Menu

Testovali sme desaťpalcový Yoga 2 od Lenovo

Lenovo od uvedenia prvého tabletu Yoga usilovne pracuje na vytváraní značky a snaží sa dostať ju do povedomia bežného spotrebiteľa. Nie však reklamná kampaň so známym hercom, ale variabilita použitia je niečo, čo si pri sérii Yoga treba zapamätať.

V záplave androidových tabletov, ktoré sa vo svojej základnej podstate podobajú ako placka placke nie je jednoduché na prvý pohľad zaujať. Lenovo to vyskúšalo s konceptom Yoga, ktorý sa postavil ku spôsobu používania tabletu trochu inak. V čase, keď už vlastne ktokoľvek dokázal vyrobiť tenký, lacný a z hľadiska výkonu bez problémov použiteľný tablet, sa Lenovo vybralo svojou cestou. Na jednu z dlhších strán pridali dva a pol centimetra hrubý valec.

Vznikol tak tablet s označením Yoga, ktorý svojím konceptom s integrovaným stojanom nadviazal na rovnako pomenovaný ultrabook. K valcu stačilo pridať výklopný stojan a tablet zrazu vedel stáť, naklopiť sa tak, aby sa na ňom dalo pohodlnejšie písať a držať ho v jednej ruke s pokrčenými prstami.

Na úspech Yoga tabletu nadväzuje jeho pokračovateľ, s príznačným názvom Yoga 2. Konceptuálne ostáva rovnaký, výrazne sa nezmenil ani dizajn, pribudlo však množstvo vylepšení, ktoré z Yoga 2 robia ešte lepší tablet.

 

Dizajn a konštrukcia

Lenovo Yoga je na našom trhu dostupný vo viacerých variantoch, ktoré sú z hľadiska konštrukcie i dizajnu takmer identické. Na výber je z trojice uhlopriečok, do ruky najlepšie padne osempalcový model, my sme testovali desaťpalcovú verziu a ak vám i toto bude málo, siahnite po trinásťpalcovej Yoge, ktorá má navyše integrovaný projektor. Vybrať si navyše môžete Android i Windows, verzie so 16 a 32 GB, prípadne možnosť pripojenia k internetu cez 3G modul. Lenovo sa inovácií zjavne nebojí, a len čas ukáže, či sa Yoga ohýba správnym smerom.

lenovo yoga 2 tablet zadek

Desaťpalcová Yoga s valcovitým zakončením na jednom z dlhších koncov rozširuje možnosti orientácie tabletu vďaka otvoru vo výklopnom stojane o funkciu zavesenia. Do akej miery je takáto vlastnosť užitočná už necháme na konkrétnom používateľovi a jeho modeloch používania tabletu. Každopádne, integrovaný stojan je výborným doplnkom, ktorý spríjemňuje každodenné používanie. Pozrieť si seriál či prečítať noviny pri raňajkách je vďaka lepšie natočenému displeju výrazne pohodlnejšie.

Z hľadiska konštrukcie a prevedenia je všetko v poriadku, máme len jedinú výhradu. Posunutie akumulátora do spodnej valcovitej časti umožnilo vytvoriť v oblasti displeja tablet veľmi tenký, čo sa nepriaznivo podpisuje na jeho tuhosti. Horné okraje sa krútia už po aplikovaní pomerne malej sily a do budúcna by mohlo Lenovo v tejto oblasti pridať výstuže, aj keby to malo urobiť tablet v konečnom dôsledku drahším. Sústredenie hmotnosti do spodnej časti má však aj svoj význam, pri držaní tabletu v jednej ruke je hmotnosť dobre rozložená a aj pomerne veľký tablet sa dá držať dlhšiu dobu bez únavy.

lenovo yoga 2 tablet prava strana

Už pri pohľade na tablet je logické, že väčšina funkčných prvkov a rozhraní sa sústreďuje v okolí „hrubšej“ časti. Je ním napríklad tlačidlo uzamknutia obrazovky, ktoré tvorí jednu z podstáv „valca“, v strede tej druhej sa nachádza 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel. Nad tlačidlom uzamknutia sa na tenkom okraji tabletu nachádza aj microUSB konektor a dvojtlačidlo regulácie hlasitosti. Rozširovací slot pre microSD kartu a v prípade modelov s podporou 3G pripojenia aj slot pre SIM kartu si svoje miesto našiel pod výklopným stojanom. V porovnaní s predchodcom sú sloty dodatočne chránené plastovou krytkou. Posledným viditeľným prvkom je šošovka fotoaparátu, s tým sa však bližšie zoznámime neskôr.

