Logo
Vytlačiť túto stránku

15× SSD v jednom teste

15× SSD v jednom teste

SSD máme tam, kde sme chceli. Novinky pre S-ATA 6 Gb/s prinášajú vyššie výkony, staršie modely klesajú na prijateľnejšie úrovne. Hoci SSD ešte nie je štandardom, oplatí sa pouvažovať.

Nie je to tak dávno, keď 128 GB SSD s vyrovnaným výkonom pri čítaní a zápise bolo chuťovkou pre  skutočných entuziastov. Dnes je takéto SSD cenovo dostupné doslova pre každého. Samozrejme, v rozumnej kapacite, za rýchle 128 GB SSD budete musieť stále vytiahnuť okolo 200 €, no už to nie je 600 € a výsledok stojí za to. Hoci SSD ešte nie je celkom štandardným prvkom výbavy notebookov a počítačov, je to azda jediný komponent uvedený v posledných rokoch, ktorého efekt vidíte okamžite po upgrade z bežného HDD.

V čase, keď SSD disky vystúpili z kruhu nadšencov a začalo sa o nich hovoriť aj vo verejnosti (aj keď ešte stále sa jednalo o pomerne úzky okruh používateľov) bola cena za jeden gigabyte priestoru na priemernom SSD disku približne 3-4 €, pričom priemerná rýchlosť čítania bola okolo 160 MB/s a rýchlosť zápisu okolo 100 MB/s. Dnes kúpite rovnako veľký disk, za približne polovičnú cenu, a navyše, rýchlosti nad 250 MB/s pri čítaní, resp. 200 MB/s pri zápise nie sú až také nezvyčajné.

SSD disky sa polepšili aj pri práci s malými blokmi dát, v ktorých spočíva jedna z ich hlavných výhod. Vďaka podpore nových inštrukcií a zlepšovaní stratégie prístupu k pamäťovým bunkám sa zvýšila aj rýchlosť zápisu. Práve táto oblasť bola pre prvé SSD slabinou, no v súčasnosti už diskov so zápisom pod 120 MB/s veľa nenájdete, pozor však na staršie výpredajové kusy. Tie sú postavené na starých radičoch, ktoré nedokážu optimalizovať  stratégiu zápisu tak, aby boli pamäťové bunky čo najlepšie využité.

Najčastejšie sa v spotrebnom segmente používajú MLC bunky, SLC sú určené skôr pre priemyselné, alebo serverové využitie. MLC, Multi Level Cell dokážu do jednej bunky, tvorenej izolovaným hradlom z tranzistorov, uložiť 2 až 3 bity, SLC – Single Level Cell ukladajú do jednej bunky iba jeden bit. MLC dosahuje vyššiu hustotu zápisu a nižšiu cenu za bit, čo umožňuje spolu so zmenšujúcou sa  technológiou výroby prinášať na trh disky s väčšou kapacitou za nižšie ceny.

Naproti tomu SLC je výrazne drahšie, vyniká nižšou spotrebou a prevádzkovou teplotou, vyššou odolnosťou, životnosťou a predovšetkým vyššou rýchlosťou čítania a zápisu.

sandforce_1222

*.Nielen na pamäťových čipoch, ale aj na radiči veľmi závisí. Komunikácia so základnou doskou, stratégia zápisu a čítania dát, rovnomerné pristupovanie k bunkám. To je len niekoľko z vecí, ktoré musí radič zvládnuť.

SSD disk je však len tak rýchly ako je rýchly jeho najslabší článok. Otrepaná fráza, ale práve tu môže byť úzkym hrdlom radič. Nevyhnutnou pomocou je vyrovnávacia pamäť, v nových diskoch sa osádza 128 MB modul, väčšinou rýchlej DDR3 pamäte. O schopnostiach SSD disku veľa napovie rýchlosť sekvenčného čítania a zápisu, no aj to, ako si poradí s malými blokmi dát.

