Menu

Testovali sme GeForce GTX 780

Po vyše roku prichádza náhrada za legendárny High-end NVIDIE a musíme konštatovať, že je aj napriek vysokej cene skutočne hodná kúpy.

Kategória High-end grafických kariet je stále populárna, aj keď dnes už pre náročných hráčov v mnohých prípadoch postačujú karty z vyššej strednej triedy. Benefitom pri najvýkonnejších kartách ale stále sú niektoré technológie, pre ktoré je potrebný čo najvyšší hrubý výkon.

Sem patrí moderné vyhladzovanie hrán, rôzne postprocess efekty a fyzikálny engine PhysX. Ak sa k nim pripojí extrémne rozlíšenie, je vlastnenie tej najvýkonnejšej grafickej karty nevhynutnosťou. Na súčasný top model GeForce GTX Titan má ale peniaze len málokto a preto sú pre náročného, avšak nie extrémne bohatého hráča zaujímavé práve dve novinky z dielne kalifornskej NVIDIE – karty GeForce GTX 770 a GTX 780.

 

Výkonné jadro

Základom nami testovanej novinky je najnovšie jadro od NVIDIE s označením GK110, pričom rovnaké je použité aj pri GeForce GTX Titan. Samozrejme tu ale nie je v plnej svojej sile, na to je karta lacná. Použité sú tu jadrá s menším počtom CUDA procesorov.

GeForce GTX 780 ich má 2304, čo je 50 percentný nárast oproti predchádzajúcemu modelu GeForce GTX 680. Keď už sme pri porovnávaní týchto dvoch kariet, tak novinka má aj širšiu pamäťovú zbernicu (384-bit verzus 256-bit), s čím je spojená aj kapacita základnej pamäti.

Namiesto doterajších dvoch gigabajtov sú základom gigabajty tri. Pred rokom, dvoma by to bola zbytočnosť, no dnes v dobe hier typu Crysis 3 a Metro: Last Light majú aj tri gigabajty svoje opodstatnenie.

tabulka

 

Karta sa môže pochváliť aj vysokým počtom textúrovacích a ROP jednotiek. Pracovná frekvencia je nastavená na 863 MHz, základný režim Boost pracuje na rovných 900 MHz. Pamäť typu GDDR5 funguje na štandardných 6 GHz.

NVIDIA uvádza výkonnostný nárast až o 70 percent v porovnaní s dve generácie starým High-endom GeForce GTX 580. Oproti novšej GTX 680 má byť výkonnostný nárast približne 40 percent, čo je stále slušný výsledok.

gpuz1 gpuz2 

 

Adaptívne chladenie

Hoci už aj predchádzajúci model GeForce GTX 680 bol s ohľadom na svoj výkon veľmi tichou High-end kartou, tak novinka je napriek vyššiemu výkonu ešte tichšia. Môžu za to celkovo tri veci – prepracované jadro, veľmi kvalitných chladič a nový systém adaptívneho ovládania ventilátorov.

Pri novej GeForce GTX 780 je NVIDIOU stanovená teplotná hranica 80 stupňov. Tú sa snaží dodržať pri maximálnej záťaži a podľa meraní môžeme konštatovať, že sa jej to darí. Akonáhle je teplota nižšia, aktivuje sa systém automatického ovládania ventilátora.

Tu je hlavným cieľom dosiahnutie čo najnižšej hlučnosti, hlavne počas menej náročných operácií, akými je práca v systéme a hranie nenáročných hier. Po novom je monitorovanie teplôt doplnené o výrazne častejšiu úpravu otáčok. Kým v minulosti kartám chvíľu trvala reakcia na zmenu teplôt, tak teraz je to výrazne rýchlejšie.

Táto nová technológia sa nachádza pri obidvoch novinkách – GeForce GTX 780 a aj GeForce GTX 770. Ibidve karty majú navyše aj rovnaký systém chladenia a teda sú podobne tiché pri práci a aj hraní náročných hier.

gtx-780-2

 Starý dobrý High-end s dlhým PCB plným súčiastok.

 

Chladič z Titanu

Nemyslíme tým materiál, ale aktuálne stále najvýkonnejšiu grafickú kartu z dielne NVIDIE.  Obidve nové karty dostali totožné, veľmi účinné chladenie. Aj vďaka nemu dokážu udržať výkonné jadrá na rozumnej teplote a umožňujú dodatočné zvýšenie výkonu pretaktovaním.

Nová GeForce GTX 780 je skutočne mohutná karta s poriadnym chladičom na tele. Množstvo použitého kovu dáva tušiť jeho vysokú účinnosť a pohľad na 250 Wattové TDP nás len utvrdzuje vo vhodnosti jeho konštrukcie.