lenovo yoga 2 tablet sim

Jednou z asi najväčších slabín Yoga tabletu bol displej. Malé rozlíšenie vtedajšieho displeja vtedy zachránil model Yoga Tablet 10 HD+ a podobný displej nachádzame aj na modelovom rade Yoga 2. Na 10,1“ IPS panel s rozlíšením 1920×1200 bodov sa dobre pozerá, ponúka široké pozorovacie uhly a nemá zbytočne presaturované farby. Na náš vkus sú farby možno trochu chladné, ale nie je to nič, čo by nejako prekážalo. Podsvietenie je v poriadku, akurát pri zobrazení čiernej je trochu vidieť svetlejšie miesta po obvode displeja. Ani toto nie je nič zásadné a všimnete si to možno tak pri večernom sledovaní  tmavých filmových scén. Problémom pri niektorých tabletoch je vysoká intenzita jasu aj pri najnižšom nastavení, toto našťastie pri Yoga 2 10 neplatí. Na tablete sa dobre čítajú knihy i webové stránky aj v posteli pred spaním.

lenovo yoga 2 tablet power

Hardvérová výbava

Veľké zmeny sa udiali aj vo vnútri. Po MediaTekoch u predchodcov tablety Yoga 2 dostali čipsety Intel, v prípade testovaného modelu sa jednalo o 64-bitový Atom Z3745. Štvorica fyzických jadier je taktovaná v základe na 1,33 GHz, v prípade potreby sa frekvencia môže zvýšiť na 1,86 GHz. Hry bude rozhýbavať grafika Intel HD s frekvenciou 311 – 778 MHz. Procesor dopĺňajú dva gigabajty operačnej pamäte, systém funguje na tablete svižne a jeho reakcie sú slušné, na hranie hier vo veľkom štýle a plnom rozlíšení sa radšej poobzerajte po dedikovanom hernom tablete. Na nedostatok výkonu sa však sťažovať nebudete.Vnútorné úložisko disponuje 16 GB priestoru, z toho pre používateľa je voľných asi 11 GB. Ukladací priestor je možné ďalej rozšíriť microSD kartou o ďalších 64 GB.

Z hľadiska konektivity sme sa nedočkali žiadnych prekvapení, prítomný je dvojpásmový 802.11 a/b/g/n Wi-Fi adaptér, asistované GPS a Bluetooth vo verzii 4.0. Rýchle párovanie so zariadeniami cez NFC chýba.

Fotoaparát vyfasoval väčšie rozlíšenie. Teraz dokáže zhotoviť obrázky s rozlíšením 8 MPix a v horších svetelných podmienkach ich kvalita rýchlo klesá. O to horšie je, že mu chýba aspoň prisvetľovacia dióda, ktorá by v tomto smere mohla aspoň trochu pomôcť. Aspoň pri zaostrovaní, ktoré v slabšom svetle trvá naozaj dlho. V exteriéri však dokážete s tabletom urobiť celkom vydarené fotografie a to isté platí aj o videu v rozlíšení 1080p. Pomerne široké sú možnosti nastavenia expozície a ak máte chuť, s Yogou 2 sa v tomto smere dobre zabavíte. Optika fotoaparátu je umiestnená na valci v mieste, ktoré občas budete zakrývať rukou. Treba preto pamätať na zapackaný objektív.

Zásadnou výhodou testovaného tabletu je akumulátor. Úsporný Atom so svojimi 2W TDP dokáže na 9600 mAh pracovať veľmi, veľmi dlho. Nadpriemerná výdrž je jeden z primárnych benefitov desaťpalcovej Yogy 2. Pri aktívnom používaní tablet vydržal plné dva dni, ak ho budete používať na hodinku surfovania internetom denne a občasné zahranie sa hry či pozretie obľúbeného seriálu, budete hľadať nabíjačku len raz týždenne. A to je niečo čo by sme chceli vidieť pri všetkých zariadeniach. Nuž, masívny valec nie je na Yoge 2 len na parádu.

 

Multimédia

Fotoaparát sme spomenuli, predná kamera ponúka rozlíšenie len 1,6 Mpix, pristavme sa preto ešte pri zvuku. Sledovanie filmov je veľmi príjemné, stačí vyklopiť stojan, tablet postaviť na stôl a dvojica reproduktorov v spodnom ráme displeja sa postará o celkový audiovizuálny zážitok. Reproduktory sú dobre orientované smerom na diváka a ľavý i pravý kanál sa dajú dobre odlíšiť. Horšie to už bude pri hraní hier, kedy pri intuitívnom uchopení tabletu oba reproduktory zakryjete dlaňami. Reproduktory zahrajú aj celkom hlasito a dokážu zaplniť menšiu miestnosť zvukom. Lenovo vybavilo tablet Dolby aplikáciou, pomocou ktorej si môžete prispôsobiť zafarbenie zvuku podľa svojich predstáv. Dvojici malých reproduktorov sa celkom dobre darí vytvoriť i ilúziu priestorového zvuku, netreba sa však od tabletu príliš vzďaľovať.

Hry sa na Yoge 2 zahráte celkom dobre, ale ak je toto vaša priorita, prihoďte stovečku zaobstarajte si radšej napríklad Nvidiu Shield. Menej náročných hráčov však Intel HD Graphics nesklame no vzhľadom na rozlíšenie displeja sa pri graficky výnimočnejších hrách viac potrápi. Z hľadiska celkového výkonu je desaťpalcová Yoga 2 vyrovnaným tabletom, plynulosť systému je slušná, problémy sme nezaznamenali ani pri prehrávaní videa v HD kvalite.

