Menu

Transcend PF830 - spomienky na stole

Tisíce fotografií a gigabajty priestoru na disku. Aj to so sebou priniesla digitálna revolúcia vo fotení. Fotografie sú super, avšak pokiaľ ich nemáte na očiach, strácajú trochu na význame. Prečo si neurobiť výber tých najzaujímavejších, a nenahrať ich do digitálneho fotorámčeka?

Za ten investovaný čas to určite stojí. Svoje obľúbené fotografie si tak môžete vyložiť na stôl v pracovni, obývačke, alebo spálni, prípadne sa nimi pochváliť svojim známym. Tam však možnosti fotorámčekov nekončia a v nasledujúcich riadkoch si predstavíme práve jedno z tých šikovnejších riešení.

Transcend PF830 je všestranný digitálny fotorámček, ktorý okrem zobrazovania fotografií zvláda aj čosi navyše. Dodáva sa v bielom a čiernom farebnom prevedení, pričom na ráme nájdete jemnú šesťuholníkovú štruktúru. Tá je vhodným kompromisom medzi nie vždy vhodným piano efektom, a bežnými lacnými plastovými krytmi. Základom je osempalcový LCD s rozlíšením 800×600 bodov a pomerom strán 4:3. Na rozdiel od širokouhlých displejov s pomerom strán 16:9 je stále vhodnejší pre zobrazovanie fotografií, zhotovovaných väčšinou v pomere 3:2.

pf830_side

Zobrazovací panel je typu TN a trpí horšími pozorovacími uhlami najmä pri pohľade zospodu, kedy pri zmene uhla pohľadu už zhruba o 20° dochádza k strate kontrastu, ktorý sa ďalej prehlbuje až do invertovania farieb. Vertikálne uhly sú však v poriadku, a aj pri pohľade zhora si zachováva displej vcelku slušnú kvalitu farieb, čo je v prípade fotorámčeka pomerne dôležité. Totiž málokto sa naň bude pozerať zospodu.

dim

Na zadnej strane nájdeme štvoricu ovládacích tlačidiel a štvorsmerový kríž pre pohyb v ponuke. U hľadiska vstupov disponuje PF830 bežným USB host portom pre priame pripojenie USB disku, mini-USB konektorom pre pripojenie k počítaču a multiformátovou čítačkou pamäťových kariet,  ktorí zvládne všetky aktuálne i staršie formáty kariet, vrátane CompactFlash alebo dnes veľmi obľúbených microSD. Zvyšok výbavy tvorí konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja, otvor pre kensington zámok a mriežka zabudovaného reproduktora.

01_pf830_main_menu

Po pripojení fotorámčeka k počítaču sa sprístupní vstavaný pamäťový priestor, v prípade nami testovaného modelu TS2GPF830W to boli 2 GB, na trhu sa nachádza aj 4 GB verzia. Po zapnutí sa automaticky spustí prezentácia snímok uložených v pamäti zariadenia. Po stlačení tlačidla MENU sa dostanete do základnej ponuky volieb. Fotorámček si poradí s celkom slušným spektrom multimediálnych formátov. Z obrazových je podporovaný JPEG s rozlíšením do 8000×8000 bodov a BMP. PF830 však dokáže prehrať aj hudbu a video, okrem WAV a MP3 (do 320 Kb/s) si poradí s WMA súbormi, video prehráte okrem tradičných formátov aj z MPEG-4 a H.264 s rozlíšením do 1280×720 pri 30 fps.

04_pf830_thumbnails

Vstavaný reproduktor s výkonom 0,5 W síce veľa vody nenamúti, na spestrenie prezentácie obrázkov vašou obľúbenou MP3-kou celkom postačí. V balení nájdete aj praktické diaľkové ovládanie, ktorým môžete spravovať fotorámček podstatne pohodlnejšie, ako tlačidlami na zadnej stene zariadenia. Tu sa však dostávame k azda najväčšej slabine celého produktu.

