Menu

Testovali sme NAS pre domácnosť i malú firmu

Spoločnosť Synology pokrýva svojimi NAS riešeniami široké spektrum trhu, od jednoduchých sieťových jednodiskových škatuliek, až po rackové storage a cloudové servisy pre biznis nasadenie. Testovali sme DiskStation 414, štvordiskovú NAS, ktorá sa bude cítiť rovnako dobre v malej firme i na domácom pracovisku.

Pre SOHO segment trhu je štvordisková NAS jedným z najlepších riešení. V prípade potreby a s dostatočne rýchlym pripojením k internetu poskytne dostatočný výkon aj pre náročnejšie prezentácie webových stránok či databáz pre klientov, pri vhodnej konfigurácii diskov môže slúžiť ako spoľahlivé a bezpečné úložisko pre zálohy, s dobre manažovaným zdieľaním súborov ako zdroj dát pre malý pracovný tím, alebo ako mediaserver s knižnicou filmov a podporou streamovania do mobilných zariadení a televízorov. Synology DS414 dokáže všetko z toho a pritom nezruinuje firemný rozpočet.

Štvordisková NAS s kvalitne spracovaným systémom DiskManager, ktorý je najnovšie vo verzii 5.0, umožňuje vďaka jednoduchej konfigurácii umožniť sprístupniť dáta aj mimo firemnej siete a pracovať so súbormi z prostredia domácej kancelárie a cez mobilné aplikácie aj na cestách. Samozrejme existuje množstvo služieb ktoré tento prístup dokážu zabezpečiť a netreba sa o nič starať, mesačný poplatok však pre komerčné využitie býva nemalý. Jednorazová investícia do úložiska s kapacitou napríklad 6, alebo až 20 TB síce takisto nie je najmenšia, no k dispozícii je skutočne veľký priestor pre zálohy, súbory a dokumenty, a funkcionalita sa dá v prípade potreby rozšíriť, aj keď sú kladené vyššie nároky na správu.

DiskStation 414 je nástupcom obľúbeného modelu DS413 a prináša rozumný pomer medzi investíciou a funkcionalitou, ktorú malej firme môže priniesť.  Oproti svojmu predchodcovi prináša významné hardvérové zmeny, celkom nový čipset a bohatšiu výbavu.

DIZAJN A PREVEDENIE

Vzhľad ničím nevybočuje z nenápadného no funkčného formátu NAS od Synology, Jednoduchý kváder so zaoblenými hranami a perforovaným logom výrobcu na oboch bočniciach dopĺňa odnímateľný kryt štvorice hot-swap rámčekov  pre inštaláciu pevných diskov. Zatiaľ čo celé telo je z matného zdrsneného plastu, kryt je lesklý a tento kontrast rovnako ako pozornosť priťahuje aj obtlačky prstov. Výborne je vymyslené prichytenie krytu, žiadne pánty ktoré by sa mohli pokaziť, len jednoduché gumené tŕne ktoré sa nasadia do veľkého otvoru. Ten sprístupňuje štvoricu rámčekov pre osadenie 3,5“ diskov, v prípade potreby je možné osadiť aj 2,5“ disky.

Základná doska NAS je ukrytá v pravej časti a pripevnená na kôš pre disky, na predný panel je vyvedený jeden USB 2.0 port, podsvietené tlačidlo pre zapnutie a päť stavových diód; po jednej signalizáciu aktivity pre každý disk a jedna pre systém. Škoda, že si tu miesto nenašiel USB 3.0 port a možno nejaký stavový displej, ale to už by bol zrejme len prvok s relatívne malou pridanou hodnotou a zvyšujúci výrobné náklady.

Zadná strana zariadenia je zaujímavejšia. Takmer každý prvok je riešený redundantne – dokonca aj chladenie. Dvojica 92 mm ventilátorov je tichá, aj vďaka tomu, že sa točia na nízkych otáčkach a v prípade poruchy jedného z nich ten druhý zvýši svoju rýchlosť aby pomohol udržať disky v prijateľných teplotách. Synology chválime aj za možno nenápadné detaily, akým je možnosť vymontovania ventilátorov zo zadnej strany – ich čistenie či výmena sa tak zaobíde bez potreby rozobratia celého zariadenia.

