Menu

BSA má podozrenia, že firmy na Slovensku stále používajú veľké množstvo nelegálneho softvéru

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1848 krát
  • Tlač
  • E-mail

 

Založiť si podnikanie na nekalých praktikách a bohatnúť vďaka nelegálnym softvérom sa stale veľmi páči  slovenským podnikateľom. 

 

“V rámci našich aktivít  na Slovensku  máme  dôvodné podozrenia, že sa v slovenských firmách  ešte stále vo veľkom rozsahu nelegálne používajú hlavne grafické softvéry  Adobe  a Autodesk, taktiež softvér Microsoft, najmä kancelárske balíky Office a serverové licencie”,uvádza JUDr. Adriana Tomanová, právna zástupkyňa BSA - The Software Alliance na Slovensku.

V priebehu februára sme preto znova podali trestné oznámenia na takých podnikataľov, ktorých podozrievame z nekalej činnosti obohacovania sa vďaka softvérovému pirátstvu. Tieto trestné oznámenia sú už na príslušných orgánoch policajného zboru. Jedná sa o firmy v mestách Bratislava, Trnava, Prešov a Košice. Z toho už 3 bratislavské firmy navštívila polícia a vykonala zabezpečenie príslušných dokumentov, faktúr a licencií, ktoré je potrebné preveriť pri takomto zásahu.

“Podozrenia získavame aj vďaka našej stránke www.bsa.sk, na ktorej majú občania možnosť anonymne prihlásiť prípady, kedy sa v ich okolí stretli s nelegálnym používaním softvéru”,upresňuje zdroje JUDr. Tomanová.

BSA bude v podávaní trestných oznámení naďalej pokračovať vzhľadom na to, že napriek masívnym kampaniam a písomným upozorneniam, firmy danej veci nekladú náležitú pozornosť a tým riskujú trestno–právne stíhanie za porušovanie autorského práva podľa § 283 Trestného zákona.

“40% softvéru je na Slovensku používaného stále nelegálne, pričom priemer v Európskej únií je 33%”,dodáva zástupkyňa BSA - The Software Alliance.

O tom či máte vo firme iba legálne používaný softvér sa môžete presvedčiť aj pomocou tzv. Správy softvérového majetku (SAM – z anglického Software asset management), ktorú ponúkajú výrobcovia softvérov. Pomáha totiž zistiť aké licencie firma vôbec vlastní, či sú aktuálne, ale najmä či sú v súlade s licenčnými podmienkami konkrétneho softvérového výrobcu. Hlavným cieľom SAMu je optimalizovať infraštruktúru a nastaviť efektívnu správu licencií.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013