Menu

Testovali sme ASUS ROG STRIX B550-F GAMING Wi-Fi

Na základné dosky s čipsetom B550 sme čakali dlho. Stredná trieda s výbavou, ktorá bola na AMD platforme doposiaľ výsadou high-endového čipsetu X570, bola ešte v prvej polovici tohto roka veľkým lákadlom. Koncom júna sme sa však dočkali a na trh vyrazili dosky, pri ktorých zasvietili oči aj entuziastom.

My sme dostali možnosť vyskúšať si model, ktorý je postavený v ponuke dosiek s čipsetom B550 a značkou ASUS takmer na najvyššom stupienku. Vrcholným modelom je ROG STRIX B550-E GAMING, ktorý aktuálne kúpite niekde okolo 230 EUR. Doska, ktorá je predmetom tejto recenzie, je lacnejšia o takmer 50 EUR a volá sa ROG STRIX B550-F GAMING Wi-Fi. Ak neplánujete stavbu počítača s multi-GPU zapojením, nemá pre vás X570 priveľký význam. Ale o tom neskôr. Takto na prvý dojem sa nám ASUS ROG STRIX B550-F GAMING Wi-Fi (ďalej dosku radšej volajme B550-F, ušetrí nám to všetkým kopu času) zdá ako veľmi dobre vybavený základ pre solídny herný počítač vyššej strednej triedy.

Pred tým, než sa pozrieme na samotný čipset si rýchlo prebehnime najväčšie ťaháky dosky. So socketom AM4 je doska pripravená na procesory AMD tretej generácie, podporuje až 128 GB operačnej pamäte v štyroch DDR4 slotoch a pre grafickú kartu je pripravený jeden PCI-Express ×16 slot vo verzii 4.0 a s plnými šestnástimi linkami. Ten sme si doteraz v strednej triede a s AMD procesorom mohli dopriať len s čipsetom X570. Za zmienku určite stojí aj ethernetový adaptér s priepustnosťou 2,5 Gb, header pre Thunderbolt 3 (ktorý ešte stále nie je na AMD doskách bežným prvkom výbavy), dobre dimenzovaná napájacia kaskáda a Wi-Fi 6 adaptér.

 

AMD B550

Čakanie na nový čipset sa skončilo 16. júna 2020, kedy bol AMD B550 oficiálne predstavený. Väčšina výrobcov už mala pripravené svoje vybrané modely základných dosiek, dostupnosť v bežnom predaji sa však zlepšila niekedy v prvej polovici júla. AMD B550 je spojený s doposiaľ asi najuniverzálnejším socketom všetkých čias. AM4 je tu s nami už od prvej generácie procesorov Ryzen a rozhodne sa nechystá do dôchodku. Pôvodne sa majitelia B450 čipsetov mali uskromniť len s procesormi architektúry Zen 2, po vlne kritiky však AMD prehodnotilo postoj a aspoň niektoré modely základných dosiek budú po update BIOS podporovať aj nové procesory architektúry Zen 3. Ak chcete mať do budúcna istotu, siahnite radšej rovno po AMD B550, ktoré majú podporu Zen 3 celkom prirodzene garantovanú.

amd b550 chipset

Takto nejako vyzerá zjednodušený diagram čipsetu AMD B550. Z neho je jasné, že CPU poskytuje grafickej karte plných 16 PCIe 4.0 liniek. Zmenou oproti čipsetu B450 je aj podpora dvoch grafických kariet, pri tomto zapojení si obe karty rozdelia po osem liniek. Závisí len od výrobcu, či multi-GPU konfiguráciu bude na doske poskytovať. Priamo na procesor budú pripojené aj rýchle NVMe disky, ktoré dostanú k dispozícii hneď štyri PCIe 4.0 linky. Tie sa dajú kombinovať a v prípade potreby rozdeliť medzi dva NVMe Gen4 x2 disky, alebo ich využiť pre pripojenie jedného NVMe Gen4 x2 a dvoch SATA diskov. Všeobecných PCIe 4.0 liniek je tak dovedna osem. Samozrejme, takéto možnosti procesory Ryzen druhej generácie neposkytujú, a preto sú dosky s čipsetom B550 kompatibilné len s Ryzenmi tretej generácie a novšími.

