Menu

MSI GT60 prevalcuje aj váš herný počítač

Výkonom predbehne nejeden počítač a poradí si aj s najnovšími hrami. Zaujme podsvietenou klávesnicou, účinným chladením a rovnako aj vysokou cenou.

Pripravte sa na to, že kvalitný herný notebook nie je lacný. Má ale v sebe výkonný hardvér a namiesto častého prenášania mu je lepšie v pokoji obývacej izby. Herné notebooky nevymreli a s príchodom najnovších čipov sa znova doťahujú na výkonné stolové počítače.

Prečo by ste si ho mali kúpiť?

Spoločným prvkom herných notebookov nie je len vysoký výkon, ale aj cena, ktorá sa bude páčiť len málokomu. Dá sa za ňu kúpiť ojazdené auto, obrovský televízor, alebo luxusná dovolenka pre celú rodinu. Kúpu si dobre premyslite v prípade, pokiaľ môžete využiť aj inú alternatívu v podobe klasických počítačov, alebo ak vám vystačí herná konzola.

Počítač sa na rozdiel od notebooku prepravuje na LAN party dosť ťažko a niekedy nie je iné riešenie z dôvodu rozmerov. Herné notebooky sú výhodné aj z pohľadu spotreby energie a pri plnom zaťažení spotrebujú približne polovicu energie v porovnaní s rovnako výkonným počítačom.

Dlhú výdrž práce na batériu neočakávajte. Aj s kapacitou 5200 mAh nevydržia viac ako tri hodiny nenáročného používania, hry túto výdrž znížia niekoľkonásobne.

msi_1

Keď herný notebook, tak poriadny

Základom každého herného notebooku je výkonný procesor, ktorý musí zvládnuť všetky náročné operácie a nesmie byť brzdou pre grafickú kartu. Ako minimum odporúčame dvojjadrové procesory s frekvenciou aspoň 2,4 GHz. Vhodnejšie sú procesory so štyrmi jadrami a technológiou HyperThreading, ktoré dokážu spracovať viac vlákien. Ich možnosti využijú moderné hry s peknou grafikou a reálnym chovaním objektov.

Operačná pamäť by mala mať viac ako len štyri gigabajty. Za optimálnu môžeme považovať dvojnásobnú kapacitu, pri najdrahších notebookoch nie je problém naraziť na 12 alebo až 16 gigabajtov. V reálnej prevádzke je ale stále problém využiť viac ako 8 GB. Neplatí to pre prípad, ak plánujete notebook využívať napríklad na editáciu videa. Tu môže byť málo aj 16 GB.

Testovaný notebook od MSI sa zákazníka nesnaží zavádzať a ponúka skutočne výkonný základ pozostávajúci z až 16 gigabajtov rýchlej DDR3 pamäte a štvorjadrového procesora Intel Core i7 3610QM. Má veľkú cache pamäť (6 megabajtov), maximálnu pracovnú frekvenciu 3,3 GHz a súčasne dokáže spracovať až osem vlákien.

cpuz

Vďaka tomu si poradí aj so skutočne náročnými aplikáciami a najnovšími hrami. Procesor je z najnovšej rodiny Intel Ivy Bridge, vyrobenej 22 nanometrovou architektúrou.

Pevný disk nesmie byť pomalý a zároveň musí mať dostatočnú kapacitu kvôli moderným hrám. Najlepším riešením je kombinácia systémového SSD a klasického pevného disku pre ukladanie dát. MSI síce nemá to možno najvýkonnejšie riešenie, ale dvojica 750 GB pevných diskov v režime RAID obrazne zatočí s každou hrou. Moderným SSD diskom sa nevyrovná, je k nim ale použiteľnou alternatívou.

cdm

Nech vyzerá pekne

Predchádzajúce pokusy spoločnosti MSI v segmente herných notebookov boli typické použitím výkonného hardvéru a priemerného dizajnu. Pri najnovšej sérii výrobca predstavil nový dizajn, ktorý sa snaží ísť s dobou a neobsahuje žiadne exotické a výrazné prvky. Použité sú plasty a brúsený kov, pevnosť je dobrá a notebook sa neprehýba v žiadnej svojej časti.

Vďaka väčším rozmerom je klávesnica vhodná aj na prácu, keďže obsahuje numerickú časť. Touchpad je dostatočne veľký, pri troche skromnosti dokáže na chvíľu nahradiť počítačovú myš. S 15,6 palcovou obrazovkou a hmotnosťou 3,5 kilogramu nie je problém notebook prenášať aj trochu častejšie. Dodatočnou záťažou je napájací zdroj, ktorý váži skoro jeden kilogram.

msi_4

Niekoľko chuťoviek pre hráčov

Klávesnicu navrhla spoločnosť SteelSeries, ktorá sa venuje vývoju profesionálneho herného príslušenstva. Kvalitou ju môžeme zaradiť do vyššej triedy, písanie je príjemné, detekcia stlačení presná. Kláves Windows sa netypicky nachádza na pravo od medzerníka, podľa vyjadrení MSI je to za účelom eliminovania jej nechceného stlačenia pri hraní hier.