05_pf830_remote

Rovnako rozloženie tlačidiel na ovládači, tak aj usporiadanie menu samotného je dosť nešťastné, a neintuitívne. Umiestnenie jednotlivých položiek a nastavení sa budete musieť doslova naučiť, čo pri takto vybavenom fotorámčeku dáva celkovému dojmu poriadnu do zubov. Ak si však zvyknete,  máte široké možnosti konfigurácie zariadenia. Odozva na pokyny od ovládača rovnako nie je ideálna, najmä pokiaľ je aktivovaný aj prehrávač hudobných súborov.

02_pf830_calendar

Vybrať si môžete stav, v ktorom sa fotorámček zapne, a teda či chcete po štarte vidieť jednu fotografiu, video alebo prezentáciu fotografií. Praktickou funkciou je možnosť nastavenia času, kedy sa má fotorámček zapnúť a kedy vypnúť, poteší aj funkcia vstavaného budíka. Zaujímavé je i integrovanie OSD kalendára, jeho potenciál však mohol byť využitý o čosi lepšie.

Praktickou funkciou je možnosť regulovania podsvietenia displeja tlačidlom priamo na ovládači, a to v štyroch stupňoch (z toho jeden predstavuje vypnuté podsvietenie, v menu nastavenia je možné vyberať z deviatich úrovní). K dispozícii sú aj tri režimy teploty farieb, najmä Natural  dodáva farbe pleti vernejší odtieň, najmä ak zvolíte vyššiu intenzitu podsvietenia displeja. Potešil nás aj polohový senzor, ktorý automaticky otáča obraz podľa toho, či je fotorámček postavený na svojej dlhšej, alebo kratšej strane.

03_pf830_music_player

Hudobný prehrávač je postavený na tradičnom zobrazovaní prostredníctvom stromovej štruktúry, v akej sú súbory nahrané v pamäti, USB disku alebo na pamäťovej karte. Na ovládači nájdete aj dedikované tlačidlá pre jeho ovládanie. Podporovaná je tvorba playlistov a je možné označovať vybrané skladby a fotografie ako obľúbené.

Transcend PF830 je všestranný fotorámček ktorý si okrem zobrazovania fotografií poradí aj s prehrávaním zvukových súborov a videa. Po vložení pamäťovej karty z fotoaparátu tak nebude ochudobnený ani o „pohyblivé obrázky“. Kvalita prevedenia a materiálové spracovanie je na dobrej úrovni, rovnako ako aj funkčná výbava. Chcelo by to však rýchlejšie reakcie firmvéru, a predovšetkým intuitívnejšie spracovanie menu a vnorených ponúk. Cenovo však PF830-ka dokáže zaujať každého, a ponúka tak veľmi slušný pomer celkovej ceny a výbavy. Ak hľadáte cenovo nenáročný fotorámček, ktorý by ste vedeli v prípade potreby využiť aj ako MP3 prehrávač, alebo napríklad si chcete pred spaním pozrieť video z dovolenky alebo diel obľúbeného seriálu, je Transcend PF830 voľbou, ktorá stojí za uváženie.

tabulka_hodnontenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti:

Transcend_Logo_RGB_website

Špecifikácia

Rozmery: 212×172×39 mm * Hmotnosť: 510 g * Displej: 8“,pomer strán 4:3, rozlíšenie 800×600 bodov * Vstavaná pamäť: 2 GB * Ovládanie: 8 hardvérových tlačidiel, diaľkový ovládač * Podporované zvukové formáty: MP3, WMA (Non-DRM), WAV * Podporované obrazové formáty: JPEG (max. 8000 x 8000), BMP * Podporované formáty videa: M-JPEG (AVI & MOV; do 1280x720 30fps), MPEG1 (MPG, MPEG & AVI; do 1280x720 30fps), MPEG-4 (MP4, AVI & MOV; do 1280x720 30fps), (3GP; do 352x288 30fps), H.264 (MP4, AVI & MOV; do 1280x720 30fps), WMV3 (WMV; do 720x576 25fps)

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013