pre disk a pôvodný disk vložiť do rámčeka od ICY BOX. V prípade potreby sa tak dajú disky jednoducho vymieňať. Ak máte pocit, že optickú mechaniku budete aspoň raz za čas ešte potrebovať, v balení sa nachádza aj externý 5,25“ slim box s USB 2.0 pripojením.

ICY BOX IB-AC642 na našom trhu nájdete za veľmi zaujímavú cenu - zhruba za 35 Eur s DPH. Horšie je to však s jeho aktuálnou dostupnosťou. 

Zdroj: raidsonic.de

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013