Menu

Spamový šampionát opäť ovládli Spojené štáty

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3401 krát
  • Tlač
  • E-mail

Víťazom v rozosielaní nevyžiadanej pošty sú, rovnako ako v prvom štvrťroku tohto roka, Spojené štáty americké. Prekvapivo aktívni sú aj Taliani a Francúzi. Slovensko sa na špičke rebríčku našťastie neumiestnilo.

 

Spojené štáty sa v predchádzajúcich troch mesiacoch podieľali na celkovom objeme nevyžiadanej pošty s objemom 24,2 percenta. Na prvom mieste skončili s výrazným náskokom. Druhé miesto prekvapivo získalo Francúzsko s 6,7 percentami, ktoré sa v minulom období do "tucta špinavcov" vôbec nedostalo, a tretie miesto so 6,2 percentami obsadila Čína. Tá si oproti prvému štvrťroku, kedy skončila druhá, naopak polepšila. 

Spoločnosť Sophos pripravuje rebríček Dirty Dozen (v preklade "Tucet špinavcov") pravidelne každý štvrťrok a využíva k tomu informácie svojej globálnej siete pre skúmanie hrozieb SophosLabs. Štvrťročné správy Dirty Dozen ukazujú, v ktorých častiach sveta bolo v uplynulom období rozposlaných najviac spamov. Aktuálny prehľad krajín, ktoré sa najviac podieľajú na šírení nevyžiadanej pošty, Sophos zverejňuje na svojom webe Naked Security. 

Nič netušiace obete

Rebríček netvrdí, že prevencia spamu by mala byť konkurenčným cvičením a ani neoznačuje krajiny, ktoré sa umiestnili na popredných priečkach tabuliek, za najhoršie delikventov v oblasti počítačovej trestnej činnosti. Pamätajte si ale, že prevažná väčšina spamov je odosielaná z nič netušiacich počítačov infikovaných malvérom, takže ak nebudete opatrní, môžete sa bez vlastného pričinenia stať súčasťou problému, nie jeho riešením. 

Predstavte si situáciu, že váš počítač je nakazený až tak, že si neznámi kyberzločinci z druhého konca sveta môžu objednať rozoslanie spamu z vášho počítača, kedykoľvek sa im zachce. Pekné, však? Teraz sa pohodlne posaďte a popremýšľajte, čo ďalšieho môžu tí podvodníci na vašom počítači robiť: sledovať stlačenia kláves, vďaka čomu vám tak jednoducho ukradnú prihlasovacie údaje napríklad do internet bankingu. Ďalej môžu:

  • prehľadávať súbory a sťahovať vaše dáta 
  • nútiť vás klikať na PPC reklamy a generovať tak zisk 
  • prispievať "odporúčaniami" pre vašich priateľov na sociálnych sieťach 
  • sťahovať viac škodlivého softvéru, napríklad ransomware, ktorý uzamkne vaše dáta a za ich odomknutie požaduje poplatok 
  • útočiť na webové stránky iných ľudí, takže budete sami vyzerať ako podvodníci 
  • pôsobiť ako sprostredkovateľ, ktorý ponúka vaše internetové pripojenie ďalším podvodníkom, aby ním mohli zakryť svoju stopu

Takmer každý spam, ktorý bol započítaný do rebríčka SophosLabs, pochádzal z počítača, kde zároveň mohli prebiehať aj všetky vyššie uvedené činnosti.

Veľké zlepšenie v Bielorusku 

V druhej polovici roku 2013 bol objem spamu na hlavu v Bielorusku 10x väčší ako v USA. V súčasnej dobe Bielorusko prenechalo prvé miesto Bulharsku - obe tieto krajiny majú objem spamu dvakrát vyšší vzhľadom k USA. Niektoré ďalšie zaujímavosti, ktoré možno z aktuálnych tabuliek vyčítať: 

  • Švajčiarsko sa presunulo z 20. priečky na tretie miesto. Luxembursko sa od minulého roka drží na štvrtom mieste. Nedokážeme povedať dôvod, ale pre rozvinuté ekonomiky Európskej únie toto umiestnenie nie je dobrá bilancia. Do budúcnosti by sa to ale malo zlepšiť. 
  • Hoci Spojené štáty sú v každom štvrťroku víťazom čo do objemu šíreného spamu, nikdy predtým sa nedostali do dvanástky krajín, v ktorých je najviac spamov na obyvateľa. V uplynulom štvrťroku sa to ale zmenilo - USA sa prebojovali na 12. miesto. 
  • Do "tucta špinavcov" sa tentoraz nedostali malé krajiny ako Bahamy alebo Macao, ich pozíciu získal Island. Jedinou krajinou z juhovýchodnej Ázie, ktorá sa dostala do rebríčka vzhľadom k objemu spamu na hlavu, je Taiwan. 
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013