Menu

ASUS VivoTab: do tabletu s Windows ARM nepotrebujete

Je to tablet, vydrží na jedno nabitie desať hodín a váži menej ako 600 gramov. Namiesto obvyklého ARM procesoru má v sebe plnohodnotný Intel Atom.

Snaha Microsoftu ukrojiť si riadny kus trhového podielu tabletov vyústila do tvorby dvoch len čiastočne kompatibilných platforiem. Windows RT a Windows 8 vyzerajú na prvý pohľad veľmi podobne, no vo vnútri sú výrazne odlišné.

 

Na Windows RT zabudnite

Windows RT je určený ako priama konkurencia k systémom Android od Google a iOS od Apple. Podporuje rovnaký hardvér a má totožne zjednodušené ovládanie. Navyše pridáva takzvaný desktop mód, v ktorom sa ale veľa spraviť nedá a je tam hlavne kvôli možnosti používať dotykovo nie veľmi dobre optimalizovaný kancelársky balík Office.

Klasické Windows aplikácie a hry na tomto systéme nespustíte a majiteľ takéhoto tabletu je odkázaný len na takzvané Metro aplikácie. Tých je aj niekoľko mesiacov po uvedení systému veľmi málo, pričom problémom je aj nižšia kvalita a absencia mnohých služieb.

Na druhú stranu výhoda takéhoto tabletu je v jeho malých rozmeroch a slušnej výdrži na batériu. ARM architektúra je energeticky nenáročná a použité systémy nie sú tak komplexné a robustné ako klasický Windows. Navyše doterajšie pokusy o tablety s klasickým systémom Windows trpeli mnohými neduhmi. 

ME400C 01

 

Riešením je Atom

S nečakaným a navyše elegantným riešením prišla spoločnosť Intel. Z rukáva však nevytasila neočakávanú architektúru, ale starý dobrý Atom. Samozrejme to nie je Atom ako ho poznáme zo starých netbookov – je tu z veľkej časti prepracovaná architektúra a 32 nanometrový výrobný proces.

Najväčšie kúzlo sa Intelu podarilo vyčariť pri jeho energetickej náročnosti. A práve ona môže za to, že Windows RT je úplnou zbytočnosťou. Na nami testovanom tablete sme na jedno nabitie dokázali pracovať približne osem hodín, čo je skvelý výsledok porovnateľný s tými najlepšími ARM tabletmi.

Navyše tablet nepotrebuje žiadne aktívne chladenie, aj pri aktívnej práci si vystačí s chladením pasívnym. Intel a Microsoft v tomto ohľade vykonali skutočne dobrý kus práce a zrušili dlhoročne zažitú dogmu o vysokej energetickej náročnosti x86 platformy.

ME400 White 16

 

Prevedenie a dizajn

Nie je tak dokonalý ako Surface od Microsoftu, no pokojne ho môžeme zaradiť do prémiovej kategórie. Rozmery má totiž totožné s ARM tabletmi, no zároveň ponúka výkon a kompatibilitu tabletov výrazne väčších a ťažších. Telo je vyrobené z polykarbonátu. Je pevný, nevyzerá lacno, no na hliníkové či magnéziové šasi to stále nestačí. Celá predná časť je chránená odolným sklom, ktoré spevňuje celú konštrukciu.

Počet ovládacích prvkov a konektorov nie je veľký. Pod displejom sa nachádza klasické tlačidlo Windows, nad displejom je webová kamera. Ľavá strana obsahuje microUSB port (využíva sa aj na nabíjanie), slot na microSD kartu a digitálny obrazový výstup micro HDMI. Na pravej strane nájdete dvojicu tlačidiel hlasitosti, klasický 3,5 mm zvukový výstup a integrovaný mikrofón.

Tablet sa v ruke drží veľmi dobre, hmotnosť tu nie je veľkou prekážkou. Dotyková obrazovka reaguje presne, podporované sú aj multidotykové gestá. Farebné prevedenia sú síce len dva (biele a čierne), no zakúpiť si môžete tenké klávesnice, slúžiace aj ako kryt displeja. Tie sú dostupné v čiernej, sivej, modrej a ružovej farbe.

ME400C TranSleeve Keyboard Vivo 10

 

Dostačujúci výkon

Výrobca uvádza, že spotreba nového Atom procesora nepresiahne dva watty a v nečinnosti si zoberie menej ako dva miliwatty. Procesor má dve jadrá, naraz spracuje až štyri vlákna. Maximálna pracovná frekvencia je stanovená na 1,8 GHz, v reálnej prevádzke sa systém snaží držať rýchlosť na uzde.  L2 cache pamäť má kapacitu 1 megabajt, procesor podporuje len 32-bit inštrukčnú sadu.

Procesor je doplnený o dva gigabajty operačnej pamäte, čo pre spojenie nenáročného užívateľa a nového systému Windows 8 stačí. Grafický čip si Intel vypožičal od PowerVR. Použitý model SGX545 je výkonnostne podobný prémiovým čipom s ARM architektúrou. Moderné hry tu nespustíte, spoľahnúť sa musíte jedine na nenáročné logické hry, ako sú napríklad Angry Birds. Benchmark 3Dmark06 sa nám podarilo spustiť, výsledné skóre ale bolo veľmi nízke.

Pamäť je tvorená MMC kartou s rýchlosťou, ktorá je nižšia aj v porovnaní s klasickým pevným diskom.  Kapacita pamäte sa dá rozšíriť s pomocou microSD karty až na dvojnásobok. Problémom sú veľké nároky systému na kapacitu disku. Nami testovaná 64 GB verzia mala po spustení voľných len približne 34 GB, inštalácia všetkých aktualizácií si zobrala ďalších pár GB navyše.

cdm

Výkon disku je skutočne nízky, navyše systém si z jeho kapacity zoberie približne polovicu. 

 

Je to slušný tablet

Dobré spracovanie, dizajn ktorý neurazí  a hlavne plná kompatibilita s klasickými Windows aplikáciami. Displej nie je špička vo svojej triede, no pri desiatich palcoch poskytuje slušné rozlíšenie 1280×800 bodov. Podanie farieb nie je zlé, vďaka technológii IPS sa na displej dá pozerať aj z boku.

ASUS VivoTab Smart je ukážkou, ako by mal vyzerať slušný, avšak zároveň nie zbytočne drahý tablet so systémom Windows. V 64 gigabajtovej verzii sa dá kúpiť už za 475 eur, čo nie je vôbec zlá cena. S doplnkovou Bluetooth klávesnicou si ho vieme predstaviť aj ako spoločníka na kratšie služobné cesty.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť tabletu ASUS VivoTab v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie

tip-silver

 

Technické parametre

Intel Atom Z2760, Dual-core, 1,8 GHz
2 GB RAM
64 GB flash pamäť
10,1“, 1280×800, dotykový
Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC
8 Mpx kamera
Batéria 25 Wh
Rozmery 263×171×9,7 mm
580 gramov

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013