Menu

Testovali sme rýchle pamäte od ADATA

Ak si predstavíte skutočne rýchle pamäte, asi vás na prvý pokus nenapadne značka ADATA. Ich produkty sme doteraz poznali skôr v cenovo výhodnejšom segmente trhu, prípadne v súvislosti s hernými sériami s lepším časovaním. 2800 MHz je však o dosť vyššie aj nad bežnými 2133 MHz hernými modulmi.

Zatiaľ čo bežných hráčov mala ADATA viacmenej podchytených, do vôd, v ktorých sú entuziasti schopní závidieť si každý MHz frekvencie navyše, sa priveľmi nepúšťala. No pretože produkty ktoré zarábajú väčšinou nepatria medzi najprestížnejšie, potrebovala ADATA aj niečo čo zaujme na prvý pohľad. A pri tejto požiadavke sa nerieši cena, ale výkon.  ADATA tak predstavil rad rýchlych pamäťových modulov XPG V2. My sme testovali kit pozostávajúci z dvoch 4 GB modulov taktovaných na 2800 MHz. Oplatí sa investovať do rýchlych pamätí?

 

Moduly sú balené v plastovom blistri, ktorý poznáme aj z nižších radov modulov ADATA. Top produkt ponuky by si možno zaslúžil krajšie balenie, ale v zelenej „ekodobe“ sa už asi polstrovaných lesknúcich sa krabičiek nedočkáme. Testovaný 8 GB kit teda pozostáva z dvoch modulov, každý z nich je osadený ôsmimi 4 Gbit čipmi od Hynix, čo nám dokopy dáva 4 GB na modul. ADATA používa rovnaké PCB pre 4 a 8 GB moduly, v našom prípade sú teda čipy osadené len z jednej strany, čo by sa malo prejaviť na celkovej priepustnosti, uvidíme čo na to povedia naše testy. V reálnej prevádzke to síce bude hendikep, ale nie citeľný.

Moduly sú osadené zlatými, alebo skôr tmavožltými hliníkovými rozvádzačmi tepla (k dispozícii aj v šedočiernej). Čierne PCB neprekrývajú po celej dĺžke, čo uľahčuje manipuláciu pri osádzaní, otvory na krajoch ktoré vytvárajú náznak rebrovania sú skôr dizajnovou, ako funkčnou záležitosťou. Výrobcu pochválime za spôsob, akým chladiče na moduly osadil. Okrem štandardnej teplovodivej podložky je na moduloch nanesená aj tenká vrstva pasty.

 

Moduly podporujú štandardné JEDEC profily, nechýba XMP profil adresovaný na deklarované nastavenia. Pamäte tak v BIOS jednoducho nastavíte na 2800 MHz pri časovaní 12-14-14-36 a napätí 1,65 V.

Pamäte sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97X-UD5H s procesorom Intel Core i7-4770K, grafickou kartou Gigabyte GeForce GTX 560Ti a SSD Intel 320. Voľba vhodnej základnej dosky je v tomto smere dôležitá a ušetríte si kopu problémov, ktoré môžu nastať s doskou, ktorá tak rýchle pamäte nepodporuje ani pri pretaktovaní. Je logické, že takéto pamäte nebudú mať zmysel napríklad na doske s čipsetom H81.

Po osadení do testovacej zostavy bežali pamäte na základnej frekvencii 1333 MHz a časovaní 9-9-9-24, a tieto hodnoty sme zvolili za východiskové, pre lepšiu ilustráciu zvyšovania výkonu systému so stúpajúcou frekvenciou pamätí. Druhú sadu testov sme uskutočnili pri 2133 MHz a časovaní 9-11-11-31, na takýchto hodnotách bežia pamäte určené pre hráčov, ktoré sú navyše cenovo stále relatívne dostupné. Do tretice sme pamäte otestovali na ich XMP profile, frekvencia procesora ostala vo všetkých prípadoch nezmenená.



 

Zvýšenie frekvencie prinieslo očakávaný výsledok, aj keď na škálovaní hrubého výkonu sa zrejme trochu podpísalo osadenie modulov čipmi len z jednej strany. V porovnaní s východiskovými nastaveniami sa zvýšil výkon markantne a výrazne klesla aj odozva. Je jasné že pri dvojnásobne vyššej frekvencii nestúpne dvojnásobne aj výkon systému. Dobre to vidno napríklad v testoch Cinebench, ktoré sú zamerané na hrubý výkon procesora a frekvencia pamätí nie je taká kľúčová, hoci ich priepustnosť v syntetických testoch výrazne stúpla.

Prínos vidno v teste Super Pi, no jednoznačne najviac ťaží z rýchlej operačnej pamäte grafické jadro integrované v procesore. To používa pre svoje potreby operačnú pamäť a vyššou frekvenciou sa nám podarilo získať cenné FPS navyše. Testovacia konfigurácia je však pre bežné použitie pomerne atypická, málo kto sa bude hrať na i7 procesore a 2800 MHz pamätiach bez dedikovanej grafickej karty. Posun výkonu integrovaného GPU bol najvýraznejší pri prechode na 2133 MHz, pri 2800 MHz už svoju úlohu výraznejšie zohráva horšie časovanie.  

Tak či onak, rýchle pamäte majú zmysel a dokážu systému pomôcť, aj keď nárast výkonu nebude v desiatkach percent. 2800 MHz pamäte sú skôr zaujímavé pre entuziastov a pretaktovanie procesorov, kde je rezerva v podobe vysokej frekvencie pamätí dobrým predpokladom pre celkovú stabilitu po pretaktovaní. Ak chcete svojej hernej mašine predsa dopriať viac, zvládnete to aj s kvalitným 2133 MHz kitom, ktorý bude citeľne lacnejší.

Ani 2800 MHz nie je pre ADATA XPG V2 úplným stropom a existuje priestor pre ďalšie navýšenie. Po zvýšení napätia na 1,75 V sa nám podarilo dostať na 2933 MHz pri zachovaní pôvodného časovania a pamäte by dokázali pokoriť aj 3 GHz hranicu, aj keď za cenu horšieho časovania.

 

Za 2× 4GB kit XPG V2 pamätí taktovaných na 2800 MHz zaplatíte čosi vyše dvoch stoviek, kit dvoch 8 GB modulov stojí približne dvojnásobok. Je to asi o polovicu lepšia cena ako v čase uvedenia pred niekoľkými mesiacmi, no stále položka, ktorá sa prejaví aj na hernom stroji s vyšším rozpočtom. Pre porovnanie, ADATA ponúka v XPG V2 sérii podobný kit, akurát je taktovaný na 2600 MHz a stojí 115 EUR. Cena 2400 MHz kitov s kapacitou 8 GB sa pohybuje niekde okolo 80 EUR a tieto kúsky sa skutočne oplatí kúpiť. Hrotenie výrobnej technológie sa tak prejavuje aj tu a len málo z vyrobených čipov dokáže zvládnuť frekvencie nad 2800 MHz. Reálny výkonnostný prínos nie je ani zďaleka úmerný vyššej investícii a 2800 MHz kit od ADATA je skôr hračkou pre nadšencov, ktorí peniaze neriešia, a vlajkovou loďou ponuky výrobcu. A to nespomíname moduly s rovnakým časovaním, a frekvenciou 3100 MHz.

Za poskytnuje testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013