Menu

Štvorica mladých vedcov zabojuje o slávu na Intel ISEF

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3711 krát
  • Tlač
  • E-mail

Sedem miliónov študentov stredných škôl sa zapojilo do viac ako 550 národných súťaží, aby z nich vzišlo 1700 finalistov, ktorí sa zúčastnia súťaže Intel ISEF. Medzi nimi nebude chýbať ani štvorica mladých vedcov zo Slovenska, ktorí sa budú snažiť nadviazať na minuloročný úspech našich farieb.

Do amerického Pittsburghu vycestuje na tohtoročné finále najväčšej celosvetovej súťaže stredoškolských vedcov aj štvorica Slovákov. Medzinárodná súťaž mladých vedcov ISEF sa koná už od roku 1950 a spoločnosť Intel je jej hlavným organizátorom od roku 1997. Súťaž má za cieľ popularizovať vedu a hľadať nové nápady a talenty. 

intel-isef-michaela-brchnelovaNa Intel ISEF sa budú snažiť nadviazať na úspech Michaely Brchnelovej, ktorej sa podarilo minulý rok získať v kategórii Astronómia prvé miesto v hlavných cenách a špeciálnu prvú cenu Koalície pre plazmovú vedu spolu s výletom do švajčiarskeho CERNu. Porotu zaujala svojím projektom „O urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove“. A dnes jej meno nesie asteroid.

Do boja o podobný, ak nie ešte väčší, úspech pocestujú štyri mladé vedecké talenty, ktoré sa presadili na vedeckej súťaži Festival vedy a techniky, ktorú organizuje AMAVET. V piatok 15. mája tak budeme držať palce Martinovi Holickému, Lukášovi Jánošíkovi, Erikovi Schmotzerovi a Danielovi Zvarovi vo veľkom finále Intel ISEF. O finančné prémie na podporu projektov v celkovej sume takmer 5 miliónov EUR zabojuje v sedemnástich kategóriách 1700 mladých vedcov z celého sveta.

 

intel-isef-martin-holickyMartin Holický zo ŠpMNDaG na Teplickej 7 v Bratislave postúpil s projektom „nefroStat: domáca diagnostika chronického ochorenia obličiek“. V ňom sa venuje diagnostike chronického ochorenia, ktoré postihuje jedného z desiatich jedincov populácie. Martin vytvoril zariadenie nefroStat, ktoré dokáže pomocou komerčne dostupných testovacích prúžkov stanoviť funkciu obličiek z kvapky krvi. Dáta sú spracované a zobrazované na displeji smartfónu. Jednoduchšie a rýchlejšie meranie bez nutnosti návštevy lekára pomôže prevencii chronického ochorenia obličiek. Tak snáď sa jeho riešenie objaví čoskoro v našich lekárničkách.

 

intel-isef-lukas-janosik

Lukáš Jánošík z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne zabojuje s projektom s názvom „Bunková odpoveď na zmenu v množstve mitochondriálnej DNA u kvasinky Yarrowia lipolytica“. Pre bežného človeka je to dosť abstraktný názov, výsledky pozorovania mutantného kmeňa kvasinky, ktorý trpel zníženým množstvom mitochondriálnej DNA ukázal rýchlejší rast jeho kolónie a o niečo pomalšie starnutie buniek naznačujú, že sa u neho vyskytuje podobný obranný mechanizmus ako u živočíchov. Pochopenie tohto mechanizmu je dôležité pre výskum mitochondriálnych a so starnutím súvisiacich ochorení.

 

intel-isef-erik-schmotzerErik Schmotzer zo Strednej zdravotníckej školy na Moyzesovej 17 v Košiciach skúmal Tvorbu sekundárnych metabolitov u druhu Matricaria recutita L. v experimentálnom pestovaní. Matricaria recutita je nám viac známy pod slovenským názvom Rumanček kamilkový. Vďaka siliciam s obsahom éterického oleja je rumanček hojne používaný ako liečivo, pôsobí protizápalovo, znižuje bolesť a hojí rany. Erik vo svojom projekte preukázal, že na obsah silice v rastline má okrem svetla a tepla výrazný vplyv aj množstvo zrážok. Použitie poznatkov, ktoré z výskumu vyplynuli pomôže farmaceutickým spoločnostiam zvýšiť produkciu silice, pričom sa podarilo dokázať, že chemické zloženie silice rumančeka je geneticky determinované a závisí od vzťahu medzi rastlinou a okolitým prostredím.

 

intel-isef-daniel-zvaraDaniel Zvara z Gymnázia na Veľkej okružnej v Žiline vytvoril komplexné riešenie pre zvýšenie presnosti počítačového videnia, mapovania a orientácie v 3D priestore. Rýchlejšie a presnejšie algoritmy pomôžu robotom lepšie sa orientovať v priestore a uplatnenie nájdu v priemyselnej robotike, robotických autách alebo domácich robotizovaných pomocníkoch.

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013