asus strix b550 f chipsets

To by sme mali procesorové linky, samotný čipset s CPU komunikuje prostredníctvom štyroch PCIe 3.0 liniek (X570 tu používa PCIe 4.0 linky). B550 však natívne podporuje dva USB 10 Gbps porty, štyri SATA 6 Gbps porty, osem všeobecných PCIe 3.0 liniek použiteľných pre ďalšie zariadenia a ďalšie dve PCIe 3.0 linky pre prípadné pridanie dvoch SATA 6 Gbps portov, alebo iný účel. Výrobcovia tak majú dostatok priestoru pre vytváranie rôznych konfigurácií základných dosiek. To im umožní dostať na trh viac modelov, niektoré zamerané viac na hráčov, iné zasa pre pracovné stanice, vyžadujúce širokú variabilitu pripojenia úložiska a ďalšie určené pre domáce multimediálne počítače.

 

Balenie

asus strix b550 f box

Dosku si domov donesiete v celkom peknej krabici, ladenej do farieb ASUS ROG. Nečakajte žiadne šialené príslušenstvo, špeciálne chladiče, kopu tlačených materiálov, plagátov, lesklých vecičiek, káblikov a vrtuliek. Tieto časy sú dávno za nami a prémiové balenia sú doménou prémiových dosiek. K tým má B550-F ďaleko, aj keď patrí v ponuke dosiek s čipsetom B550 medzi tie drahšie.

asus strix b550 f accessories

Vo vnútri nájdete používateľskú príručku, sedem sťahovacích pások, štyri dátové SATA káble, WiFi anténu v tvare plutvy so stojanom, ARGB kábel, skrutky a podložky pre M.2 disky, sadu samolepiek ROG a nechýba ani inštalačné DVD. Možno je to trochu stará škola, no nie vždy po inštalácii systému musí fungovať sieťové pripojenie a vtedy sa fyzická placka s ovládačmi celkom zíde. Fajnovejší by bol USB flashdisk, ale ten by produkt predražil a lacná flashka by zasa mohla mať problém so spoľahlivosťou.

 

Dizajn a komponenty

asus strix b550 f top

Už prvý pohľad zaraďuje B550-F jednoznačne do kategórie herných dosiek. Nie je to len bohatými popismi a logami ROG, ktoré sú snáď na každom kryte či chladiči. Dizajnu dominuje matná čierna farba, doplnená červenými a ružovočervenými akcentmi. Odchyľuje sa tak od tradičnej čierno-červenej farebnej kombinácie typickej pre produkty ROG a nám sa to celkom páči. Doska vyzerá sviežo a v tmavej skrine za plexisklom sa bude dobre vynímať.

asus strix b550 f fet cooling

Rozloženie jednotlivých komponentov, slotov a headerov je celkom štandardné. Medzi PCI-Express slotmi pre grafické karty sú dve pozície, dostatok miesta budú mať aj rozmernejšie vzduchové chladiče procesora. Chladiče napájacej kaskády nie sú príliš prerastené a mali by postačovať aj v prípade osadenia socketu procesorom s vysokým TDP. Šestica S-ATA portov je otočená vodorovne, dobre dostupné sú aj konektory prídavného napájania procesora.

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING je v štandardnom formáte ATX, takže sa bez problémov vmestí do väčšiny middle towerov a väčších skriniek. B550-F pôsobí úhľadne a dostatočne neutrálne na to, aby ste ju vedeli farebne či tvarovo zladiť so širokým spektrom chladičov či grafických kariet. Dominuje jej veľké RGB podsvietené logo ASUS ROG na kryte zadných IO konektorov.

asus strix b550 f back

Chrbty základných dosiek v minulosti výrobcov priveľmi nezaujímali, možno tak pri menších formátoch, kde sa sem tam objavil nejaký slot. Z funkčného hľadiska nás ani v prípade B550-F nečaká žiadne prekvapenie, pekným detailom je aspoň šedý pásik s nápismi ROG. V drvivej väčšine skriniek z neho nebude vidno vôbec nič, ale je to predsa pekný detail, ktorý doske dodáva punc zvláštnosti. Chválime dielenské spracovanie a osádzanie komponentov, cínovanie je hladké a presné, bez nadbytočného materiálu či výrazne vytŕčajúcich koncov pinov.

asus strix b550 f power segment

Napájacia kaskáda pozostáva zo štrnástich fáz v konfigurácii 12+2. Dvanásť 50A MOSFETov Vishay SIC639 v šiestich skupinách po dvoch napája procesor, dva MOSFETy s rovnakým označením dodávajú energiu pre SoC.