Napájanie je riešené (viac ako dvojnásobne predimenzovaným) externým zdrojom s maximálnym výkonom 100 W. Po dvojiciach je zastúpené rozhranie USB 3.0 i gigabitový ethernet. Dvojicu sieťových konektorov možno využiť nielen na zálohovanie pripojenia, ale aj pre ich spárovanie za účelom zvýšenia priepustnosti či zníženie doby odozvy.

HARDVÉR A VNÚTORNOSTI

DS414 je postavená na čipsete Marvell Armada XP s ARM procesorom. Ten ponúka dvojicu jadier taktovaných na 1,33 GHz a 1 MB L2 cache. K dispozícii má 1 GB DDR operačnej pamäte, vďaka čomu je odozva systému bezproblémová a NAS môže vykonávať viac činností aj na pozadí. Pamäťové moduly od Hynix sú pevne osadené na hlavnej PCB a tak nie je možné ďalšie rozšírenie RAM. Každý z ethernetových portov má vlastný čip Marvell Alaska 88E1512, vďaka čomu môže párovanie sieťového pripojenia, resp. Link Aggregation fungovať efektívne.

Aj o správu RAID poľa sa stará radič od rovnakého výrobcu. Marvell 88SX7042 umožňuje pripojenie štyroch diskov cez S-ATA 3 Gb/s do RAID 0, 1, 5, 10 a JBOD. Nové disky so S-ATA 6 Gb/s rozhraním fungovať budú, ale pri nižšej priepustnosti radiča, keďže sa už jedná o starší model. Pre bežné 3,5“ disky určené pre 24/7 nasadenie to však nepredstavuje zásadné obmedzenie.

INŠTALÁCIA, PREVÁDZKOVÉ VLASTNOSTI A HRUBÝ VÝKON

Osadenie diskov je záležitosťou niekoľkých minút, a prvotná konfigurácia rovnako netrvá zbytočne dlho. Po vyhľadaní NAS na sieti cez priloženú utilitu a inštalácii DSM prichádza na rad inicializácia, ktorá je vďaka prehľadnému sprievodcovi rýchla a priamočiara sa  vyberú základné nastavenia pripojenia k sieti a konfigurácie diskov, používaný je formát súborov EXT4, potom prebehne inštalácia DiskStation Manager (DSM). My sme mali k dispozícii verziu 4.3, aktuálne je možné inštalovať aj verziu DSM 5. Potom je už NAS pripravená pre prvé pripojenie cez webové rozhranie.

Pevná konštrukcia tela dobre tlmí zvuky rotujúcich platní a pohybujúcich sa ramien pevných diskov a aj vďaka automaticky regulovaným otáčkam ventilátorov je prevádzka tichá. DS414 v kancelárskom prostredí rušiť určite nebude, večer v prítmí obývačky a sledovaní filmov o nej budete vedieť skôr, závisí však na veku a počte osadených diskov. Použitie ARM čipsetu má priaznivý dopad na spotrebu a so štvoricou 2 TB diskov WD RED sme namerali 35 W v záťaži a 30 W v stave nečinnosti. Po uspatí a zastavení diskov sa spotreba znížila ešte o polovicu a spiaca DS414 potrebovala len 15 W.

DS414 sme testovali pripojenú v gigabitovej sieti v RAID 5 konfigurácii a v prostredí Windows cez SMB. Najvyšší výkon samozrejme dosiahla pri kopírovaní veľkých súborov. Emailový archív vo veľkosti 6 GB bol čítaný i zapisovaný takmer identicky rýchlosťou okolo 105 MB/s. Rovnaký objem dát, tentoraz pozostávajúci z fotografií v JPEG veľkosti cca 4 MB sa podarilo na NAS nahrať rýchlosťou 50 MB/s, čítanie bolo o 20 MB/s rýchlejšie.

Vyskúšali sme aj agregáciu sieťových adaptérov, pričom oba boli pripojené k rovnakej lokálnej sieti. Jeden z nich priamo k smerovaču, druhý cez prepínač a potom do smerovača. Aj na takejto konfigurácii rýchlosť kopírovania dát stúpla, v prípade zápisu smerom na NAS asi o 20-30%, pri čítaní sa zvýšenie výkonu pohybovalo v rozmedzí 30-40%. Dvojica sieťových adaptérov však môže slúžiť aj pre zálohovanie samotného pripojenia k internetu.

