Menu

Média na drôte s ICYBOX IB-NAS6220

Multimédia, hudobné súbory, video, fotky. Tieto dáta zaberajú na našich pevných diskoch percentuálne asi najviac miesta. V rámci domácej siete je vhodné, ak dokážete k svojim dátam pristupovať z ktoréhokoľvek počítača. A ideálnym riešením je domáca NAS.

V notebookoch sa nachádzajú najčastejšie relatívne malé pevné disky, a skladovať na nich všetky dáta, nie je celkom jednoduché. Nehovoriac o takých dátach, ktoré majú aspoň nejakú hodnotu, vašu obľúbenú hudbu, filmy, rodinné fotografie a pracovné dokumenty. A tie sa navyše ani nevyplatí držať na jednom mieste.

Niekto dostane chuť na váš notebook, stratíte externý disk, a bez zálohy sú vaše cenné súkromné dáta... Ani presunutím dát do domáceho desktopu nemáte vyhrané, stačí ako sa počítač pokazí, havaruje disk, a o zábavu so softvérom na obnovu dát máte postarané. Ani tak však nemusíte byť pri záchrane úspešný. A práve v tom horšom prípade vás bude cena pokazeného disku trápiť najmenej. Preto je vždy vhodné myslieť na zálohu. Jedným zo spôsobov, ako dáta zálohovať je ich napaľovanie na DVD, alebo kapacitne výhodnejšie BD disky.

O čosi efektnejšie a praktickejšie riešenie je použitie NAS. Sieťového diskového úložiska, ktoré je pripojené k domácej sieti rovnako ako počítače. Ale ani NAS nie je postavená na ničom inom, ako pevnom disku, a nemá stopercentnú spoľahlivosť. Každý disk sa raz dotočí, a tak je vhodné mať v NAS disky dva, a použiť RAID1 zapojenie. Pri ňom sú dáta kopírované na dva disky súčasne, a v prípade poškodenia jedného z nich, stačí chybný disk vymeniť za nový, a NAS automaticky obnoví pole skopírovaním dát z pôvodného funkčného disku. Samozrejme, ani „zrkadlenie“ nie je nepriestrelné, a existujú aj spoľahlivejšie metódy ukladania a zálohovania dát. Pokiaľ sa však o NAS budete dobre starať, spoľahlivosť zálohy bude vysoká, a vzhľadom na celkovú sumu, ktorú do NAS investujete je RAID1 tým najvhodnejším a plne postačujúcim irešením pre domácnosti a malé firmy.

nas-aperto

Jedným z posledných modelov z produkcie ICYBOX je IB-NAS6220. Okrem možnosti bezpečného uloženia dát obsahuje táto NAS aj možnosť streamovania médií do domácej siete. ICYBOX nepatrí v segmente sieťových diskov medzi žiadneho nováčika, a hoci sa zameriava najmä na cenovo výhodné domáce produkty, s dizajnom a kvalitou spracovania to bolo vždy v poriadku. IB-NAS6220 je nenápadná škatuľka, ktorá svojím vzhľadom zapadne dokonca aj do modernej obývačky. Matne čierne telo NAS dopĺňa plastový čelný panel s lesklým efektom, ktorý ľahko priťahuje obtlačky a prach a okrúhle nožičky v zlatej farbe.

ramcek

Pevné disky s kapacitou do 2 TB je potrebné do zariadenia nainštalovať, štandardne sa dodáva prázdne bez akýchkoľvek diskov. Inštalácia je jednoduchá, hot-plug rámčeky sú vymyslené šikovne, a tvorí ich zo spodnej strany perforovaný U-profil. Spodná časť disku s elektronikou sa tak môže ľahšie ochladzovať, skrutky pre prichytenie disku sú opatrené gumenými podložkami, aby sa predišlo prenosu vibrácii na konštrukciu rámčeka. Napriek tomu sú najmä pri inštalácii starších diskov vibrácie citeľné, a dávajte aj pozor, na čo NAS postavíte. Dutá skrinka z tenkého dreva určite dobrým nápadom nebude. Podporované sú aj 2,5“ disky, napríklad ak by ste chceli ušetriť pri spotrebe, alebo sa vám v zásuvke povaľovali dva zvyšné SSD. Obe pozície sú uzamykateľné, v balení nájdete dve sady kľúčov.

