Menu

Osobný cloud je so Synology hračkou

Niekoľko počítačov v jednej domácnosti je už štandardom. Notebooky, desktopy, tablety, smartfóny, svojím spôsobom aj, routre, fotoaparáty, to všetko sú počítače a niektoré vedia navyše vyrábať aj obsah. A pozrieť si ho doma na telke, ukázať fotky na displeji smartfónu na návšteve alebo si pozrieť film z hotelovej izby.

A nielen na zábavu. Nemenej podstatnou úlohou súkromného riešenia uskladnenia dát je aj ich zálohovanie, nezabúdajúc na podporu tvorby záloh v reálnom čase a verzionovania dokumentov. Všetko pohodlne, všetko doma, bez výraznejšieho dátového obmedzenia a zverovania dát „kamsi“ na servery služieb akými sú napríklad Dropbox, Skydrive či Google Drive.

Osobný cloud ako súkromné riešenie

Pokiaľ neveríte verejným cloudom, potrebujete ukladať väčšie množstvo dát, alebo jednoducho chcete mať plnú kontrolu, a presne si vybrať služby, ktoré chcete využívať je ideálnym riešením malý NAS server. Môžete si naň nasypať toľko dát, koľko sa vám zapáči a limitovaní ste len veľkosťou použitého disku.  Pri moderných a rýchlych sieťach, ktoré sa dajú veľmi ľahko aj v domácich podmienkach vytvoriť,  je omnoho pohodlnejšie zdieľať dáta na sieťovom disku, ako ich prenášať na rozličných médiách, USB kľúčoch a prenosných pamätiach. Fotky z dovolenky sú fajn, ale nevyzerá to pred návštevou lepšie keď ich prehráte na televízore? A nemusíte sa pohnúť zo sedačky. Alebo automatické zálohovanie dát povedzme každý piatok večer z notebooku alebo desktopu? Alebo film zo svojej vlastnej zbierky na hotelovej izbe na displeji tabletu? S NAS od Synology sa ani tu možnosti nekončia.

Malú a výkonnú NAS nie je problém postaviť za pomerne malú investíciu. Ak si odmyslíme disky, tak potrebujeme dosku s dvojjadrovým Atomom a podporou RAID za 60 EUR, dvojgigovú ramku za dvacku, a ITX skrinku so zdrojom za 30 EUR. A ešte nejakú šikovnú linuxovú distribúciu, ktorá je zadarmo. Jednoduchšie riešenie je však zainvestovať do hotovej NAS, ktorá okrem  kompaktných rozmerov a nižšej spotreby prináša aj vlastný obslužný softvér a kompletný operačný systém, dostatočne jednoduchý na to, aby sa dal obsluhovať aj bez predchádzajúcich skúseností.

Testovali sme jeden zo širokého spektra modelov NAS od Synology. DS213j je zameraná predovšetkým na cenu, a mala by vyhovovať požiadavkám nenáročného domáceho používateľa, ktorý nechce preinvestovať v domácom cloude tri výplaty. Napriek relatívne nízkej cene, ponúka DS213j kompletné možnosti prepracovaného DiskStation Manager, prehľadného a komplexného operačného systému od Synology, ktorý beží na celom portfóliu NAS produktov tejto značky.

Biela, plastová a jednoduchá

Synology DS213j je dvojdisková NAS určená pre domácnosti a malé firmy. Nahrádza starší model DS212J, najväčšími zmenami je podpora WoL a dvojnásobne väčšia kapacita operačnej pamäte. Malé biele plastové telo pôsobí konštrukčne jednoducho a bude ladiť aj s obývačkovým, či kancelárskym nábytkom možno aj lepšie ako čierne NAS vyšších radov Synology. Logo výrobcu na oboch bočniciach je perforované, umožňuje tak vzduchu lepšie pristúpiť k dvojici pevných diskov. Prúdenie je vynútené 92 milimetrovým ventilátorom na zadnej strane, ktorý odsáva ohriaty vzduch od diskov smerom dozadu a von. Ventilátor je tichý a neruší, teplotu pevných diskov v našom prípade udržiaval okolo hranice 33 stupňov, a teda pri asi +10 stupňoch v porovnaní s okolitou teplotou v miestnosti. Navyše sa dá v prípade opotrebovania, alebo preferencie ešte tichšieho chladenia pomerne jednoducho vymeniť za ventilátor podľa vlastného výberu (k doske sa pripája štandardným 3pinovým konektorom).

Predný panel okrem štvorice stavových diód, informujúcich o aktivite diskov, stave siete a stave zariadenia ponúkne už len podsvietené tlačidlo zapnutia zariadenia. USB porty, či čítačky pamäťových kariet sú v tejto oblasti doménou drahších modelov rady DiskStation. Všetky rozhrania tak nájdeme na zadnej strane, a i tu je reflektované cenová orientácia DS213j. Sieťový adaptér či napájanie nie je zálohované, a aj USB 3.0 nájdeme až na drahších kúskoch, v tomto prípade ide len o základnú výbavu v podobe jedného gigabitového ethernet portu, dvojice USB 2.0 portov a otvoru pre Kensington zámok.