Napríklad; jeden adaptér bude pripojený k routru na optickej pevnej linke, druhý bude pripojený k routru s mobilným širokopásmovým pripojením. V prípade výpadku primárneho káblového pripojenia môže druhý adaptér zachovať funkcionalitu zdieľaných služieb, aj keď na pomalšom pripojení. Celkovo je výkon veľmi slušný a DS414 v prostredí štandardnej stomegabitovej kancelárskej siete určite nebude predstavovať najpomalší prvok.

MOŽNOSTÍ VYUŽITIA JE VEĽA

NAS sa dá využiť nielen ako vzdialené a lokálne dátové úložisko, ale aj ako hostiteľ súkromnej webstránky, tlačový, databázový, či emailový server. Možnosti DiskStation Managera sa vša týmto ani zďaleka nekončia, prostredníctvom Package Center sa dajú rozšíriť možnosti DS414 v priebehu niekoľkých okamihov. Vystavať si môžete vlastný e-shop, iTunes server, mediaserver pre streamovanie hudby a videa, alebo sprostredkovať osobný cloud. Inštalačných balíčkov je veľa, a zariadenie sa dá použiť aj na skúšanie vlastných projektov pred ostrým nasadením, alebo výučbu CMS či PHP. DiskStation Manager si môžete vyskúšať v živom deme priamo na stránke výrobcu.

funkcia QuickConnect umožní nastaviť pripojenie k NAS aj z internetu rýchlo a jednoducho

Priaznivci multimédií sa potešia práve spomínanej možnosti streamovania obsahu do DLNA kompatibilných prehrávačov. Herná konzola, televízor, tablet či smartfón sa tak môže stať prostredníkom k vášmu filmovému či hudobnému archívu. Vďaka aplikáciám pre všetky mobilné platformy si zábavu užijete aj na cestách, konfigurácia pripojenia z prostredia mimo lokálnej siete je pri podporovanom routri (a zoznam je naozaj dosť dlhý) otázkou niekoľkých minút v menu ovládacieho panela DSM.

Trochu škoda je, že každú funkcionalitu (cloud, súborový manažér, hudobná knižnica, filmy) má vlastnú aplikáciu, páčila by sa nám jedna, ktorá by tieto funkcie združovala v nejakej prehľadnej forme. K samotným aplikáciám výhrady nemáme, fungovali bez problémov na Windows Phone, Android i iOS zariadeniach, funkčne vydarená je najmä filmová knižnica.

Užitočnou funkciou je CloudStation, možnosť vytvorenia osobného cloudu je veľmi lákavá. Po inštalácii klienta na počítač či mobilné zariadenie a zvolení vybraných adresárov sa bude automaticky synchronizovať ich obsah s NAS, navyše sa ukladajú aj predchádzajúce verzie dokumentov.  

FIREMNÁ A DOMÁCA MATEMATIKA NA ZÁVER

Synology DS414 kúpite za približne 400 EUR, ak sa rozhodnete pre 2 TB disky (cca 90 EUR/kus) a použijete RAID 5 zapojenie, za 6 terabajtové úložisko zaplatíte asi 760 EUR. Ak sa vám bude to bude máliť, použitím 4 TB diskov stúpne kapacita na 12 TB a cena na 1040 EUR. Ani jedna z týchto položiek nie je malá, no okrem priestoru, ktorý môže slúžiť na zálohovanie celých obrazov pevných diskov notebookov, archivovanie firemných dokumentov vo viacerých verziách, dostanete možnosť vytvorenia si vlastného multimediálneho archívu či synchronizovaného osobného cloudu.

Navyše vďaka veľkému počtu inštalačných balíčkov sa dajú funkcie NAS ďalej rozširovať. Nainštalované aplikácie bežiace v DSM sú navyše pravidelne aktualizované, netreba tak čakať na nový firmvér od výrobcu. Spokojní sme boli nielen s funkčnou výbavou, ale aj odozvou systému, kvalita prevedenia nesklamala a výborné sú i prevádzkové vlastnosti. DS414 je len veľmi ťažko niečo vytknúť, cena je nastavená celkom dobre, možno by sme privítali mobilnú aplikáciu združujúcu všetky funkcionality pod jednu strechu. Pre nasadenie do prostredia väčšej spoločnosti, kde bude služby NAS využívať viac ľudí súčasne bude zaujímavejšou voľbou DS412+ s výkonnejším procesorom a podporou sieťových, Citrix, Microsoft a Windows AD štandardov.

Špecifikáciu a technické parametre nájdete na stránke výrobcu

 
Synology DS414 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu Synology DS414 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013