Práve čítanie malých súborov a blokov dát, spoločne s prístupovou dobou rozhoduje o tom, ako rýchlo sa načíta systém, alebo aplikácie spúšťané z SSD. Jednou z nevýhod MLC je aj obmedzená životnosť buniek, ktorá je udaná v počte životných cyklov. Ako ochrana pred rýchlym opotrebením niektorých často používaných buniek sa používa Wear Leveling, rozloženie zaťaženia rovnomerne na všetky bunky SSD. Po úplnom opotrebení sa bunka deaktivuje a radič ju prestane používať.

Aký SSD je pre vás ten najlepší? Nuž, treba si uvedomiť, či vlastne SSD potrebujete natoľko, aby ste boli ochotní investovať niekoľko stoviek eur. To platí najmä pre majiteľov notebookov, v prípade desktopov je situácia o čosi jednoduchšia. Tam stačí investovať do menšieho, napríklad 60 GB SSD na ktorý nainštalujete systém a najčastejšie používané aplikácie, ostatné súbory môžete ponechať na klasických pevných diskoch. Za 100 € sa tak v porovnaní so starším a fragmentovaným HDD dočkáte výrazného zvýšenia odozvy systému, rýchlejšieho spúšťania systému a aplikácií, rovnako ako aj práci s multimédiami.

ssdhdd

*.SSD vs. HDD - z hľadiska konštrukcie SSD nepoužíva žiadne mechanické časti a pracuje na báze Flash pamätí. Je preto odolnejšie voči vonkajším vplyvom, otrasom a teplote.

Ďalšie dôležité výhody SSD dokáže využiť viac užívateľ notebooku. Máme na mysli predovšetkým nízke zahrievanie, odolnosť voči otrasom a nižšiu hmotnosť i spotrebu, ako bežný 5400 otáčkový 2,5“ disk. Tu je však problém iný, a to práve v konštrukcii notebooku. Pri prenosnom počítači je dôležitá nízka hmotnosť a kompaktné rozmery, preto sa  do drvivej väčšiny notebookov vmestí len jeden 2,5“ disk.

Preto sa musíte rozhodnúť, či obetujete pre vyššiu odolnosť dát, vyššiu výdrž batérie a vyšší výkon viac peňazí (256 GB SSD nie sú ešte stále lacná záležitosť), alebo sa uskromníte s menším diskovým priestorom. Ak nepoužívate notebook ako primárny a jediný počítač, nemusí byť 80, či 120 GB problém, najmä ak si dokážete pôvodný pevný disk vložiť do externého boxu a ďalej ho používať s notebookom ako externý pamäťový nosič.

Pri kúpe nového SSD si všímajte aj to, či disponuje podporou TRIM. Disky bez tejto inštrukcie sú už zastarané a pri všetkých nových modeloch je TRIM štandardom. Aj operačný systém je dôležitý, pre Windows 7 je však plná podpora a systém zasiela SSD informácie o tom, ktoré dáta už nebude potrebovať a môžu byť trvalo z pamäťových buniek odstránené.

Problém nastáva pri častom používaní disku, kedy systém pristupuje a zapisuje dáta na rozličné miesta SSD. Zatiaľ čo pri sekvenčnom zápise je tento proces bezproblémový, pri opakovanom zapisovaní a prepisovaní údajov dochádza k znižovaniu výkonu disku. SSD totiž dokáže odstraňovať len veľké bloky dát, no zapisovať dokáže aj malé bloky. Preto SSD potrebuje čas od času upratať dáta, celkom odstrániť nepotrebné, a nepoužívané bloky dát a uloženie platných dát zoptimalizovať. A keďže SSD nevie, ktoré dáta sú stále platné, potrebuje túto informáciu dostať od systému.

