Menu

Intel bol na MWC najmä o mobilných procesoroch

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2078 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Intel oznámila na MWC 2013 v Barcelone novú dvojjadrovú platformu Atom (Clover Trail+) pre smartfóny a tablety s operačným systémom Android. Dozvedeli sme sa aj novinky o pripravovanej platforme Bay Trail.

Nová procesorová platforma Clover Trail+ ukázala svoje schopnosti na predstavenom referenčnom dizajne smartfónov. Mobilné Atomy by mali poskytnúť vyšší výkon, nízku spotrebu a teda aj dnes tak vyžadovanú výdrž zariadenia na batérie. Nové procesory Intel Atom Z2580, Z2560 a Z2520 budú taktované na 2,0 GHz, 1,6 GHz a 1,2 GHz a vďaka podpore Hyper-Threading technológie dokážu na dvoch fyzických jadrách spracovať až štvoricu výpočtových vlákien.

Súčasťou SoC je i integrovaný grafický akcelerátor Intel GMA taktovaný na 533 MHz, navyše s „boost“ módom pre okamžité zvýšenie výkonu v prípade potreby. Problémom pre Atomy tak nebude nielen HD video pri 30 fps a 1080p, ale aj vyšší grafický výkon v 3D hrách.

Ešte v tomto roku by sa mali Atomy dočkať nového,  22 nm výrobného procesu s Tri-Gate tranzistorovou technológiou. Výhodou tak bude ešte vyšší výkon na jednotku spotreby a predĺžená životnosť zariadení pri práci na akumulátor.

Platforma prináša podporu pre dve kamery, tá hlavná pritom môže mať rozlíšenie až 16 MPix. Novinkou bude panoramatický režim snímajúci v rozlíšení 8 MPix zábery rýchlosťou 15 fps. Fotoaparát bude vedieť rozpoznávať tváre či zhotovovať snímky pomocou HDR s funkciou de-ghosting.

Intel nezabudol ani na bezpečnosť, a tak ako v notebookových platformách bude i tu aplikovaná technológia Intel IPT. Identity Protection Technology pomáha silnejšej autentifikácii pri Internet Bankingu, online prístupu k spoplateným službám a sociálnym sieťam z neautorizovaných prístupových bodov.

Platforma Clover Trail+ bude podporovať aj WUXGA displeje (1900×1200), ktoré sa čoskoro objavia na veľkoformátových tabletoch.

Predstavené boli aj prvé produkty, postavené na novej platforme Intel. Len ovo IdeaPhone K900 je poháňaný procesorom Intel® Atom™ Z2580 a ponúka bohatšie videá, grafiku, web obsah pri nízkej odozve. IdeaPhone je tenký len 6,9mm a má prvú 5,5 palcovú HD 400+ PPI obrazovku pre lepšie zobrazovanie textov a obrázkov. K900 bude prvým produktom s procesorom Intel Atom Z2580. Lenovo plánuje predstavenie smartfónu na druhý kvartál roku 2013 v Číne a nasledovne na ostatných trhoch.

Spoločnosť Intel taktiež oznámila prichádzajúce 22nm smartfónové produkty SoC ("Merrifield") s novým procesorom Intel Atom Z25xx. Produkt je založený na najmodernejšom 22nm Intel výrobnom procese a celkom novej Atom mikroarchitektúre, ktorá napomôže zvyšovanie výkonu smartfónov, energetickej efektivite a výdrže na batériu.

Na základe rastúcej dôležitosti trhu a energetickej efektivity procesora Atom  Z2760, prvého štvorjadrového Intel Atom SoC ("Bay Trail"), pôjde o najefektívnejší a najsilnejší procesor s označením Atom  do dnešného dňa. Tento zdvojnásobuje výpočtový výkon v porovnaní s dnešnou ponukou tabletov a poskytuje ekosystém ideálny pre ďalšie technologické inovácie. Príchod platformy Bay Trail je naplánovaný na leto roku 2013,  v súčasnosti už spoľahlivo funguje s OS Windows a Android a zároveň napomôže novým záźitkom, dizajnom tenkým už 8mm s celodennou výdržou na batériu a jedným týždňom v pohotovostnom režime.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013