Menu

Testovali sme lacnú domácu NAS

V posledných rokoch tých dát nejako pribúda. Všetko je HD, pripojenie k internetu je rýchlejšie, hry potrebujú desiatky gigabajtov priestoru na disku. A dáta treba zálohovať. Hru si nainštalujete znova, no rovnaké fotky už nanovo neodfotíte. Zálohujte. A nielen to. Napríklad na šikovnú NAS DS215j od Synology.

A práve čo sa týka zálohovania, existuje elegantné riešenie ako to uskutočniť. Spojiť príjemné s užitočným a priamo do stredu svojej domácej siete zakomponovať niečo, čo z nej konečne urobí funkčný celok a nie len prístupový bod k internetu. Dnes má už každý na svojej domácej sieti hneď niekoľko počítačov, či už sú to desktopy a notebooky, ale aj tablety a smartfóny. A všetky tieto zariadenia vedia vyrobiť obsah a niekedy nie je na škodu zdieľať ho medzi nimi, zálohovať, pristupovať k nemu na diaľku.

synology-ds215j-test-topPochváliť sa svojimi fotkami môžete kdekoľvek prostredníctvom smartfónu či tabletu a pritom uložené ostanú u vás doma v rámci vašej siete. Svoju hudbu môžete počúvať v mobile kdekoľvek a pritom ju v ňom nemusíte mať nahranú. Stačí internetové pripojenie. Iste, toto všetko predsa ponúkajú cloudové úložiská ako je napríklad Dropbox, Onedrive či Google Drive, no v prípade vlastného osobného cloudu nie ste nijak výraznejšie kapacitne limitovaní. Sto gigabajtov hudby a dva terabajty fotiek? Prezrieť si ich môžete v hotelovej izbe na opačnom konci sveta, bezpečne a bez mesačných poplatkov.

Dôvodov prečo sa pustiť do stavby osobného cloudu, napríklad na Synology DS215j môže byť hneď niekoľko. Spomínali sme veľkosť úložiska, ďalej to môže byť nedôvera vo verejné cloudy, plná kontrola nad dátami na úložisku či možnosť jednoduchého vypnutia a zmazania údajov. Domáci server si postavíte za pomerne málo peňazí a s linuxovou distribúciou sa vmestíte bez pevných diskov do stoeurovej hranice, no nie je to akcia ktorá by bežnému používateľovi trvala toľko čo pripojenie a inštalácia nového televízora.

synology-ds215j-test-baleniePohodlnejším riešením je siahnuť po hotovej krabičke, do ktorej napcháte disky a pár krát kliknete na sprievodcu prvotnej konfigurácie a môžete svoj osobný cloud začať používať. So všetkým pohodlím, ktoré k tomu patrí. Môžete si naň nasypať toľko dát, koľko vám nainštalované disky a ich konfigurácia dovolia, v rámci domácej siete je pripojenie rýchle a problémom nie je nielen presúvanie veľkého objemu dát, ale aj stramovanie videa vo vysokom rozlíšení. Fotky, ktoré sa z vášho počítača synchronizujú priamo na úložisko môžete ukázať návšteve na televízore bez toho, aby ste sa zdvihli zo sedačky. Bez káblov, bez USB kľúčov a bez zbyočných komplikácií.

 

V bielom domácom oblaku

Pred viac ako rokom sme testovali model od Synology určený pre domácnosti. DiskStation DS213j predstavovala malú, úspornú a pomerne lacnú NAS, ktorá nás presvedčila dobrými prevádzkovými vlastnosťami a prepracovaným operačným systémom. Tentoraz sa pozrieme na pokračovateľa tejto tradície, model s označením DS215j. Ako už z názvu môžeme tušiť, spoločného toho budú mať veľa.

synology-ds215j-test-ds213jfrontNová Synology DS215j je na prvý pohľad od svojej predchodkyne na nerozoznanie. Plastové telo NAS je identické, bez modelového označenia v ľavom dolnom rohu predného panelu by ich nebolo navzájom odlíšiť vôbec. Malé biele plastové telo tejto dvojdiskovej NAS pôsobí a aj je konštrukčne veľmi jednoduché a zapadne rovnako dobre do domácej kancelárie ako aj do obývačkovej steny s lesklými čelnými dvierkami.

