Menu

Ochlaďte si ruky s klávesnicou od TteSports

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 3378 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Thermaltake má silné slovo v oblasti komponentov chladenia a počítačových skriniek, tak prečo to neskúsiť aj za hranicami svojho najsilnejšieho segmentu? Podobne ako iné spoločnosti, i Tt sa snaží podchytiť hráčov, odchovaných na dizajne svojich skriniek.

Produkcia značky TteSports je tak zameraná výhradne na hráčov a herný segment trhu. Ku štýlovej a kvalitnej skrinke od Thermaltake by bola škoda nedoplniť aj rovnako štýlové a kvalitné periférie pre dosiahnutie dokonalého efektu. Podľa filozofie spoločnosti tak treba poriadne zainvestovať, rovnako ako gazdinky majú rady, keď je v kuchyni všetko jednej značky. A navyše ak to aj dobre vyzerá, rozhodnutie je už na polceste.


V ponuke TteSports sa nachádza kompletná herná výbava, od klávesníc, cez headsety a myši s podložkami, až po príslušenstvo v podobe rukavice pre spevnenie zápästia a tašky pre všetky tie haraburdy ktoré ku kvalitnému hernému zážitku rozhodne potrebujete. Viac či menej. Základné komponenty ako klávesnice a myši sú dostupné vo viacerých prevedeniach, ktoré sa líšia výbavou. TteSports ako nová značka tak má väčší potenciál osloviť slušné spektrum hráčov, ktorí ešte nie sú výhradne zameraní na iného výrobcu. Výhodou tejto marketingovej stratégie je i možnosť zvoliť si také prevedenie produktu, ktoré vám najviac cenovo a funkčne vyhovuje. Bližšie sme sa pozreli na klávesnicu Challenger vo verzii Pro. Dostupný je aj základný model Challenger bez makro tlačidiel a najvyšší Challenger Ultimate.

Už pri prvom kontakte s balením produktu zistíte, že Challenger Pro je pripravená aj pre LAN párty. Klávesnica je zabalená v praktickom textilnom obale, a navyše má odpojiteľný USB kábel. Ten je opatrený textilným obalením a pozlátenými konektormi. Odpojiteľný kábel čiastočne zjednodušuje a uľahčuje transport klávesnice z miesta na miesto. Ak by ste náhodou pociťovali takúto potrebu.

Challenger Pro svojím tvarom pripomína prvú čistokrvnú hernú klávesnicu od Microsoft, Sidewinder X6. Nízka a klinovitá podložka pre zápästia je súčasťou tela klávesnice a nedá sa oddeliť. Pri konštrukcii bol použitý matný čierny plast. Tlačidlá majú hladšiu povrchovú úpravu pre lepší grip, no o to rýchlejšie sa zašpinia. Layout kláves je tradičný, a v TteSports našťastie zbytočne nešpekulovali ani so zdvihom.

fan1

Ten stojí na pomedzí tvrdých notebookových kláves a vysokých tradičných klávesníc, výsledkom je tak pohodlné písanie aj dlhších textov a zároveň dobrá odozva na intenzívne stláčanie počas hrania hier. TteSports udáva životnosť kláves na 10 miliónov stlačení, a celkovú životnosť produktu potom na 50 000 hodín. Na rozdiel od drahých herných klávesníc, ktoré majú mechanický spôsob vedenia a uchytenia kláves je tu použitá technológia membrán. Klávesnica je tak pri písaní tichšia, no vertikálne vedenie tlačidla nie je tak presné.