asus strix b550 f vrm digi

Napájanie riadi PWM ovládač ASP1106JGQW z domácej dielne, ktorý výrobca označuje ako DIGI+. Ide o šesťfázový ovládač, čo znamená, že MOSFETY sú zapojené paralelne po dva na jednu fázu. Prúdová kapacita pre procesor by tak mala byť až 600A, SoC má k dispozícii ďalších 100A.

asus strix b550 f power segment 2

ASUS nepoužíva dedikované zdvojovače, takéto osadenie má podľa neho lepšiu frekvenčnú charakteristiku, efektivitu a stabilitu pod plným zaťažením. Videli sme už aj robustnejšie napájacie kaskády, ale táto bude celkom dostatočná aj pre pretaktované procesory série Ryzen 9.

asus strix b550 f vrm heatsinks

Chladenie napájacej kaskády má na starosti dvojica hliníkových pasívnych chladičov. Nie sú navzájom nijak prepojené, takže si veľmi nepomáhajú, a hoci nepatria medzi najťažšie, celkom dobre si poradia aj sami. Väčší pasív má hmotnosť 113 gramov, ten menší váži 73 gramov. Oba na svojom mieste držia skrutkami, čo je vždy lepšie riešenie ako plastové narážacie kolíčky. O efektívny prenos tepla sa starajú pomerne hrubé teplovodivé podložky, ktoré dobre priliehajú na MOSFETy aj cievky.

asus strix b550 f dimm slots

Doska ponúka štyri DIMM sloty pre osadenie DDR4 pamäťových modulov. Poistka slotov sa nachádza len na jednej strane, ako je to v ostatnom čase už štandardom. Celková podporovaná kapacita je 128 GB, maximálna rýchlosť 5100 MHz pri pretaktovaní. Ideálne pracovné frekvencie sú podľa AMD 3600 Hz, kedy je pomer rýchlostí RAM a Infinity Fabric 1:1. Vyššie frekvencie už zvyšujú latenciu pamäťového systému a vyžadujú detailné ladenie, takže aj pre zdatnejšieho používateľa je 5100 MHz nadštandardnou rezervou.

asus strix b550 f ram power

Pokračujme pravým okrajom dosky. V jeho hornej časti sa nachádza napájanie pamäťových modulov, pozostávajúce zo štyroch 50A MOSFETov Vishay Si7461DP. Podobné riešenie sme videli aj pri modeli ROG STRIX X570-F.

asus strix b550 f power connector

Presne v mieste kde by ste ho očakávali a kde má väčšina skriniek otvor pre prevlečenie hrubého napájacieho kábla, sa nachádza 24-pinový konektor. Škoda, že nie je otočený horizontálne. Výrobcovia používajú toto riešenie už len sporadicky, práve kvôli kompatibilite dosiek s kratšími skrinkami. Napravo od konektora sa nachádza štvorica LED, ktoré slúžia pre základnú diagnostiku systému počas POST procesu bootovania. Dvojica sedemsegmentových LED s kódmi by sa nám páčila viac (nájdete ich však pri modeli B550-E), ale v tejto cenovej kategórii sa musíme uspokojiť aj s malými LED.  

asus strix b550 f usb header

Naľavo od napájacieho konektora si svoje miesto našiel USB 3.2 Gen 1 header s priepustnosťou 5 Gb/s. Škoda, že doske chýba header pre pripojenie rýchlejšieho USB 3.2 Gen 2. Jeho port sa čoraz častejšie objavuje už aj na skrinkách strednej triedy a ak ho chcete využívať, aj tu budete musieť siahnuť po o asi 40 EUR drahšej doske B550-E, ktorá tento header má.

asus strix b550 f sata ports

V spodnej časti dosky sa na jej pravom okraji nachádza šestica horizontálne otočených S-ATA 6 Gb/s portov. Pripojené sú na čipset a keďže niektoré linky sú zdieľané, S-ATA porty s označením 5 a 6 sa deaktivujú, keď je do spodného M.2 slotu vložený disk.

asus strix b550 f pcie slot

Pre grafické a rozširovacie karty je pripravených celkom päť slotov. Primárny slot pre grafickú kartu je zosilnený kovovým plátkom, takže vydrží aj pnutie od ťažkých kariet s prerastenými chladičmi. Je pripojený priamo na procesor a preto ponúka plných šestnásť PCIe 4.0 liniek. Škoda, že medzera medzi ním a susediacim M.2 slotom, nie je väčšia. Pribalený chladič M.2 disku asi nebude s hrubším backplate grafickej karty kolidovať, no mohutnejšie a vyššie chladiče PCIe 4.0 NVMe diskov by mohli mať problém.