synology-ds215j-test-backLogo výrobcu na oboch bočniciach je perforované, umožňuje tak vzduchu lepšie pristúpiť k dvojici pevných diskov. Prúdenie je vynútené 92 milimetrovým ventilátorom na zadnej strane, ktorý odsáva ohriaty vzduch od diskov smerom dozadu a von. Ventilátor je tichý a neruší, teplota pevných diskov sa pohybovala v rozmedzí 32-35 stupňov Celzia pri plnej záťaži počas indexovania multimédií.

synology-ds215j-test-fanPoužitý je ventilátor od Y.S.Tech, ktorý ponúka prietok 36,3 CFM pri 1900 otáčkach za minútu a o ktorom jeho výrobca tvrdí, že je vybavený ložiskami Sintetico s vyššou životnosťou v porovnaní s klasickými dvojguľôčkovými ložiskami. V prípade potreby je však možné ho jednoducho vymeniť za kus podľa vlastného výberu, k doske sa pripája štandardným 3 pinovým konektorom. Ventilátor môže fungovať v troch režimoch chladenia – vyššie otáčky, nižšie otáčky a napokon úsporný režim, kedy sa aktivuje len v prípade prekročenia stanovenej teplotnej hranice.

synology-ds215j-test-predny-panelPredný panel okrem štvorice stavových diód, informujúcich o aktivite diskov, stave siete a stave zariadenia ponúkne už len podsvietené tlačidlo zapnutia zariadenia. USB porty, či čítačky pamäťových kariet sú v tejto oblasti doménou drahších modelov rady DiskStation. Všetky rozhrania tak nájdeme na zadnej strane, a i tu je reflektovaná „domáckosť“ DS215j. Sieťový pripojenie ani napájanie nie je zálohované a na zadnej strane nachádzame len dvojicu USB portov. Našťastie jeden z nich je už v porovnaní s modelom 213j vo verzii USB 3.0. Nechýba ani otvor pre zámok Kensington, otvor pritom prechádza priamo do nosného oceľového rámu zariadenia, zamykať teda nebudete len o plastový kryt NAS.

synology-ds215j-test-usb30DS215j nemá hot-swap rámčeky pre rýchlu výmenu diskov, a preto aj pri prvotnej inštalácii treba zariadenie rozobrať na dve polovice a disky priskrutkovať na miesto do šachty. Podporované sú 3,5“ S-ATA III disky aktuálne s kapacitou do 6 TB, takže maximálne dostupné úložisko ktoré na DS215j postavíte pri JBOD konfigurácii má 12 TB. Pri štandardnej konfigurácii, kedy sú disky navzájom zrkadlené bude maximálna dostupná veľkosť zhodná s veľkosťou menšieho z dvojice použitých diskov.

synology-ds215j-test-sachta1O dodávku prúdu sa stará externý napájací zdroj s výkonom 60 W. Ten je prirodzene výrazne predimenzovaný, pri plnom zaťažení oboch diskov sa spotreba pohybovala niekde okolo hranice 25 W. V stave hibernácie zariadenia, kedy sú oba disky zastavené to bola dokonca asi len štvrtina. To je dôležité, keďže DS215j bude pripojená k sieti nonstop a v 24 hodinovej prevádzke sa ráta každý Watt. Synology musíme pochváliť za prehľadné spracovanie zoznamu podporovaných komponentov aj s krátkym popisom obsahujúcim verziu, či podmienky za ktorých komponent (disk, USB disk na zálohy, 3G/4G modul, router, UPS, atď.) prešiel testmi.

synology-ds215j-test-prislusenstvo

 

Hardvér je vylepšený, nie však dramaticky

DS215j pokračuje v trende cenovo výhodných domácich NAS, oproti DS213j nastala najväčšia zmena v čipsete. Na malom PCB je osadený SoC Marvell Armada 375 s dvoma jadrami Cortex A9 taktovanými na 800 MHz. K dispozícii má 512 MB operačnej pamäte od Hynix, gigabajtu sa možno dočkáme pri najbližšej generácii. Uvidíme ako sa bude vyvíjať DiskStation Manager, a či s ďalšou verziou nestúpnu hardvérové nároky a či nebude 512 MB už málo.

synology-ds215j-test-procesorTak či onak, aktuálna verzia operačného systému funguje hladko a spoľahlivo, bez nežiaducich oneskorení. Problém nastane ak na NAS doinštalujete priveľa programových balíčkov, ale v takomto prípade už treba siahnuť po niektorom z modelov „štvorkovej“ rady s Intel Atom procesorom a prirodzene, adekvátne si priplatiť. Pre domáce nasadenie s malým počtom používateľov a štandardným modelom využitia domáceho multimediálneho servera, hudobnej, filmovej a foto knižnice a miesta pre tvorbu záloh je výkonu aj s ARM procesorom dostatok.