V teste sme sa pozreli na niekoľko SSD diskov, pripájaných prostredníctvom S-ATA II rozhrania. Snažili sme sa zasiahnuť široký segment trhu tak, aby boli zastúpené výkonné a relatívne drahé SSD, rovnako ako lacné a kapacitne menšie disky. V teste nájdete aj niekoľko starších modelov, s ktorými sa stretnete najčastejšie vo výpredajoch, ich výkon je citeľne nižší, nenechajte sa preto zlákať dobrou cenou.

 


SSD sme testovali na základnej doske Gigabyte P55A-UD6 osadenej procesorom Intel Core i7-870, a  4 GB DDR3 @1333 MHz G-Skill.

GOODRAM PRO

Od poľského výrobcu pamäťových modulov, USB kľúčov a v poslednej dobe už aj SSD diskov sa v teste ocitli tri modely zo série PRO, vo všetkých aktuálne dostupných kapacitách; 64, 128 a 256 GB. Kapacitu rovnomerne kopírujú i ceny, takže cena za gigabajt sa v priereze ponuky výraznejšie nemení, čo v konečnom dôsledku aj uľahčuje výber, keďže nemusíte robiť kompromisy. V GOODRAM sa spoľahli na radič T6UG1XBG od Toshiba, od toho istého výrobcu pochádzajú pamäťové moduly typu MLC i cache.

Goodram_PRO

GOODRAM PRO sú zabalené do ľahkého hliníkového puzdra, priestor medzi jednotlivými čipmi a vrchným krytom je dodatočne vyplnený teplovodivými podložkami, takže puzdro funguje zároveň ako pasívny chladič. Hoci podľa našich meraní disky strácali v počte IOPS prenosové rýchlosti sú dobré aj pri práci s malými blokmi dát. GOODRAM PRO sú zaujímavé z hľadiska pomeru ceny a výkonu, kde výraznejšie vyčnieva najmä 128 GB model. Jeho výkon je vhodný aj pre použitie  v úlohe systémového disku, pri sekvenčnom zápise sme namerali takmer 190 MB/s. Vďaka nízkej spotrebe a hmotnosti ho môžeme spoľahlivo odporúčať aj pre použitie v pracovných notebookoch.

 

Western Digital

WD sa do produkcie SSD diskov pustilo zhruba pred osemnástimi mesiacmi, veď keď už to majú tak dobre rozohrané na poli HDD, prečo to neskúsiť aj tu. Model SiliconEdge Blue sa predáva v prevedeniach 64,128 a 256 GB, my sme testovali práve ten najväčší. Cenová orientácia samozrejme odzrkadľuje kapacitu disku, a pre používateľov notebookov, ktorí potrebujú so sebou nosiť potrebný dátový storage je to vhodné riešenie. Len pri málo notebookoch s uhlopriečkou 14“ a viac je možnosť osadenia dvoch 2,5“ diskov, nehovoriac už o malých netbookoch alebo notebookoch s uhlopriečkou 13“ a menej.

WD-Silicon-Edge-Blue-1

SiliconEdge Blue používa brandovaný JMicron radič, označený logom WD, 64 MB cache a pamäťové MLC čipy od Samsung. Jedná sa však už o starší model a oproti novo uvádzaným SSD stráca dych, a ani pomer ceny a výkonu nie je ideálny. Nechýba mu však podpora TRIM, a ponúka aj solídny výkon, ktorý môže osloviť majiteľov notebookov.

 

TEAM

Trochu netradičný výrobca TEAM na našom trhu ponúka okrem pamäťových modulov aj SSD disky. TEAM Xtreem-S1 sme testovali v relatívne malom 60 GB prevedení, a musíme povedať, celkom zaujal. A to aj pevným celokovovým puzdrom v netradičnej zlatej farbe rovnako ako svojím kvalitným spracovaním. Masívna konštrukcia puzdra pridáva disku niekoľko zbytočných gramov navyše, no odzrkadľuje sa aj na lepšom odovzdávaní tepla a vyššej tuhosti. Puzdro má výšku rovných 9,5 mm, takže nebude problém s inštaláciou do notebookov či externých boxov, redukciu na 3,5“ šachtu však v balení nenájdete.