Mohutná základňa a poriadne rebrovanie je doplnené o ventilátor, ktorý väčšinu času nebudete vôbec počuť. Kým GeForce GTX 680 bola čo do hlučnosti podobná staršej GTX 580, tak novinka je tichšia aj pri hraní graficky náročných hier.

gtx-780-1

 Karta už na prvý pohľad pôsobí luxusným dojmom.

GPU Boost 2.0

Táto technológia zažila svoju premiéru minulý rok a teraz prichádza v druhej, vylepšenej verzii. Jej podstatou je upravovať pracovné frekvencie karty na základe požiadaviek konkrétnych aplikácií a hier. V reálnej prevádzke tak pri graficky náročnej hre vie zvýšiť takt jadra, čím sa dosiahne nárast počtu vykreslených obrázkov za sekundu.

Funguje to ale aj opačne a keď sa používateľ hrá nenáročnú hru, je výkon karty znížený. S tým prichádza aj príjemné zníženie spotreby karty a aj jej hlučnosti. Predsalen v dnešnej dobe je zelená karta „in“ a ušetrené Watty sa môžu prejaviť na koncoročnom vyúčtovaní.

Zásadným rozdielom pri novej verzii technológie GPU Boost sa namiesto hranice určenej spotrebou stala hranica určenú teplotou jadra. To má totiž významenjší dopad na celkový výkon karty. Aktuálne je teda pre GeForce GTX 780 nastavená hodnota 80 stupňov.

gtx-780-3

 

Karta sa teda snaží udržať vysoké pracovné frekvencie až pokiaľ teplota jadra nevystúpi na hodnotu 80 stupňov. Potom sa pretaktovanie upravuje v závislosti od zmien teploty jadra – akonáhle teplota znova klesne pod maximálnu hranicu, môžu sa takty jadra mierne zvýšiť.

Nastavenia tejto technológie sú prístupné cez softvér EVGA Precision X, ktorý si môžu stiahnuť majitelia akejkoľvej grafickej karty, nielen od výrobcu EVGA. Aplikácia dokonca umožňuje aj zmenu napätia. Táto funkcia ale nemusí byť dostupná pri všetkých kartách, nakoľko je tu riziko poškodenia karty a mnohí výrobcovia ju preto nemajú aktivovanú.

evgap

 Nestačí vám výkon? Siahnite po utilite EVGA Precision X.

 

Škoda tej ceny

Na novej GeForce GTX 780 je ťažké nájsť nejaké negatívum – je výkonná, tichá a dokonca aj vyzerá sakra pekne. Problém nastáva pri pohľade na jej cenovku, ktorá nepoteší žiadneho bežného hráča. Doporučená cena pre Európu je stanovená na 639 eur, v susednom Česku si ju kúpite za 16 999 korún. Karta teda nie je pre každého hráča a kúpi si ju len skutočný nadšenec pre nové hry. Odmenou za vysokú investíciu mu bude ale poriadny grafický výkon, s ktorým si tie najlepšie hry užije nielen teraz, ale aj za rok či dva 

V porovnaní s konkurenciou si karta vedie veľmi dobre. Gigahertzový Radeon HD 7970 je pomalší o približne štvrtinu a karta by mohla byť zaujímavá aj pre súčasných majiteľov GeForece GTX 680. Navyše, ak by vám výkone nestačil, je kartu možné pomerne slušne pretaktovať. Dodatočných 15 percent je viac-menej garantovaných, pri dobre chladenej skrinke je možné sa dostať aj na rovných 20 percent.

hodnotenie2

gold small

 

Výsledky testov

avp2

Hra ktorá bola pôvodne optimalizovaná pre AMD karty funguje dnes výrazne lepšie na NVIDIA modeloch. Nová GeForce tu aj v najvyššom rozlíšení poráža Radeon o 20 percent.

 

mafia22

Skvelá česká akcia 63 fps v extrémnom rozlíšení s vyhladzovaním hrán je dobrým výsledkom.

 

batman2

Extrémne rozlíšenie a vyhladzovanie hrán je v tejto hre pre AMD problémom a nová NVIDIA tu má navrch vyše 30 fps.

 

unigine

Nárast výkonu medzi GeForce GTX 680 a 780 závisí od konkrétnej hry. Vo väčšine prípadov je to medzi 20 až 40 percentami.

 

3dm11

Syntetický test 3DMark11 dokáže slušne reflektovať potreby stredne náročných hier. 

 

3dm

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013