synology-ds215j-test-vnutro1 synology-ds215j-test-pcb

Po prvom zapnutí je treba vykonať inicializáciu NAS, ktorá je vďaka prehľadnému sprievodcovi rýchla a priamočiara. Do internetového prehliadača stačí zadať find.synology.com a webový asistent vyhľadá NAS Synology pripojené vo vašej lokálnej sieti a prevedie vás prvotnou konfiguráciou. Počas nej sa vyberú základné nastavenia pripojenia k sieti a konfigurácie diskov. Podobne ako na ostatných produktoch radu DiskStation i tu počas inicializácie, hneď po vytvorení a formátovaní poľa prebehne inštalácia DiskStation Manager (DSM) a to vo verzii aktuálne dostupnej na internete.

synology-ds215j-test-find-synology

Grafické rozhranie systému DSM 5.1 pripomína pracovnú plochu bežného operačného systému. Posledný veľký update a prechod z verzie 4 priniesol veľa pozitívnych zmien, všetko funguje intuitívne a aj konfigurácia vzdialeného prístupu či ochrana uložených dát je jednoduchšia. Prehľadný ovládací panel ponúka široké možnosti konfigurácie zariadenia, od nastavenia FTP servera, zdieľaných priečinkov, používateľov a používateľských skupín, až po nastavenia sieťovej zálohy, plánovanie úloh a úpravy zasielania notifikácií.

synology-ds215j-test-setup-a synology-ds215j-test-setup-b synology-ds215j-test-setup-c synology-ds215j-test-setup-d

Nastavenie prístupu z prostredia internetu je jednoduché, stačí povoliť službu QuickConnect. Po vytvorení registrácie a účtu na MyDS je možné zvoliť si QuickConnect ID pomocou ktorého sa dá na NAS pripojiť odkiaľkoľvek prostredníctvom webového prehliadača alebo mobilnej aplikácie.

 

NAS pri zálohách nekončí

DS215j nie je ani zďaleka len niečím kam budete nahrávať svoje fotky aby sa „nestratili“. Možnosti DiskStation Managera sú širšie, než sa po prvom spustení môže zdať. Stačí sa ísť pozrieť do Package Center, kde je na stiahnutie k dispozícii množstvo balíčkov aplikácií, ktoré rozšíria funkcie NAS napríklad o host pre súkromnú webstránku, tlačový, databázový, či emailový server. DS215j môže hostovať aj vlastný e-shop, slúžiť ako iTunes server, streamovať hudbu a video, alebo sprostredkovať osobný cloud. Inštalačných balíčkov je veľa, a zariadenie sa dá použiť aj na skúšanie vlastných projektov pred ostrým nasadením, alebo výučbu CMS či PHP. Aktuálnu verziu DiskStation Manager si môžete vyskúšať v živom deme priamo na stránke výrobcu.

Ak vás zaujíma predovšetkým zábava, ani tu neobídete skrátka, aj keď lepším riešením pre filmových fanúšikov bude napríklad DS214play. Aj DS215j však vie streamovať multimediálny obsah do DLNA kompatibilných prehrávačov, herných konzol a televízorov, a k svojej hudbe môžete bez problémov pristúpiť z tabletu či smartfónu.

synology-ds215j-test-packageVýborným doplnkom pre používanie NAS mimo domu sú mobilné aplikácie. Dostupné sú pre iOS, Android a Windows Phone. Aplikácie sú rozdelené podľa funkcie a tak si musíte osobitne stiahnuť aplikáciu pre prehrávač hudby, prehrávač videa, prehliadač fotiek, aplikáciu manažéra sťahovaní či prehliadač súborov. Možno by nebolo zlé mať všetky funkcie agregované do jednej aplikácie, no takto si stiahnete len tú aplikáciu, ktorú chcete používať a navyše, ich ovládanie je veľmi prehľadné. Vydarená je najmä DS Video, mobilná aplikácia balíčka Video Station, ktorá všetky filmy na NAS zoradí do prehľadnej knižnice s krátkymi popismi a dokonca aj bodovým hodnotením filmu.

