Logo
Vytlačiť túto stránku

Na Slovensku využívame pracovný web na iné účely

Na Slovensku využívame pracovný web na iné účely

Spoločnosť GFI Software oznámila, že podľa jej lokálneho prieskumu registruje pri takmer 90 % slovenských podnikových zákazníkov zneužívanie pracovného internetu svojimi zamestnancami na súkromné účely.

Podniky majú obavy hlavne zo straty produktivity práce, úniku citlivých dát a zavlečenia vírusov do firmy. Faktom, že zamestnanci firemných zákazníkov využívajú webový prístup na mimopracovné účely, si je istých 61 % predajcov, 28 % predajcov sa domnieva, že k zneužívaniu dochádza. Iba necelých 11 % respondentov si je istých alebo sa domnieva, že u ich zákazníkov k zneužívaniu nedochádza.

 

Ako najväčšiu hrozbu zneužívania pracovného webu vidí podnikový manažment stratu pracovnej produktivity zamestnancov (64 %), únik citlivých dát či prihlasovacích informácií (47 %), zavlečenie vírusov (35 %), zahltenie kapacity podnikovej siete (24 %) a právnu zodpovednosť za prípadné porušenie autorských práv zamestnancami (15 %). Iba 6 % respondentov nepovažuje súkromné surfovanie po pracovnom internete za hrozbu.

Aj napriek zmieneným obavám iba 42 % podnikov pravidelne alebo občas vyhodnocuje reporty o prístupe zamestnancov k podnikovému webu, či už s podporou špecializovaného nástroja alebo bez neho. Takmer polovica z celkového počtu respondentov (48 %) aspoň blokuje prístup k určitým webovým stránkam a 45 % webový prístup na nepracovné účely toleruje.

gfi-kapacita

 

„Vďaka raketovo narastajúcemu počtu mobilných zariadení používaných v podnikových sieťach a pracovných počítačoch využívaných doma dochádza k stieraniu hraníc medzi súkromným a pracovným životom,“ povedal Martin Říha, riaditeľ pre stratégiu v spoločnosti GFI Česká republika a Slovensko. „Hoci nové technológie a nový štýl práce prinášajú značný nárast flexibility a efektivity, zároveň dochádza k zvýšeniu rizík pre podnikové siete.

GFI WebMonitor, softvér na filtrovanie webu a bezpečnosť webového prístupu, reaguje na trendy, kedy stále viac zamestnancov pracuje z domova či na cestách z podnikových počítačov a pripájajú sa k podnikovým zdrojom na diaľku. Kvôli maximálnej flexibilite umožňuje verzia GFI WebMonitor vytvárať a uplatňovať rôznu politiku filtrovania webu v závislosti od umiestnenia notebooku.

Napríklad hneď, ako pracovný notebook opustí podnikovú sieť, môže byť povolené streamovanie médií, avšak blokovanie špecifických kategórií webových stránok, ako sú napríklad herné servery či stránky s nevhodným obsahom, zostanú neprístupné. Okrem toho dokáže GFI WebMonitor sledovať aktivity užívateľa nielen v podnikovej sieti, ale tiež mimo ňu a poskytovať ucelené reporty bez ohľadu na lokalitu.

gfi-uzivatelia

© 2015 PCNews.sk