Menu

Vyskúšali sme originálne periférie k Macu

Nie sú vôbec lacné, no ich obľuba medzi zákazníkmi je stále veľká. Originálne Apple periférie k Macom sú stále žiadané, hoci ponuka konkurenčných firiem nie je vôbec malá.

Myš, trackpad, alebo klávesnica. Apple má v ponuke nie veľké množstvo zariadení, no vďaka tomu si dokáže ustrážiť ich vysokú kvalitu. Pozreli sme sa na trojicu doplnkov, ktoré využijete s Mac počítačom, alebo notebookom.

 

Apple Magic Trackpad

Pre užívateľa odchovaného na bežných Windows / Linux systémoch musí Apple Magic Trackpad vyzerať skutočne podivne a hlavne zbytočne. Veď kto by sa už len chcel trápiť s touchpadom, ktorý je pri klasických notebookoch vlastne len núdzovým riešením nahrádzajúcim myš? Z tohto pohľadu sa jedná o skutočne zbytočnú záležitosť, ktorá absolútne nemá na trhu miesto. Je tu síce zaručená podpora aj pre užívateľov používajúcich operačné systémy Windows, avšak kvôli výrazne limitovanej funkčnosti je to skutočne len klasický, aj keď konštrukčne vynikajúco zvládnutý externý touchpad. 

Úplne iná situácia však nastáva pri spojení Magic Trackapu so systémom Mac OS X, ktorého užívateľské rozhranie je úplne odlišne koncipované a nie je tak viazané na počítačovú myš. Ak ste sa už stretli s MacBookom, tak vašej pozornosti určite nemohol uniknúť vynikajúci touchpad. Vďaka povrchu tvoreného zo skla je pohyb po ňom veľmi príjemný a hlavne presný, pričom na ňom môžete „klikať“ po celej jeho ploche (toto však nefunguje na mäkkom povrchu). Zabalené to je samozrejme v hliníku s miernym vyvýšením na zadnej časti. Tam sa nachádza miesto pre dve AA tužkové batérie a aj jediný ovládací prvok, určený na zapnutie a vypnutie. Keďže sa na komunikáciu používa bezdrôtová technológia Bluetooth, nie ste nijak limitovaní káblom. 

Ako sme už však spomínali, tento touchpad svoju silu ukáže pri spolupráci so systémom Mac OS X. Ten je totiž plnohodnotne navrhnutý na používanie multidotykových gest a tak je v mnohých prípadoch lepší a ergonomickejší ako klasická myš. Vďaka dostatočnému dosahu je vhodný aj ako doplnok k HTPC (Mac Mini), užívatelia vyžadujúci vysokú presnosť však určite zostanú pri svojej profesionálnej myške. Aj pri pomerne vysokej cene 69 Eur sa však jedná o veľmi zaujímavý doplnok, ku ktorému je však potrebné si dokúpiť nabíjačku s batériami (aj tú má Apple v ponuke).

apple-trackpad

 

Apple Wireless Keyboard

Ak sa vám páči dizajn vynikajúceho touchpadu od Apple, tak si určite zamilujete aj túto klávesnicu. Obidve tieto periférie sú totiž navrhnuté v jednotnom štýle, založenom na kombinácii extrémne tenkého dizajnu a použitia kvalitných materiálov (hliník). Hneď na začiatok si však treba ozrejmiť, že táto klávesnica nie je určená pre užívateľov dennodenne zasypaných horou čísiel kvôli chýbajúcej numerickej časti. Samotné klávesy sú po konštrukčnej stránke prakticky zhodné s tými, aké poznáme z najnovšej generácie notebookov MacBook. 

Píše sa na nej teda veľmi príjemne, s minimom preklepov a problémy sme nemali ani s hlučnosťou. Prakticky celý horný rad je venovaný špecifickým funkciám podporovaným operačným systémom Mac OS X, ako sú napríklad Exposé, Dashboard a nechýba ani nastavenie jasu, či ovládanie multimediálnych funkcií. Ako zdroj energie sú tu použité dve tužkové batérie, pričom klávesnicu určite nebudete musieť nabíjať každý mesiac. Aj tu je jedinou našou väčšou výhradou cena 69 eur, ktorá je aj pri takto dobrej klávesnici jednoducho vysoká.

apple-klavesnica

 

Apple Magic Mouse

Na prvý pohľad ergonomická katastrofa s vysokou cenovkou. Appla Magic Mouse ale nie je zlá myš, ona je len odlišná od myší, na ktoré ste si za tie roky zvykli. Hlavným rozdielom ktorý si všimnete hneď na prvý pohľad, je absencia dvoch fyzických tlačidiel a otočného kolieska. Myš v skutočnosti tlačidlo má, no len jedno. To ale neznamená, že s ňou nemôžete vykonať pravý klik.

Celá horná plocha je totiž dotyková a tak kliknutie prstom v pravej časti plochy vykoná akciu pravého kliku. Dotyková plocha slúži zároveň aj ako náhrada otočného kolieska. Prstom po nej jednoducho kĺžete a podľa potreby posúvate dokumentom, či webovou stránkou. Okrem toho dokáže myška reagovať na viacero multidotykových giest. Či už je to dvojité ťuknutie dvojicou prstov pre zobrazenie náhľadu všetkých otvorených okien, inteligentná detekcia dvojitého ťuknutia pre zväčšenie stránky alebo dokumentu, prípadne jednoduché prepínanie medzi viacerými aplikáciami v režime celej obrazovky.

Myška je netradičná aj svojim dizajnom, ktorý je nižší ako pri väčšine konkurencie. Aj napriek počiatočným pochybám sa nám s ňou pracuje veľmi dobre, únavu ruky nepociťujeme ani pri celodennej práci. Komunikácia s počítačom prebieha pomocou rozhrania Bluetooth. Proces párovania je jednoduchý, neskôr sa už všetko pripája automaticky. Napájanie je riešené pomocou dvoch AA batérií, výdrž ale nie je vysoká a pri aktívnom používaní ich budete meniť každý mesiac. Cena za zariadenie je už klasických 69 eur.

apple-mys

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013