Fan*.Produkt novej značky vždy musí nejakým spôsobom zaujať, a TteSports Challenger Pro sa o to pokúša veľmi neštandardným spôsobom. Do konektorov na oboch koncoch v hornej časti klávesnice je možné osadiť malý ventilátor pre ovievanie potiacich sa rúk. Aj keď je ventilátor pri svojich 6000 ot./min relatívne tichý, a prúd vzduchu je len veľmi slabý, nemusí tento efekt vyhovovať každému hráčovi. Pravdepodobne nebude veľa tých, ktorí si budú chcieť zachladzovať rozohriate kĺby týmto spôsobom. Už sme tu mali ventilátor v myši, tak prečo nie aj v klávesnici? Vynaliezavé hráčky ho však môžu použiť v rámci manikúry ako rotujúci pilník, alebo pre rýchlejšie uschnutie nalakovaných nechtov. Ventilátor sa dá otáčať o 360° a tak je možné použiť ho aj na LAN, ako dobrý prostriedok pre vytvorenie obťažujúceho prievanu pre protihráčov. Tak či onak, je to zaujímavý doplnok.

Zastavme sa ešte pri layoute; oceňujeme nízky enter, dlhý ľavý shift a numerický blok umiestnený blízko ku kurzorovým šípkam. V balení nájdete aj W,S,A,D a kurzorové klávesy v červenom prevedení. Tieto sa dajú jednoducho vymeniť, ak by ste mali potrebu zmeniť dizajn klávesnice. Náhodné stlačenie Windows tlačidla počas hrania hier je vždy veľmi nepríjemné, v TteSports to vyriešili pridaním „prázdnych“ plochých kláves, ktoré sa dajú vymeniť za tieto klávesy. Takéto riešenie je dosť neštandardné, jednoduchá deaktivácia prepínačom priamo na klávesnici by však bola podstatne pohodlnejšia.

 chal2

V zadnej časti sa nachádza dvojica USB portov. Výrobca však upozorňuje, že každý z portov dokáže dodať len 100 mA. Preto ich bude možné použiť vlastne len pre pripojenie zariadení s nízkym odberom. Napríklad USB 2.0 kľúčov, webkamier, a s odretými ušami aj myší. Kvalitné herné myši však majú požiadavky pre napájanie podstatne vyššie a napokon len máloktorý hráč tento dôležitý nástroj pripojí cez USB hub.

Chýbať nesmie ani podsvietenie v červenej farbe. Podsvietené sú však len obrysy kláves a nie aj samotné fonty. Intenzitu podsvietenia je možné regulovať v štyroch krokoch tlačidlom priamo na klávesnici. Svietiace logo výrobcu na zápästnej opierke je už treba vypnúť v softvérovom ovládacom paneli. Rada funkčných kláves, ktorá prechádza po celej dĺžke klávesnice je jednoliata. Rozdelenie kláves do blokov po štyroch, ako je dobrým zvykom, by určite prispelo k orientácii, no výrobcovi sa tak podarilo na rovnakú plochu vtesnať viac tlačidiel. Okrem iného tu nájdete aj ovládač hlasitosti a tlačidlá multimediálneho prehrávača. Celkom napravo a v dobrej dostupnosti sa nachádza tlačidlo pre voľbu profilu.

chal1

Na oboch kratších stranách klávesnice sa nachádza dovedna desať makrotlačdiel. Tie sú plne konfigurovateľné cez prehľadné grafické rozhranie ovládacieho panelu. Ako býva dobrým zvykom pri herných produktoch, aj Challenger Pro v sebe integruje 64 kb pamäte, do ktorej je možné uložiť štyri profily. Klávesnica si tak bude nastavenia profilov pamätať aj po pripojení k inému počítaču.

Challenger Pro je určite dobrý pokus o preniknutie značky ThermalTake na trh herných periférií. Marketingovo je v produktová línia podchytená dobre, uvidíme ako sa jej bude dariť u nás, a či hráči radšej neostanú pri overených značkách, ktoré v tejto cenovej hladine majú rozhodne čo ponúknuť.

ttesportschallenger_hodnotenie

gearŠPECIFIKÁCIA

Pripojenie: USB 
Podsvietenie klávesnice: áno, štyri úrovne, červená farba
Počet tlačidiel: 110 
Počet programovateľných tlačidiel: 10 
Špeciálne vlastnosti: ventilátor, USB hub, 64 kB pamäte
Rozmery: 505×195×27 mm 
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013