Druhý PCI-Express slot má síce štandardnú dĺžku, no keďže je pripojený k čipsetu, fyzicky obsluhuje len štyri PCI-E 3.0 linky. B550-F podporuje zapojenie dvoch grafických kariet do CrossFireX. Tri ďalšie sloty sú štandardné krátke PCIe ×1 s 3.0 linkami.

asus strix b550 f nuvoton

Čip Nuvoton NCT6798D poznáme v rôznych verziách aj zo starších modelov dosiek ASUS. Zvládne riadiť aj vstupné zariadenia na sériových či PS2 portoch, no v tomto prípade sú k nemu pripojené teplotné, napäťové senzory a otáčkomery ventilátorov chladenia.

asus strix b550 f m2 slot top

Primárny M.2 slot sa nachádza v priestore medzi socketom procesora a slotom grafickej karty. Toto umiestnenie je celkom logické, keďže je pripojený prostredníctvom PCIe 4.0 liniek. S B550-F a kompatibilným SSD s rýchlosťami okolo hranice 5000 MB/s si tak budete môcť dopriať ešte o niečo rýchlejšie bootovanie systému a štart aplikácií. Slot podporuje NVMe disky s dĺžkou od 42 do 110 mm.  

asus strix b550 f m2 slot bottom

Spodný M.2_2 socket podporuje NVMe disky s dĺžkou do 110 mm a keďže je pripojený cez PCI-Express linky čipsetu, podporuje pripojenie cez PCIe 3.0. Najrýchlejšie NVMe disky pre PCIe 4.0 doň síce osadíte, ale budú rýchlostne limitované niekde okolo hranice 3500 MB/s. Stále však poskytuje dostatočnú priepustnosť pre rýchle SSD a môže slúžiť pre osadenie „dátového“ disku pre hry či dátové súbory.

asus strix b550 f m2 heatsinks

Chladiče M.2 diskov sú si takmer podobné, no majú trochu odlišný tvar, aby sa dala určiť ich orientácia nad slotom. V prípade, že siahnete po NVMe PCIe 4.0 disku, chladič pribalený k doske asi nepoužijete, no chladenie PCIe 3.0 diskov zvládnu bez problémov. Vážia 36 a 37 gramov a zo spodnej strany sú podlepené teplovodivou podložkou dostatočne dlhou na to, aby prekryla aj disky s dĺžkou 110 mm.

asus strix b550 f m2 cooler

Osadený chladič spodného M.2 disku pekne lícuje ku chladiču čipsetu. Škoda, že ružový pásik s logom STRIX nepokračuje aj na chladič SSD, celok by tak pôsobil o niečo ucelenejšie. Už tradične sa v tejto časti nachádzajú aj headery pre pripojenie predného panelu skrinky. Nájdete tu konektory pre pripojenie tlačidiel a stavových LED, dva USB 2.0 konektory, dvojicu 2A štvorpinových konektorov pre ventilátory, konektor pre pripojenie teplotného senzora, 12 V RGB a 5V ARGB konektor, header pre Thunderbolt a jumper pre resetovanie CMOS. Viac by sa nám páčilo tlačidlo, ale kvitujeme, že jumper bude dobre dostupný aj po osadení dosky do skrinky.

asus strix b550 f chipset

Samotný čipset B550 patrí rozmerovo medzi tie stredne veľké a k procesoru je pripojený štyrmi PCIe 3.0 linkami. Ako sme už spomínali vyššie, B550 poskytne k nemu pripojeným zariadeniam len PCIe 3.0 linky, čo je najväčší rozdiel v porovnaní s high-endovým X570. Na druhej strane však neemituje toľko tepla a nepotrebuje na svojom chladiči aktívny ventilátor.

asus strix b550 f chipset heatsink

Chladič čipsetu je tvarovo jednoduchý, bez výrazného rebrovania, má však vo vnútri výraznú dutinu, takže sa nejedná o plný blok hliníka. Váži 77 gramov a možno by sa nám páčilo ak by bolo logo STRIX aj podsvietené.