IB-NAS6220_gal1

Chladenie diskov je aktívne a na starosti ho má 60 mm ventilátor v zadnej časti, ktorý odsáva ohriaty vzduch z priestoru zariadenia. Jeho prevádzka neruší, no v tichom prostredí večernej obývačky ho bude počuť. Chýbala nám možnosť nastavenia stratégie chladenia a otáčok ventilátora v závislosti od teploty pevných diskov. Na zadnej strane NAS nájdete okrem dvojice USB portov aj gigabitový sieťový konektor a tlačidlo pre reset zariadenia. Otvor pre Kensington zámok chýba.

nas_ibnas6220

Na prednom paneli je rada LED, ktoré indikujú stav zariadenia. Nie sú priveľmi jasné, a s prižmúrenými očami ich zvládnete aj v obývačke pri zhasnutom svetle. Užitočný je USB port pre pripojenie tlačiarne alebo flashdisku. Tlačidlom OTB (one-touch-backup) vedľa USB portu je možné spustiť priame zálohovanie celého obsahu pripojeného disku na určený adresár v NAS.

Črevá NAS pozostávajú z celkom výkonného procesora Marvel 6281 s frekvenciou 1,2 GHz, a 256 MB pamäte. Systém je uložený na vlastnom 256 MB flash čipe. Vstavaný operačný systém je na báze Linuxu, reaguje svižne a aj v grafickom rozhraní je jeho odozva bezproblémová. Po prvotnom zapnutí a inicializácii diskov máte všetky možnosti konfigurácie systému a služieb dostupné.  Pri konfigurácii diskového poľa pritom môžete okrem spomínaného RAID 1 použiť aj RAID 0 a BIG ak chcete využiť každý megabajt na použitých diskoch.

Z hľadiska sieťových protokolov sánka na zem nepadá, no nevyhnutný základ tu podporovaný je. Samba, FTP, NFS, DHCP, vytvoriť si môžete vlastný webserver, ale aj streamovať média v sieti pomocou DLNA. Ak máte napríklad pripojený do domácej siete televízor s podporou DLNA, môžete sledovať videá uložené na NAS bez potreby počítača a ohrnúť nosom nad kadejakými USB portmi televízora. Rovnakým spôsobom môžete využiť aj herné konzoly alebo mediaplayer. 

rozhranie

Vďaka prehľadnému rozhraniu v prostredí webového prehliadača je možné zariadenie jednoducho spravovať, odozva systému na lokálnej sieti je výborná. Jednoduché je i vzdialené pripojenie, stačí ak poznáte fyzickú adresu vašej 6220tky a prihlásite sa cez pripojenie distribuované výrobcom. Tu je práca a odozva rozhrania podstatne pomalšia, a veľa závisí od rýchlosti uploadu vo vašej domácej sieti. Stále je to však dobrá možnosť, ako sa dostať k svojim dátam odkiaľkoľvek. 

Počas testovania sme nepostrehli žiadne zlyhanie zariadenia, chladenie pevných diskov pracovalo výborne a ani po niekoľkých hodinách ich teplota neprekročila 35°C. Niekomu by mohla chýbať podpora pre rýchlejšie USB 3.0 zariadenia, no nám chýbal predovšetkým BitTorrent klient. Ten by mal byť dostupný ako zásuvný modul na stiahnutie zo stránok výrobcu, na rozšíreniach ICYBOX zatiaľ pracuje. K dispozícii sú však zdrojové kódy a SDK pre exitujúce rozšírenia.


ICYBOX IB-NAS6220 je veľmi dobrým riešením pre domácnosti, slúžiaci nielen ako spoľahlivá záloha, ale aj ako šikovný mediaserver. Ak máte doma postavenú dobre fungujúcu sieť, pustite do nej i multimédiá, ušetríte sa  tak zbytočného kopírovania, prenášania a zdieľania adresárov a súborov v počítači.

hodnotenie

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti

icy 

gearŠPECIFIKÁCIA

Rozmery: 135×234×115 mm / Podpora HDD: 2× 3,5” SATA 1.5/3.0 Gbit, do 2 TB / Pripojenie: Gigabit LAN, 3× USB 2.0 (host) / RAID: 0, 1, BIG / Súborové systémy: EXT4 / Procesor: Marvell 6281 1200 MHz / RAM: 256 MB / ROM: 256 MB

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013