Logo
Vytlačiť túto stránku

Každá štvrtá záloha sa stratí

Každá štvrtá záloha sa stratí

Prieskum spoločností Kaspersky Lab a B2B International zistil, že takmer štvrtina ľudí, ktorí svoje dáta archivujú na fyzickom médiu, ich nakoniec aj tak stratí. 

Prieskum odhalil, že zatiaľ čo väčšina (93%) Európanov si ukladá súkromné dáta – súkromnú korešpondenciu, fotky, heslá a finančné údaje – na svojich zariadeniach, menej ako tretina respondentov uvažuje o vytvorení záložných kópií týchto dát pre prípad straty zariadenia. 23% respondentov podobné bezpečnostné opatrenia nepoužíva, a 9% respondentov nemá v úmysle takéto opatrenia podniknúť ani v budúcnosti.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že ani vytvorenie zálohovej kópie, nie vždy ochráni dáta pred stratou. Využívanie fyzických úložných/archívnych médií ako sú pevný disk či USB kľúč naďalej zostáva najobľúbenejšou metódou zálohovania: využíva ju 81% používateľov v Európe, zatiaľ čo iba 11% využíva cloudové služby. Takmer každý štvrtý používateľ (24%) mal však zároveň skúsenosť s nenávratnou stratou dát v prípadoch straty, porušenia alebo odcudzenia záložného zariadenia.

„Dôležité je k archivácii dát pristupovať systematicky. Najprv sa rozhodnite, ktoré dáta sú pre vás najcennejšie, a z nich pravidelne vytvárajte záložné kópie a tie následne pravidelne archivujte. Pre zachovanie bezpečnosti dát je najideálnejšie ich archivovať na fyzickom nosiči a zároveň aj použitím cloudovej služby. Takýto systém vaše dáta zabezpečí aj v prípade celosvetového výpadku internetu alebo zrútenia budovy, kde sa fyzické úložné médium nachádza,“ hovorí marketingový manažér spoločnosti Kaspersky Lab Peter Aleškin.

© 2015 PCNews.sk