asus strix b550 f fet cooling logo

Celkom potme však neostaneme, podsvietené je totiž logo ROG, ktoré sa nachádza na kryte portového panelu. Farba a efekty sú plne konfigurovateľné cez ovládacií nástroj ASUS AURA. Môžete ho tak spriahnuť s podsvietením chladiča procesora či pamäťových modulov, grafickej karty, klávesnice, alebo dokonca slúchadiel.

asus strix b550 f vrm shield

Podsvietenie si vyžiadalo osadenie samostatnej PCB, ktorá je pripojená krátkym káblom s konektorom ku základnej doske. Krycí štítok portov je už tradične opatrený penovou fóliou a k portom prilieha dokonale.

asus strix b550 f io panel

Zadný panel s portmi je chránený plastovým krytom, vďaka ktorému sa doska jednoducho vkladá na svoje miesto do skrine. Z hľadiska výbavy tu nachádzame všetko, čo by mala moderná herná doska ponúknuť. K dispozícii je osem USB portov. Dva USB 3.2 Gen2 porty (typu A,to je ten červený, a typu C), štyri USB 3.2 Gen1 porty a dva USB 2.0 porty. Jeden z „dvojkových“ portov je dedikovaný pre jednoduché flashovanie BIOS aj bez osadeného procesora. Vo svete širokého spektra architektúr procesorov pre socket AM4 je to rozhodne užitočná záležitosť. K nemu patriace tlačidlo je dobre dostupné a rozumne označené.

Na herných doskách sme si zvykli na dvojicu ethernetoých sieťových adaptérov, ktoré dokázali spolupracovať, tu však celkom stačí jeden, zato však s priepustnosťou 2,5 Gb. Na sieť sa pripojíte aj cez integrovaný Wi-Fi adaptér, ktorého anténa sa pripája na zadnom paneli. Obrazové výstupy zastrešuje jeden HDMI a jeden DisplayPort. Zvuková karta používa už tradičnú zostavu piatich 3,5 mm konektorov v kombinácii s optickým výstupom.

asus strix b550 f wifi adaptor

Wi-Fi adaptér je integrovaný priamo do portového panelu. ASUS siahol po čipe Intel AX200NGW, ktorý je pripravený na štandard 802.11 ax (Wi-Fi 6), funguje v pásme 2,4 aj 5 GHz a dosahuje teoretickú rýchlosť až 2,4 Gb/s. Jeho súčasťou je aj Bluetooth adaptér vo verzii 5.1.

asus strix b550 f fan connector top

V hornej časti dosky sa nachádzajú dve z celkovo šiestich headerov pre pripojenie ventilátorov. Ďalšia dvojicu nájdeme v strednej časti dosky a dva headery sú na spodnom okraji. Je dobré, že sú headery blízko pri sebe, manažment kabeláže bude o čosi jednoduchší. Všetky headery sú štvorpinové s automatickou detekciou PWM a jednoduchého DC ventilátora s trojpinovým konektorom. Nechýba dedikovaný header pre vodnú pumpu, no keďže každý header ponúka prúd 2A, nebude problém pripojiť pumpu do ktoréhokoľvek z nich. Len sa v monitoringu v BIOSe nebude tak pekne zobrazovať.

asus strix b550 f bios chip

Neďaleko socketu procesora a primárneho M.2 slotu sa nachádza čipset pre flashovanie BIOS. Celý segment komponentov umožňuje aktualizovať BIOS dosky aj bez toho, aby v nej bol osadený procesor či operačné pamäte. Samotný BIOS je uložený v čipe Winbond, ktorý je takisto umiestnený v tejto oblasti.  

asus strix b550 f audio

ASUS svoju zvukovú kartu označuje ako ROG SupremeFX 7.1. V zásade sa však jedná o čip Realtek ALC 1220A, aj keď exkluzívny pre ASUS. Doplnený je o dvojicu operačných zosilňovačov a využíva sériu prémiových japonských kondenzátorov Nichicon. Komponenty zvukovej karty sú oddelené od zvyšku dosky, vďaka čomu by mala byť menej náchylná na rušenie ostatnými súčiastkami dosky. Nechýba automatická detekcia impedancie pripojených slúchadiel v rozsahu 32-600 Ohm aj pre predný výstup. Hodnota odstupu signálu od šumu na výstupe je veľmi slušných 120 dB, hráčov a streamerov poteší SNR 113 dB na vstupe. ROG SupremeFX 7.1 patrí medzi tie lepšie zvukové karty a je fajn, že ASUS pri B550-F na komponentoch nešetril.