Jednotlivé klávesy sú podsvietené, čo oceníte pri večernej práci a nočnom hraní počítačových hier. Na výber je niekoľko farieb, ktoré môžete ľubovoľne meniť pomocou dodávaného softvéru až v troch zónach. Pre niekoho zbytočnosť, nám však aj takáto možnosť prispôsobenia páčila.

msi_2

Okrem hernej klávesnice je notebook vybavený aj kvalitnou hernou myšou a v jeho útrobách sa nachádza špeciálna herná sieťová karta Killer E2200. Jej úlohou je zvýšiť rýchlosť a zmenšiť ping pri on-line akčných a MMORPG hrách. Pri tomto procese si vypomáha klasickou úpravou priorít a poskytovaním šírky prenosového pásma. Hre pridelí najvyššiu prioritu, zvyšné procesy sa budú musieť uskromniť.

Treťou hernou špecialitou je prepracovaný zvukový systém, ktorý podľa výrobcu prináša citeľne lepší zvuk do reproduktorov a slúchadiel. Podporuje technológiu THX a stojí za ním spoločnosť Dynaudio. V reálnej prevádzke je kvalita reprodukcie zvuku skutočne dobrá, oproti bežným notebookom sa vyznačuje lepšou dynamikou a presnejšou lokalizáciou zdroja.

Poslednou vymoženosťou pre hráčov je systém pretaktovania. Nemusíte kvôli nemu chodiť do BIOSu, všetko nastavíte jednoducho v systéme. MSI svoje riešenie pomenovali Turbo Drive Engine a úspešne ho používa v herných notebookoch po niekoľko rokov.
Rozdiel vo výkone sa odvíja od okolitej teploty a konkrétnej hry. Niekedy môže byť prínos veľmi malý, pri mnohých hrách ale dosahuje aj niekoľko desiatok percent.

Portová výbava je prispôsobená aktuálnym potrebám používateľov. Obsahuje trojicu moderných portov typu USB 3.0, jeden USB 2.0, eSATA, LAN a dvojicu obrazových výstupov D-SUB a HDMI.

msi_5

Ako výkonná je grafika?

Notebook je vybavený integrovanou grafikou v procesore a samostatnou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 670M. Tá patrí do prémiovej kategórie výkonných modelov, určených pre najnáročnejších hráčov. Označením môže budiť dojem použitia najnovšej generácie čipu Kepler, výrobca tu ale použil staršie jadro Fermi vyrobené 40 nanometrovou architektúrou.

Výkon karty je aj v dnešnej dobe dostačujúci pre všetky moderné počítačové hry. Čip NVIDIA GF114 obsahuje 336 stream procesorov s pracovnou frekvenciou 620 MHz. Typ použitej pamäti je GDDR5, kapacita je tri gigabajty.

Čip bez problémov zvláda prehrávanie videa vo vysokom rozlíšení a je pripravený aj stereoskopické 3D zobrazenie. Silnou stránkou sú GPGPU výpočty s podporovanými rozhraniami CUDA, OpenCL a DirectCompute. Z nameraných výsledkov sa dá vyčítať, že notebook zvláda vo Full HD rozlíšení moderné hry bez nutnosti znižovania ich detailov.

gpuz_nv

Ako hráči sme boli spokojní

Herný notebook od MSI nie je žiadnou multimediálnou náhradou schovávajúcou sa za výkonný procesor a všeobecné označenie GeForce. Výrobca ho vybavil skutočne dobrým základom, ktorý si poradí aj s náročnými hrami v natívom Full HD rozlíšení 1920×1080 bodov.

Pre hráčov má pripravených niekoľko chuťoviek v podobe hernej klávesnice, sieťovej karty a počas nočného hrania určite oceníte vynikajúcu hernú klávesnicu SteelSeries.

Očakávať nízku cenu nemôžeme a je jasné, že herný notebook je výrazne drahší ako jeho rovnako výkonná alternatíva v podobe klasického počítača. Na druhú stranu notebook je možné ľahko prenášať, netreba už k nemu nič dokupovať a hlavne, má výrazne nižšiu spotrebu.

Procesor: Intel Core i7 3610QM (2,3 až 3,3 GHz, 6 MB L3)
Čipset: Intel HM77
Grafický adaptér: Intel HD 4000 + NVIDIA GeForce GTX 670M 3 GB DDR5
Displej: 15,6” 1920×1080, LED
Pamäť: 4× 4 GB DDR3 1600 MHz
Pevný disk: 2× 750 GB, 7200 RPM RAID
LAN, Wi-Fi, BT 4.0, 3× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, CardReader 6in1, WebCam
Batéria: 5200 mAh
Rozmery: 38,3×24,9×3,8 cm
Hmotnosť: 3,5 kg
Operačný systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

Aktuálnu cenu a dostupnosť notebooku MSI GT60 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

tabulkamsi

tip-silver

vysledky



návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013