Menu

Testovali sme GeForce GTX 770

Podobá sa na legendárnu GeForce GTX 680, no je výkonnejšia, tichšia a hlavne lacnejšia. Z obchodu by ste si ju mali odniesť už za menej ako 400 eur.

Na to, že výrobcovia grafických kariet občas svoje produkty šikovne premenujú sme si už zvykli, aj keď sa nám to nepáči. DO tejto nepopulárnej kategórie na prvý pohľad patrí aj novinka GeForce GTX 770, ktorá sa na pulty predajní dostáva práve dnes (30.5.2013). Bolo by ale nefér ju hneď na začiatku odcudzovať, nakoľko je to v tomto prípade podarený a pre hráča hlavne výhodný refresh.

 

Nadupaná 680-tka

Ak minulému roku kraľovala jedna grafika, bola to určite GeForce GTX 680. Nebola možno najvýkonnejšia vo všetkých hrách, no spojenie jej výkonu, veľmi dobrých prevádzkových parametrov a tichého chladenia z nej robil zaujímavú alternatívu pre náročného hráča.

Jej najväčšou slabinou sa stala cena, ktorá ale presne reflektovala umiestnenie karty v portfóliu firmy. High-end proste nikdy nebol lacný a lacný ani nebude, aj keď sa ceny postupne dostávajú na nižšiu úroveň. Nová GeForce GTX 770 teda jednoducho povedané preberá miesto po minuloročnej legende a zaslúži si označenie ako základná High-end grafická karta určená pre náročného hráča.

S podobným prístupom sa ale pravdepodobne stretneme aj pri ďalších modeloch od NVIDIE. Minulotýždenná novinka GTX 780 je ale výnimkou, keďže má základ vo výkonnejšom jadre GK110.  Tomu bohužiaľ zodpovedá aj cena, ktorá ju robí dostupnou len pre úzku skupinu majetných hráčov.

gtx770-1

 

GeForce GTX 770

Podľa označenia by karta mala byť nástupkyňou GeForce GTX 670, no ako sme už písali v predchádzajúcom odstavci, ponúka vo výsledku o niečo vyšší výkon ako GeForce GTX 680.  Základom karty je plne aktívne jadro GK104, vybavené ôsmymi SMX blokmi s celkovým počtom 1536 shaderov (alebo CUDA cores), 128 texturovacích jednotiek a 32 ROP jednotiek. Ak sa navyše pozrieme na šírku pamäťovej zbernice, vidíme tu ďalšiu zhodu (256-bit).

Novinka ale má v sebe niekoľko rozdielov,  ktoré ju odlišujú od predchodkyne. Za prvé to sú vyššie pracovné frekvencie, vďaka ktorým je možné ju prirovnať k OC verziám GTX 680. Tie sa aktuálne pohybujú v cenovej relácii od 440 Eur, čo je o približne 50 viac v porovnaní s novou GTX 770.

tabulka

 

Jadro beží v základe na frekvencii 1046 MHz, čo je o 40 MHz viac ako prípade GTX 680. Základný režim Boost pracuje na slušných 1085 MHz. Pamäť typu GDDR5 funguje na rekordne vysokej frekvencii 7 GHz. Je to po prvý krát, čo sa NVIDII podarilo použiť tak výkonnú pamäť v grafických kartách.

Aj vďaka nej je celkový výkon karty veľmi dobrý pri hraní nových, graficky náročných hier. Vyššie frekvencie sa negatívne prejavili v udávanom TDP, ktoré skončilo na hodnote 230 W. Tomu zodpovedá aj použitie 6 + 8 PIN napájacích konektorov, pričom GTX 680 si vystačila s dvoma 6 - PIN.

gpuz1 gpuz2

 

Účinné chladenie

Rovnako ako GTX 780, aj jej pomalšia sestrička dostala totožné, veľmi účinné chladenie. Aj vďaka nemu dokážu obidve karty udržať výkonné jadrá na rozumnej teplote a umožňujú dodatočné zvýšenie výkonu pretaktovaním.

Nová GeForce GTX 770 je rovnako mohutná karta s poriadnym chladičom na tele. Množstvo použitého kovu dáva tušiť jeho vysokú účinnosť a pohľad na 230 Wattové TDP nás len utvrdzuje vo vhodnosti jeho konštrukcie.