Zaujímavou funkciou je filtrovanie šumu pre mikrofón, ktorý doska spracúva vo svojej réžii. Funguje pre analógové, USB ale aj Bluetooth headsety. Nástroj sa spolieha na rozsiahlu online databázu, ktorá sa neustále rozširuje a pomáha filtrovať zvuky klikania myši, cvakania klávesnice či okolitých ruchov, od hlasu hráča. Hlavnou výhodou tohto riešenia je podľa ASUS minimálny dopad na výkon procesora a tak aj viac FPS v samotných hrách.

 

UEFI a softvér

asus strix b550 f uefi 0

Po zapnutí dosky a vstúpení do UEFI nás čakalo známe prostredie vo farbách ROG. Prehľadná obrazovka EZ módu ponúka na jedinej ploche všetky základné informácie o systéme. Grafické prevedenie UEFI od ASUS sa nám páči už dlhšiu dobu a patrí medzi tie intuitívnejšie.

asus strix b550 f uefi 1 asus strix b550 f uefi 2

asus strix b550 f uefi 3 asus strix b550 f uefi 4

asus strix b550 f uefi 5

Ak sa budete chcieť so systémom trochu pohrať, budete musieť vliezť do ponuky rozšírených nastavení. Tam je už usporiadanie menu tradičnejšie a viac sa podobá na klasický BIOS. V záložke Ai Tweaker nájdete nastavenia potrebné pre pretaktovanie a ladenie systému. Celkom rozsiahla je záložka Monitor, kde nájdete detailné informácie o teplotách jednotlivých komponentov dosky a otáčkach ventilátorov. V menu Tool sa nájdete nastavenia súvisiace s aplikáciou Armoury Crate či rozhranie utility EZ Flash 3 pre aktualizáciu UEFI.

asus strix b550 f sw armoury crate

Softvér, ktorý ASUS k doske ponúka je v podstate združený v ovládacom nástroji AI Suite, ktorý poznáme aj zo starších modelov. Vizuálne modernejším nástrojom je Armoury Crate, ktorému už nechýba ani aspekt sociálnych sietí a vlastného newsfeedu s aktuálnymi informáciami z dielne ASUS. Aplikácia automaticky ponúka aktualizácie ovládačov, nástrojov i UEFI a dokáže spravovať pripojené periférie z dielne ASUS, napríklad klávesnice alebo myši. Takže ak sa rozhodnete prikúpiť si k doske aj grafickú kartu, periférie či vodné chladenie od ASUS, bude to mať nielen estetický, ale aj praktický rozmer. Nachádza sa tu aj konfigurácia Ai Noise Cancellation, vyššie spomínanej funkcie potláčania šumu pre mikrofóny.

asus strix b550 f sw aura sync

V Armoury Crate sa nastavujú aj vlastnosti a efekty podsvietenia. Aplikácia zobrazí všetky ASUS AURA podporované zariadenia, v našom prípade si rozumela aj s pamäťovými modulmi G.Skill a samozrejme s chladičom Wraith Prism RGB, ktorý bol pribalený k procesoru.

asus strix b550 f sw aura sync 2

Predvolených efektov nie je obrovské množstvo, čo sa nám určite páči. Ak vás podsvietenie až tak nezaujíma, vyberiete si niektorý zo základných, a túto položku v menu už asi nikdy nenavštívite. V opačnom prípade si môžete otvoriť rozšírené nastavenia a s farebnými svetielkami sa hrať doslova donekonečna.

 

Výkon

Dosku sme testovali s procesorom AMD Ryzen 7 3700X, dvojicou pamäťových modulov G.Skill taktovaných na 3200 MHz s časovaním 14-14-14-34-2T a grafickou kartou Sapphire NITRO+ Radeon RX580 SE. Windows 10 Pro aktualizovaný a doplnený o súčasné ovládače a benchmarky bežal z SSD Gigabyte Aorus NVMe Gen4 v 500 GB verzii. O chladenie procesora sa staral pribalený chladič Wraith Prism RGB, systém bol osadený na otvorenej testovacej platforme a napájaný zdrojom Corsair HX750i. Okolitá teplota bola v čase testu 27°C.

