Menu

GeForce GTX 780 Ti je snom každého hráča

Po pol roku prichádza nový kráľ High-end grafických kariet. S cenou dole nešiel, no ponúka zase vyšší výkon a pretaktovaniu sa vôbec nebráni.

Tak nudný koniec leta sme už dlho nezažili, minimálne čo sa grafických kariet týka. Zmenil to až príchod vynovených Radeonov, od ktorých si AMD sľubuje nárast trhového podielu až na 40 percent. No nebude to mať jednoduché.

Aktuálna séria Radeonov stále vychádza zo staršej architektúry a hoci je Nvidia na tom podobne, má riešenia výkonnejšie, chladnejšie a tichšie. Jej novinka prekonáva prémiový Radeon R9 290X po všetkých smeroch, no ako je zvykom tak si nesie aj vyššiu cenovku.

 

Nie je to rovnaká grafika

V dnešnej dobe, keď prémiové grafiky stále stoja stovky eur si nikto nemôže dovoliť ponúkať preznačenú grafickú kartu. Tak to nefunguje a firmy dobre vedia, že zákazníci by im to rýchlo vrátili. GeForce GTX 780 Ti má síce so starším modelom GTX 780 rovnaký základ, no zároveň tu je množstvo rozdielov a nových technológií.

Osvedčené jadro GK110 je v najlepšej kondícii a Nvidia á s ním už minimum problémov pri výrobe. Rozdielom je ale počet aktívnych jednotiek (CUDA cores), pri ktorých sme sa dostali k číslu 2880. To je o 25 percent viac v porovnaní s GeForce GTX 780.

Nvidia tu pridala novú verziu technológie GPU Boost pre automatické zvýšenie výkonu, je tu rýchla 7 GBPS pamäť a upravený systém napájania, ktorý ocenia používatelia hlavne pri pretaktovaní. Chladič vyzerá podobne, má len niekoľko povrchových zmien, podľa ktorých novinku odlíšite od staršieho modelu. 

geforce-gtx-780-Ti-3

 

Obľúbené značenie s Ti na konci

So slzou v oku spomíname na našu prvú „Ti“ kartu, ktorou bola GeForce 2 Ti, uvedená trh pred dvanástimi rokmi. Dnešná GeForce GTX 780 Ti je najvýkonnejšou jednočipovou hernou kartou na trhu a s celkovým počtom 2880 stream procesorov zvládne každú dostupnú hru.

Šírka pamäťovej zbernice je 384-bit, rozdelená je na šesť 64-bit liniek. Karta má v referenčnej verii tri gigabajty rýchlej GDDR5 pamäte s reálnou frekvenciou 7 GHz. Jadro má v základe 875 MHz, pričom Boost frekvencia je nastavená na 928 MHz. Istí si môžete byť slušným pretaktovaním, pri ktorom by ste nemali mať problém dosiahnuť 1,1 GHz v základe.

Napomáha tomu upravený systém napájania, ktorý už nie je pevne rozdelený, ale dokáže presunúť napájanie tam, kde je ho najviac treba (hlavne pri pretaktovaní). Karta si samozrejme nevystačí s napájaním ktoré jej dodá PCIe port a preto si pripravte jeden 8-pin a jeden 6-pin káblik zo zdroja.

gpu

tabulka

 

Úžasné ticho

Pamätáte sa ešte na High-end grafické karty spred mnohých rokov? Obrovské chladiče vtedy ledva stíhali odvádzať teplo z energeticky náročných jadier, čoho výsledkom boli vysoké otáčky nie práve najlepšie navrhnutých ventilátorov. Výkonný herný počítač sa tak vyznačoval vysokou hladinou hluku, ktorá bola rušivá hlavne počas večerného hrania.

Dnešné top modely sú na tom lepšie, no nie vždy je ticho ich silnou stránkou. Stačí sa pozrieť na taký Radeon R9 280X Toxic od Sapphire, ktorý sa síce snaží dotiahnuť na drahšiu konkurenciu, no darí sa mu to jedine s pomocou nepríjemnej hlučnosti. S ohľadom na to, že herné počítače sa pomaly chcú zmenšovať a nahrádzať herné konzoly v obývačkách, je rozumné preferovať tichú grafiku.