synology-ds215j-test-appsChýbať nesmú štandardné prvky výbavy takého to typu zariadenia, NAS tak môže slúžiť ako DHCP server, zdieľať v rámci siete mobilné dátové pripojenie s podorovaným 3G/4G modemom, do USB portu sa dá pripojiť aj ďalší externý disk a sprístupniť tak do siete ďalší úložný priestor. Užitočnou službou je CloudStation, pomocou ktorej vytvoríte osobný cloud v priebehu niekoľkých minút a je dostupný pre Windows, Mac OS i Linux. Po inštalácii klienta na počítač a zvolení vybraných adresárov sa bude automaticky synchronizovať ich obsah s NAS, navyše sa ukladajú aj predchádzajúce verzie dokumentov. Nainštalované aplikácie bežiace v DSM sú navyše pravidelne aktualizované, netreba tak čakať na nový firmvér od výrobcu, ako je tomu pri niektorých jednoduchších a lacnejších riešeniach.

synology-ds215j-test-wd-red-proNAS sme testovali s dvojicou štvorterabajtových Western Digital Red Pro určených pre tento typ nasadenia, bežnejším kandidátom pri kúpe asi budú disky radu Red. Inštalácia diskov je jednoduchá, stačí ich nasunúť do šachty a poistiť skrutkami, elimináciu vibrácií diskov majú na starosti gumené podložky pod skrutkami. WD Red Pro nepatria medzi najtichšie disky, zamerané sú na maximálny výkon a vysokú spoľahlivosť, takže z NAS bolo točenie ich platní počuť viac ako šumenie ventilátora. Keď sme disky vymenili za tichšie terabajtové modely WD Red, s ktorými sme testovali ešte DS213j, bolo rozdiel poznať a celé zariadenie ešte viac stíchlo.

synology-ds215j-test-wd-red-pro-osadeneRýchle disky dokáže NAS využiť, s počítačom s Windows pri sťahovaní veľkých súborov z DS215j v rámci lokálnej gigabitovej siete sme sa pohybovali okolo hranice 110 MB/s pri nahrávaní na NAS to bolo okolo 90 MB/s. Pri väčšom počte menších súborov, napríklad pri kopírovaní fotografií, klesli tieto rýchlosti na polovicu až tretinu. A to sú čísla v rámci svojej triedy veľmi slušné ba až nadpriemerné. Už len v porovnaní s modelom DS213j kde sa hodnoty sekvenčného čítania i zápisu pohybovali okolo 80 MB/s je to citeľný posun vpred. V porovnaní so svojím jednodiskovým ekvivalentom DS115j, ktorý má síce rovnako taktovaný, ale len jednojadrový procesor a polovičnú RAM sa výrazne zlepšila najmä rýchlosť zápisu a to asi o polovicu. Rýchlosť čítania stúpla asi o 10 percent.

synology-ds215j-test-antivibe1 synology-ds215j-test-antivibe2

 

Rozumná skrinka za rozumnú cenu

Ak rozmýšľate nad osobným cloudom a nechcete minúť priveľa peňazí, je DS215j zrejme tým najlepším riešením na trhu. Prázdnu ju kúpite asi za 180 EUR, dva 2 TB disky určené pre použitie v NAS budú stáť zhruba ďalších 200 EUR. Za svoje peniaze dostanete kompletné centrum domácej siete na ktoré môžete napríklad len ručne kopírovať súbory do zálohy ale aj sprevádzkovať svoj eshop. Možnosti DiskStation Manager sú veľmi široké a z DS215j vďaka nemu vyrobíte čokoľvek od dedikovanej mašiny združujúcej bezpečnostné kamery vo vašej firme až po súkromnú filmovú knižnicu.

Výkon zariadenia je pre nasadenie v malej firme a domácnosti celkom dostačujúci a to aj po nainštalovaní a spustení väčšieho počtu balíčkov. DiskStation Manager je kapitola sama o sebe a na jeho intuitívne rozhranie si zvykne aj úplny nováčik, navyše v prípade potreby je vždy k dispozícii rozsiahly a dobre spracovaný systémový pomocník.

synology-ds215j-test-awardsZa necelé štyri stovky tak dostanete 2 TB úložisko, kam budú smerovať nielen vaše zálohy, ale budete len vy rozhodovať o tom kedy bude dostupné a ako ho budete používať. DS215j tak možno na prvý pohľad nevyzerá, no predstavuje vyrovnané riešenie s neustálou podporou a za rozumnú cenu, ktoré má naozaj len málo slabín.

synology-ds215j-test-hodnotenie-tabulka

 Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Synology-logo

Graf ceny produktu Synology DS215j poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013