ASUS B550-F sme preverili v sérii syntetických, systémových i herných benchmarkoch. Keďže od posledného testu základnej dosky nás delí už dlhšia doba, nemáme zatiaľ dosku s čím porovnať. V testoch ďalších dosiek aktualizujeme testovaciu metodiku a rozšírime možnosti porovnania.

asus strix b550 f tabulka

Začíname benchmarkom PCMark 10, ktorý testuje všeobecné využitie celej zostavy a simuluje bežné využitie počítača pri rôznych typoch úloh.

SuperPi je síce už veľmi starý benchmark, ktorý využíva iba jedno vlákno, stále dokáže potrápiť aj moderné procesory. Sedia mu procesory s vysokým IPC, takže trochu nahráva procesorom od Intel. No pri teste výpočtu Ludolfovho čísla na 32 miliónov miest, potrápi procesor na dostatočne dlhú dobu, aby sa mohli prejaviť aj malé zmeny vo frekvencii jadra.

Cinebench patrí v našom testovacom sete medzi stálice a aktuálne testujeme už jeho štyri verzie. Tú najstaršiu už skôr z nostalgie a zvedavosti, ako z praktického hľadiska. Tento benchmark, ktorý meria čas za ktorý procesor vyrenderuje preddefinovanú scénu, vie zaťažiť jedno vlákno, viacero, resp. všetky vlákna procesora. Porovnaním oboch časov vieme zistiť ako efektívne procesor pracuje pri využívaní všetkých vlákien.

Priepustnosť pamäťového subsystému meriame prostredníctvom benchmarku AIDA, rovnako ako hrubý výkon procesora. Rýchlosť kompresie súborov pekne ilustruje vstavaný benchmark obľúbeného programu WinRAR.

Herné benchmarky spúšťame vždy v nízkom rozlíšení a s minimálnou kvalitou vykresľovania grafiky, aby sa čo najmenej prejavil vplyv grafického adaptéru a dosiahli sme lepšiu granularitu výsledkov. Pre lepšie porovnanie robíme kolečko benchmarkov aj s vysokou úrovňou nastavenia detailov a vo Full HD rozlíšení, kedy grafická karta ešte stále nebude predstavovať úzke hrdlo celého systému.

Meriame spotrebu celého počítača a hodnoty sme odčítali z monitorovacej aplikácie zdroja Corsair HX750i. Najprv počas nečinnosti systému v prostredí Windows, potom pri benchmarku s plne zaťaženým procesorom a napokon pri hernom benchmarku s plne zaťaženou grafickou kartou.

asus strix b550 f sw cdm

Rýchlosť M.2 slotu sme preverili PCI-E 4.0 diskom Gigabyte Aorus NVMe Gen4 v 500 GB verzii. Pri zápise síce 500 GB verzia dosahuje zhruba polovičnú rýchlosť v porovnaní s 1 a 2 TB modelom, no rýchlosť čítania je podobná. S testovanou doskou sme siahali na hranicu 5000 MB/s, ktorá je maximom aj pre samotný disk.

 

Možnosti pretaktovania

Čipset B550 podporuje pretaktovanie procesora i pamäťového systému podobne ako X570. Očakávania záujemcov o navýšenie výkonu zostavy, ktorí sú citliví na cenu a nechcú ísť do high-endových čipsetov sa tak naplnili. Vo všeobecnosti si však treba dať pozor pri pretaktovaní na chladenie napájacej kaskády, ktoré pri lacnejších doskách s B550 nemusí byť dostatočné.

Pri pokusoch na ASUS B550-F je najjednoduchšie navštíviť položku Ai Tweaker v UEFI dosky. Sú tu všetky potrebné základné nastavenia pre frekvenčné a napájacie charakteristiky procesora i pamätí. Frekvencia procesora sa dá upraviť jednoduchou zmenou násobiča a napätia VCore, prípadne úpravami BCLK taktu. Aj entuziasti, ktorí radi potrápia kremík aj pod tekutým dusíkom si prídu v rámci možností nastavenia na svoje. Aj keď platí, že B550-F nie je úplným matadorom pre extrémne pretaktovanie.