Nová GeForce GTX 780 Ti je v tomto smere podobná svojej predchodkyni. V reálnej prevádzke to znamená, že kartu prakticky nepočujete pri bežnej práci v systéme a ani počas hrania náročných hier. Vtedy sa samozrejme ventilátor roztočí rýchlejšie, no samotný systém chladenia je natoľko účinný, že otáčky sú stále nízke a nepôsobia rušivo ani počas nočného hrania.

geforce-gtx-780-Ti-2

 

GPU Boost 2.0

Táto technológia zažila svoju premiéru minulý rok a s GeForce GTX 780 prišla v druhej, vylepšenej verzii. Jej podstatou je upravovať pracovné frekvencie karty na základe požiadaviek konkrétnych aplikácií a hier. V reálnej prevádzke tak pri graficky náročnej hre vie zvýšiť takt jadra, čím sa dosiahne nárast počtu vykreslených obrázkov za sekundu.

Funguje to ale aj opačne a keď sa používateľ hrá nenáročnú hru, je výkon karty znížený. S tým prichádza aj príjemné zníženie spotreby karty a aj jej hlučnosti. Predsalen v dnešnej dobe je zelená karta „in“ a ušetrené Watty sa môžu prejaviť na koncoročnom vyúčtovaní.

Zásadným rozdielom pri novej verzii technológie GPU Boost sa namiesto hranice určenej spotrebou stala hranica určenú teplotou jadra. To má totiž významenjší dopad na celkový výkon karty. Aktuálne je teda pre GeForce GTX 780 Ti nastavená hodnota 83 stupňov (pre porovnanie Radeon R9 290X má teplotný strop nastavený na 95 stupňov).

evgap

 

Karta sa teda snaží udržať vysoké pracovné frekvencie až pokiaľ teplota jadra nevystúpi na hodnotu 83 stupňov. Potom sa pretaktovanie upravuje v závislosti od zmien teploty jadra – akonáhle teplota znova klesne pod maximálnu hranicu, môžu sa takty jadra mierne zvýšiť.

Nastavenia tejto technológie sú prístupné cez softvér EVGA Precision X, ktorý si môžu stiahnuť majitelia akejkoľvej grafickej karty, nielen od výrobcu EVGA. Aplikácia dokonca umožňuje aj zmenu napätia. Táto funkcia ale nemusí byť dostupná pri všetkých kartách, nakoľko je tu riziko poškodenia karty a mnohí výrobcovia ju preto nemajú aktivovanú.

Softvér zobrazuje množstvo údajov, ktoré vám pomôžu pri pretaktovaní. Tá najvyššia frekvencia totiž nemusí byť aj najlepšia. Karta vám napríklad môže fungovať aj pri frekvencii 1,15 GHz, no ak sa vtedy aktivujú ochranné mechanizmy, môže byť výsledné fps o niečo nižšie, ako pri frekvencii 1,1 GHz.

evga

 

Účinné chladenie

Hoci už aj predchádzajúci model GeForce GTX 780 bol s ohľadom na svoj výkon veľmi tichou High-end kartou, tak novinka je napriek vyššiemu výkonu rovnako tichá. Môžu za to celkovo tri veci – prepracované jadro, veľmi kvalitných chladič a nový systém adaptívneho ovládania ventilátorov.

Tu je hlavným cieľom dosiahnutie čo najnižšej hlučnosti, hlavne počas menej náročných operácií, akými je práca v systéme a hranie nenáročných hier. Po novom je monitorovanie teplôt doplnené o výrazne častejšiu úpravu otáčok. Kým v minulosti kartám chvíľu trvala reakcia na zmenu teplôt, tak teraz je to výrazne rýchlejšie.

Počas nášho testovania sme nezaznamenali vyššiu hlčnosť chladenia. Aj po niekoľkohodinovom hraní bola úroveň hluku subjektívne veľmi nízka a nepôsobila rušivo ani v nočných hodinách. Pri výraznom pretaktovaní ale nečakajte úplné ticho. S jadrom na 1,1 GHz to chladič nemá jednoduché a zvýšené otáčky už sú počuť. Môžete síce zvýšiť maximálnu povolenú teplotu, no za to sa vám karta môže poďakovať rýchlejším odchodom do dôchodku.

geforce-gtx-780-Ti-4

 

Hru nastaví za vás

Pre skúseného používateľa to nie je problém, no bežný smrteľník sa častokrát nedokáže správne popasovať s množstvom grafických nastavení. Nie každý sa totiž vyzná v skratkách typu AA, AF, TXAA. Ich nesprávnym nastavením si navyše nemusí vôbec pomôcť a výsledkom môže byť horšia kvalita grafiky, či pomalé zobrazenie hry.

Práve preto NVIDIA vytvorila softvér s názvom GeForce Experience, ktorý to všetko spraví za vás. Funguje veľmi jednoducho, bez nutnosti zložitého nastavovania. Po inštalácii si automaticky vyhľadá všetky podporované hry, zobrazí ich zoznam a už je len na užívateľovi, či si tú ktorú hru bude optimalizovať.