Pre pripojenie k domácej sieti to však postačí, a nasadenie v tomto prostrední nepredpokladá zálohované internetové pripojenie či dva oddelené zdroje napájania, to má v domácnosti asi len málokto. DS213j nemá hotswap rámčeky pre rýchlu výmenu diskov, a preto aj pri prvotnej inštalácii treba zariadenie rozobrať na dve polovice a disky priskrutkovať na miesto do šachty. Podporované sú 3,5“ S-ATA III disky s kapacitou do 4 TB, pre inštaláciu 2,5“ diskov či SSD budete potrebovať dokúpiť redukciu (asi 10 EUR).

O dodávku prúdu sa stará externý napájací zdroj s výkonom 65 W. Pri plnom zaťažení oboch diskov sme spotrebe namerali len pár desatín nad hranicou 20 W. V stave hibernácie NASky, kedy sú oba disky zastavené to bola dokonca asi len štvrtina. DS213j tak môže byť pripojená k sieti nonstop, a nemusíte sa báť o vysoké účty za elektrinu, nastaviť sa dá aj čas, po ktorom pevné disky prejdú do režimu spánku. Pri výbere diskov je dobré skontrolovať kompatibilitu na stránke výrobcu. Synology musíme pochváliť za prehľadné spracovanie zoznamu podporovaných komponentov aj s krátkym popisom obsahujúcim verziu, či podmienky za ktorých komponent (disk, USB disk na zálohy, 3G/4G modul, router, UPS, atď.) prešiel testmi.

NAS sme testovali s dvojicou terabajtových Western Digital Red určených presne pre tento typ nasadenia, a pri inštalácii ani prevádzke nenastal žiadny problém. Inštalácia síce nie je tak pohodlná ako pri NAS s hotswapovými rámčekmi, no sú tu aspoň prítomné gumové dištančné podložky, ktoré tlmia prenos vibrácií od diskov na rám zariadenia. I NAS samotná stojí na gumených nožičkách, ktoré slúžia aj pre zvýšenie stability.

Hardvér len priemerný, no DSM to stačí

Malé PCB na sebe nesie základnú výbavu moderného domáceho úložiska. Marvell Armada 370 SoC taktovaný na 1,2 GHz  dopĺňa 512 MB DDR3 pamäte, operačnému systému by to stačiť malo, očakávame však horšiu odozvu ako na vyšších modeloch Synology s dvojjadrovým Atomom a gigabajtom pamäte. DS213j má v sebe integrovaný systém hardvérového šifrovania dát, vďaka čomu sa trochu uľahčí procesoru a zvýši sa rýchlosť prenosu dát na pevné disky.

Po prvom zapnutí je treba vykonať inicializáciu NAS, ktorá je vďaka prehľadnému sprievodcovi rýchla a priamočiara. Počas nej sa vyberú základné nastavenia pripojenia k sieti a konfigurácie diskov, používaný je formát súborov EXT4. Rovnako ako počítač bez operačného systému by bol nanič, takisto aj NAS bez ľahkého, no funkčného softvéru by fungovala len veľmi ťažko. Podobne ako na ostatných produktoch radu DiskStation i tu počas inicializácie, hneď po vytvorení a formátovaní poľa prebehne inštalácia DiskStation Manager (DSM), a to v aktuálnej verzii 4.3.

Grafické rozhranie systému pripomína pracovnú plochu bežného operačného systému, všetko funguje intuitívne, a pri prvom štarte sa zobrazí aj sprievodca prvým nastavením DSM. Tu prebehne aj nastavenie diskového poľa, pričom podporované sú konfigurácie RAID 0, RAID 1, JBOD, Basic a Synology Hybrid RAID. Ten je asi najlepšou voľbou pre budúcu migráciu zväzkov a správu zostaveného poľa. Synology DS213j dokáže pracovať s 512 používateľskými účtami v 128 skupinách, počet zdieľaných zložiek je limitovaný na 256.


 

Prehľadný ovládací panel ponúka široké možnosti konfigurácie zariadenia, od nastavenia FTP servera, zdieľaných priečinkov, používateľov a používateľských skupín, až po nastavenia sieťovej zálohy, plánovanie úloh a úpravy zasielania notifikácií. K DS213j sa dá pristupovať aj z vonkajšej strany domácej siete, stačí nakonfigurovať webové služby, ktoré sú štandardne po prvej inicializácií NAS vypnuté.

Mail, video, e-shop, možností je veľa

NAS sa dá využiť nielen ako lokálne či vzdialené dátové úložisko, ale aj ako host pre súkromnú webstránku, tlačový, databázový, či emailový server. Ani tu sa možnosti DiskStation Managera nekončia, prostredníctvom Package Center sa dajú rozšíriť možnosti NAS v priebehu niekoľkých okamihov. DS213j tak môže hostovať vlastný e-shop, slúžiť ako iTunes server, streamovať hudbu a video, alebo sprostredkovať osobný cloud. Inštalačných balíčkov je veľa, a zariadenie sa dá použiť aj na skúšanie vlastných projektov pred ostrým nasadením, alebo výučbu CMS či PHP. DiskStation Manager si môžete vyskúšať v živom deme priamo na stránke výrobcu.