Pamäte systém nastaví štandardne na 2133 MHz, aby ste ich čo najjednoduchšie dostali do ich optimálnych pracovných nastavení, stačí aktivovať XMP profil. Ten ASUS nazýva D.O.C.P. (Direct Overclock Profile), takže ho treba hľadať pod touto skratkou. Nechýba ani detailné manuálne nastavenie časovania a napájania modulov. Pre maximálnu stabilitu systému však odporúčame použiť DDR4 pamäte s frekvenciou 3600 MHz a FLCK nechať nastavené na hodnote 1800 MHz.

asus strix b550 f sw auto tuning

Základné taktovanie procesora bolo vďaka doske bezproblémové a zvládne ho ktokoľvek. Náš testovací Ryzen 7 3700X so základným taktom 3,8 GHz sa dá bez väčších starostí prevádzkovať okolo frekvencie 4,1 GHz. Jeho spotreba priveľmi nestúpne a v záťaži sme mu s pribaleným chladičom Wraith Prism RGB namerali o 6 stupňov vyššie teploty ako pri základnom takte. So zdvihnutím VCore o 0,1 V a lepším chladičom sa dá dostať na hranicu 4,3 GHz aj v domácich podmienkach, teplota však už bude rásť strmšie a o 30W narástla aj spotreba celej zostavy.

asus strix b550 f sw oc

Za 4,32 GHz sa nám už dostať nepodarilo, vyššia stabilita by musela byť vykúpená výraznejším zvýšením napájania a v horúcom letnom dni nám už nestačilo chladenie. Chceli sme ilustrovať scenár bežného používateľa, ktorý pri takomto type zostavy nebude investovať do vysokovýkonného chladenia. Využiť môžete automatické pretaktovanie, to je však celkom prirodzene pomerne opatrné a frekvencia procesora stúpla na 4,05 GHz.

 

Slušná výbava za slušnú cenu

Dosky s čipsetmi B550 sa už na trhu celkom dobre udomácnili a aj cenovo sa pohli o niečo nižšie. Od dátumu svojho uvedenia zlacnila aj ASUS ROG STRIX B550-F GAMING Wi-Fi, ktorú aktuálne kúpite za zhruba 180 EUR. Ak nepotrebujete Wi-Fi adaptér, môžete ušetriť ďalších asi 25 EUR kúpou ROG STRIX B550-F GAMING a dobre vybavenú dosku pre staršie trojkové, či nové päťkové Ryzeny kúpite približne za 160 EUR.

asus strix b550 f rog logo

Za takúto sumu dostanete dosku s B550, ktorá sa výkonnostne približuje k drahším modelom s čipsetom X570 a zároveň rieši najväčšiu slabinu staršieho čipsetu B450, ktorému chýbala podpora pre PCI-E 4.0. Ak neplánujete multi GPU zapojenie, nemáte priveľký dôvod investovať do X570, a ušetrené peniaze radšej vrazte do rýchleho SSD, alebo výkonnejšej grafickej karty. Pre nadšeného hráča poskytne B550-F dostatok portovej výbavy i doplnkových funkcií, vrátane širokých možností ladenia systému či plnú správu podsvietenia cez ASUS AURA. Z hľadiska sieťovej komunikácie je doska pripravená rýchlym Wi-Fi 6 adaptérom či 2.5 Gb sieťovou kartou od Intel.

asus strix b550 f 3D

Skutočným entuziastom bude chýbať diagnostický displej, plnohodnotný druhý PCI-E ×16 slot pre dvojicu kariet v CrossFireX, či napríklad USB 3.2 Gen2 header pre pripojenie predného USB-C portu modernej skrinky. S čipsetom B550 je však pre nich pripravený lepšie vybavený model ROG STRIX B550-E GAMING, prípadne široké spektrum dosiek s čipsetom X570.

gold small

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING Wi-Fi
CENA: 180 €
+-
Dizajn a spracovanieChýbajúci USB 3.2 Gen2 header
Wi-Fi 6 a 2,5 Gb Ethernet
Podpora NVMe PCIe 4.0
Pomer ceny a výkonu
Kvalita prevedenia92
Výbava88
Možnosti a funkcie90
Celkový výkon94
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 91/100
Pekná a dobre vybavená doska, ktorá ponúkne všetko čo solídny herný stroj potrebuje. Veľmi slušný základ pre zostavy s jednou GPU a Ryzen procesorom vyššej triedy tretej a piatej série.

Základnú dosku ASUS ROG STRIX B550-F GAMING Wi-Fi nájdete v ponuke eshopu alza.sk

 Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

asus logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013