 

Systém a softvér

 

 

Tablet beží na Androide vo verzii 4.4.2, ktorý je rozšírený o grafickú nadstavbu, ktorú už od Lenovo dobre poznáme. Na náš vkus je trochu pestrofarebná, zvyknúť si treba aj na chýbajúce menu, všetky aplikácie majú svoje odkazy na hlavných obrazovkách, dajú sa však vytvárať priečinky.

Zaujímavým prvkom je Smart Switch, ktorý umožňuje tabletu automaticky prepínať nastavenia displeja a zvuku podľa toho, v akom režime sa práve nachádza. Napríklad, ak držíte tablet na výšku za valcovitý okraj, systém predpokladá, že čítate knihu alebo surfujete internetom, jas displeja sa zníži a biela farba, mierne zožltne. Displej je menej kontrastný a oči sa budú pri čítaní menej unavovať. Pri sledovaní filmov sa zasa aktivujú možnosti zvuku Dolby a zvýrazní sa kontrast medzi čiernou a bielou farbou. Správanie Smart Switch je možné upraviť podľa vlastných preferencií.

Na desaťpalcovom displeji padne vhod zobrazenia viacerých okien, pričom plocha displeja sa rozdelí buď na dve polovice, alebo nad bežiacou aplikáciou je možné zobraziť ďalšie tri okná. Z hľadiska výkonu s tým tablet problém nemá, možno by však bolo lepšie rozšíriť počet aplikácií, ktoré beh v okne podporujú a zjednodušiť ich správu a prepínanie medzi nimi.

Podobne ako ďalšie svoje zariadenia i tento kúsok Lenovo vybavilo poriadnym balíkom aplikácií, pre niekoho možno až priveľkým. Nájdete tu viac, či menej užitočné aplikácie, napríklad KingSoft Office je niečo čo sa nám páčilo, navigáciu Route 66 Navi by sme však pokojne oželeli a po 30 dňoch testovacej licencie zrejme vo väčšine prípadov uvoľní miesto iným aplikáciám.

 

Nechýba ani balíček aplikácií priamo od Lenovo, užitočnou je ShareIt pre zdieľanie súborov s ďalšími smartfónmi a tabletmi cez Wi-Fi direct, alebo napríklad CloneIt pre jednoduchšiu migráciu obsahu do nového zariadenia. Bezpečnostná aplikácia Security je dobrá pre kontrolu spúšťaných aplikáciu a ochranu pred adware, no predsa odporúčame doinštalovať niektorý z antivírusov. Možností pre prispôsobenie systému je našťastie veľa, akurát to zaberie čas, kým si upravíte tablet na svoj obraz.

lenovo yoga 2 tablet screen 3Dm11 lenovo yoga 2 tablet screen unreal lenovo yoga 2 tablet screen vellamo 1 lenovo yoga 2 tablet screen vellamo 2

lenovo yoga 2 tablet screen antutu1 lenovo yoga 2 tablet screen antutu2 lenovo yoga 2 tablet screen antutu3 lenovo yoga 2 tablet screen antutu4

Šikovný tablet za rozumnú cenu

Lenovo má pri svojich produktoch celkom dobre nastavené ceny a vždy sa snaží pridať niečo navyše. V prípade desaťpalcového Yoga 2 tabletu je to 289 EUR a zaujímavý koncept s výklopným stojanom. Určite na trhu nájdete aj výkonnejšie a lepšie vybavené tablety s lepšími displejmi, no Yoga 2 10.1 je cenovo rozumnou voľbou a všestranným riešením. Navyše, ak si zvyknete na variabilitu pri používaní, začne nadobúdať koncept Yoga skutočný zmysel. Silným tromfom je aj vysoká výdrž akumulátora, ktorá môže posunúť tablet aj do úlohy pracovného nástroja, ktorý zvládne náročný deň na jedno nabitie. Z hľadiska konzumácie obsahu zasa oceníte slušnú kvalitu zvuku i obrazu pri prehrávaní videa. Slabšie stránky tabletu, akou je napríklad len priemerný fotoaparát v tomto kontexte preto nevyznievajú až tak zle.

Lenovo Yoga Tablet 2 10.1
CENA: 289 €
+-
KoncepciaPriemerný fotoaparát
Výdrž akumulátoraPriveľa predinštalovaných aplikácií
Pomer ceny a výkonu
Kvalita zvukuNižšia tuhosť hornej časti
Kvalita prevedenia85
Príslušenstvo a výbava80
Výdrž a mobilita95
Displej85
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 87/100
Druhá generácia koncepčne zaujímavého tabletu od Lenovo prichádza konečne s Full HD rozlíšením displeja. Všestranný tablet je vďaka svojej konštrukcii veľmi pohodlný pre konzumáciu obsahu, potešil kvalitný zvuk, pohodlie pri sledovaní webu i menej náročnej práci.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu Lenovo Yoga 10 59-426287 poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013