Menu

Testovali sme dock pre pevné disky od Akasa

Výber skrinky môže byť veľmi jednoduchý, ale aj pekelne zložitý. Všetko závisí od požiadaviek a buď idete po cene, alebo sa do niektorej jednoducho zamilujete a ste ochotní urobiť aj kompromisy. Ak časom zistíte, že výber predsa len nebol najvhodnejší, dá sa kadečo zachrániť. Napríklad dokom do 5,25“ šachty.

Predstavme si situáciu. Postavíte si počítač v peknej malej skrinke, do jednej 5,25 pozície vložíte optickú mechaniku, naložíte pevné disky a ostatné komponenty a počítač používate. Po čase si rozmyslíte, že chcete pridať ďalšie disky a nemáte miesto. Lokstor M51 od Akasa by mohol byť dobrým a bezpečným riešením. Alebo si vyberiete skrinku, ktorá sa vám veľmi páči, no postupne zistíte, že jej chýbajú predné USB 3.0 porty alebo by ste radi jednoducho pripojili staré disky bez toho, aby ste museli odoberať bočnicu. Alebo si jednoducho chcete svoju skrinku vylepšiť o dva USB 3.0 porty a dve dokovacie šachty pre 3,5“ a 2,5“ disky s minimálnymi priestorovými požiadavkami. Na to všetko je tu Lokstor M51, praktické zariadenie od Akasa využívajúce možnosti 5,25“ šachty naplno.

Zariadenie je dobre chránené v lesklej kartónovej škatuli dodatočne vyplnenej príslušenstvom a mäkkými penovými výliskami. Všetky podstatné informácie sú prezentované už na samotnom balení, z ktorého sa dozvieme, že pre osadenie diskov nebudeme potrebovať žiadne nástroje, že na ňom nájdeme dva USB 3.0 porty, že oba doky sú kompatibilné s novým S-ATA 6 Gb/s rozhraním a že sa doky dajú zabezpečiť uzamknutím kľúčom.

V balení sa okrem samotného rámčeka nachádza aj dvojica prepojovacích S-ATA káblov, kľúče pre uzamknutie dokov, skrutky pre inštaláciu do skrinky a ochranná fólia pre 2,5“ disky. Dno 2,5“ doku je totiž tvorené perforovaným oceľovým plátom a keďže štandardný 2,5“ disk má v tomto mieste odkryté PCB hrozí riziko skratovania a poškodenia disku. Preto je treba pod disk vždy vložiť podložku, pre SSD disky toto samozrejme nevyhnutné nie je.

Dizajn rámčeka je jednoduchý a preto bude zrejme aj kompatibilný s vysokým počtom skriniek. Panel z matného čierneho plastu je opticky jasne rozdelený a jediným výraznejším prvkom je len uzamykateľná „kľučka“ 2,5“ doku. Na ľavej strane sa nachádza malý posuvný prepínač napájania. Pri manipulácii s diskami a ich vkladaní do doku výrobca odporúča napájanie vždy vypnúť. USB porty sú samozrejme od tohto vypínača nezávislé a napájanie je čisto v réžii headera základnej dosky. Plusom jednoduchého dizajnu je minimum vytŕčajúcich častí rámčeka. Lokstor sa tak bude dať bez problémov použiť aj v skrinkách, ktoré majú 5,25“ pozície chránené dvierkami. Dizajn sa navyše nesie v duchu ostatných rámčekov Akasa, takže docieliť jednoliaty vzhľad skrinky napratanej pevnými diskami bude o čosi jednoduchšia úloha.


 

Inštalácia rámčeka je jednoduchá, stačí ho zasunúť do voľnej 5,25“ šachty a uchytiť skrutkami podobne ako optickú mechaniku. USB porty majú vlastný kábel so štandardným interným konektorom, je dostatočne dlhý a k základnej doske dosiahne aj vo veľkej skrinke. Samotné doky pre pevné disky využívajú štandardne S-ATA káble, oba disky však budú napájané z jedného konektora zdroja, napájanie 3,5“ disku je vysunuté od konektora pre 2,5“ disk. Ušetrí sa tak jeden konektor na vetve zdroja pre ďalšie zariadenia.

