Menu

HP zverejňuje zoznam metalurgických firiem vo svojom dodávateľskom reťazci

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1482 krát
  • Tlač
  • E-mail

HP je prvou IT spoločnosťou, ktorá zverejnila zoznam metalurgických firiem vo svojom dodávateľskom reťazci a prešla nezávislým auditom procesu identifikácie jednotlivých dodávateľov metalurgických materiálov. Tento krok jasne ukazuje vedúcu úlohu HP v úsilí dosiahnuť celkom bezkonfliktný dodávateľský reťazec. HP v rámci tejto iniciatívy podnecuje dodávateľov, aby získali certifikát bezkonfliktného dodávateľa metalurgických materiálov (conflict-free smelter, CFS) a nabáda celé priemyselné odvetvie, aby viac využívalo bezkonfliktných dodávateľov a spracovateľov metalurgických materiálov.

Počas viac ako desať rokov bola ťažba nerastných surovín, využívaných na výrobu tantalu, cínu, volfrámu a zlata (tzv. konfliktné suroviny, 3TG) v Demokratickej republike Kongo (Democratic Republic of Congo, DRC), spojená s financovaním ozbrojených skupín, vedúcich v tejto krajine občiansku vojnu. Tieto kovy sa široko využívajú v mnohých priemyselných odvetviach a patria k bežným súčastiam spotrebnej elektroniky.


 

HP hralo vedúcu úlohu v medzinárodnom úsilí za dosiahnutie bezkonfliktnej ťažby zdrojov v Demokratickej republike Kongo a pomohlo vytvoriť spoločnú pracovnú skupinu v rámcikoalície Electronics Industry Citizenship Coalition (EICC) a iniciatívy Global e-Sustainability Initiative (GeSI). Tato pracovná skupina následne otvorila program certifikácie bezkonfliktných dodávateľov metalurgických materiálov (CFS Program).

 

„Pristúpili sme k tejto problematike s rovnakou ráznosťou ako k ostatným komplexným prevádzkovým otázkam a dosiahli sme vynikajúci výsledok,“povedal Tony Prophet, senior viceprezident pre celosvetové prevádzky dodávateľského reťazca v divízii HP PPS. „Sme rozhodnutí spolupracovať so všetkými článkami nášho dodávateľského reťazca, ako aj s nevládnymi a priemyselnými organizáciami na zabezpečení zodpovedného prístupu k získavaniu zdrojov v rámci DRC a dosiahnutí bezkonfliktného dodávateľského reťazca.“

 

Súčasťou úsilia, ktoré HP vynakladá na hľadanie riešení v DRC a susedných krajinách, je aktívna spolupráca s mimovládnymi, priemyselnými a vládnymi organizáciami, vrátane projektu Enough, Ministerstva zahraničných vecí USA a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). 

 

„HP svojim postojom ku konfliktným surovinám v uplynulých štyroch rokoch jasne dokazovalo svoju vedúcu pozíciu v oblasti budovania bezkonfliktného dodávateľského reťazca. Zverejnenie zoznamu svojich dodávateľov hutníckych materiálov predstavuje ďalší významný krok správnym smerom, pretože vytvára tlak na dodávateľov, aby si nechali vykonať audit, overujúci ich neúčasť v konfliktoch,“uviedol Sasha Lezhnev, vedúci politický analytik projektu Enough. „Ešte pred niekoľkými rokmi sa spoločnosti obávali svoje zoznamy dodávateľov hutníckych materiálov zverejňovať, avšak táto nová úroveň transparentnosti môže pomôcť zaistiť, aby obstarávaný spotrebný tovar nemal žiadny podiel na afrických konfliktoch.“

 

HP sa zaviazalo poskytovať zvýšenú úroveň transparentnosti dodávateľského reťazca svojim zákazníkom a ďalším externým subjektom. V roku 2008 sa HP stalo prvou IT spoločnosťou, ktorá začala zverejňovať mená organizácií z prvej úrovne dodávateľského reťazca, čo zahŕňalo názvy približne 95 % všetkých dodávateľov HP. Dnes navyše – okrem zoznamu metalurgických firiem – HP zverejňuje aj adresy svojich tovární a typy produktov dodávateľov, ktorí vykonávajú finálnu montáž výrobkov HP.

 

Tieto iniciatívy sú súčasťou rozsiahlejšieho programu zodpovednosti dodávateľského reťazca HP (Supply Chain Social and Environmental Responsibility) a jasne ukazujú vedúcu pozíciu HP pri riadení svojho dodávateľského reťazca v súlade s najvyššími etickými princípmi.

 

HP prevádzkuje jeden z najrozsiahlejších dodávateľských reťazcov v odbore IT; tvorí ho tisícka výrobcov a desiatky tisíc dodávateľov z nevýrobnej sféry, ktorí pôsobia vo viac než 45 štátoch a oblastiach.

 

HP nepretržite spolupracuje s dodávateľmi na celom svete na zabezpečovaní zásadných a trvalých zlepšení v oblasti sociálneho a životného prostredia, ktoré sa týkajú širokého radu tém, ako sú pracovné sily a etika, zdravie a bezpečnosť pri práci, pracovné prostredie, či systémy riadenia.

 

Podrobnejšie informácie o úsilí, vynakladanom spoločnosťou HPv oblasti bezkonfliktných nerastných surovín, sú dostupné na webe HP.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013