TEAM_Xtreem-S1

Použité intelácke MLC pamäťové čipy komunikujú so SandForce 1222 radičom, ktorý patrí medzi to lepšie, čo v SSD disku môžete nájsť. Výsledkom je veľmi dobrý počet IOPS a aj rýchlosť zápisu malých blokov dát. 60 GB model je dobre použiteľný aj ako systémový disk pre desktopy, kde sa jeho prednosti ukážu naplno, a kde viete jeho menšiu kapacitu zachrániť klasickým HDD. So sekvenčným zápisom je  to však už o čosi horšie, a 100 MB/s je dosť málo. Zaujímavou voľbou môže byť 120 GB Xtreem-S1, (cena okolo 200 €), ktorý ponúka mierne vyššie rýchlosti najmä čo sa týka zápisu.

 

OCZ

Podobným výkonom, ako Xtreem-S1 sa prezentoval aj 120 GB disk z OCZ Agility Series 2. Použitý je i rovnaký radič , ten má však k dispozícii namiesto cache priamo jeden MLC pamäťový čip. Disk je určený pre desktopy, nakoľko je jeho puzdro riešené v rovnakých rozmeroch, ako je to v prípade klasického 3,5“ disku. Rozumné riešenie, najmä pokiaľ viete, že 2,5“ formát vám bude robiť zbytočné starosti, prípadne že by ste museli dokupovať redukcie.

OCZ

Druhý model od OCZ pochádza zo série Vertex 2, a je klasického 2,5“ formátu, v balení navyše nájdete aj redukciu pre 3,5“ pozíciu v desktope. Použitý je radič SandForce 1222, ktorý má k dispozícii vlastný MLC 4 GB čip, pre vlastné potreby. Vo vnútri disku je tak ukrytých 16 NAND čipov od Micron, a i tu je jeden z nich vyhradený pre radič; čím sa dostávame na celkovú kapacitu 60 GB. Výkon disku je veľmi slušný a aj práca s malými blokmi dát bola v poriadku, sekvenčné rýchlosti zápisu však za našimi očakávaniami výrazne zaostali.

 

PATRIOT

Aj Patriot ma na našom trhu niekoľko SSD diskov, ktoré by mohli stáť za pozornosť. PS-100 z cenovo nižšie orientovanej Signature Line je už staršieho dáta, čo sa zákonite muselo podpísať na jeho výkone. Použitý je radič Phison PS3016-S3 doplnený o 64 MB cache. Patriot uvádza, že disk dosahuje rýchlosti 210/150 MB/s, čo sa nám v podstate podarilo namerať, horšie, alebo skôr, veľmi zlé je to s malými blokmi dát.

Patriot-PS-100

Podobne je na tom aj odozva, ktorá pri čítaní dosahuje 1.1 ms, čo je asi 8-10 násobok ostatných SSD v teste. 4K test IOPS v AS SSD benchmark sme ani nedomerali, nakoľko opakované niekoľkohodinové meranie nemalo zmysel, výkon sa pohyboval rádovo v desiatkach IOPS. Výkon disku je tragický, a preto sa radšej nenechajte zlákať jeho nízkou cenou za slušnú kapacitu.

 

KINGSTON

S trochu atypickou kapacitou 96 GB sa v teste objavil aj zástupca od Kingston, konkrétne model série SSDNow V+100. Disk je zameraný viac na cenovo výhodný segment trhu, a ponúka najnižšiu cenu za 1 GB spomedzi všetkých SSD v teste. Ide tak o cenového favorita pre notebooky i desktopy, keďže kapacita, ktorú ponúka už stojí za zamyslenie aj pre aktívnych užívateľov.

