Menu

Acer Iconia W510 je tablet s Windows 8

Výrobca ho vybavil klasickou klávesnicou, nepotrebuje často nabíjať a má klasický systém Windows 8. K dokonalosti mu chýba trochu výkonnejší disk a procesor.

Koniec roka nám priniesol rozšírenie ponuky tabletov o nové modely, vybavené systémom Windows 8. Kým Surface od Microsoftu nebude lacný, záujem sa očakáva o výrazne lacnejšie riešenia, akým je aj nami testovaný tablet Acer Iconia W510.

Tablet s klávesnicou

S konceptom tabletu a doplnkovej klávesnice získali slávu Androidové tablety od Asusu, teraz to skúša viacero výrobcov. Acer použil podobný systém uchytenia a tablet spojený s klávesnicou na prvý pohľad pripomína klasický notebook (či skôr netbook). Dá sa ale kedykoľvek odobrať a bez problémov je možné pokračovať v začatej práci na samotnom tablete.

Klávesnica má výhodu v integrovanom USB porte a batérii, ktorá výrazne predlžuje výdrž zariadenia na jedno nabitie. Otočný kĺb uchytenia tabletu umožňuje pretočenie skoro o 360 stupňov. Vďaka tomu je možné dať dock spodnou časťou nahor a použiť ho ako stojan pri zábave, alebo pozeraní filmov.

Klávesnica má menšie klávesy, pripomínajúce nám starú dobu netbookov. Pri písaní väčšieho objemu textov je táto klávesnica určite výrazne lepšia ako softvérová. Touchpad nie je veľký, pre prácu v desktope je ale stále nenahraditeľný. Podpora ovládania viacerými prstami fungovala len čiastočne nielen v klasickom desktop režime, ale aj v novom užívateľskom rozhraní. Tu sa výrobca pravdepodobne spoliehal na ovládanie dotykom.

Acer použil pri výrobe ako hlavný materiál plast. To mu umožnilo zachovať rozumnú hmotnosť zariadenia - necelých 600 gramov bez a 1,2 kilogramu s klávesnicou. Plast ale nie je tak pevný ako kov a pri silnejšom zatlačení cítiť a trochu aj počuť vôľu hlavne po krajoch zariadenia. Bežná práca ale nie je plastami nijako limitovaná a Iconia W510 sa tak rýchlo určite nerozbije.

a3

Je tu klasický Windows

Atom procesor a dva gigabajty operačnej pamäti na nový Windows prekvapivo stačia. Stále ale máme v pamäti Vistu a notebooky s 512 MB RAM, ktoré boli skôr za trest. Nové užívateľské rozhranie je ale jednoduché a nevyžaduje vysoký výpočtový výkon. Zatiaľ dostupné aplikácie hry nie sú veľmi náročné. Prechod do klasického zobrazenia je plynulý, s drobným oneskorením sme sa stretli pri rotácii displeja, či prebudení z režimu spánku.

Plnohodnotný operačný systém Windows 8 je tu v 32-bit verzii (procesor nepodporuje 64-bit) a umožňuje používanie aplikácií určených aj pre klasické počítače a notebooky. To oceníte v prípade špecifických firemných riešení, ktoré na moderné tablety nemyslia, alebo ich tu nebolo možné používať z dôvodu nedostatočného zabezpečenia.

Stále ale platí pravidlo, že bez klávesnice je práca v klasickom rozhraní Windows nepraktická, zdĺhavá a na ovládanie dotykom je prispôsobená len minimálne. Navyše je mnoho aplikácií potrebné sťahovať a inštalovať dva krát – raz pre nové rozhranie (Modern UI) a raz pre desktop.

Acer svoj tablet vybavil celou sériou aplikácií určených pre nové rozhranie. Okrem multimediálneho riešenia to je hlavne Acer Cloud, čo je služba určená na synchronizáciu súborov medzi zariadeniami. Trochu nám zostáva záhadou, načo si dal s ňou prácu v dobe rozšírenia SkyDrive a Dropboxu.

Systém si zaslúži pochvalu za rýchly štart – do troch sekúnd je pripravený na prácu a pripojený na internet. V pohotovostnom režime sa navyše nevybíja rýchlo batéria a tak tablet nemusíte nabíjať každý deň. Na jedno nabitie totiž bez problémov vydrží dva pracovné dni.

A1

Intel Atom pod kapotou

Použitý procesor je vyrobený 32 nanometrovou architektúrou, má dva jadrá a dokáže spracovať až štyri vlákna súčasne. Nový procesor s označením  Atom Z2760 je odpoveďou na požiadavku výrobcov tabletov, ktorí potrebujú výkonný a zároveň úsporný procesor pre tablety s plnohodnotným systémom.

