Logo
Vytlačiť túto stránku

ASUS uviedol lacné základné dosky pre HTPC

ASUS uviedol lacné základné dosky pre HTPC

Ak si chcete postaviť počítač na prehrávanie filmov, alebo na prehliadanie internetu, nepotrebujete investovať stovky eur. Dvojica nových dosiek od ASUS sa môže stať základom pre lacný a energeticky úsporný počítač, ktorý požiadavky nenáročného používateľa hravo splní.

AM1M-A a AM1I-A je dvojica nových základných dosiek od ASUS, určených pre najnovšie APU Athlon a Sempron pre socket AM1. Táto kombinácia predstavuje vďaka svojej energetickej úspornosti a slušnému výkonu integrovaného grafického jadra vhodné riešenie pre HTPC počítač alebo nenáročný kancelársky stroj.

Napriek tomu že obe dosky sú veľmi lacné, ASUS ich vybavil ochranou komponentov 5X Protection s integrovaným systémom napájania DIGI+ VRM.  Dosky sú tak odolnejšie voči skratom a výkyvmi v napájaní, kondenzátory s pevným dielektrikom, porty chránené proti korózii a ochrana proti elektrostatickému výboju dáva predpoklad k spoľahlivej a relatívne dlhej životnosti dosky. Obe novinky obsahujú UEFI BIOS s grafickým používateľským rozhraním, či USB 3.0 Boost pre zvýšenie prenosovej rýchlosti dátových prenosov cez USB 3.0.  

Model AM1M-A je v úzkom mATX formáte s rozmermi 226×170 mm,  a okrem AM1 socketu a dvojice slotov pre DDR pamäťové moduly s celkovou kapacitou do 32 GB ponúka aj dostatočnú portovú výbavu. Jeden PCI-Express 2.0 x16 slot pre grafickú kartu (ale len so štyrmi linkami), osemkanálovú zvukovú kartu s čipom Realtek, gigabitový ethernet, dva S-ATA 6 Gb/porty a TPM konektor. Na zadnom portovom paneli sa nachádza dvojica USB 3.0 portov (ďalšie dva na headeri) a štyri USB 2.0 (rovnaký počet na headeroch na doske), obrazové výstupy sú reprezentované najpoužívanejšou trojicou; okrem HDMI a DVI-D je to aj analógový D-Sub.

ASUS AM1I-A je veľmi podobnou základnou doskou, no menšie rozmery ITX formátu sa podpísali aj na o niečo chudobnejšej výbave. PCI-Express slot síce ponúka stále rovnaký počet liniek, je však skrátený, ubudol aj vnútorný header pre pripojenie USB 3.0 portov na prednom paneli skrinky a priestor samozrejme neostal pre dva PCIe ×1 sloty. Na napájaciu kaskádu procesora naopak pribudol malý hliníkový pasív.

Obe novinky by mali byť dostupné na našom trhu na prelome marca a apríla za veľmi príjemných 29,90 EUR vrátane DPH.

Zdroj: TS ASUS

© 2015 PCNews.sk