Mohutná základňa a poriadne rebrovanie je doplnené o technológiu Vapor CHamber a ventilátor, ktorý väčšinu času nebudete vôbec počuť. Kým GeForce GTX 670 bola čo do hlučnosti podobná staršej GTX 570, tak novinka je o štyri decibely tichšia aj pri hraní graficky náročných hier.

gtx770-2

 

GPU BOOST 2.0

Táto technológia zažila svoju premiéru minulý rok a teraz prichádza v druhej, vylepšenej verzii. Jej podstatou je upravovať pracovné frekvencie karty na základe požiadaviek konkrétnych aplikácií a hier. V reálnej prevádzke tak pri graficky náročnej hre vie zvýšiť takt jadra, čím sa dosiahne nárast počtu vykreslených obrázkov za sekundu.

Funguje to ale aj opačne a keď sa používateľ hrá nenáročnú hru, je výkon karty znížený. S tým prichádza aj príjemné zníženie spotreby karty a aj jej hlučnosti. Predsalen v dnešnej dobe je zelená karta „in“ a ušetrené Watty sa môžu prejaviť na koncoročnom vyúčtovaní.

Zásadným rozdielom pri novej verzii technológie GPU Boost sa namiesto hranice určenej spotrebou stala hranica určenú teplotou jadra. To má totiž významenjší dopad na celkový výkon karty. Aktuálne je teda pre GeForce GTX 780 a 770  nastavená hodnota 79 stupňov.

Karta sa teda snaží udržať vysoké pracovné frekvencie až pokiaľ teplota jadra nevystúpi na hodnotu 80 stupňov. Potom sa pretaktovanie upravuje v závislosti od zmien teploty jadra – akonáhle teplota znova klesne pod maximálnu hranicu, môžu sa takty jadra mierne zvýšiť.

Nastavenia tejto technológie sú prístupné cez softvér EVGA Precision X, ktorý si môžu stiahnuť majitelia akejkoľvej grafickej karty, nielen od výrobcu EVGA. Aplikácia dokonca umožňuje aj zmenu napätia. Táto funkcia ale nemusí byť dostupná pri všetkých kartách, nakoľko je tu riziko poškodenia karty a mnohí výrobcovia ju preto nemajú aktivovanú.

evgap

 

Nastaví všetko za vás

Pre skúseného používateľa to nie je problém, no bežný smrteľník sa častokrát nedokáže správne popasovať s množstvom grafických nastavení. Nie každý sa totiž vyzná v skratkách typu AA, AF, TXAA.

Práve preto NVIDIA vytvorila softvér s názvom GeForce Experience, ktorý to všetko spraví za vás. Funguje veľmi jednoducho, bez nutnosti zložitého nastavovania. Po inštalácii si automaticky vyhľadá všetky podporované hry, zobrazí ich zoznam a už je len na užívateľovi, či si tú ktorú hru bude optimalizovať.

Aktuálne je podporovaných približne 60 hier, ich počet sa samozrejme rozrastá. Aplikácia si vo väčšine prípadov dokáže dobre poradiť a výsledok je veľmi dobrý.

gfe

 

Za slušnú cenu

Kým sme sa začiatkom mesiaca oprávnene hnevali na vysokú cenu GeForce GTX 780, tak v prípade testovanej novinky sme výrazne spokojnejší. Stále to síce nie je ľudová karta, no s ohľadom na jej výkon a prevádzkové vlastnosti dostala výrazne príjemnejšiu cenu.

V obchodoch by ste si ju mali kúpiť už za 389 eur aj s DPH, v susednom Česku je oficiálna cenovka stanovená na pekných 9999 korún. Zbežné porovnanie cien v obchodoch je pre novinku príjemné – karta je lacnejšia, prípadne skoro rovnako drahá ako najlacnejšie verzie GTX 680. GeForce GTX 770 je ale výkonnostne podobná skôr rôznym OC verziám, ktorých cena sa pohybuje okolo hranice 450 eur.

Výkon karty je v priemere zhodný s konkurenčným Radeonom HD 7970 GHz Edition, staršiu GTX 680 poráža o približne 6 až 10 percent v závislosti od použitých hier. Naše finálne slová sú tak čisto pozitívne – karta je to výkonná, tichá a za rozumnú cenu. Škoda slabých bonusov, nakoľko ku karte nedostanete žiadne hry.

 

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť grafickej karty GeForce GTX 770 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

 

hodnotenie

gold small

 

Výsledky testov

3dmark

 

3dmark11

 

unigine

 

Výsledky testov priebežne aktualizujeme

 

 

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013