KINGSTON_SSDNow_V100_Series

Kingston používa rovnaký radič ako Goodram, ktorý síce v IOPS nedosahuje taký výkon ako SandForce, alebo Marvell, no pre bežné použitie postačuje. Veľmi slušné hodnoty sme namerali pri sekvenčnom zápise, ktorý sa pohyboval okolo hranice 200 MB/s. Entuziasti asi ohrnú nosom, no pre nich je určená vyššia cenová, i kapacitná kategória.

 

CORSAIR

Od Corsair sme do testu dostali dvojicu malých, no cenovo zaujímavých diskov. 32 a 40 GB bude vhodných skôr do desktopov, prípadne na čipsety Z68 alebo hybridné SSD+HDD riešenia, ako napríklad do notebookov. 40 GB Corsair Force F40 ponúka slušný pomer ceny a výkonu, no odporúčame zainvestovať do modelu s väčšou kapacitou. Hrubý výkon je veľmi dobrý aj vďaka použitému SandForce radiču, a to aj pri operáciách s malými blokmi dát.

Corsair_Nova

Corsair Force F40 tak dobre zastane aj úlohu systémového disku, alebo ako doplnok pre intelácky Smart Response. Prípadne investujte do dvoch, a zapojte ich do RAID 0 poľa, čím dosiahnete poriadnu dávku výkonu. Druhý testovaný disk V32 z Nova Series je zasa zameraný na cenu, a postavený je na radiči Indilix Barefoot. Oproti F40 je pomalší najmä čo sa týka sekvenčného zápisu, kde dosahuje zhruba polovičný výkon.

 

INTEL

Od Intel sa v našom teste objavilo päť diskov, z ktorých dva sú charakteristické tým, že v teste viditeľne vytŕčali nad konkurenciou. Jedná sa o dva zatiaľ dostupné modely novej série 510 (250 a 120 GB), ktoré už využívajú pripojenie cez S-ATA 6 Gb/s a nový radič od Marvell. Ten spoločne so 128 MB modulom Hynix s frekvenciou 1333 MHz podáva vysoké výkony aj na MLC pamäťových bunkách. Ide o NAND Intel vyrábané 34 nm, a v disku série 510 dostanete z hľadiska sekvenčnej rýchlosti čítania a zápisu jeden z najlepších SSD na trhu,  o čom sme sa presvedčili aj v našom teste.

Intel_SSD_311_Series

Vyskúšali sme aj 20 GB Intel zo série 311, Larson Creek. Ten je primárne určený pre zapojenie do Intel Smart Response, SSD cachingu uvedenom na základných doskách s čipsetom Z68. Bližšie sa tejto technológii venujeme aj v tomto čísle. Pre vyššiu spoľahlivosť sú použité NAND pamäťové čipy Intel s SLC bunkami. Ako cache je použitý jeden 32 MB modul ISSI. Radič je rovnaký ako v modeloch X25-M série 320, a pochádza z domácej dielne Intel.

Intel_SSD_320_Series

Zo série 320 sme do testu vybrali 300 GB model, ktorý ponúka najvyššiu kapacitu spomedzi všetkých SSD v teste, dostupný je i v 600 GB prevedení,320-tku sme testovali aj vo verzii so 160 GB. Výkon určite neprekvapil, potvrdil naše očakávania a tretia generácia SSD diskov od Intel sa nenechala zahanbiť. Určite to však mohlo byť, najmä z hľadiska sekvenčných rýchlostí lepšie,  a výkonnostne sa Intel dostal niekam na úroveň SandForce 12xx. S prichádzajúcim SF-2200 to však bude mať na trhu ťažšie. Intel však dokáže zatlačiť na cenu, a pokiaľ sa mu podarí zlacnieť 300 GB SSD na rozumnú cenu, určite stále pôjde o veľmi zaujímavý produkt.