Aktuálne je podporovaných už skoro sto hier, ich počet sa samozrejme rozrastá. Aplikácia si vo väčšine prípadov dokáže poradiť a výsledok je veľmi dobrý. Túto aplikáciu odporúčame pre každého hráča, ktorý nemá čas na detailné nastavenie.  NVIDIA sa v tomto snaží úspešne bojovať s hernými konzolami – hráč sa totiž nemusí starať o nastavenia a aktualizácie ovládačov, nakoľko tie sa kontrolujú a sťahujú automaticky.

Zaujímavým doplnkom tejto aplikácie sú rozšírené nastavenia pre svietiaci nápis GeForce na boku grafickej karty. Ak máte skrinku bez priehľadného bočného panela tak to nevyužijete, no pre zvyšok hráčov ponúka niekoľko zaujímavých funkcií. Okrem neustáleho svietenia a efektov sa môže intenzita podsvietenia meniť v závislosti na teplote jadra, rýchlosti otáčok, či zaťaženia. Drobnosť, ale poteší.

Novinkou je technológia NVIDIA ShadowPlay. Je to bezplatná aplikácia, integrovaná do najnovšej verzie GeForce Experience, která umožňuje jednoducho nahrávať a zdielať vlastné herné videá. Nakoľko využíva hardvérový enkodér vstavaný priamo do Kepler architektúry, nemá ShadowPlay zďaleka taký vpliv na pokles výkonu, ako je to známe u tradičných nahrávacích aplikácií.

experience

 

Čo s tou cenou?

Keď sme v máji tohto roku recenzovali GeForce GTX 780, tak jediná naša výhrada smerovala práve k jej cene. Teraz máme v rukách GTX 780 Ti a znova sme v situácii, keď sa nám nepáči práve cena. Oficiálnych 640 eur nie je málo a kartu si hneď po uvedení na trh kúpia len tí majetnejší. Ako bonus k tomu dostanú tri kvalitné AAA hry.

Za svoje peniaze ale dostanú najvýkonnejšiu jednočipovú grafickú kartu, ktorá je tichá, s rozumnou spotrebou a výkonom dostačujúcim na všety aktuálne hry s prehľadom. Teploty vie udržať na uzde a aj keď má plnhodnotné jadro GK110, nebráni sa dodatočnému pretaktovaniu. Dobrou správou je aj zlacnenie staršej GeForce GTX 780, ktorú si už teraz môžete kúpiť za necelých 440 eur.

Jedinou konkurenciou je nový Radeon R9 290X, ktorý viacej hreje, je hlučnejší, má vyššiu spotrebu a o trochu horší výkon. Kúpite ho o približne stovku lacnejšie, no otázkou zostáva, či sa oplatí šetriť na horších prevádzkových parametroch.

hodnotenie

tip-silver

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska ASUS Maximus IV Extreme je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8 Pro v 64-bit verzii. Zdroj s príkonom 1200 W zvládne aj trojicu hladných grafík. 

 

3dmark

 Najnovší syntetický benchmark spoločnosti Futuremark je zaujímavý hlavne pre test Fire Strike, ktorý reflektuje súčasné nároky AAA titulov.

 

bf4

V maximálnom nastavení a vysokom rozlíšení žiadny problém. Testovali sme na scéne s množstvom výbuchov a viacerých bojových vozidiel a vrtuľníkov. 

 

bioshock

Výkonu tu má karta dostatok na to, aby zvládla hru plynulo rozhýbať aj v 4K rozlíšení. 

 

hardreset

Graficky dobre vyzerajúca akcia ukazuje výhodu hrubej sily novej GeForce. Tá s narastajúcim rozlíšením stráca na výkone len minimálne. 

 

mafia2-2

Mafia II nie je najnovšou hrou, no stále dokáže zakúriť grafikám pod kapotou. Výsledných 84 fps je samozrejme veľmi dobrý výsledok. Testovali sme s vypnutou technológiou PhysX. 

 

metro

Jedna z mála hier, ktorá pri maximálnych detailoch zrazí každú grafiku na kolená. Plynulá je jedine na novej GeForce GTX 780 Ti a Radeone R9 290X.

 

unigine

 S jadrom na 1,05 GHz ide nová GeForce úplne stabilne a s len minimálne zvýšenými otáčkami ventilátora. Bez problémov sme sa dostali aj cez 1,15 GHz, no tu už bola hlučnosť chladenia podobná s konkurenčným Radeonom.

 

Test centrum PCNEWS podporili

intel-logo

asus logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013