Menu

Každý piaty Európan podceňuje heslá

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2610 krát
  • Tlač
  • E-mail

Každý piaty používateľ internetu v Európe si myslí, že kyberzločincov ich heslá k online účtom nezaujímajú, lebo sa domnievajú, že pre hackerov ich heslá nemajú nijakú hodnotu.

Vyplýva to z medzinárodného prieskumu Kaspersky Lab, do ktorého sa zapojilo jedenásť tisíc používateľov z 23 krajín sveta. Ukradnutie hesla pritom môže zasiahnuť okrem samotného používateľa aj všetky jeho osobné kontakty.

Napríklad pri prieniku do e-mailového konta sa podvodníkom otvára cesta k ďalším účtom, z ktorých na e-mailovú adresu chodí notifikácia na zmenu hesla v prípade ich straty či zabudnutia. Odcudzenie hesla do sociálnych sietí potom môže viesť napríklad ku spamovaniu kontaktov alebo šíreniu škodlivých odkazov. Heslá k internetovým obchodom kybernetickým zločincom umožnia zbierať finančné dáta a kradnúť peniaze používateľov. Napriek tomu len 51% respondentov označilo heslo za hodnotnú informáciu, ktorú by nechceli, aby sa dostala do rúk zločincov.

Prieskum ukázal, že aj k tvorbe a ukladaniu hesiel pristupujú používatelia pomerne laxne. Iba 28% používateľov si vytvára rozličné heslá pre rôzne online účty a len 5% využíva na ich ukladanie špecializovaný bezpečnostný softvér. 18% opýtaných si zapíše heslo do notesu, 9% do súboru v zariadení a 6% si ho nalepí v blízkosti počítača. Rovnako 18% používateľov v prieskume uviedlo, že svoje heslá bežne zdieľajú s rodinou a priateľmi.

Štatistiky ukazujú, že krádeže hesiel sú bežné. V roku 2014 databáza Kaspersky Security Network zaznamenala, že produkty Kaspersky Lab zablokovali 3,5 milióna útokov schopných ukradnúť prihlasovacie údaje a heslá k rôznym online účtom. 14% respondentov z 23 krajín tiež uviedlo, že zaznamenali, že ich online účty niekto v priebehu roka napadol.

„Dokonca aj keď nie ste celebrita, alebo miliardár, zločinci môžu profitovať z vašich osobných údajov,“ hovorí Peter Aleškin, marketingový riaditeľ pre Emerging Markets, Kaspersky Lab. „Heslo je ako kľúč k vašej domácnosti; asi by ste nenechali svoj dom otvorený pre zlodeja, alebo kľúče priamo vo dverách, kde ich môže ktokoľvek nájsť len preto, že si nemyslíte, že doma nemáte nič, čo by malo pre zlodeja veľkú hodnotu. Komplexné a jedinečné heslá pre každý účet, starostlivo uložené na bezpečnom mieste, vás ušetria od množstva problémov.“

Na to aby ste ochránili svoje online účty pred neautorizovaným prihlásením, stačí dodržiavať týchto 5 jednoduchých pravidiel:

  1. Vytvorte si unikátne heslo ku každému účtu. Ak niekto jedno ukradne, ostatné sú v bezpečí
  2. Vytvárajte zložité heslá, ktoré nemožno ľahko prelomiť špeciálnymi programami. To znamená najmenej 8 znakov a striedanie malých a veľkých písmen, čísel, interpunkcie - rozhodne nie mená domácich maznáčikov alebo dátumu narodenia!
  3. Nezdieľajte svoje heslo s nikým, ani s priateľmi. Ak kybernetickí zločinci nedokážu ukradnúť heslo vám, môže sa im to podariť u niekoho iného.
  4. Uložte si heslo na bezpečné miesto. Nepíšte ho na papierik - buď si ho zapamätajte, alebo uložte do špeciálneho programu na ukladanie hesiel od spoľahlivých výrobcov. Jedným z nich je aj bezplatný nástroj Kaspersky Password Manager, ktorý je súčasťou aj komplexného bezpečnostného riešenia Kaspersky Total Security - multi-device. Kaspersky Password Manager vie okrem bezpečného uchovania hesiel vyplniť údaje užívateľa na stránkach bez nutnosti si pamätať niekoľko zložitých hesiel. A vo Windows navyše obsahuje funkciu na vytváranie silných hesiel.
  5. Používajte dvojfaktorové overovanie prihlasovania, ak to služba podporuje

Ak si chcete overiť, či používate bezpečné heslo, môžete si  silu svojho hesla vyskúšať na tejto stránke.

 

Zdroj: Kaspersky
Autor obrázku: Dev.Arka

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013