ASSSD_64read*.v počte output operácii za sekundu nechal Intel za sebou zvyšok testovaných modelov. Diskom s radičom Toshiba T6UG1XBG tento test priveľmi nevoňal

 

ASSSD_64write

*.rovnaký test 4K 64 Thread, tentokrát pre zápis. 300 GB Intel série 320 s výrazným náskokom, v prípade diskov s Toshiba T68G1XBG sa situácia opakuje

 

ASSSD_copy_iso

*.v Copy Benchmarku veľkého súboru obstál najlepšie Intel 510, ktorý potvrdil svoju rýchlosť sekvenčného čítania, SSD od Patriot sa ešte ako tak drží s chvostom poľa

 

ASSSD_copy_program

*.v Copy Benchmark Program sa ukázali slabiny disku Patriot v podobe dlhšej odozvy a oráce s náhodnými blokmi dát. Prvé tri priečky opäť obsadil Intel

 

ASSSD_seq_read

*.v teste sekvenčného čítania sa najlepšie presadila rada 510 od Intel, ktorá zanechala nižšiu radu 320 o takmer 100 MB/s. Pri ostatných diskoch je výkon pomerne vyrovnaný, sekvenčné čítanie dát pri rýchlostiach nad 180 MB/s nepredstavoval problém pre žiadny z diskov

 

ASSSD_seq_write

*.v teste sekvenčného zápisu sa ukázali rozdiely medzi staršími a lacnými diskami a strednou triedou. OCZ už sú na trhu nahradené novými sériami Agility 3 a Vertex 3, preto siahnite radšej po nich

ASSSD_total_score


 CDM3_4K_read

*.čítanie malých blokov dát ukázalo slabiny disku od Patriot, ani staršie OCZ a Corsair nedopadli najlepšie. Rozdiely v hornej polovici tabuľky sú pomerne malé

 

CDM3_4K_write

*.pri zápise malých blokov dát sa OCZ dostávajú na celkom opačný koniec tabuľky

 

CDM3_Seq_read

*.sekvenčné čítanie v CrystalDiskMark len potvrdzuje namerané hodnoty z AS SSD, Intel ovláda popredné priečky

 

CDM3_Seq_write

*.situácia sa opakuje aj pri sekvenčnom čítaní, disky od Goodram podávajú vo vzájomnom porovnaní veľmi podobné výkony

 


 HD_Tach_Burst_speed

*.v rýchlosti dávkového čítania sa väčšina diskov pohybovala v intervale 230 - 250 MB/s, Intel 510 opäť vyčnieva

 

HD_Tach_RAT

*.krátka prístupová doba je typická pre SSD disky, a štandardne by sa mala pohybovať okolo hodnoty 0,1 ms

 

HD_Tach_SEQread

*.i HD Tach potvrdil rýchlosti sekvenčného čítania z predchádzajúcich benchmarkov. Odchýlky idú na vrub odlišným stratégiám testovania jednotlivých benchmarkov a chybe merania

 


HD_Tune_RAT

*.test prístupovej doby vyznel negatívne najmä pre SSD od Patriot, a to aj v opakovaných testoch, 0,2 ms sa potvrdilo pri 510-kových Inteloch a 256 GB Goodram

 

HD_Tune_seq_read

*.menšie rozdiely sme už namerali pri sekvenčnom čítaní, kde sa poradie z HD Tach opakuje. Disky Goodram sa umiestňujú na chvoste, Intel zaujíma postavenie na opačnom konci tabuľky

 


PCM_HDD_Score

*.pri aplikačných testoch v prostredí benchmarku PCMark Vantage najlepšie obstáli znovu disky od Intel, a ako systémový disk je dobre použteľný Xtreem-S1 a pre používateľov notebookov aj 256 GB SiliconEdge Blue

 

PCM_HDD_App_Loading

*.v teste načítavania aplikácií je dôležitá prístupová doba a rýchlosť čítania menších blokov dát. Na prístupovú dobu dopláca najmä 256 GB Goodram a SSD od Patriot

 