ARM čipy totiž zvládnu len odľahčenú verziu Windows a klasické výkonné procesory rodiny Intel Core i5 sú energeticky a tepelne stále náročné. Výrobca uvádza, že spotreba nového Atom procesora nepresiahne dva watty a v nečinnosti si zoberie menej ako dva miliwatty. Maximálna pracovná frekvencia je stanovená na 1,8 GHz, v reálnej prevádzke sa systém snaží držať rýchlosť na uzde.  L2 cache pamäť má kapacitu1 megabajt, procesor podporuje len 32-bit inštrukčnú sadu.

cpuz

Procesor je doplnený o dva gigabajty operačnej pamäte, čo pre spojenie nenáročného užívateľa a nového systému Windows 8 stačí. Grafický čip si Intel vypožičal od PowerVR. Použitý model SGX545 je výkonnostne podobný prémiovým čipom s ARM architektúrou. Trochu zamrzí, že tablet nie je možné zakúpiť s väčšou kapacitou operačnej pamäte, alebo ju rozšíriť. Samotný procesor je stavaný len na prácu s dvoma gigabajtami RAM, viac jednoducho nezvládne.

Moderné hry na ňom nespustíte, spoľahnúť sa musíte jedine na nenáročné logické hry, ako sú napríklad Angry Birds. Benchmark 3Dmark06 sa nám podarilo spustiť, výsledné skóre ale bolo porovnateľné s výkonom sedem rokov starej grafickej karty strednej triedy.

Prehrávanie HD videa tablet zvládne, Full HD s vysokým dátovým tokom je už ale nad jeho sily. Procesoru grafický čip pomôcť nevie, teda minimálne v základnom stave po zakúpení zariadenia. Za problémy môže z časti aj dátové úložisko. To je totiž tvorené MMC kartou s rýchlosťou, ktorá je nižšia aj v porovnaní s klasickým pevným diskom.  Kapacita pamäte sa dá rozšíriť s pomocou microSD karty až na dvojnásobok. Škoda, že tablet nie je dostupný s väčším a hlavne rýchlejším diskom. Kopírovanie objemných súborov je pomalé.

3dm06

Skóre 493 bodov v teste 3DMark06 je na úrovni grafických kariet z minulého tisícročia.

cdm

Výkon disku nás sklamal. MMC karta ako hlavné dátové úložisko nie je podľa nás vhodným riešením.

Rekordy neprekoná

Či to budú rebríčky predajnosti alebo výkonu, nečakáme, že nový Acer bude horúcim kandidátom na jednoznačného víťaza. Nový procesor od Intelu je zameraný skôr na dosiahnutie čo najnižšej spotreby a vhodný je na nenáročnú prácu v kancelárskom balíku, či na internetovú a multimediálnu zábavu. Na jedno nabitie vydrží pracovať až 18 hodín, čo je na klasické x86 zariadenie vec nevídaná.

Hráči samozrejme siahnu skôr po klasickom hernom notebooku alebo tablete s jedným z konkurenčných systémom, pre ktoré je dostupné obrovské množstvo rôznorodých hier. Windows 8 má svoj online obchod, zatiaľ ale skôr zíva prázdnotou a nájsť sa tam dajú skôr len priemerné aplikácie a hry.

Acer Iconia W510 je zaujímavým zariadením pre užívateľa vyžadujúceho od tabletu vysoký faktor mobility a možnosť plnohodnotnej práce v programoch, ktoré fungujú aj na klasickom počítači. Vďaka nízkej spotrebe je toto prvý Windows tablet, ktorý vydrží na jedno nabitie viac ako pár hodín a s doplnkovou klávesnicou zvládne celodennú prácu. Cena nie je vysoká, za 32 gigabajtovú verziu s klávesnicou si výrobca pýta 499 eur, dvojnásobná kapacita je za 100 eurový doplatok.

Technické parametre:

  • Dvojjadrový procesor Intel Atom Z2760 (1,8 GHz, 1,7 W TDP)
  • 2 GB operačnej pamäti DDR2 800 MHz
  • 32 alebo 64 gigabajtov úložného priestoru (MMC)
  • 10,1 palcový HD displej, 1366×768, dotykový
  • Wi-Fi, Bluetooth, HDMI, USB 3.0
  • Batéria 2× 3450 mAh
  • Rozmery 259×187×9,9 mm
  • Windows 8 Pro 32-bit

Aktuálnu cenu a dostupnosť tabletu Acer Iconia W510 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

 

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013