Samotná vnútorná konštrukcia je kombináciou plastov a ocele, tiahla, ktoré vysúvajú disky z konektorov sú pevné a ich chod je hladký. Po otvorení dvierok sa preto disk povysunie aby sa dal ľahko vytiahnuť, pri zatváraní zasa dvierka disk zatlačia na konektory a bezpečne uchytia. Problém nie je ani s nižšími diskami či SSD bez rámčeka, manipulácia je jednoduchá a pohodlná. Akurát pri 2,5“ HDD treba pamätať na použitie izolačnej podložky.

Napriek tomu, že rámček nie je z vnútornej strany uzatvorený je hlučnosť diskov pomerne nízka. Prenosu vibrácií na skrinku bránia gumené podložky, ktorými je samotný rámček odizolovaný od inštalačných úchytov. Navyše, v prípade potreby sa dá napájanie diskov celkom vypnúť. Ak by ste použili ozaj tiché disky, alebo SSD, v prednej časti nechýbajú nenápadné stavové LED informujúce o aktivite.

Počas testovania sme nenarazili na žiadny problém, aj inštalácia bola jednoduchá, akurát pri skrinkách s jednoduchými bezskrutkovými mechanizmami odporúčame použiť klasické skrutky, Rámček bude v šachte lepšie fixovaný a aj antivibračný systém bude fungovať lepšie. Páčilo sa nám, že dátové S-ATA káble nie sú v rámčeku osadené napevno a pripojiť tak môžete vlastné káble. V balení sa totiž nachádza dvojica štandardných červených S-ATA II káblov, rámček pritom podporuje rozhranie S-ATA 6 Gb/s.

Výkon pevných diskov pripojených k doske cez Lokstor nijako výrazne neklesol v porovnaní so štandardným spôsobom pripojenia. Rámček totiž nemá vlastnú logiku, nevie z diskov vytvoriť diskové pole a nenachádza sa v ňom žiadna elektronika ani doplnkové funkcie, ktoré by mohli výkon znižovať. A to je dobre, Akasa Lokstor M51 je ideálnym riešením, ak pracujete s viacerými diskami naraz a nechcete používať externé USB boxy a rámčeky. Vhodným riešením je aj pre občasnú tvorbu záloh systému, klonovanie diskov, alebo len na manažment a správu starších diskov či pri záchrane dát.

Do štandardnej čiernej skrinky s matným plastovým čelom zapadne Lokstor dokonale. Zle nebude vyzerať ani v spoločnosti regulátorov ventilátorov či ďalších doplnkov v 5,25“ šachte, šírka predného panelu je zhodná z šírkou optických mechaník. Hoci to na prvý pohľad tak nevyzerá, Akasa M51 Lokstor je šikovným doplnkom každej skrine a pridáva užitočnú funkcionalitu navyše. Dvojica USB 3.0 portov bude vítaným vylepšením počítača napríklad po výmene základnej dosky, ktorá však ostala v starej skrinke bez takýchto portov. Praktické vkladanie a bezpečné vyberanie diskov z rámčekov aj pri zapnutom počítači je nemenej užitočné, najmä ak vám bežne cez ruky prechádzajú klasické HDD i SSD. Pripojenie je rýchle a bez potreby odoberania bočnice a vŕtania sa v počítači. Páčilo sa nám aj kvalitné spracovanie, možnosť uzamknutia rámčekov a oddeliteľné S-ATA káble.

Akasa Lokstor M51 zoženiete na našom trhu za čosi vyše 40 EUR. Ak zoberieme do úvahy cenu jedného rámčeka pre 3,5“ disk, prípadne cenu jednoduchého panelu do 3,5“ pozície s dvoma USB 3.0 portmi, nevychádza toto jednoduché, ale užitočné zariadenie cenovo vôbec zle. Na trhu samozrejme nájdete aj skrinky, ktoré rovnakú funkcionalitu ponúkajú už v základnej výbave, ale tie nemusia byť z rôznych dôvodov vhodným riešením.  Či už ako rozšírenie možností staršej/menšej skrinky, alebo ako denný pomocník pri častej práci s diskami, je Lokstor investíciou, ktorá v prípade potreby rozhodne stojí za zváženie.

 
Externý box AKASA AK-IEN-01 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

Graf ceny produktu Externý box AKASA AK-IEN-01 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013