Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme šesťkánálovú zvukovku pre notebooky

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 8204 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Prenosné počítače to majú so zvukom ťažké. Kým základné dosky pre desktopové PC bývajú už niekoľko rokov bežne vybavené 7.1 kanálovým zvukom, používatelia notebookov sa takmer bez výnimky musia uspokojiť so stereo výstupom.

Podobný kompromis je pri mobilnom zariadení pochopiteľný, no keďže sa väčšina užívateľov nenávratne odpútala od škaredých, veľkých, ťažkých a hlučných “stolových” PC a na svoje stolíky natrvalo usadila farebné, sexi, malé a ne-ergonomické notebooky, laptopy, netbooky či tablety vyvstáva neraz otázka: „Ako z toho spraviť domáce kino?“ Jednu z možných odpovedí ponúka externá USB zvuková karta Sound Blaster OMNI SURROUND 5.1.

Omni Surround 5.1 disponuje všetkým čo bežný používateľ očakáva. Na čele karty sú vedľa seba zoradené 3,5 mm konektory pre slúchadlový výstup, vstup pre externý mikrofón a pre linkový vstup. Veľký rotačný ovládač hlasitosti má zároveň funkciu “mute” , ktorá po stlačení umlčí zvuk. Netradičná je dvojica integrovaných mikrofónov. Pomocou softvéru s funkciami Crystal voice je možné snímanie zvuku mikrofónom vylepšiť - potlačením okolitého šumu, automatickou reguláciou hlasitosti mikrofónu (aby ste nemuseli z konca izby kričať ), funkciou centrálneho snímania zvuku, kedy je minimalizované snímanie “zboku”, alebo Voice Fx profilmi modulujúcimi užívateľov hlas v reálnom čase tak, že znie napríklad ako ork alebo elf.

Zadný panel umožňuje pripojenie reproduktorov – v tomto prípade 5.1 kanálový set cez 2x RCA pre pravý a ľavý kanál a dvojicou 3,5 mm výstupov (zadný set a centrálny/subwoofer reproduktor).

Plastová krabička vo vlajkovej červeno-čiernej farebnej kombinácii Creative je v skutočnosti o niečo väčšia než pôsobí na produktových fotografiách – stále však spratná a ľahká, rozhodne nijako citeľne nepriťaží v brašni s notebookom (hlavne pokiaľ si so sebou nosíte aj 5.1 kanálový set :) ).

Pribalené diaľkové ovládanie umožňuje kontrolovať všetky hlavné funkcie a je nesporne užitočným pomocníkom.

Ovládací softvér s decentným užívateľským prostredím a množstvom funkcií.

 

Zvuk

Creative túto kartu radí vo svojom portfóliu do segmentu domácej zábavy a tam jej bude naozaj dobre – sledovanie filmov s priestorovým zvukom, nenáročné počúvanie hudby a hranie hier zvláda výborne (no bez podpory EAX).

Napriek tomu, že sa Omni Surround pýši “600 ohmovým” slúchadlovým zosilňovačom, hudobný prednes je len priemerný – niekde na úrovni moderných integrovaných zvukových kariet. Citlivejšie slúchadlá zachytia aj pri nízkej hlasitosti počuteľný šum a hudbe chýba ona povestná iskra života. To síce vo verve boja, krčiac sa za horiacim sudom a uhýbajúc pred paľbou snajpera, alebo pri sledovaní nervydrásajúceho trileru ťažko spoznáte, no akonáhle príde len na sústredené počúvanie hudby, priamo úmerne od vašich nárokov vyplávajú na povrch nedostatky.

Omni Surround 5.1 má efektné červené podsvietenie 

Slúchadlový zosilňovač tak ostáva marketingovým ťahom. Poskytne možno dostatočnú hlasitosť, no keďže 300-600 ohmové slúchadla sa nedajú považovať za mainstream a ich majitelia skôr spadajú do kategórie, ktorá požaduje nadpriemerný zvuk, proklamované plus sa minie s reálnymi očakávaniami.

Záujemcovia o kvalitnejší slúchadlový výstup, ktorí chcú ostať pri značke Creative, tak siahnu skôr po X-Fi HD (tá má aj herné EAX, no len stereo výstup), prípadne po niektorom konkurenčnom riešení .
 

Hodnotenie

Komu túto externú zvukovú kartu odporučiť a komu nie? Ak 5.1 zostavu nemáte a ani neplánujete, máte vysoké nároky na reprodukciu hudby, alebo vlastníte desktopový počítač a môžete si tak zadovážiť aj kvalitnú internú zvukovú kartu , na trhu sú lepšie riešenia (pravdepodobne však nie lacnejšie).


Creative Sound Blaster OMNI SURROUND 5.1 tak poteší predovšetkým majiteľov prenosných počítačov so záujmom o 5.1 kanálový zvuk za rozumný peniaz. Za približne 60 € dostanete slušný priestorový zvuk, pohodlie diaľkového ovládania a veľmi dobré funkčné vybavenie.

 
Creative Sound Blaster OMNI SURROUND 5.1 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

Graf ceny produktu Creative Sound Blaster OMNI SURROUND 5.1 poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013