S DS213j však nemusíte zabudnúť na zábavu, zariadenie dokáže streamovať multimediálny obsah do DLNA kompatibilných prehrávačov, herných konzol a televízorov, a k svojej hudbe môžete bez problémov pristúpiť z tabletu či smartfónu. Synology ponúka aj inštaláciu hneď niekoľkých mobilných aplikácií pre všetky mobilné platformy. Zo svojho smartfónu sa tak budete vedieť dostať k vybraným priečinkom kdekoľvek v dosahu siete mobilného operátora. Samozrejme, funguje to aj naopak, synchronizovaný môže byť napríklad priečinok s fotografiami, a tak sa práve zhotovený záber môže okamžite objaviť vo webovej galérií, k nahliadnutiu pre rodinu a priateľov. Hudba sa dá prehrávať aj priamo v okne DSM, podobne to funguje aj s filmami, vzhľadom na výkon procesora je však podpora formátov slabšia. 

Už štandardnými prvkami NAS, ktoré nechýbajú ani v tomto prípade je možnosť zdieľania USB tlačiarne pre počítače pripojené v sieti, DS213j zastane úlohu DHCP servera a s podorovaným 3G/4G modemom môže poskytnúť aj mobilné dátové pripojenie. Do USB portu sa dá pripojiť aj ďalší externý disk a sprístupniť tak do siete ďalší úložný priestor. Veľmi užitočnou funkciou je CloudStation, pomocou ktorej vytvoríte osobný cloud v priebehu niekoľkých minút a je dostupný pre Windows, Mac OS i Linux. Po inštalácii klienta na počítač a zvolení vybraných adresárov sa bude automaticky synchronizovať ich obsah s NAS, navyše sa ukladajú aj predchádzajúce verzie dokumentov.  Aktuálny zoznam balíčkov pre inštaláciu nájdete na stránke Synology.

Odozva systému vo webovom prehliadači je dobrá, ak máte dobrý upload a kvalitné pripojenie, ani pri vzdialenom prístupe sa to nezhorší. Oproti modelom s výkonnejším hardvérom, napríklad DS412+ (2,13 GHz dvojjadrový Atom, 1 GB RAM a 4 disky) je samozrejme rozdiel citeľný, no pre potreby domácnosti a malej firmy je výkon dostatočný.

*.DSM ponúka aj plnohodnotnú nápovedu o každom prvku systému.

Pri kopírovaní súborov v rámci lokálnej siete sme sa pohybovali v rozmedzí 80 – 90 MB/s pre čítanie i zápis, čo je veľmi slušná hodnota. Treba však dodať že je nevyhnutné NAS zakomponovať do gigabitovej infraštruktúry, inak bude výkon zbytočne degradovaný a úzkym hrdlom bude 100 Mbit sieť. 

Srdce domácej siete za rozumnú cenu

Synology DS213j zoženiete na našom trhu za necelé dve stovky. V porovnaní s inými jednoduchšími dvojdiskovými NAS je síce drahší, ponúka však prepracovaný a skvele fungujúci DiskStation Manager. Je prehľadný, intuitívny, v množstve nastavení sa nestratíte a vždy je poruke slušne spracovaný pomocník. Navyše vďaka veľkému počtu inštalačných balíčkov sa dajú funkcie NAS ďalej rozširovať. Nainštalované aplikácie bežiace v DSM sú navyše pravidelne aktualizované, netreba tak čakať na nový firmvér od výrobcu, ako je tomu pri niektorých jednoduchších a lacnejších riešeniach.

Samozrejme ani DS213j nie je bezchybná, chýbal nám rýchlejší procesor ktorý by skrátil odozvu systému, alebo napríklad prácu s komprimovanými archívmi. Páčili by sa nám i USB 3.0 porty a aspoň jeden z nich na prednom paneli, alebo šikovnejší vstavaný prehrávač videa s podporou titulkov. To všetko Synology dokáže ponúknuť, treba si však už priplatiť aspoň stovečku navyše, napríklad za model DS214play, alebo DS214+. Na trhu je k dispozícii i DS213j vo verzii s dvoma 1 TB diskami za 320 EUR, alebo s označením DS213air a vstavaným Wi-Fi adaptérom za necelých 290 EUR. Základnú DS213j kúpite za 190 EUR, ak počítame s dvoma 2 TB diskami za ďalších 190, celková investícia sa tak dostane pod hranicu štyroch stoviek. To rozhodne nie je málo, no dostanete kompletné riešenie s cloudom, zálohovaním, možnosťou streamovania obsahu, no najmä plne pod vlastnou kontrolou.

 

Synology DS213j môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

Graf ceny produktu Synology DS213j poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013