Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Krator N2-21030 - dizajn až na prvom mieste

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 3769 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Krator je v našich končinách zatiaľ pomerne neznámou značkou, prvotné správy však priniesli veľký ohlas. Netradičné spracovanie a veľmi zaujímavá cenová orientácia sľubuje na prvý pohľad veľa.

Názov spoločnosti Krator má svoj základ v slove „kráter“. Nepotrebujete doktorát z astronómie aby ste vedeli, že ide o útvar, ktorý vzniká nárazom telesa na povrch iného telesa. A pravdepodobne podobný efekt očakáva spoločnosť od svojich produktov, ktorými chce vytvoriť „krátery“ v jednotlivých segmentoch trhu.

Či sú tieto očakávania opodstatnené a či sa Kratoru skutočne podarí presadiť, ukáže čas a čísla predajnosti. Štartovacia ponuka produktov zasahuje pomerne široké spektrum trhu a rozhodne má potenciál nájsť si svojich priaznivcov. A keď už nijak inak, tak minimálne z vizuálneho hľadiska. A ani my sme neodolali a pozreli sa na set stereoreproduktorov so subwooferom zo série Neso 02.

N2-21030 sa radí medzi produkty určené pre počítačové zostavy a prichádza vo veľmi netradičnom dizajne. Audiofilov zrejme neosloví ani dizajn, ani parametre, a už vôbec nie podozrivo nízka cena. Krator však chce priniesť kvalitu za rozumnú cenu do vyššej strednej triedy počítačových periférií.

Prísne pravé uhly na telesách reproduktorov silne kontrastujú s netradičnými oranžovými meničmi. Telesá reproduktorov sú vyrobené z MDF dosky hrúbky 9 mm, čelná strana satelitov je doplnená o strieborný panel z brúseného hliníka, vyslovene dizajnového charakteru. Celkový R.M.S výkon zostavy je 30 W.

Zaujímavo je vyriešená konštrukcia membrány. Použitá je zmes papiera a vlny, podľa výrobcu pre dosiahnutie mäkšieho a plnšieho zvukového prejavu. V prípade satelitov sa v strede oranžovej membrány nachádza plastový difúzor v tvare špičky projektilu, priemer meničov je 2,5“. Satelity majú rozmery len 90×126×109 mm. Na stole tak nezaberajú priveľa miesta, no nemožno očakávať ani plný zvukový prejav v strednom pásme.

 satellite_side

Na ľavom satelite sa nachádzajú základné ovládacie prvky; okrem úpravy hlasitosti aj regulátor intenzity vysokých a nízkych frekvencií. Možnosť celkového vypnutia zostavy tu chýba, a zišiel by sa aj výstup pre pripojenie slúchadiel. Namiesto neho tu nájdete 3,5 mm jack pre linkový vstup, vhodný pre jednoduché pripojenie MP3 prehrávača alebo mobilného telefónu. Je to síce fajn, ale radšej by sme ho videli na subwooferi, a na satelite prijali výstup pre slúchadlá.

Satelity sa pripíjajú priamo k subwooferu, pričom ľavý s ovládacími prvkami je pripojený napevno hrubým, no len 1,5 m dlhým káblom. Určite by to chcelo dlhší kábel s možnosťou odpojenia. Subwoofer má konštrukčne rovnaký menič ako satelity, no je prirodzene väčší, jeho priemer je 5,25“. Samotné teleso reproduktoru s rozmermi 215×260×258 mm, stojí na lacno pôsobiacich plastových nožičkách s gumenými podložkami. Na pravej strane sa nachádza basreflexový otvor s plastovým olemovaním.

krator_3in1
Ani tu nezostal Krator nič dlžný svojej povesti a takto dizajnovo stvárnený subwoofer je škoda schovať pod stôl. Na jeho zadnej strane nájdete aj RCA linkový vstup pre jednoduché pripojenie napríklad k televízoru a trochu nedostupný vypínač, ktorým sa dá celá zostava vypnúť. 

Zvukový dojem však za našimi očakávaniami zaostal, a pre dosiahnutie dobrej zvukovej kulisy sme museli siahnuť po ekvalizéri v prehrávači. V prípade satelitov sú výšky trochu zastreté, chýba im čistejší a trochu ostrejší prejav, stredné pásmo už bolo v poriadku, no basy opäť veľmi ploché. Absencia väčšej ozvučnice si vybrala daň. Tam by však mal svoju úlohu zastať subwoofer, a doplniť hutnosť nízkych frekvencií, ale nájsť to správne vyváženie medzi subwooferom a širokopásmovými satelitmi rozhodne nie je jednoduché.

Aj subwooferu by pomohol vyšší výkon a plnší prejav, v nižších polohách zvuku chýbala plasticita. Nestíhal najmä pri nižšej úrovni hlasitosti, a žánrovo pri klasickej hudbe a jazze, na tiché nočné počúvanie pohodovej muziky tieto reproduktory vhodné nie sú. Elektronicky naladeným poslucháčom zasa môžu chýbať vyššie frekvencie. Celkový prejav sa však pri vyššej hlasitosti zlepšuje a subwoofer sa konečne zapája do celkovej zvukovej kulisy.

Ani ryba, ani rak. Kvalitné membrány a dizajn meničov, kvalita spracovania a použité materiály by mohli priniesť kvalitu vyššej triedy, nevyváženosť zvuku však a v konečnom dôsledku i cena stavia tento set do segmentu strednej triedy. Pre hráčov, ktorí hľadajú osvieženie vzhľadu svojho stola, je však aj toto schodná cesta.

Neso02-21030_03_664108161_thumb
A práve pre tých menej náročných záujemcov, primárne sa orientujúcich na dizajn, môže byť tento 2.1 set od Krator veľmi zaujímavým riešením. V bežnom prostredí zostava nehrá zle a nie je žiadna tragédia, ale naše očakávania boli máličko vyššie. Reproduktory dobre poslúžia aj v obývačke, pre lepšie ozvučenie televízora, rovnako pri počítači dobre spestria hernú kulisu a budú postačovať aj pre počúvanie hudby a sledovanie filmov. Pokiaľ z nich však budete chcieť dostať maximálny úžitok, budete musieť počítať s častým upravovaním nastavení ekvalizéra, a to na vstupnom zdroji zvuku.

hodnotenie

 

Krator-logo

gearŠPECIFIKÁCIA

Celkový RMS výkon: 30 W / Frekvenčný rozsah: 40 Hz – 20 kHz / Rozmery satelit / subwoofer: 90×126×109 mm / 215×260×258 mm / Napájanie: adaptér 14 V / 2,3 A  / Zvukový vstup: 3,5 mm line in, RCA / Zvukový výstup: nie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013