Menu

Kto môže zachrániť trh s mp3 prehrávačmi?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3255 krát
  • Tlač
  • E-mail

Niektorí očakávali ich skorý koniec. Je len ťažké predpokladať, že zariadenie určené len pre prehrávanie hudby by súperilo s technicky pokročilejšími tabletmi a smartfónmi. MP3 prehrávače však môžu ponúknuť niečo iné, majú na trhu ešte miesto?

Predajnosť smartfónov stúpa, v prvom štvrťroku 2013 dokonca prekročila predajnosť štandardných mobilných telefónov. Na tom nie je nič zvláštne, viacúčelové zariadenia sú stále vyhľadávanejšie. Smartfóny okrem bežných funkcií telefónu zaisťujú i stály prístup na internet, rôznorodosť hier a aplikácií. Umožňujú takisto počúvať hudbu. Znamená to koniec MP3 prehrávačov?

 

Ešte v roku 2012 zverejnila výskumná spoločnosť Mintel správu, z ktorej vyplýva že predaj MP3 prehrávačov vo Veľkej Británii klesol v porovnaní s rokom 2011 o 22%. Hlavným dôvodom klesajúceho záujmu sú smartfóny, ktoré okrem prehrávania hudby prinášajú množstvo ďalších funkcií. Existuje však istá skupina MP3 prehrávačov, ktorá môže zachrániť tento segment trhu či dokonca stať sa nositeľom inovácií. Výrobcom sa stačí zamerať na aktívne žijúcich ľudí; športovcov, bežcov a priaznivcov športu.


 

Súčasné štúdie potvrdzujú priaznivý vplyv hudby na fyzickú aktivitu, a nie je ani veľkou vedou pochopiť, že s obľúbenou hudbou stúpa rýchlosť dosiahnutia požadovaného výsledku. Preto stojí za to zobrať si so sebou hudbu do posilňovne, na bicykel, bežecký okruh alebo do hôr. Ideálnym nosičom je práve MP3 prehrávač, ktorý môže poskytnúť hneď niekoľko kľúčových výhod v porovnaní so smartfónom.

Tou prvou sú malé rozmery. Smartfóny bežne vážia vyše 100 gramov, a moderné štvorpalcové displeje na skladnosti rozhodne nepridávajú. Väčšina MP3 prehrávačov sa bez problémov vojde do malého vrecka bundy či nohavíc, dá sa pripnúť na oblečenie, alebo dokonca je súčasťou slúchadiel. Výhodou pri drahších prehrávačoch je prítomnosť kvalitných prevodníkov a vyššia kvalita zvuku.

MP3 prehrávače bez veľkých displejov vynikajú aj vo výdrži na jedno nabitie, malé a ľahké batérie vydržia aj desiatky hodín, čo je v porovnaní so smartfónmi nezanedbateľnou výhodou. Pre športovcov sú určené aj upravené prehrávače odolné voči vode, s gumenými puzdrami, odolné voči nárazom a otrasom. Aj obyčajný lacný prehrávač netreba strážiť tak ako smartfón, ak sa aj rozbije, škoda bude predstavovať rádovo desiatky, a nie stovky eur.

Bohaté príslušenstvo umožňuje pohodlnejšie nosenie prehrávača aj keď nemáte na oblečení žiadne vrecká. Puzdro na rameno, okolo pása či na zápästie tento problém vyrieši, k dispozícii sú i rôzne štipce a spony na odev.

Pre aktívnych záujemcov vybavujú výrobcovia svoje produkty aj doplnkovými funkciami. Urobila tak napríklad spoločnosť Transcend v modeli MP350, ktorý je vybavený krokomerom, kalkulačkou kalórií a umožňuje sledovať pokroky v tréningu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013