PCM_HDD_Gaming

*.benchmark HDD Gaming vyšiel v strede poľa veľmi vyrovnane, Patriot sa znova prepadol s výraznou stratou

 

PCM_HDD_Video_Editing

*.editácia videa nesadla najmä diskom od Goodram, kde dosiahli všetky tri modely veľmi podobné rýchlosti

 

PCM_HDD_Vista_Startup

*.rýchlosť štartovania operačného systému závisí nielen od krátkej prístupovej doby, ale aj od rýchlosti náhodného čítania malých blokov dát. Intel s náskokom obsadzuje prvé dve priečky, OCZ Vertex 2 a Patriot s rýchlosťami pod 50 MB/s ho zasa uzatvárajú

 


Na koniec si ešte pred záverečným hodnotením ukážme ceny SSD v prepočte na ich kapacitu, resp. cenu za gigabajt priestoru, ktorý ponúkajú.

cena_za_GB

*.v cene za gigabajt priestoru jednoznačne vedie Kingston so svojím SSDNow V+, rozumnú cenu ponúka aj Patriot, ten však vzhľadom na jeho výkon silne neodporúčame. Cenovo zaujímavý je aj 128 GB model od Goodram. Jednoznačne najdrahší gigabajt má jediný zástupca v teste s SLC pamäťovými bunkami.

 

tabulka

*.tabuľka so základnými špecifikáciami a cenami (pre zväčšenie na tabuľku kliknite)

Konečné hodnotenie testu vyznie najlepšie pre sériu 510 od Intel, ktorá ukázala vo viacerých benchmarkoch svojej konkurencii chrbát, a preto si odnáša zlatý redakčný tip. Budete si však musieť aj patrične priplatiť, ako to už v týchto prípadoch býva. Ak hľadáte výkonný SSD disk, pre náročné aplikácie, prácu s multimédiami a  lepšiu odozvu v hrách, chybu neurobíte ani s výrazne lacnejšou modelovou radou 320. Najmä 160 GB model ponúka slušný výkon i použiteľnú kapacitu za ešte stále akceptovateľnú cenu.

Disku Patriot PS-100 128 GB sa radšej vyhnite, nakoľko v testoch vôbec nepresvedčil, a vzhľadom na to, že v rovnakom duchu svoje schopnosti ukázal aj v iných recenziách na webe, môžeme predpokladať že sa v našom prípade nejednalo vadný kus.

Chybu neurobíte ani s diskom TEAM Xtreem-S1, ktorý je použteľný ako systémový disk, aj keď sa budete musieť uskromniť len so 60 GB. Jeho cena je však veľmi prijateľná, a za čosi viac ako 100 € získate oproti bežnému disku citeľne vyšší výkon, ak sa vám podarí zohnať 120 GB verziu, vyjde vás na necelých 190 €. Avšak podobne ako aj série OCZ Vertex 2 a Agility 2, aj Xtreem-S1 je už na trhu nahradený novšou verziou, so S-ATA 6 Gb/s rozhraním, ponúkajúcim vyšší výkon a prenosové rýchlosti. Cenový rozdiel nie je až tak výrazný, a po starších verziách sa vám oplatí siahnuť najmä ak ich nájdete vo výpredajových cenách, vaša doska nepodporuje S-ATA 6 Gb/s, alebo ich budete chcieť nasadiť v notebookoch a netbookoch.

 

Intel-510-Series-SSD

*.za najlepší výkon v teste si zlatý redakčný tip odnáša rada Intel 510


 

KINGSTON_dobra_kupa 

*.za dobrú cenu za GB a slušný výkon odmeňujeme Kingston SSDNow V+100, ktorý je s kapacitou 96 GB zaujímavý aj pre mobilných záujemcov

 

ssd310_dobra_kupa

*.vhodným riešením pre notebooky ale aj pre desktopy je 160 GB Intel série 320, ktorý zoženiete už od 260 € a ponúka vysoký výkon aj pre náročné použitia

© 2015 PCNews.sk