Menu

Testovali sme nový tablet od Google

Vyrobil ho Asus a Google ním ukazuje, ako má vyzerať výkonný tablet za málo peňazí. V 3G verzii stojí necelé tri stovky a dostane vás na internet kdekoľvek.

Po úspešnej sérii vlastných smartfónov vstupuje Google aj na trh tabletov s niekoľkými modelmi. Chce výrobcom ukázať, ako si predstavuje kompaktný tablet so sedem palcovou uhlopriečkou a vysokým výkonom.

Ani teraz za produktom nestojí len Google - navrhol ho spolu s Asusom priamo v Kalifornii a výrobu prenechal Taiwanskému tigrovi. Googlu sa tento koncept osvedčil už v minulosti a podľa doterajšieho vývoja predajov to bol znovu dobrý krok.

Bude sedem palcov stačiť?

Sedem palcov je z pohľadu mobility optimálnym riešením, kedy sa tablet ešte vmestí do vnútorného vrecka na saku a vďaka nízkej hmotnosti nedeformuje jeho strih. Základná verzia tabletu váži presne 340 gramov, 3G verzia je ťažšia len o 7 gramov.

S rozlíšením 1280×800 bodov je displej zhodný s väčšinou Android tabletov na trhu. Menšia uhlopriečka mu oproti nim pridáva na ostrosti, náhľady celých webových stránok a novín sú ale stále nečitateľné. Najpohodlnejšie sa číta v režime na šírku, kedy sú písmená dostatočne veľké a ostré.

Intenzita podsvietenia a podanie farieb je veľmi dobré. Pozorovacie uhly sú široké, použitá IPS technológia je výrazne lepšia v porovnaní s klasickými TN panelmi. Displej je chránený odolným sklom a vydrží aj menej kvalitné zaobchádzanie.

nexus2

Niečo vydrží

Nízka hmotnosť sa na kvalite spracovania našťastie negatívne neprejavila. Telo je tvorené z pevných plastov, celú prednú časť s displejom pokrýva spevnené sklo, odolné voči poškriabaniu a tlaku. Zadná strana je pogumovaná, vďaka čomu sa tablet dobre drží aj v len jednej ruke a nehrozí jeho vypadnutie.

Jedinci s väčšími prstami môžu naraziť na problém pri používaní tabletu na výšku. Bočný okraj je tu dosť úzky a pri pohodlnom uchytení sa palec môže z časti dotýkať obrazovky, čím zároveň bráni v ovládaní dotykom. Vrchný a spodný okraj je väčší a používanie v polohe na šírku je absolútne bezproblémové.

Tablet obsahuje len tri tlačidlá, zhodne sa nachádzajú na jeho pravej strane. Ich funkciou je zmena hlasitosti a zapnutie / vypnutie zariadenia. Pre nabíjanie a komunikáciu s počítačom vybavil Asus zariadenie štandardným Micro USB konektorom, slúchadlá je možné pripojiť do 3,5 mm jack konektora.

Hardvér je od nvidie

Spolu s Asusom si svoje čísla predajnosti výrazne zvýši aj Kalifornský výrobca grafických čipov, nVidia. Jeho rodina ARM čipov Tegra je stále považovaná za jedno z najvýkonnejších riešení, čo dokazuje aj v tablete Googlu. So štyrmi výkonnými jadrami, priatym doplnkovým, grafickým čipom a jedným gigabajtom pamäti na ňom spustíte každú aplikáciu a aj graficky náročné hry typu Dead Trigger, či nový Need for Speed.

Čip je vďaka prítomnosti piateho doplnkového jadra navyše veľmi úsporný. Toto jadro je aktívne len v prípade, ak tablet nevykonáva náročné úlohy. Vtedy vypne výkonnú štvoricu hlavných jadier a spotrebuje len zlomok energie. Všetko sa navyše deje úplne automaticky.

Tablet sa na Slovensku predáva so 16 alebo 32 gigabajtovým úložným priestorom, my sme testovali model s väčšou kapacitou. Dodatočné rozšírenie pomocou pamäťovej karty možné nie je.

n7-speed-performance

Google tablet vybavil len jednou kamerou s 1,2 MPx rozlíšením a umiestnil ju nad displej. Určená je na videohovory, detailné fotografie a Full HD video tu nečakajte. Pripojenie do internetu je možné s pomocou technológie Wi-Fi alebo s mobilným internetom. 3G modem ale nie je prítomných pri najlacnejších verziách tabletu a keďže ho nie je možné neskoršie dokúpiť, vyberajte si svoj Nexus 7 s rozvahou.

Nexus 7 vydrží na jedno nabitie až skoro 10 hodín prezerania webu, alebo čítania elektronických kníh. Prehrávanie HD videa túto dobu skráti o hodinu, hranie graficky náročných hier si z výdrže zoberie najviac a preto nečakajte, že zombíkov v Deat Trigger budete strieľať 10 hodín v kuse.

bench1

S najnovším Androidom

Operačný systém Android je na tablete vo svojej najnovšej verzii 4.2. Google ho zbytočne nepreplnil aplikáciami a ponúka ho vo svojej čistej podobe. Na používateľovi tak zostáva inštalácia aplikácií, hier a miniaplikácií pre hlavnú obrazovku.

Systém je aj vďaka tomu úplne plynulý, či už je to pohyb po hlavnej obrazovke, v nastaveniach, ale počas práce v programoch. Google Nexus 7 je jedným z mála tabletov, ktoré sa rýchlosťou a plynulosťou používateľského rozhrania vyrovnajú iPadu od Apple.

Google sa svoje zariadenia snaží udržiavať aktuálne a preto dostávajú všetky aktualizácie medzi prvými. Nexus 7 prišiel na trh s Androidom 4.1 a ako prvé zariadenie ponúkol jeho novšiu verziu 4.2. Majitelia sa preto do budúcna nemusia obávať o príchod nových verzií systému.

Negatív je minimum

Dokonalý tablet neexistuje a určite ním nie je ani Nexus 7. Nedostatky nie sú našťastie veľké a nemusia vadiť úplne každému užívateľovi. To hlavné – kvalita konštrukcie a výkon, je totiž ukážkové. K dokonalosti nám chýbalo už len väčšie rozlíšenie displeja.

Aktuálnu cenu a dostupnosť tabletu Google Nexus 7 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

tabulka

gold_small

Parametre ASUS Nexus 7

  • 7“ HD displej s IPS
  • Čip nVidia Tegra 3
  • 1 gigabajt RAM
  • Pamäť 32 gigabajtov
  • Wi-Fi, Bluetooth, 3G a NFC
  • 4325 mAh batéria
  • Rozmery 19,8×12×1,1 cm
  • Hmotnosť 347 gramov
  • Android 4.2
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013